Quantcast
Channel: אתר משפט ועסקים
Viewing all 284 articles
Browse latest View live

הזמנה לכנס – Children’s Rights in Relation to Parent’s Rights

$
0
0

כתב-העת משפט ועסקים מתכבד להזמינכם לכנס משותף לשלושת בתי הספר למשפטים באוניברסיטת בר אילן, במרכז הבינתחומי הרצליה ובשערי משפט בנושא:

Children’s Rights in Relation to Parent’s Rights.

הכנס יתקיים בימים ראשון ושני ה-3–4 במאי בקמפוס הבינתחומי ובבר אילן. בכנס יתארחו לצד מרצים ישראלים גם מרצים מחו"ל, בהם

Prof. James G. Dwyer, William & Mary Law School

.Prof. Elizabeth S. Scott, Columbia University School of Law

הכנס יעסוק בדילמות שונות הנוגעות לילדים בהקשר המשפחתי, החברתי והדתי-תרבותי.

נשמח לראותכם.

ההשתתפות בכפוף להרשמה מראש. אנא אשרו השתתפות בדוא"ל rinat.cohenb@gmail.com.

לצפייה בהזמנה המלאה עם תוכנית הכנס.

לצפייה בתקצירי המאמרים שיוצגו בכנס.



סקירת חדשות מעולם המשפט | 19.4.2015

$
0
0

 רועי שפירא מאוניברסיטת הרווארד מציע במאמרו "A Reputation Theory of Corporate Law" תפישה חדשה למהות דיני התאגידים, לפיה המטרה העיקרית של דיני התאגידים היא יצירת מידע חדש ולא יצירת סנקציות. התהליך של התדיינות משפטית או חקירות רגולטוריות מייצר מידע על התנהגות חברות ואנשי עסקים נאשמים. מידע זה מגיע לצדדים שלישיים ומשפיע על הדרך בה משקיפים חיצוניים תופשים את הסכסוך. בנוסף, המאמר בוחן כיצד מתורגם המידע שנוצר בבית-המשפט לדעת קהל ציבורית, ומהם הגורמים המשפיעים על זרימת המידע לציבור. בנוסף, המאמר שב ומנתח דוקטרינות מרכזיות בדיני חברות וניירות הערך על-פי תרומתם לייצור מידע.

 בית-המשפט העליון בקנדה קבע כי החוק הלאומי הדורש עונש מינימלי של שלוש שנים על עבירות נשק אינו חוקתי. הסעיף שנפסל נחקק בשנת 2008 וקבע כי העונש המינימלי בגין עבירות של החזקת נשק ותחמושת יעמוד על שלוש שנים לעבירה הראשונה וחמש שנים לעבירה השנייה. הדיון על אודות חוקתיות החוק התפתח בעקבות מעצרו של גבר בן 29, ללא עבר פלילי, על-ידי המשטרה כשברשותו אקדח טעון. הגבר נאשם, הורשע ונידון לעונש המינמלי הקבוע בחוק – שלוש שנות מאסר. בית-המשפט העליון סבר כי ברוב המקרים תקופת העונש הקבועה בחוק צודקת, אולם קביעת עונש מינימלי עשויה להיות אכזרית ובלתי צודקת במקרים בהם לא מתעורר סיכון ממשי לשלום הציבור.

 הפרלמנט הצרפתי הגיש הצעת חוק להגבלת הפרטיות באינטרנט. הצעת החוק מאפשרת לשירותי המודיעין הצרפתיים סמכויות מעקב אחר מחבלים פוטנציאלים בצרפת באמצעות שרתי האינטרנט. חברות האינטרנט מצידן חוששות שהצעת החוק פוגעת בפרטיות ומרתיעה לקוחות אשר משתמשים בשירותיהם, אך הממשל הצרפתי טוען שצעד כזה הכרחי על-מנת למנוע אירועי טרור עתידיים.

 בעקבות בצורת ומחסור במים במדינת קליפורניה, הוציא מושל קליפורניה צו מנהלי המורה לתאגידי המים המקומיים להפחית ב-25% את צריכת המים תוך שנה באמצעות רגולציה ואכיפה. הרגולציה בתחום תכלול מגוון איסורים על שימוש במים, דוגמת השקיית גינות בזמנים מסוימים, שפיכת מים לרחוב, שטיפת רכבים ועוד. תאגידי המים יקבלו סמכות אכיפה מנהלית לקנוס בעלי דירות שאינם עומדים בחוקים החדשים. מנגד עולות טענות כי רגולציה אינה הפתרון, מכיוון שאמצעים רגולטיביים אינם מאפשרים להתמודד עם המורכבות של מאות תאגידי מים אשר שולטים בנפרד על נהרות, נחלים ומי-תהום. לדידם, מיסוי המים הוא תמריץ טוב יותר להתייעלות, אשר באמצעותו המדינה יכולה להשתמש ברווחים על-מנת לפתח טכנולוגיות לחסכון במים.

 ממשלת קניה פנתה השבוע לנציב האו"ם לפליטים בדרישה לפנות מאות אלפי פליטים סומלים משטחה תוך שלושה חודשים. המדינה הבהירה כי תעשה צעד זה בעצמה אם בקשתה לא תיענה בחיוב. הרקע לבקשה הוא הטבח שבוצע באוניברסיטה בקניה לפני מספר שבועות על-ידי חמושים סומלים, טבח שהביא למותם של 147 בני-אדם. סעיף 32 לאמנת האו"ם לפליטים קובע כי ניתן לגרש פליטים משטחה של מדינה-חברה בנסיבות של ביטחון לאומי או סדר ציבורי, אך מסייג החזרתם של פליטים רק למקום בו חייהם או חירותם לא יהיו בסכנה (ס' 33 לאמנה). העניין מעלה שאלה של כלליות החוק – האם מדינה יכולה להטיל ענישה קולקטיבית על קבוצת פליטים בגין פעילות טרור?

 בית-המשפט העליון במנהטן, ארצות-הברית, קבע כי אישה תוכל להגיש את מסמכי הגירושים שלה מבעלה דרך הודעת פייסבוק, מאחר שבעלה טען בשיחה טלפונית כי אין לו כתובת רשמית וגם לא מקום עבודה אליו ניתן להגיש את המסמכים. בעוד המצב בין הזוג המדובר הוא ייחודי למדי, פסק-הדין בעניינם יוצר מצב משפטי בו ניתן לכאורה להגיש כדין מסמכים משפטיים באמצעות הרשתות החברתיות.

השתתפו בהכנת הסקירה: ערן בן גל, נל בן עמי, תומר ניב, תומר קנת ואלון רווח. ערך: אורן חייקין.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 26.4.2015

$
0
0

 גאו יו (Gao Yu), עיתונאית סינית עצמאית בת 71, נידונה על-ידי בית-משפט בסין לשבע שנות מאסר בגין הדלפת סודות מדינה. פסק-הדין עורר ביקורת מצד משלחת האיחוד האירופאי לסין, הטוענת כי זוהי דוגמה מובהקת ליחס המדאיג לו זוכים אלו המגנים ופועלים למען זכויות אדם בסין, ובכללם עורכי-דין ועיתונאים. יו היא אחת מארבעים וארבעה עיתונאים המוחזקים בכלא הסיני, כך על-פי נתוני ה-CPJ) Committee to Protect Journalists). יש לציין כי מאז בחירתו של שי ג'ינפינג (Xi Jinping)  בשנת 2013, סין הכריזה על מלחמה בשחיתות ובמסגרת כך על תכנית בת חמש שנים לרפורמה במערכת המשפט שאמורה להגן על עיתונאים ופעילי זכויות אדם המצויים בהליך משפטי. 

 מושלת אוקלהומה, ארצות הברית, מרי פאלין, חתמה על הצעת-חוק המתירה שימוש בגז חנקן בהוצאות להורג, כדרך חלופית לביצוע העונש אם זריקת הרעל תוכר כלא חוקתית על-ידי בית-המשפט העליון הפדרלי, או אם התרופות המקובלות בדרך-כלל בתהליך לא תהיינה זמינות במלאי. על-פי הצעת החוק, הנידון למוות יחבוש מסכה אליה יוזרם החנקן, וזו תמנע מעבר של חמצן לריאותיו. שיטה זו תהווה תחליף לשיטות אחרות כמו כיסא חשמלי או כיתת יורים, ותהווה חלופה חוקתית לשיטות הנהוגות כיום מפני שהיא נחשבת כיעילה ולא אכזרית.

 השר הארגנטינאי לסוגיות הנוגעות לאיי פוקלנד, דניאל פילמוס, הודיע כי ארגנטינה מתחילה בהליכים משפטיים נגד חברות נפט וגז מארצות-הברית ומבריטניה הקודחות באיים. לטענת השר, חילוץ משאבים מהאיים הוא בלתי חוקי מאחר שהם שייכים לארגנטינה; בבריטניה, אחת מהמדינות הפעילות בקידוח באיים, טוענים מנגד, שמדובר בתביעה התנהגות בריונית. עמדתה של בריטניה זוכה לתמיכה מצד ממשלת איי פוקלנד, הטוענת לזכותה לפיתוח כלכלי עצמי תוך קריאה לדחות את תחולתו של החוק הארגנטיני המקומי בהתאם למשאל עם שנערך באיים ב-2013, בהסכמת בריטניה, בו הצביעו רוב האזרחים על הרצון להתנתק מהשלטון הארגנטינאי.

 בית-המשפט בארצות-הברית קבע כי אין לו סמכות אקס-טריטוריאלית על פעולתו של תאגיד אמריקאי במדינה זרה. בית-המשפט העליון של ארצות-הברית דחה בקשה לדיון בנוגע לתביעה בגין הפרת זכויות אדם נגד התאגיד האמריקאי צ'יקיטה, אשר הודה כי הוא מממן את ארגון ה-AUC, ארגון גרילה ימני קיצוני בקולומביה אשר בין קורבנותיו בני משפחות התובעים. בית-המשפט סרב לדון בתביעה בטענה שעל-אף שמדובר בתאגיד אמריקאי, האירועים התרחשו בקולומביה ועל-כן אין לו את הסמכות לדון בהם.

 לפני מספר שבועות סקרנו כאן את העמדתו לדין של אוסקר גרונינג, "רואה-החשבון מאושוויץ". השבוע הודה גרונינג בפני בית-המשפט בגרמניה כי הוא נושא באשם מוסרי בגין מעשיו במחנה ההשמדה הנאצי בין השנים 1942–1944. בעקבות הודאתו צפוי גרונינג, כיום בן 93, למאסר מקסימלי של חמש-עשרה שנים. על-אף גילם המפליג של הפושעים הנאצים, יחידת החקירות הגרמנית נגד פשעי הנאצים פועלת ללא הרף להבאתם לדין. נכון להיום מתנהלים עוד אחד-עשר משפטי רצח נגד קצינים נאציים.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית דן בימים אלה בתיק בעניין McFadden v. United States, ובפרט בשאלה אם כדי להרשיע נאשם שהפיץ חומרים הדומים באופן משמעותי לסמים נרקוטיים המפוקחים על-ידי המדינה ואסורים לשימוש, על המדינה להוכיח כי הנאשם ידע על הדמיון האמור. לפי החוק הפדרלי הדמיון נמדד במבנה הכימי של הסמים ובהיותם בעלי השפעה זהה על המשתמש. הכרעת בית-המשפט עתידה להתקבל בקרוב, והיא בוודאי תשפיע באופן נרחב על רשויות האכיפה ברחבי הפדרציה.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, נעה נוידרפר, אבישג סלומון ומיכל פינקלשטיין. ערך: ניב אמיתי.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 3.5.2015

$
0
0

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית הגביל לאחרונה את יכולתם של שוטרים לערוך חיפוש ברכב באמצעות כלבים לאיתור סמים אסורים. בית-המשפט קבע כי עצירת רכב בעקבות עבירת תנועה שנצפתה על-ידי שוטר לא מאפשרת ביצוע חיפוש, היות שהדבר מאריך את זמן העצירה מעבר לזמן הנדרש לטיפול בעבירה המקורית ולכן מנוגד לתיקון הרביעי לחוקה האמריקאית. בית-המשפט לא נתן דעתו אם ספק סביר ביחס להחזקת סמים מהווה עילה מספקת לביצוע חיפוש.

 המועצה האירופית שחררה לאחרונה הודעה לתקשורת בה היא מביעה התנגדות חריפה לפעולותיה של ענקית הגז הרוסית – Gasprom. לטענת המועצה, ענקית הגז מנצלת את מעמדה כמקור הגז הדומיננטי במזרח אירופה ובמרכזה, ומפרה את דיני ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי. הבסיס לעמדת האיחוד בנושא הוא תמחור לא הוגן של הגז, תוך ניצול מעמדה כתאגיד דומיננטי. מוקדם יותר החודש הוציאה המועצה הודעה דומה בעניין Google, אשר לטענתה פוגעת במתחריה בשוק מנועי החיפוש. את ההודעה בעניין Google ניתן לראות כחלק מפעילות המועצה ליצירת שוק דיגיטלי אחיד באיחוד, שמטרתו קידום חברות טכנולוגיה אירופיות אל מול ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות השולטות בשוק האירופי.

 בית-המשפט העליון בווירג'יניה, ארצות-הברית, קבע שעורך-דין המהרהר בנושאים הקשורים לעבודתו בעודו ברכב אינו נחשב כעובד בפועל מבחינת החוק. הדיון עלה בתיק שעניינו עורך-דין שהיה מעורב בתאונה וטען שרכבו, אשר משמש לצרכים פרטיים ולצרכי עבודה, מכוסה בפוליסת ביטוח של החברה. לטענתו, הנסיעה הייתה בדרך למקום העבודה, במהלכה מחשבותיו נסובו סביב ענייני העבודה, ולכן מהווה שימוש לצרכי החברה. בית-המשפט דחה את טענותיו וכאינדיקציה לכך טען שעורך-הדין לא חייב אף אחד מלקוחותיו על מחשבות אלו. אם בית-המשפט היה קובע אחרת, היה נפתח נתיב לתביעות ביטוח רבות וחוסר ודאות משפטית באשר למה נחשב "עבודה" הלכה למעשה.

 הוועדה לזכויות האדם של האו"ם קוראת לגורמים רשמיים בתקשורת הבריטית לרסן התבטאויות בוטות של צהובונים בריטיים נגד מהגרים זרים. לטענת הוועדה, ההתבטאויות עולות לכדי הסתה ומזכירות התבטאויות של התעמולה הנאצית בגרמניה ושל התקשורת ברואנדה בזמן רצח העם. אחד מהטורים במגזין הבריטי "The Sun" כינה את המהגרים מאפריקה כ"חרקים" ואת הגעתם לאירופה כמגיפה. ראש הוועדה ציין כי על אף שסעיף 19 לאמנה הבינלאומית לזכויות פוליטיות ואזרחיות מגן על חופש הביטוי הוא אינו בלתי מוגבל, וסעיף 20 לאמנה קובע איסור חוקי על כל ביטוי שנאה המכיל הסתה לגזענות, עוינות או גילוי אלימות. במקביל, כבר מעל 200,000 אנשים חתמו על עצומה הקוראת לפיטורי כותבת הטור.

 בית-המשפט העליון בקנדה קבע כי תפילה בפתיחת ישיבה של מועצת העיר הכוללת תנועות גוף בסימן צלב, אינה חוקתית ומפרה את החובה לניטרליות בכך שיוצרת הבחנה והדרה על בסיס דת ופוגעת בכל אותם משתתפים שאינם נוצרים. עוד קבע בית-המשפט כי החובה לניטרליות נובעת מאופייה הדמוקרטי והחופשי של קנדה, וכי יש לעודד השתתפות בחיים הציבוריים בקרב כל אזרחי המדינה ללא קשר לאמונתם. עקרון הניטרליות חשוב במיוחד בקנדה לאור האוכלוסיה הצרפתית הקתולית הגדולה מול האוכלוסייה האנגלית הפרוטסטנטית. ההחלטה דומה מאוד להחלטה שהתקבלה בבית-המשפט העליון של ארצות-הברית בעניין Town of Greece v. Galloway לפני כשנה.

 שני ארגונים מוסלמיים בארצות-הברית הגישו עתירה נגד מחלקת המדינה ומחלקת ההגנה של המדינה בשם 24 אזרחים אמריקאים השוהים בתימן, בדרישה לפנות אותם באופן מיידי בשל ההידרדרות הביטחונית במקום. על-פי העותרים, מעשיה ומחדליה של ממשלת ארצות-הברית להגן על אזרחיה בתימן מהווים פגיעה חוקתית חמורה המסכנת את שלומם. במסגרת העתירה שהוגשה בבית-המשפט המחוזי בוושינגטון הבירה, קובלים הארגונים על אי-מתן התרעה מספקת על סגירת השגרירות האמריקאית ועל אי-מתן אמצעים מספקים לעזיבת המדינה בזמן, וזאת על אף שמחלקת המדינה פרסמה אזהרת מסע הקוראת ליציאה מהמדינה כבר בתחילת האירועים הביטחוניים.

 פרופ' מייקל רייך מאוניברסיטת אלון בצפון קרולינה, ארצות-הברית (Elon University School of Law), מנתח במאמר חדש את האופן בו איסוף וניתוח כמויות מידע עצומות על אזרחים ומעשיהם באמצעים אוטומטיים על-מנת למנוע ביצוע פשעים, עשויים לפגוע בזכות לפרטיות והגנה מפני חיפוש בלתי מורשה המעוגנים בתיקון הרביעי לחוקה האמריקאית. על פי רייך, ההתפתחות המהירה בתחום "הלמידה החישובית" (Machine Learning) מקרבת את היום בו ניתן יהיה לאתר "פושעים מועדים" באוכלוסייה הכללית באמצעות אלגוריתמים מתמטיים "לומדים" שיכוונו את רשויות החוק לחשודים פוטנציאליים. עם זאת, טוען רייך, אלגוריתמים אינם יכולים להחליף בני-אדם בכל הנוגע בשקלול נסיבות כל מקרה לגופו ויש לייצר כללים ברורים לשימוש בבית-המשפט במידע שיושג על-ידי "כלבי גישוש דיגיטליים" אלו.

 האם תרומות שנאספו ברשת האינטרנט כפופות למיסוי או שמא הן פטורות מכך בהיותן נחשבות כמתנה? לפני כשנתיים גילתה צעירה מארצות-הברית כי היא חולה במחלת הסרטן. על-מנת לממן את הטיפולים היא נעזרה באתר GoFundMe, והצליחה לגייס כ-50 אלף דולר. לאחרונה קיבלה מכתב מרשות המיסים אשר דורש תשלום מס של כ-19 אלף דולר. הסיבה לכך, לטענת הרשות, היא שכל גיוס תרומות מעל 20 אלף דולר נחשב כהכנסה. בימים אלו הנושא מצוי במרכזו של מאבק משפטי כאשר השאלה המרכזית היא אם בית-המשפט יבחר להתייחס לכספים אלו בתור מתנה או בתור הכנסה המצדיקה גביית מס.

השתתפו בהכנת הסקירה: ליאור גולדווסר, הילה מנור, יהונתן רובנס ודרור שריג. ערכה: שלי לנדסמן.


סובייקטיביות חובת הדיווח של נותני שירותי מטבע |אורן חייקין

$
0
0

סובייקטיביות חובת הדיווח של נותני שירותי מטבע

אורן חייקין*

מבוא[1]

נותן שירותי מטבע הוא בעל מקצוע החייב ברישום לפי חוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000. עיקר עיסוקו, כך קובע סעיף 11(ג)א – הוא המרת מטבע, מכירה ופדיון המחאות נוסעים, החלפת מטבע, ניכיון צ'קים ועוד פעולות כיוצא באלו. כינויים הרווח של נותני שירותי מטבע הוא חלפני כספים, או בשפה היום-יומית "צ'יינג'" (Change).

במהלך עבודתו נותן שירותי המטבע מעביר סכומי כסף עצומים, אשר קיים חשש לגביהם כי ללא ביקורת מתאימה ישמשו כיסוי להלבנת הון או למימון טרור. בשנים האחרונות גבר הלחץ הבינלאומי על ישראל לנקוט צעדים יזומים נגד תופעת ההון השחור והיא אף הוכנסה בשנת 2000 לרשימה שחורה של ארגון ה- FATF. לחץ זה אף החמיר לאור רצונה של ישראל להתקבל ל-OECD. בעקבות הלחץ הבינלאומי החלה חקיקה רגולטורית שנועדה לשפר את המצב ולהוציא את ישראל מהרשימה השחורה של המדינות שאינן נלחמות בהלבנת הון. ואכן, כשנתיים לאחר כניסת החוק לתוקף, ישראל הוצאה מהרשימה השחורה.

באוגוסט 2014 נראה היה שמאמציה של ישראל להילחם בהלבנת ההון ובמימון הטרור נושאים פרי, כאשר הכריז משרד המשפטים כי ארגון ה-FATF מקבל את ישראל לשורותיו, בכפוף לעמידה בביקורת בינלאומית. הארגון הוא גוף בין-מדינתי שהוקם על ידי מדינות ה-G7 ומשמש לקביעת סטנדרטים בינלאומיים בתחום הלבנת ההון ומימון טרור. כיום חברות בארגון 34 מדינות שרואות בסטנדרטים שמפיק הארגון כסטנדרטים מחייבים.

כדי לעמוד בסטנדרטים של הארגון נקבע בארץ, בדומה למקובל בעולם, תהליך רגולטורי של חובת דיווח החלה על גופים פיננסים שונים והחשוב לעניינו – נותני שירותי המטבע. במסגרת החקיקה בנושא, נקבעו שני סוגים של חובות דיווח: האחת, מגדירה בפשטות את החובה לדווח על פעולות מסוימות בצורה אוטומטית וללא שיקול דעת של נותן השירות (להלן: דיווח רגיל); והשנייה, מטילה חובת דיווח על פעולות אחרות הנחזות בעיני נותן השירות הפיננסי כבלתי רגילות (להלן: דיווח בלתי רגיל).

בהמשך לחוק נחקק גם צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע), התשס"ב-2002 (להלן: הצו הישן) אשר פורט לפרטים את חובותיהם של נותני שירותי המטבע. סעיף 6(א) לצו קובע כללים טכניים אשר בעקבותיהם נדרש נותן שירותי המטבע לבצע דיווח רגיל, מדובר כאמור בפעולה אוטומטית אשר אינה מצריכה הפעלת שיקול-דעת; סעיף 6(ב), לעומת זאת, מפרט את הכללים בדבר דיווח בלתי רגיל, כללים אשר לכאורה מצריכים הפעלת שיקול-דעת. לאור חשיבות הסעיף לענייננו אביאו במלואו:

"6(ב) נותן שירותי מטבע ידווח לרשות המוסמכת על פעולות של מבקש השירות הנחזות בעיניו כבלתי רגילות אך בלא צורך בהצגת שאלות ובירור עובדות אל מול מבקש השירות ומקבל השירות; בלי לפגוע בכלליות סעיף קטן זה, יכול שיראו כפעולה בלתי רגילה פעילות של מבקש שירות כמפורט להלן:

(1)   פעילות שנראה כי מטרתה לעקוף את חובת הדיווח שנקבעה בסעיף קטן (א);

(2)   נראה כי מבקש השירות אינו מקבל השירות על אף שמבקש השירות הצהיר כי הוא מבצע את שירותי המטבע בעבור עצמו בלבד;

(3)   מתן שירותי מטבע כאמור בסעיף 11ג(א)(3) לחוק כאשר צד אחד של העסקה, מקור או יעד, אינו מזוהה בשם ובמספר זהות – אם שווי העסקה הוא 1,000 שקלים חדשים לפחות;

(4)   שירות המטבע שניתן אינו אופייני, לדעת נותן שירותי המטבע, למקבל השירות."

לאור האמור עד כה ומקריאה של לשון הסעיף ניתן היה לשער כי פעולות החייבות בדיווח בלתי רגיל נתונות לשיקול-דעתו של נותן שירותי המטבע; כך קבע המחוקק באומרו: "נחזות בעיניו כבלתי רגילות" וכך נובע מההפרדה בין סעיף 6(א) ל-6(ב). הראשון, כך ניתן לחשוב, הוא סעיף אובייקטיבי; בעוד השני הוא סעיף סובייקטיבי הנתון לשיקול-דעתו של נותן השירות, אך כפי שנראה מיד לא כך פירש זאת בית-המשפט.

אובייקטיביות החובה

סוגייה זו הגיעה לפתחו של בית-המשפט בשנת 2012 בעניין ספיישל אינטרסט בע"מ. מדובר בביקורת שנערכה על-ידי מחלקת ביקורת ואכיפה ביחידת נותני שירותי מטבע במשרד האוצר, אשר מצאה כי נותן שירותי מטבע הפר את חובת הדיווח המנויה בסעיף 6(ב). על בסיס דו"ח הביקורת נותן שירותי המטבע הועמד בפני ועדת עיצומים שהטילה עליו עיצום כספי בגין ההפרה. נותן שירותי המטבע ערער על החלטתה של הוועדה, ובדיון בבית-המשפט הציג נציג הפרקליטות את עמדת המדינה לגבי הסעיף; לדבריו פרשנות לפיה המבחן הוא סובייקטיבי תרוקן מתוכן את תכלית הסעיף ולכן יש לדחות אותה. עמדת המדינה היא כי מדובר במבחן משולב – אומנם חלקו הראשון של הסעיף הוא סובייקטיבי, אך חלקו השני המפרט ארבע חלופות משמש כמבחן אובייקטיבי.

בית-המשפט פסק כי יש להטיל על הסעיף אמות-מידה אובייקטיביות על אף היותו סובייקטיבי בעיקרו. היישום בפועל מורה לבחון את ההפרה בכלים אובייקטיביים בעוד הפן הסובייקטיבי מתבטא בכך שהנאשם זכאי להציג את נקודת מבטו, ודרכה להסביר מדוע לא היו חייבות העסקאות בדיווח. בפועל הופך בית-המשפט את הסוגיה לסוגיה אובייקטיבית. זאת למרות מבנה ולשון הסעיף מהן, לדעתי, ניתן להסיק על היותו סעיף סובייקטיבי.

סובייקטיביות החובה החדשה

בחודש מאי 2014 אושר בוועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת צו חדש בשם צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשע"ד-2014 (להלן: הצו החדש). הצו החדש נכנס לתוקפו ב-30 במרץ 2015. השינויים בצו החדש מקיפים ונוגעים לסוגיות רבות, לענייננו חשוב בעיקר השינוי שנערך בסוגיית הדיווח הבלתי רגיל אשר מצאה את מקומה בסעיף 8(ב) לצו החדש:

"8(ב) נותן שירותי מטבע ידווח לרשות המוסמכת על פעולות של מבקש השירות הנחזות בעיניו כבלתי רגילות, לרבות ניסיון לביצוע פעולה, אך בלא צורך בהצגת שאלות ובירור עובדות אל מול מבקש השירות ומקבל השירות; בלי לפגוע בכלליות סעיף קטן זה, יכול שיראו פעולה מן המפורטות בתוספת החמישית כפעולה בלתי רגילה."

סעיף זה עוצב לאחר שסוגיית האובייקטיביות הנוגעת לחובת הדיווח הבלתי רגיל נדונה לא פעם בבית-המשפט, והיו בתי-משפט שאף רמזו למחוקק כי עליו לתת את דעתו בסוגיה (ראו, למשל, את דברי השופט דוד גדעוני בעניין חברת פ.א.י שילת יזמות בע"מ).

כמו בכל סעיף חקיקה גם על סעיף 8(ב) לצו החדש אין להסתכל במנותק מהקשרו אלא יש לבחון את הרקע לבואו אל אוויר העולם. שני הצווים (הישן והחדש) הותקנו מכוח חוק איסור הלבנת הון. בדברי ההסבר לחוק מציין המחוקק כי העדיף את המודל האירופי של דיווח חלקי המוגבל לעסקאות חשודות בהתבסס על מאפיינים ידועים, מאשר המודל האמריקאי שמתבסס על דיווח מלא של כלל העסקאות. הסיבות אותן מנה המחוקק הן הדרישה להקמת מאגרי מידע עצומים ומיסוד גופים אשר יסרקו ויפענחו אותם. המחוקק צפה כבר אז, בסוף שנות התשעים, כי כוח-אדם איכותי עלול להיות צוואר הבקבוק בטיפול בשטף הדיווחים הצפוי ועל כן העדיף דיווח איכותני על פני דיווח כמותי. נראה כי פירושם של סעיף 6(ב) לצו הישן ושל סעיף 8(ב) לצו החדש כסעיפים המחייבים דיווח בסטנדרט סובייקטיבי ממשיכים את הקו אותו בחר לבכר המחוקק, כך שהדיווחים אותם יעבירו נותני שירותי המטבע יהיו דיווחים "עבי בשר" אשר עברו את הסינון הראשוני של נותן שירותי המטבע, ובכך יאפשרו לכוון את מאמציהם של עובדי הרשות למקרים הרלוונטיים ביותר.

בבואנו לבחון את לשון הסעיף בצו החדש נראה כי המחוקק בחר להשאיר את הביטויים "הנחזות בעיניו" ו"יכול שיראו", אותם הביטויים שיצרו את הרושם כי מדובר בסעיף סובייקטיבי. בנוסף בחר המחוקק להוציא את הפירוט שהופיע בסעיף המקביל בצו הישן אל עבר התוספת החמישית לצו החדש, בעודו מדגיש כי "יכול שיראו" את הפעולות המפורטות בתוספת כפעולות בלתי רגילות. מן ההן ניתן להסיק על הלאו: אומנם יכול שיראו את הפעולות כבלתי רגילות החייבות בדיווח אך יכול שיראו את הפעולות כרגילות שאינן חייבות בדיווח והדבר בשיקול-דעתו של מי? של נותן שירותי המטבע אשר רואה לנגד עיניו את מקבל השירות, יודע לבחון אותו בבחינה בלתי אמצעית ולבסוף לאור ניסיונו, להחליט האם מדובר בפעולה חריגה אשר ראויה לדיווח בלתי רגיל.

כאשר הוציא המחוקק את החלק – שבעיני בית-המשפט נחזה להיות אובייקטיבי – הכולל את פירוט הדוגמאות, אל עבר התוספת, הוא חיזק את הטענה כי מדובר בסעיף סובייקטיבי. הפעולות, כפי שהן נחזות בעיניו של נותן שירותי המטבע, יכול שיראו כבלתי רגילות אך אין זו המסקנה היחידה הניתנת להסקה.

העברת הסיפה של הסעיף בצו הישן אל עבר התוספת בצו החדש מדגישה לטעמי את מטרתו. לא מדובר בחלק אינהרנטי ללשון הצו המכיל חובות אובייקטיביות על סעיף סובייקטיבי אלא מדובר בכלי עזר (בדומה לכלי עזר נוספים שמצויים בתוספות לצו) שנועד לסייע לנותן שירותי המטבע בקבלת ההחלטה בשאלה אם מדובר בפעולה בלתי רגילה, אך אין מדובר באמת-מידה מוחלטת.

תוך עיון בתוספות המצויות בצו ניתן לראות דוגמאות רבות לכלי העזר שהעניק המחוקק לנותן שירותי המטבע: התוספת הראשונה מרכזת את המקומות מהם ניתן ללמוד מה הן המדינות האסורות; התוספת השנייה מציגה מסמך בדיקה בנושא "איש ציבור זר"  (כולל תרגום לאנגלית) וטופס "הכר את הלקוח", וכך הלאה מצויים כלי עזר נוספים ביתר התוספות. מכאן, לטעמי, ניתן ללמוד כי גם התוספת החמישית מטרתה לשמש כלי עזר לנותן שירותי המטבע. היא מהווה בנק דוגמאות למקרים העשויים להדליק נורות אדומות, אך בסופו של דבר היא כלי עזר בלבד שנועד לסייע לנותן שירותי המטבע ולא לכבול את ידיו. לעיתים, כך יש לצפות, נותן שירותי המטבע יחמיר עם לקוח פלוני לאור תחושתו הסובייקטיבית ולעיתים יקל עם לקוח אלמוני לאור היכרותו, ניסיונו ונסיבות העניין – קרי לאור תחושתו הסובייקטיבית.

השינויים הנוספים מעידים – אובייקטיבי או סובייקטיבי?

כעת נפנה לראות אילו עוד שינויים ביצע המחוקק ואם הם עשויים להשליך על ניתוח הסעיף כאובייקטיבי או סובייקטיבי. בבואנו לבחון את הפריטים המוצעים בתוספת החמישית לצו החדש לעומת הפריטים המופיעים בסיפה לסעיף 6(ב) של הצו הישן נזהה בנקל כי המחוקק בחר לעלות את רף הדיווח, כך שבפועל יועברו פחות דיווחים. אם בצו הישן כל קבלת נכסים פיננסיים במדינה אחת בסכום העולה על 1,000 ש"ח כנגד העמדת נכסים פיננסיים במדינה אחרת כאשר צד אחד בלתי מזוהה, הייתה מחייבת דיווח בלתי רגיל; הרי שבצו החדש רף הדיווח עלה לסכום העולה על 5,000 ש"ח. דבר דומה קרה גם בדרישת הזיהוי: אם בעבר סעיף 6(ב)(2) דרש זיהוי בשם ובמספר זהות, כיום התוספת החמישית דורשת זיהוי בשם או במספר זיהוי ואף מאשרת זיהוי באמצעות מספר חשבון בנק. מכאן אנו למדים שכוונתו של המחוקק הייתה להעלות את הרף אשר מהווה נורה אדומה, וכך לצמצם את הדיווחים המגיעים לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.

הבדל משמעותי נוסף הוא התארכות הרשימה. אם בסיפה של סעיף 6(ב) בצו הישן דובר על ארבעה מצבים שונים, הרי שבצו החדש מפורטים בתוספת החמישית לא פחות מעשרים ושלושה מצבים. התארכות הרשימה מצביעה, לטעמי, כי מדובר בדוגמאות מתחומים שונים שנועדו להעניק לנותן שירותי המטבע סטנדרטים לבחינה סובייקטיבית של המתרחש בבית העסק ולא, כפי שנטען בעבר, ערכים אובייקטיבים המשמשים ככללים אשר בגינם אין שיקול-דעת.

גם כאשר נעמיק בתוכנה של התוספת החמישית נראה כי רבים מסעיפיה מנוסחים כך שעולה מהם מסקנה אחת – מדובר בסעיפים סובייקטיביים המאפשרים שיקול-דעת לנותן שירותי המטבע. בתוספת מוצע לנותן שירותי המטבע לבחון אם עסקה פלונית מתאימה לאופיו של הלקוח (כפי שהוא נתפס בעיניו מניסיונו); אם השירות הניתן יוצר הגיון כלכלי ללקוח; אם מקבל השירות מגלה אדישות לסיכונים; אם ההצהרה שניתנה נחזית כבלתי נכונה; וסעיפים דומים המבכרים את יכולותיו של נותן שירותי המטבע לשפוט את מקבל השירות על פני יכולותיו של המחוקק לצפות כל תרחיש אפשרי. הסעיפים הללו ואחרים המנויים בתוספת החמישית מחזקים את מעמדו של נותן שירותי המטבע – מדובר בבעל עסק המכיר את קהל לקוחותיו ויודע להסיק מסקנות על אודותיהם, המבין את מהלך העסקים הרגיל ויודע לזהות סטייה ממנו, וכן כזה אשר  יודע לזהות את המקרים הדורשים דיווח בלתי רגיל בהתאם למתווים כלליים אשר ניתנו לו לדוגמה.

כל פרשנות אחרת לתוספת החמישית תביא לפגיעה במעמדו של נותן שירותי המטבע אל מול לקוחותיו ואל מול הרשויות, תחייב דיווח על מקרים רבים אשר אין בהם הגיון דיווחי ותגרום למצב בו המוץ מסתיר את התבן, ולבסוף תחנך את נותן שירותי המטבע להיצמד לחוק היבש ולא לפתח חשיבה ביקורתית-עצמאית מהסוג שהיינו רוצים לפתח אצל אותם הגורמים אשר תחת ידיהם עוברים סכומים עצומים על בסיס יום-יומי.

סיכום

מטרתה של רשימה זו היא להאיר את סוגיית הדיווח הבלתי רגיל אצל נותני שירותי מטבע. הצו החדש שתוקן בשנת 2014 ונכנס לתוקפו אך לאחרונה הוא הזדמנות לעשיית סדר בפרשנות חובת הדיווח, באופן שיסייע למלחמה בהלבנת ההון ומימון טרור. העדפת הפרשנות הסובייקטיבית לסעיף תביא לכך שמחד גיסא נותן שירותי מטבע יהיה בעל אחריות כוללת על הנעשה בבית העסק – לא רק התרחישים הספציפיים אותם הצליח לחזות המחוקק יזכו לדיווח; ומאידך גיסא יצטמצמו דיווחי הסרק שמכבידים על הרשות לאיסור הלבנת הון דבר אשר ישפר את הטיפול בכל מקרה אמת ויביא לשיפור המצב בשטח.


אזכור הרשימה: אורן חייקין "סובייקטיביות חובת הדיווח של נותני שירותי מטבע" אתר משפט ועסקים (2015) idclawreview.org/2015/05/07/blogpost-20150507-chaykin.

* אורן חייקין הוא סטודנט למשפטים וממשל בבית-הספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה.

[1] ברצוני להודות לתומר ניב, לרינת כהן ולשחר פרידמן מכתב-העת "משפט ועסקים" על הערותיהם המועילות.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 11.5.2015

$
0
0

  על-מנת לעודד חברות אשר נפגעו מתקיפת סייבר לשתף את הרשויות בכך, אישר בית הנבחרים האמריקאי הצעת חוק, שכעת ממתינה לאישור הסנט, על-פיה חברות אשר ישתפו את הרשויות בפגיעה שנגרמה להם כתוצאה ממתקפת סייבר, יזכו לחסינות מפני תביעות מצד לקוחותיהם, עקב הפגיעה בפרטיותם הנובעת מהעברת הנתונים לרשויות. על אף התמיכה של המגזר העסקי בחוק, ארגוני זכויות אדם חוששים שאם יתקבל, אזי המידע שיועבר לממשל יוכל לשמשו למטרות נוספות, לרבות חקירות ואיסוף פרטים על הלקוחות, מעבר לשימוש במידע לצורכי התגוננות עתידית מהתקפות סייבר. מעבר לכך, הבית הלבן טוען שהענקת החסינות לחברות אינה מותנית בנקיטת אמצעים למניעת התקפת הסייבר מלכתחילה, ומכאן החשש שהחסינות רחבה מדי.

  בית-הדין האירופי לצדק (ECJ) הגביל את האיסור הגורף בצרפת על תרומות דם מגברים הומוסקסואלים. החל משנת 1983 צרפת אינה מאפשרת לגברים הומוסקסואלים לתרום דם בשל החשש להדבקה ולהפצה של נגיף האיידס. בשנת 2009 הגיש אזרח צרפתי תביעה בדרישה לבטל הוראה זו. בית-הדין בחן את המקרה וקבע כי ההוראה האוסרת תרומת דם במקים כאלו היא הוראה חוקית בשל תכליתה להגן על בריאותם של אחרים. עם זאת, בית-הדין הגביל את האיסור תוך קביעת תנאים מחמירים להחלתו ובכפוף לבחינה פרטנית של כל מקרה. בנוסף, בית-הדין קרא לאנשי מקצוע בתחום הבריאות לבדוק אם קיימות טכניקות המאפשרות לזהות ביעילות את נגיף האיידס בדם התורם, לטובת בריאותם של מקבלי התרומה. לשם ההשוואה, בישראל לא מקבלים תרומות דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים, אלא אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין מאז שנת 1977.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית פסק לאחרונה כי חוקים המונעים ממועמדים למשרות שיפוטיות ציבוריות לנהל קמפיין ולגייס תרומות אינם מגבילים את חופש הביטוי של המועמדים ולכן אינם מפרים את התיקון הראשון לחוקה האמריקאית. הלכה למעשה, בית-המשפט קבע כי למועמדים לתפקידים שיפוטיים קיים חופש ביטוי מוגבל מזה הקיים לכל מועמד פוליטי אחר. פסיקה זו, שהתקבלה ברוב דחוק (חמישה מול ארבעה), מהווה נקודת מפנה מהותית בדיון הלאומי שענייננו הליך בחירת השופטים.

 חוק הבוררות המזורזת (DRAA) של מדינת דלוואר, ארצות-הברית, אשר נכנס לתוקף בארבעה במאי, נועד לספק מתן הליך בוררות מהיר, יעיל, ובעל עלות נמוכה לסכסוכים עסקיים, בתקווה לייעל בצורה משמעותית את יכולתם של הצדדים לפתור את הסכסוך שלא באמצעות הליך התדיינות. הבוחרים בהליך יוותרו על שלבי בוררות המצויים בבוררות קלאסית וייהנו מחיסיון ההליך. ההליך צפוי להיות יעיל במיוחד עבור צדדים המתקשרים במיזמים עסקיים נוספים, ואשר לפיכך מעוניינים להימנע מהליך התדיינות ארוכים, מתישים ופומביים.

 חוק חדש במחוז קולומביה, ארצות-הברית, אוסר על מעסיקים להפלות עובדים על בסיס בחירותיהם בתחום הפריון. קבלת החוק לוותה במאבק נגדו אשר נערך ביוזמת המפלגה הרפובליקנית, על בסיס הטענה שהחוק יפגע בחופש הדת של מעסיקים דתיים, בכך שיכפה עליהם להעסיק עובדים בעלי אמונות סותרות לשלהם הנוגעות, למשל, לאמצעי מניעה או להפלות. נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, איים להטיל וטו על עתירה שתוגש לביטול החוק, שכן ביטולו בשלב הזה יחתור תחת רצונם של אזרחי מחוז קולומביה.

 בית-המשפט במדינת פנסילבניה, ארצות-הברית, זיכה כותב בלוג מאשמה בגין השמצה. התובעת טענה כי כותב הבלוג כתב ביקורת על תפקודה כסגנית מפקד המשטרה במחוזם, דבר שהוביל לכתיבת טוקבקים אשר השמיצו והכפישו את שמה, והוסיפה כי על כותב הבלוג לאשר תגובות טרם פרסומן, והעובדה שאישר פרסום של תגובות אנונימיות המכפישות את שמה, הופכת אותו לאחראי המרכזי להכפשתה בפומבי. בית-המשפט פסק כי לפי תקנה 230 לחוק הפדרלי, אין משתמש או ספק שירות אינטראקטיבי אחראיים לתוכן הנכתב על-ידי משתמשים אחרים, ועל-כן זיכה את כותב הבלוג.

 בית-המשפט לערעורים של המחוז ה-11 בארצות-הברית קבע כי המשטרה יכולה לבצע איכון שיחות באמצעות קבלת מידע שנאסף ממגדלי תקשורת על-ידי צדדים שלישיים, וזאת, אף ללא צורך בצו שיפוטי. בית-המשפט קבע כי משתמש סלולר סביר, מודע לכך שמכשירו הנייד שולח אותות המצביעים על מיקומו למגדל התקשורת, אותות המועברים לצדדים שלישיים. לכן בעת ביצוע שיחה אין למתקשר ציפייה סבירה לפרטיות.

השתתפו בהכנת הסקירה: בן בהרב, אושרה גואטה, עידו מור חיים, נעה נוידרפר ואלה קינן. ערכה: ירדן שניאור.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 17.5.2015

$
0
0

 במאמר שפורסם בכתב-העת California Law Review בוחנים Elizabeth E. Joh  ו-Thomas Wuil Joo (אוניברסיטת קליפורניה) את השלכותיהן של פעילויות ממשלתיות חשאיות לתפיסת הונאות בשוק ההון על צדדים שלישיים, ואת הצורך ברגולציה נרחבת בתחום. במספר חקירות הונאה פיננסיות שנערכו לאחרונה, סוכנים חשאיים של ה-FBI הציעו את עזרתם לחשודים בניפוח מחירי מניות ("הרצת מניות") על-ידי רכישת מספר גדול של מניות למטרות מניפולטיביות. תוצאות פעילויות כאלו עשויות לפגוע במשקיעים תמימים שרכשו מניות במחיר שהיה מנופח ומוטעה על-ידי סוכני הממשלה עצמם. המאמר בוחן את הדוקטרינות המשפטיות הקיימות ומציע מהליכים רגולטורים שיגנו על אותם צדדים שלישיים שנפגעו כתוצאה מאותה פעילות חשאית.

 בארצות-הברית גובר השימוש במטוסים זעירים ללא טייס (מזל"טים) לשימושים אזרחיים מה שגרר גל חקיקה ומעלה שאלות משפטיות בנוגע לסמכות המדינות על השטח האווירי שלהן, שכן לרשות התעופה הפדרלית ישנה הסמכות הרגולטורית הבלעדית על המרחב האווירי. עד כה שבע-עשרה מדינות העבירו חוקים הנוגעים למרחב האווירי האמריקאי. מדינת קליפורניה, למשל, אסרה את השימוש במזל"ט לצילום אדם במרחבו הפרטי; ומדינת יוטה אסרה את השימוש במזל"ט להטרדת ציידים ודייגים, וכן חוקקה חוק המחייב שוטרים בצו מיוחד לשימוש במידע שהושג באמצעות מזל"ט.

 במסגרת ועידה בינלאומית אשר התכנסה במצרים טענה אירינה בוקובה, יושבת-הראש של ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם (UNESCO), כי יש להגדיר את הרס האתרים הארכיאולוגים במזרח התיכון כפשע מלחמה. לדידה, מדובר בטיהור תרבותי שמטרתו השמדת המורשת של העמים במזרח התיכון והפחדת האוכלוסייה. עוד היא טוענת שמכירת חפצים קדושים ועתיקות על-ידי ארגון המדינה האסלאמית מסייעת למימון הטרור באזור. יש לציין כי אמנת רומא מגדירה ביזה של מקומות כפשע מלחמה.

 במאמר חדש שפורסם באתר כתב-העת Harvard Law Review, גורסים Ingrid Wuerth ו-Ganesh Sitaraman (אוניברסיטת ונדרבליט) שיש לבחון מחדש את הטיפול של בית-המשפט העליון של ארצות-הברית בנושאים של יחסי חוץ, אשר נתפשים באופן מסורתי כעניין פוליטי, מה שהביא להוצאתם מחוץ לגבולות המשפט. המחברים מסבירים כי עם עליית הגלובליזציה והמלחמה בטרור העולמי החל בית-המשפט לדון ביותר ויותר סוגיות של יחסי חוץ, מה שהביא לשינוי דרך המחשבה. לשם ההשוואה, בית-המשפט העליון בישראל פסק לאחרונה כי יש מקום לשקול שיקולים המשפיעים על יחסי החוץ של ישראל במסגרת דיונים משפטיים המערבים מדינות זרות.

 הבית התחתון של בית המחוקקים הצרפתי אישר הצעת חוק אשר נועדה לשפר את המודיעין של המדינה, לפיה יורחבו הסמכויות של הרשויות ויאפשרו לבצע מעקבים רחבים אחרי אנשים החשודים וקשורים לאירועי טרור, וזאת אף ללא צורך באישור מקדים של בית-משפט. החוק מסמיך את סוכנויות המודיעין להאזין לשיחות טלפון, לפרוץ לאימיילים, להציב מצלמות וידאו בבתים ולהתקין מכשירים המסוגלים לעקוב אחר הקלדת מחשב בזמן אמת. כמו כן, החוק דורש מספקי אינטרנט ומחברות תקשורת לאתר התנהגות חשודה ברשת ולהודיע על כך למשטרה. החוק החדש נוסח מספר שבועות לאחר מתקפת הטרור שחווה השבועון "Charlie Hebdo", ומבקריו של החוק טוענים שהוא יוביל למעקב המוני ויפגע בצנעת הפרט ובחירותו.

 בנייר עמדה שפורסם ב- International Law Studies מציג Jens David Ohlin (אוניברסיטת קורנל) את התפיסות המרכזיות של הזכות להגנה עצמית הקבועה בסעיף 51 לאמנת האו"ם. המאמר מציע דוקטרינה חדשה להגנה לגיטימית, לפיה סעיף 51 לאמנת האו"ם משקף את הזכות הטבעית להגנה עצמית, אשר מהווה גם את הקרקע הרעיונית לתורה המודרנית של התערבות הומניטארית. וזאת, בניגוד להצדקות משפטיות אחרות הרואות בהתערבות הומניטארית כחריג לסעיף 51 לאמנת האו"ם.

השתתפו בהכנת הסקירה: תומר ניב, תומר קנת, נועם רובינשטיין ואלון רווח ערך: אורן חייקין.


זמן לאותות אחרים? סוגיות בהגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים |נל בן עמי

$
0
0

זמן לאותות אחרים? סוגיות בהגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים

נל בן עמי*

מבוא והצגת הבעיה

פרק א:    סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים

פרק ב:    האם ראוי להגן על סימני מסחר אלו?

              1. בעיות בהגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים

              2. תכליותיה של ההגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים

פרק ג:     המלצות להמשך – מהו הדין הרצוי?

סיכום

מבוא והצגת הבעיה

במשך שנים פעלו מותגים בעולם חד-מימדי או דו-מימדי שהתבסס על חוש אחד או שניים בלבד – חוש הראיה או השמיעה. אך כיום, כשהתחרות גוברת והשווקים רוויים במוצרים הדומים אחד לשני, מיתוגם על-ידי חוש הראיה או השמיעה אינו מספיק, בעידן התחרותי המודרני מנסים בעלי המותגים למצוא דרכים יצירתיות ליצור מותגים חזקים ומיוחדים שישאירו חותם על הקונה לאורך זמן, ויצליחו לבדל מותג אחד ממשנהו.[1] בזכות מיתוג ובידול מוצלחים קהל הצרכנים נחשף למוצרים של חברות בתחומים שונים, ואף יודע היכן לרכוש אותם ומקשר בין המוצרים והשירותים של אותם יצרנים לבין הלוגו שלהם – אשר מהווה את סימן המסחר שלהם.

בעשורים האחרונים ברחבי העולם אנו עדים לתופעה של מעבר מסימני מסחר חזותיים בלבד לסימני מסחר המשלבים גם חושים נוספים, דוגמת הולוגרמות, טעמים, צורות תלת-מימדיות (כמו צורתו של שוקולד הטובלרון), תנועות (אופן פתיחת דלת הלמבורגיני – כלפי מעלה), צלילים (שאגת האריה של חברת MGM), ריחות (ריח דשא קצוץ וטרי לכדורי טניס), צבעים (צבע ירוק-זהב למטליות ניקוי יבש בארצות-הברית) ועוד,[2] ונראה כי השיא עוד לפנינו. סימני המסחר המשלבים חושים נוספים על חוש הראיה, מכונים "סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים" (ראו דוגמאות נוספות והרחבה). סימנים אלו, יוצרים יותר "נקודות מגע חושיות" שהצרכנים יכולים להתבסס עליהן בעת קניית מוצר מסוים, מאשר בסימני מסחר מסורתיים, ובכך מגדילים את מספר ה"זכרונות החושיים" המופעלים לשם חיזוק רב יותר של הקשר ביניהם לבין המותג.[3]

כיום, כמעט ולא קיים שיח אקדמי פורה בישראל בנושא סימני המסחר הבלתי קונבנציונאליים. נראה כי הקהילה המשפטית הישראלית "מפגרת" מעט אחרי התפתחות סימני המסחר האלו בעולם הקניין הרוחני. ברשימה זו אפרט מהם סימני המסחר, בדגש על סימני המסחר הבלתי קונבנציונאליים; אציג חלק מהשיקולים להגנה על סימני המסחר הבלתי קונבנציונאלים וחלק מהחששות שיכולים לצוץ בהגנה עליהם; כן, אציע מספר שינויים וכללים רצויים; ולבסוף אסכם.

פרק א: סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים

פקודת סימני המסחר מגדירה את המונח "סימן מסחר" כ"סימן המשמש או מיועד לשמש לאדם לעניין הטובין שהוא מייצר או סוחר בהם". המונח "טובין" כהגדרתו בחוק הפרשנות כולל "נכסים מוחשיים שאינם מקרקעין". סימן המסחר נועד לשמש לזיהוי נכסים מוחשיים בלבד, כלומר על טובין המצויים במסחר או בהליכי ייצור ולא על רעיונות מופשטים גרידא.[4] מטרתם של דיני סימני המסחר היא ליצור זהות בין הסימן למוצר כך שכשהציבור יבחין בסימן, הוא יקשר אותו באופן מידי עם מוצרים ממקור מסוים.[5] סימן המסחר נועד לשמש ככלי שרת וכגשר ליצירת זהות בין הסימן לבין מקור המוצר.[6] ציון מקורם של המוצרים משיג שתי תכליות עיקריות וחשובות: האחת, לשרת את היצרן בכך שסימון הסחורה מאפשר לו לשמור על המוניטין[7] שצבר בעיני הצרכן,[8] ובכך מעניק לו תמריץ להשקעת משאבים בבידול מוצרו ולעמידה בסטנדרטים גבוהים של איכות. התכלית האחרת מעניקה לצרכן את היכולת לאתר את המוצר שהוא מעדיף, בקלות ובמהירות באמצעות הסימן המזהה.[9] תכליות סימני המסחר משרתות את היצרן והצרכן, תורמות לניהול יעיל של חיי המסחר ובכך חוסכות לצרכנים עלויות חיפוש.

פקודת סימני המסחר מכירה באפשרות לרשום "אותות אחרים" כסימני מסחר. יש הטוענים כי הפרשנות הראויה למונח "אותות" המופיע בהגדרת המונח "סימן" (שבסעיף 1 לפקודה), היא להשוותו למילה "Device", המופיעה בחוק סימני המסחר האמריקאי. כלומר "אותות אחרים" הם כל דרך הצגה גרפית ויזואלית שאינה נעשת על-ידי שימוש בספרות, באותיות או במילים בלבד (להרחבה). הצורך בהגנה על סימני מסחר שניתנים להצגה בצורה מוחשית שלא על-ידי הצורות הקלאסיות, החל בצורך בהגנה על צלילים או לחן באמצעות רישום תווים. אך האם ניתן לרשום סימן מסחר על טעם, ריח או צבע?

בשנים האחרונות נראה כי סימני מסחר בלתי קונבנציונליים הם ה"שחקנים החדשים" בעולם סימני המסחר. נדמה שאין בעיה לרשום סימני מסחר כאלו, כל עוד הם עומדים בדרישות החוק.[10] בארצות-הברית, לדוגמה, כל עוד סימן מסחר הוא בעל אופי מבחין, כלומר סימן המבדיל בין טובין של בעליו לבין טובין של אחרים, לא יתבצע סירוב רישום עקב אופיו. פירוש הביטוי "סימן מסחר" בארצות-הברית מכיל בתוכו את סימני המסחר הבלתי קונבנציונאלים על-ידי כך שאינו מוציא אותם מההגדרה הכללית. המצב דומה גם באירופה: סעיף 15(1) להסכם הטריפס (TRIPS) קובע כי ניתן לרשום כל סימן מסחר כל עוד הוא עומד בדרישות.[11] אך אל לנו להתבלבל, ישנן מדינות רבות בהן ניתן באופן תאורטי לרשום סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי, אך המשוכות שיש להתמודד איתן גבוהות וקשות למעבר.

פרק ב: האם ראוי להגן על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים?

ישנם שיקולים רבים בעד ונגד הגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים. קצרה היריעה מלפרט את כולם ברשימה קצרה זו. אך אבחר להתמקד בשני שיקולים מרכזיים לכאן ולכאן.

  1. בעיות בהגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונליים

השיקול הראשון שאתייחס אליו הוא שיקול "נחלת הכלל". השאלה הנשאלת היא: האם אנו מעוניינים לעודד יצרנים להשקיע מאמצים בבידול המוצר באמצעות סימני מסחר כלשהם, ומכאן, להשתלט על סימון זה לעולמי-עד ולהוציאו לחלוטין מנחלת הכלל? או שמא התכלית החברתית היא לעודדם לבדל מוצריהם באמצעות שמות או סמלים אשר אינם מהווים הגבלה כה מהותית על השימוש הציבורי בנחלת הכלל? טענה זו בוודאי נכונה ביחס לסימני מסחר מסורתיים, והיא מתחזקת בכל הנוגע בסימני מסחר בלתי קונבנציונאליים, המהווים משאבים מוגבלים לאדם, כשחלק גדול מהם אינם טומנים בחובם אלמנט יצירתי ומקורי של בעל סימן המסחר. רישום סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי הופך משאב קיים לנכס של ישות ספציפית, ללא כל ביצוע פעולה אקטיבית מצידה למען יצירת אותו סימן מסחר רשום.

ניתן לומר כי הדין הקיים מעודד את היצרן הבודד לפעילות אנטי-חברתית בכך שהוא מעניק הגנה על "אותות אחרים". תמריץ זה עומד בניגוד מוחלט לאינטרס החברתי להשאיר כמה שיותר משאבים בנחלת הכלל אשר מהווה את אחד מהעקרונות החשובים ברישום סימן מסחר. משאבים אלו עשויים להיות רלוונטיים ונחוצים לכלל החברה.[12] רישום סימן מסחר מעניק לרושם הסימן מונופול לזמן בלתי מוגבל, מה שיכול להוות פגיעה בתחרות וגריעת סימנים ואותות מנחלת הכלל. יתרה מכך, יש שיטענו שעדיף לאסור לחלוטין רישום סימן מסחר על צבע, ריח וטעם מכיוון שנרצה לתמרץ את היצרנים מלכתחילה (ex-ante) להשתמש בסימני מסחר מסורתיים אשר פוגעים פחות בנחלת הכלל עקב האלמנט המקורי והחדשני הטמון בהם. הדבר יגרום לכך שיצרנים ינסו לבדל עצמם עם הכלים הקיימים כיום, כלומר בעזרת רישום סימני מסחר מסורתיים בלבד, ולא באמצעות ניכוס עצמי של ריח או טעם מסוימים למשל, וזאת כדי לשמור על אלו כחלק מנחלת הכלל.[13]

השיקול השני הוא הקושי באכיפת אופי מבחין של הסימן והיותו בעל תיאור גרפי. כמו כל סימן מסחר, ניתן לרשום ולהגן על סימן מסחר בלתי קונבנציונלי אך ורק אם הוא בעל אופי מבחין, כלומר מובדל מתוצרת של אחר, וכן רק אם ניתן להציגו בצורה גרפית. אציין כי סימן מסחר יכול להיות בעל אופי מבחין גם על-ידי משמעות משנית (תהליך יקר הדורש הוצאת משאבים רבה).[14] השאלה שיש לשאול בעניין רישום ריח כסימן מסחר היא האם ניתן לתאר את הריח כפורמולה כימית, והאם ריח יכול להיות בעל אופי מבחין. התשובה לשאלה הזו כפי שעולה מפסקי-הדין בנושא אינה אחידה ואינה עקבית. כך, למשל, כאשר השאלה הזו הועלתה בבית-הדין האירופי לצדק (ECJ) ניתנה החלטה הסותרת קביעה קודמת. לאחר שבית-משפט אישר רישום סימן מסחר על ריח של דשא קצוץ לכדור טניס (סימן זה כבר אינו בתוקף),[15] בפרשה אחרת – עניין Sieckmann – ה-ECJ סירב לתת הגנה דומה ליצרן גרמני שהציע פורמולה המתארת "ניחוח פירות עם נגיעה של קינמון". הפסיקה בפרשה נחשבת לחשובה ביותר בנושא רישום סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי על ריח, ובה פורש המושג סימן מסחר לפי סעיף 2 לדירקטיבה האירופית: הסימן חייב להצביע על מקור המוצר ועל כן הוא חייב להיות מובדל מסחורות או משירותים אחרים הנמצאים בשוק. כמו כן, דרישות ההצגה הגרפית כוללת גם דרישות כמו בהירות ודיוק, דבר שקשה מאוד להגיע אליו בביטוי מילולי בכל הנוגע בסימני מסחר של ריחות.

סוגייה מעניינת נוספת היא אופן חיפוש סימני המסחר. כיום, יצרן יכול להיכנס למאגר החיפוש ולראות האם יש סימנים רשומים הדומים לסימן המסחר שהוא מעוניין לרשום. לעומת זאת, בכל הקשור לריח, הרי שאין בנמצא מדיה להעברת ריחות. יש שיטענו כי ניתן לפתור בעיה זו בקלות יחסית על-ידי תיאור מילולי של הריחות או הטעמים הכלולים בסימן המבוקש בצירוף דוגמה מהסימן המבוקש, כך שאם גורם מסוים יבקש להריח את סימן המסחר הרשום, הוא יוכל להגיע ללשכת רישום סימני המסחר, ושם לראות ולהריח את הדוגמית שנתבקש רשם סימני המסחר לאשר לרישום כסימן מסחר. אך טיעון זה אינו חף מקשיים. גם אם נקים מחסן שבו יישמרו דוגמיות הריח, הרי שאלו אינן עמידות לאורך זמן נוסף על כך שריח הוא חומר נדיף (בעייתי במיוחד לאור העובדה שסימן מסחר יכול להיות בתוקף לזמן בלתי מוגבל). נוסף על כך, ריח יכול להיתפס כשונה עקב ריכוז, איכות, טמפרטורה וגורמים סובייקטיביים אחרים כמו זיכרון. לבסוף, הגנה על סימני מסחר כמו ריח יכולה להוביל לעלויות נוספות. כך, למשל, האם לא רחוק היום בו מבול של עדים מומחי "טעם וריח" יעידו בבתי-משפט על ההבדלים בין ריחות וטעמים (סוגיה סובייקטיבית כשלעצמה)? תופעה זו תשית עלויות נוספות על הצדדים, תאריך את הדיון ותיצור עומס נוסף על בתי-המשפט.

  1. תכליות להגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונליים

מבין החששות שציינתי לעיל בהגנה על סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי, נראה כי המרכזי ביניהם הוא הוצאתו מנחלת הכלל. אם אתמקד בצבע כסימן מסחר בלתי קונבנציונלי, הרי שקיים חשש בהענקת הגנה על צבע מסוים, הוצאתו מנחלת הכלל, וכן חשש ביחס לקושי בהבחנה בין גווני צבעים. אך ייתכן שהחשש האחרון כלל אינו ריאלי. בפסק-הדין בעניין Qualitex נקבע כי מערכת המשפט בהחלט יכולה להבחין בין צבעים וגוונים.[16] כמו כן, הגנה על גווני צבעים יכולה להיות הגיונית בעולם המפותח של היום. באמצעות כמעט כל מחשב ניתן ליצור יותר מ 1.6 מיליון צבעים שונים. בעידן בו הזיכרון במחשבים רק גדל, כמות הצירופים בין גווני צבעים גדלה בצורה משמעותית ובקצב מסחרר. התופעה של יצירת גוונים ושילובי צבעים נוספים תיצור אפשרויות בחירה ודיוק רב יותר בהגשת סימן המסחר שעליו נרצה להגן. על כן, לכל הפחות בנוגע לאפשרות הטכנית, הרי ייתכן שהגנה זו תתאפשר משפטית. בנוסף, קיימת מערכת התאמת הצבעים ("The Pantone System Matching") אשר בעזרתה ניתן לאכוף הפרות בקלות רבה יותר.[17] אומנם בפסק-הדין בעניין Wall Mart Stores נקבע כי סימן מסחר של צבע יחיד לעולם לא יהיה מובחן באופן מוחלט ולכן יש להוכיח בנוסף "משמעות משנית", אשר בהחלט אפשרי להוכחה ואף הוכח גם בישראל. בעניין Kodack הוכרה ההגנה על שימוש בצבע הצהוב, כשלעצמו, אך זאת לאחר שהוכח בצורה ברורה כי צבע זה מזוהה בציבור עם חברת Kodack העולמית במשך שנים – כלומר, הוכחה משמעות משנית.[18]

אחת מהתכליות הבולטות בהגנה על סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי היא התפתחות הטכנולוגיה. דמיינו שאתם מבקרים באתר אינטרנט של רשת בתי-הקפה "סטארבקס", וכאשר אתם נכנסים לאתר, תוכלו להריח את הארומה של פולי הקפה בהם משתמשים ברשת. נדמה כי זה מה שצופן לנו העתיד הטכנולוגי הקרוב. מספר מדענים כבר החלו לפתח אבות-טיפוסים דוגמת iSmell Digital Scent Technology (להרחבה על הטכנולוגיה). הרי זה ברור כי לרשת סטארבקס יש אינטרס עצום ברישום סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי על ריח פולי הקפה שלה בשימוש אתר האינטרנט. אכן, אין עוררין כי בענפי המזון והקוסמטיקה חלו התפתחויות מרחיקות-לכת אשר בהחלט מצדיקות הכרה באפשרות להגן על טובין באמצעות סימן המאפיין את ריחם או טעמם. עוד בטרם התרחשו ההתפתחויות האלו, ולמרות הקשיים שהוצגו בפרק הקודם, כבר נרשמו הצלחות ברישום סימני מסחר על ריח. כך, למשל, באנגליה הצליחו לרשום סימני מסחר על מספר ריחות: חברת "Sumitomo Rubber Co." הצליחה לרשום סימן מסחר על צמיגים בריח של ורדים,[19] וחברת "Unicorn Products" הצליחה לרשום סימן מסחר על חיצים בריח חזק של בירה מרה.[20] אין ספק כי עם כניסת השיטות המתוחכמות של זיהוי כימי כמו כרומטוגרפיה (Chromatography) וספקטרומטרייה (Spectrometry) יהיה פשוט יותר לרשום סימן מסחר על ריח. אישור ואימוץ טכנולוגיות אלו באופן רשמי יוכלו בהחלט לצלוח חלק מהקשיים שצוינו לעיל, ואף יאפשרו התמצאות קלה יותר במערכות הממוחשבות.

פרק ג: המלצות להמשך – מהו הדין הרצוי?

הביטוי "אותות אחרים" בפקודת סימני המסחר מאפשר את רישומם של סימני המסחר הבלתי קונבנציונאליים. דא עקא, נכון להיום, לא רשום בישראל אף סימן מסחר על ריח או טעם. יתרה מכך, כיום אין בנמצא בישראל מאגר ייעודי אשר מאגד את כל סימני המסחר הבלתי קונבנציונאליים הרשומים.[21]

הכללים שמוצעים ברשימה זו נועדו להדגשת החשיבות הרבה הגלומה בקביעת קריטריונים ברורים לאישור סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים בישראל, על-ידי עדכון תקנות סימני המסחר והנחיות העבודה במחלקת סימני המסחר. תכונותיו המיוחדות של המשק הישראלי, מימדיו הקטנים ורמת החדשנות המאפיינת את השווקים, כמו גם היותו חלק מהמתרחש בשווקים בינלאומיים, מחייב לשקול שיקולי יעילות שוק, לא רק לטווח הקצר אלא אף לטווח הארוך, ולקדם את הרווחיות הכלכלית והוודאות המשפטית. אין זה אומר כי כעת, עם אימוץ המלצות אלו, ייפתח הסכר לאישור סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים, אלא רק שלרשם סימני המסחר ולבית-המשפט (במקרה של הפרה) יהיו כלים משמעותיים וודאיים יותר לצורך קבלת החלטה אם יש לאשר את סימן המסחר או אם מתקיימת הפרה. כלומר המשוכה לאישור עדיין תהיה גבוהה, אך בהחלט מובנת יותר.

כאמור, צבע וריח הם סימני המסחר הבלתי קונבנציונאליים המרכזיים העתידים להגיע לפיתחה של מחלקת סימני מסחר ברשות הפטנטים לשם אישורם או לבתי-המשפט. אתייחס לשני שינויים עיקריים שלטעמי יש להטמיע.

ראשית, יש לתקן את סעיף 15 לתקנות סימני המסחר שכותרתו בקשה לרישום סימן מסחרי. הסעיף כולל התייחסות לסימן תלת-מימדי ולסימן בלתי קונבנציונלי נוסף מסוג צליל. על כן, יש להוסיף בהמשך הסעיף התייחסות לסימני המסחר הבלתי קונבנציונליים – צבע וריח.

בהקשרו של צבע כסימן מסחר ולאור הלקחים שיש להפיק מפסק-הדין [22] בנושא Cudbury, יש לכלול תמונה של גוון הצבע יחד עם המספר המדיוק שלו על-פי מערכת התאמת הצבעים Pantone. מכיוון שהבקשה כוללת שילוב של צבעים, הרי שבדרך כלל יש להוכיח משמעות משנית ואף ייצוגם חייב לכלול הסדר שיטתי הקושר את הצבעים באופן קבוע מראש ובאופן אחיד. בתיאור הבקשה יש להימנע משימוש במילים סובייקטיביות כגון "בעיקר" ו"השולט", שלהן אין משמעות מדויקת והן אינן מבטאות היטב את הגבולות של סימן המסחר לצד שלישי. לעומת זאת, יש להשתמש במונחים אובייקטיבים כגון מדידות כמותיות. בכל מקרה יש להשתמש בהגדרה הניתנה בפרשת Sieckmann (גם לגבי צבעים) על פיה סימן המסחר חייב להיות מדויק, עומד ברשות עצמו (בלתי תלוי), נגיש, מובן, עמיד ואובייקטיבי.

מבחינת הגנה על סימני מסחר על ריח, יש להתייחס בתיקון סעיף 15 להתפתחות הטכנולוגיה וכניסת השיטות המתוחכמות של זיהוי כימי שהוצגו לעיל. אם אכן טכניקות אלו עומדות בדרישת התיאור הגרפי, יחד עם המבחנים הנוספים לאישור סימן מסחר בלתי קונבנציונאלי, יתכן וניתן לאשר שימוש בריח כסימן מסחר בלתי קונבנציונאלי, בנוסף, יש לבחון היטב את מבחן הפונקציונאליות על-מנת לא ליצור גבולות מטושטשים מדי שיובילו למדרון חלקלק.[23] עם זאת, נזכור כי אין בהצעות אלו מהפכה, אלא התקדמות של המשפט יד ביד עם המציאות התרבותית והטכנולוגית המתפתחת.

שנית, על רשות הפטנטים – מחלקת סימני המסחר – לעדכן את הוראת העבודה של בוחני המחלקה שתפקידם לבדוק את כשירות הבקשות בהתאם לפקודת סימני המסחר, תקנות סימני המסחר ולהוראת העבודה המשרדית. שינוי זה הוא שינוי פנימי אשר קל לביצוע ואינו מצריך (לפחות לא בתקופה הקרובה) לעבור את חבלי הלידה בתיקון הפקודה או התקנה. אציין שהשינוי שאציג כעת בהחלט יכול לשמש את בית-המשפט כמבחני-עזר בעת בחינת האופי המבחין. אין ספק שקיים סיכוי להטעיה או בלבול גדולים יותר של הצרכנים כאשר מדובר בסימן מסחר בלתי קונבנציונאלי. המלצתי היא לאמץ את הקווים המנחים ואת מבחני העזר הבאים בעת בחינת סבירות הבלבול. המבחנים כוללים בדיקת חוזק/חולשה של ייחוד סימן המסחר, מידת הדמיון של טובין אחרים לסימן המבוקש, מקרים בהם יש לבעל הזכות הקודמת גיוון בעסקיו, האם התקיימו מקרים בפועל של בלבול ועוד. מבחנים אלו אומצו במספר מדינות באסיה,[24] ועולים בקנה אחד עם דרישות ה-TRIPES. המבחנים מחייבים את בוחני המחלקה והשופטים להביא בחשבון גורמים נוספים הנמצאים בשווקים, לשים דגש על הוכחות בפועל ולכתוב חוות-דעת אנליטיות אשר יסייעו לשופטים במקרים מורכבים יותר הנוגעים לבחינת האופי המבחין.

סיכום

סימני המסחר הבלתי קונבנציונאליים צוברים אט-אט תאוצה ומתקבלים על-ידי משרדי סימני המסחר והפטנטים ברחבי העולם. בעקבות התפתחות הטכנולוגיה והתחום השיווקי בעולם, סימנים אלו דופקים על דלתנו, בין אם נרצה בכך ובין אם לאו. סימני מסחר אלו יהיו ניתנים לרישום ואכיפה אם ניתן יהיה בעזרתם לזהות את היצרן, והם יהיו בעלי אופי מבחין ממוצרים דומים של יצרנים אחרים. עם זאת, ראינו כי אין כללים אחידים לרישום סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים ברחבי העולם. על כן, הצורך לפזר את הערפל בנושא סימני מסחר אלו הולך וגובר במטרה להבטיח שימוש בטכניקות מיתוג אשר מקדמות את המדיניות העומדת בבסיס דיני סימני המסחר.

בתחום המשפט מן המוסכמות היא שהתפתחות תרבותית וטכנולוגית מקדימה את התפתחות החוק. אין אנו יכולים לעצום את עינינו בפני הבאות. על-פי התחזיות והמחקרים בשנים הקרובות, משרד הפטנטים וסימני המסחר יקבל יותר ויותר בקשות לרישום סימני מסחר בלתי קונבנציונליים. על כן יש לקבוע כללים ומבחנים ברורים אשר יקלו על רושמים פוטנציאלים, יתרמו לוודאות המשפטית, יקטינו את הפניות לבית-המשפט בעקבות הפרה לכאורה של סימני מסחר אלו ויחסכו משאבים רבים לעוסקים בדבר.

מדינת ישראל, למרות היותה מדינה צעירה, נמצאת בקידמת הבמה בכל הקשור להמצאות, חדשנות, פיתוח טכנולוגיה ויזמות.[25] הזמן העומד לרשותנו כדי למנוע ריק משפטי בנושא הינו קצוב. עלינו ללמוד מניסיונם של אחרים ולפעול למען הסדרת כללים משפטיים להגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים הן על-ידי תיקון תקנות סימני המסחר, הן על-ידי מהלכים פנימיים כמו מבחני העזר שהוצעו לעיל, ויפה שעה אחת קודם.


אזכור הרשימה: נל בן עמי "זמן לאותות אחרים? סוגיות בהגנה על סימני מסחר בלתי קונבנציונאליים" אתר משפט ועסקים (2015) http://www.idclawreview.org/2015/05/19/blogpost-20150519-ben-ami.

* נל בן עמי היא סטודנטית בשנה הרביעית ללימודי תואר ראשון במשפטים ומנהל עסקים, המרכז הבינתחומי הרצליה. רשימה זו מבוססת על עבודה סמינריונית שנכתבה בהנחייתו של ד"ר ליאור זמר. ברצוני להודות לפרופ' אסף יעקב על העזרה וההכוונה, וכן לחברי מערכת כתב-העת משפט ועסקים – אורן חייקין ויהונתן סמט – על הערותיהם לרשימה זו.

[1] Thomas P. Arden, Protection of Nontraditional Marks: Trademark Right in Sounds, Scents, Colors, Motions and Product Design in the U.S.  2000.

[2] Qualitex Co. v. Jacobson Prods. Co., Inc., 514 U.S. 159 1995.

[3] Martin Lindstrom, Brand Sense:How to Build Powerful Brands Through Touch, Taste, Smell, Sight, and Sound 219 2005.

[4] In re Forbes, Inc., 31 U.S.P.Q.2d 1315 T.T.A.B. 1994.

[5] ת"א (מחוזי ת"א) 749/56 אגודת הכורמים הקואופרטיבית נ' יקב הגליל, פ"מ כב 71 (1958); בג"ץ 144/85 קליל תעשיות מתכת אל ברזליות בע"מ נ' רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, פ"ד מב(1) 309 (1988) (להלן: עניין קליל).

[6] עמיר פרידמן סימני מסחר – דין, פסיקה ומשפט משווה 7 (מהדורה שנייה, 2005).

[7] מוניטין כולל כל יתרון הקשור לעסק ומשפיע על ערכו, מלבד ההון המופיע בספרים. להרחבה ראו ע"א 280/73 פלאימפורט בע"מ נ' ציבה-גייגי לטד, פ"ד כט(1) 597, 605 (1974).

[8] יעקב קלדרון וחנה קלדרון חיקויים מסחריים בישראל 140–141 (1996).

[9] עניין קליל, לעיל הערה 5, פס' 10 לפסק-דינה של השופטת נתניהו; ע"א 3559/02 מועדון מנויי טוטו זהב בע"מ נ' המועצה להסדר ההימורים בספורט, פ"ד נט(1) 873, 887 (2004); ע"א 1427/05 מ.ב גלאט עוף למהדרין בע"מ נ' רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, פס' ב(1) לפסק-דינו של השופט אלון (פורסם בנבו, 25.6.2007).

[10] ע"א  11487/03 August Storck KG נ' אלפא אינטואיט מוצרי מזון בע"מ, פס' 9 לפסק-דינו של השופט גרוניס (פורסם בנבו, 23.3.2008).

[11] הסכם זה דן בהיבטים הקשורים לזכויות בקניין הרוחני בסחר הבינלאומי. מטרתו העיקרית להסיר את הקשיים העשויים להתעורר במסחר הבינלאומי בעניין זכויות בקניין רוחני, תוך מתן הגנה לזכויות הקניין הרוחני והצורך להבטיח אמצעים לאכיפה והגנה על זכויות היוצרים. הסכם זה אומץ באיחוד האירופי.

[12] Keith Aoki, Authors, Inventors and Trademark Owners: Private Intellectual: Property and the Public Domain, 18 Colum. J.L. & Arts 191 1993.

[13]  אדגיש כי רישום סימני מסחר הבלתי קונבינציונאליים נעשה בהקשר למוצר או שירות מסוים, ועל-כן המוצר או השירות אינם מצויים בנחלת הכלל (ראו, למשל, ע"א 9191/03 V&S Vin Spirit Aktiebolag נ' אבסולוט שוז בע"מ, פ"ד נח(6) 869 (2004)). עם זאת, אין הדבר גורע מטענתי בהקשר זה, שכן ניכוס משאב, אף אם נעשה בהקשר ספציפי, עדיין גורר דילול של נחלת הכלל. דוגמה לכך ניתן למצוא ברישום סימן מסחר על צלילים, אשר לא הורחב ברשימה זו. רישום סימן מסחר על מנגינה מסוימת (ג'ינגל) גוזל מנחלת הכלל צירוף מסוים של תווים אשר מנוכסים לחברה הרושמת. יתרה מכך, כל מנגינה דומה שלא תעמוד במבחן האופי המבחין, אף היא תוסר מנחלת הכלל. כתוצאה מכך, מספר הצירופים האפשריים לשימוש בנחלת הכלל מתדלדל והאינטרס החברתי נפגע.

[14] משמעות משנית לסימן מסחר נוצרת כאשר עסקינן בסימן בעל משמעות בחיי היומיום, אשר בעקבות השימוש בו לסימון סחורה נוצרת לגביו משמעות נוספת בתודעתם של צרכנים – משמעות מסחרית. לדוגמה: "גולף" – המשמעות הראשונית – ענף ספורט; המשמעות המשנית – יצרנית אופנה. ראו: עניין קליל, לעיל הערה 5, בעמ' 315.

[15] סימן המסחר על ריח של דשא קצוץ לכדורי טניס אושר רק לאחר הגשת ערעור למשרד להרמוניזציה בשוק הפנימי.

[16] עניין Qualitex Co. v. Jacobson Prods. Co., Inc., לעיל הערה 2.

[17] U.S.P.Q. 1028 (S.D.N.Y. 1983)   .Olay Co., inc. v. Cococare Products, Inc., 218

[18] ת"א (מחוזי ת"א) 225/96 Eastman Kodak Company נ' כונקו בע"מ (פורסם בנבו, 10.3.2003).

[19] בקשה אנגלית לרישום סימן מחסר הבלתי קונבנציונאלי הראשון על ריח No. GB 2001416.

[20] בקשה אנגלית לרישום סימן מסחר No. GB 2000234.

[21] נתונים אלו סופקו באדיבות על-ידי הגברת שרון ניר שלום, ראש צוות סימני המסחר במשרד סימני המסחר והפטנטים.  אציין כי כיום רשומים בישראל שבעה-עשר סימני מסחר על צלילים.

[22] Societe des Produits Nestle SA v. Cadbury UK Ltd., [2013] EWCA Civ 1174, All ER (D) 35 Oct.

[23] "סימן עשוי להיחשב כפונקציונלי בהתקיים אחת משתי החלופות הבאות: (א) הסימן דרוש לשם שימוש במוצר או לשם הגשמת ייעודו, או שיש בו כדי להשפיע על מחירו של המוצר או על איכותו; (ב) שימוש ייחודי בסימן יעמיד את המתחרים בנחיתות ממשית, אשר אינה נעוצה בטעמים הקשורים למוניטין." משנקבע כי סימן הוא פונקציונלי לא יהא הוא כשר לשמש כסימן מסחר. עניין August Storck KG, לעיל הערה 10.

[24] יפן – סעיף 4(1) תת-סעיף Xv. הונג-קונג – חלק 12 סעיפים 2-4. סינגפור – סעיף 8(2)(b).

[25] דן סינור ושאול זינגר מדינת הסטארט-אפ – מנוע הצמיחה הכלכלי של ישראל (2010).



סקירת חדשות מעולם המשפט | 25.5.2015

$
0
0

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית פסק פה אחד בעניין Henderson v. United States כי החוק הפדרלי האוסר על עבריינים להחזיק בנשק אינו מונע מבית-המשפט לאשר מכירה או העברה של נשק שבבעלות עבריין לצד שלישי. העותר, סוכן משמר גבול אמריקאי לשעבר בשם טוני הנדרסון, שסיים לרצות שישה חודשי מאסר בגין הפצת מריחואנה, רצה למכור כלי-נשק שבבעלותו לחברו. המדינה טענה שהחוק מתיר העברה של נשק לסוחר נשק עצמאי שימכור אותו בשוק הפתוח, אך אינו מאפשר העברתו לצדדים שלישיים. בית-המשפט פסק כי הפרשנות הזו לחוק מרחיבה את תחולת החוק הפדרלי יתר על המידה, ושכאשר שוכנע בית-המשפט כי הנשק לא יוותר בשליטתו של העבריין, בסמכותו לאשר את העברתו או מכירתו לצד שלישי.

 בית הנבחרים של ארצות-הברית אישר הצעת חוק האוסרת לבצע הפלה בהיריון שנמשך למעלה מ-20 שבועות, זאת למרות התנגדות עזה מצד הבית הלבן, מה שגורם לאי-בהירות באשר לעתידה של ההצעה בדיון בסנאט. המרכז לזכויות פוריות קרא להצעת החוק "אכזרית ובלתי חוקתית" והוסיף כי החריגו מהחוק רק נשים שניצלו מאונס וקיבלו טיפול רפואי או ייעוץ לפחות 48 שעות טרם ביקשו הפלה; קטינים שדיווחו על אונס או גילוי עריות לרשויות אכיפת החוק או סוכנויות להגנת הילד; ונשים בסכנת חיים. נושא ההפלה הוא נושא חם בשנים האחרונות. לפני מספר שבועות חתמה מושלת אוקלהומה, מארי פאלין, על הצעת חוק המאריכה את חובת ההמתנה לנשים המבקשות לבצע הפלה מ-24 ל-72 שעות. באפריל, המחוקקים בטנסי אישרו שני צעדים, שאם יאושרו בחוק, ידרשו ממרפאות ציבוריות המבצעות הפלה להיות מרכזים כירורגיים מורשים וידרשו מנשים לחכות 48 שעות לאחר קבלת ייעוץ, לפני שיוכלו לבצע הפלה. בנוסף, בקנזס, המושל סאם בראונבק חתם על הצעת חוק האוסרת כל צורה של הפלה אלא אם כן יש צורך להגן על חייה או בריאותה של האם.

 ה-FDA, ארגון הבריאות הפדרלי בארצות-הברית, פרסם קווים מנחים לפיהם יבוטלו חלק מן המגבלות על תרומות דם מהומוסקסואלים ויוקלו הדרישות במגבלות אחרות. קווים מנחים אלו מתווים תוכנית הדרגתית לפיה יבוטלו אט-אט מגבלות שונות. קולות שונים בעולם הרפואה ובקרב פעילים חברתיים המזוהים עם הקהילה הלהט"בית טוענים כי שלושים ושתיים שנים לאחר הטלת המגבלות, הן אינן רלוונטיות יותר ויש להסירן. מגבלות על תרומות דם מהומוסקסואלים עקב חשש גבוה להידבקות במחלת ה-HIV מעוררות דיונים משפטיים רבים במדינות שונות בעולם כולל במדינות מפותחות כגון יפן, אוסטרליה ואנגליה.

 במאמרו "Between Universal Aspiration and Local Application: Concluding Observations" בוחן Helmut Aust (אוניברסיטת המבולדט, ברלין) את הצורך בקביעת כללי פרשנות אחידים לחוק הבינלאומי. המחבר טוען כי פרשנות החוק הבינלאומי, כפי שניתנת על-ידי בתי-משפט מקומיים, ממוקמת בין השאיפה האוניברסלית לחוק בינלאומי אחיד, אשר מתחברת לטענה שיש צורך בפרשנות אחידה, לבין הדרישה שהחוק הבינלאומי ייושם על-פי מציאות מקומית בידי שופטים מקומיים. מה שתורם לטענה זו היא העובדה שמבחינה טכנית בתי-משפט מקומיים אינם כפופים או מחויבים להשתמש בכללים הבינלאומיים לפרשנות, אך מבחינה נורמטיבית עדיף היה כי בתי-המשפט המקומיים יהיו מחויבים לפרשנות זו, אשר תתרום ליצירת גישה אחידה ומשותפת למשפט הבינלאומי.

השתתפו בהכנת הסקירה: יהונתן סמט, מיכל פינוס, אלה קינן ואלון רווח. ערך: ניב אמיתי.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 31.5.2015

$
0
0

 הפרלמנט הצרפתי העביר פה-אחד חוק שאוסר על רשתות מזון לזרוק מזון שאסור למכירה אך עדין ראוי לאכילה. החוק מחייב לתרום את המזון לצדקה או להעבירו לשימוש כמזון לבעלי-חיים. החוק החדש מטיל סנקציה בדמות קנס מקסימלי של עד 75 אלף אירו. החוק הוא חלק ממגמה רחבה בצרפת להקטין במחצית את כמות המזון שנזרק מדי שנה, וחלק מניסיון עולמי שצובר תאוצה להילחם בתופעה של זריקת מזון רב לאשפה בעוד אנשים רבים רעבים לפת לחם. המחקרים מראים שהצרפתי הממוצע זורק מדי שנה כ-20–30 קילוגרמים של מזון.

 בית-המשפט הפדרלי לערעורים בשיקגו דחה את בקשתה של אוניברסיטת נוטרדאם למתן פטור זמני מהחוק להגנת החולה וטיפול בר-השגה – Affordable Care Act) ACA), הידוע בכינויו Obamacare. במסגרת החוק, אשר נועד להסדיר מתן שירותי בריאות  לתושבי ארצות-הברית, ניתן כיסוי לעלותם של אמצעי מניעה. נוטרדאם, אוניברסיטה קתולית, טענה שהחוק פוגע פגיעה קשה וממשית בחופש הדת שלה, שכן הוא מתערב בענייני האישות של חבריה. בית-המשפט דחה את הבקשה בקבעו כי בפשרה שהושגה בעבר, הוחלט כי גופים דתיים יוכלו לבחור שלא לשלם עבור אמצעי מניעה, כל עוד הם מיידעים את כלל המבוטחים שלהם, ועל-כן לא קיימת פגיעה ממשית בחופש הדת גם במקרה של נוטרדאם.

 נשיא מיאנמר אישר חוק שנחקק על-ידי הפרלמנט הדורש מאימהות אזרחיות המדינה להמתין 3 שנים לפחות בין לידה ולידה. החוק החדש מאפשר לרשויות ליישם את הוראותיו באזורים בעלי שיעור גידול אוכלוסייה גבוה. על-אף שהחוק אינו נושא סנקציות פליליות עימו, טוען סגן מזכיר המדינה האמריקני שחוק זה ישמש לדיכוי זכויותיהן של נשים כמו גם של מיעוטים דתיים ואתניים אחרים. לעומת זאת ממשלת מיאנמר טוענת כי מטרתו של החוק היא להוריד את שיעורי תמותת תינוקות ואימהות תוך הגנה על נשים ומיעוטים.

 במדינת טנסי, ארצות-הברית, עתר אדם נגד החוק שקובע כי סיוע להתאבדות מצד רופא או כל אדם אחר מהווה עבירה פלילית. העותר, הסובל ממחלה סופנית, טוען כי החוק פוגע בחוקת המדינה ובפרט בזכות לכבוד. הזכות למות היא נושא שנוי במחלוקת בארצות-הברית. כך, למשל, בינואר האחרון הציגו מחוקקים במדינת קליפורניה חוק המאפשר למטופלים, העונים על קריטריונים מסוימים, לסיים את חייהם בסיוע רפואי. בפברואר השנה קבוצת מטופלים ורופאים הגישו בקשה לבית-המשפט, שיצהיר כי סיוע של רופא להתאבדות אינו מהווה עבירה ועל-כן חוקי. בשנת 2006 אישר בית-המשפט העליון באורגון את ה-Death with Dignity Act, ובכך הפך את אורגון למדינה הראשונה בארצות-הברית בה מותר לסייע בהתאבדות. מאז חוקים דומים נחקקו גם במדינות ורמונט, וושינגטון וניו-מקסיקו.

 הקבינט ההולנדי אישר החלטה האוסרת חלקית על לבישת חיג'אב, כיסוי גוף מלא הנלבש על-ידי חלק מהנשים המוסלמיות. לדברי ראש-ממשלת הולנד, מארק רוט, אין מאחורי החקיקה כל רקע דתי; והאיסור המוגדר בו לא יהיה איסור מוחלט, כפי שקיים בצרפת ובבלגיה השכנות בהן האיסור חל על לבישת החיג'אב בכל מקום, אלא רק במקרים מסוימים בהם הכרחי שאנשים ייראו או מסיבות ביטחוניות כלשהן (למשל בבתי-חולים, במבני ציבור, בבתי-ספר ובתחבורה ציבורית). כך, לדברי ראש-הממשלה, מתקיים איזון בין זכותם של האזרחים להתלבש כרצונם לבין חשיבות התקשורת המשותפת והמזהה.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית הסכים לשמוע עתירה בנוגע לחלוקת מחוזות ההצבעה במדינת טקסס. העותרים טוענים כי אזורי ההצבעה מחלוקים כך שבכל אזור תהיה כמות אזרחים שווה אך בפועל כמות בעלי זכות ההצבעה שונה בכל אזור ואזור. העותרים טוענים שהפער שנוצר גורם לפגיעה בעיקרון "לכל אדם, קול אחד" ("one-person, one-vote") המוגן תחת סעיף ההגנה השווה (Equal Protection Clause) בהתאם לתיקון ה-14 לחוקה האמריקאית. אם העתירה תתקבל צפוי שינוי מהותי בדרך חלוקת אזורי הבחירה בארצות-הברית, בה שיטת הבחירות היא אזורית-רובית, כלומר המנצח בכל אזור מקבל את כל קולות הבוחרים.

השתתפו בהכנת הסקירה: אורן חייקין, עידו מור-חיים, עדי מילר, אלון שפריר ודרור שריג. ערכה: רינת כהן.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 7.6.2015

$
0
0

 בית-המשפט בקלן, גרמניה, דחה תביעה שהגישו משפחות של נפגעי תקיפות שנגרמו מכלי-טיס בלתי מאוישים (כטב"מ) של ארצות-הברית בתימן, נגד ממשלת גרמניה. התובעים האשימו את הממשלה באחריות לנזק שנגרם להן כתוצאה מפעולות התקיפה, בשל העובדה שהיא לא מונעת את הפעלת בסיס רמשטיין האמריקאי בשטחה. על-פי התובעים, הבסיס משמש לממסור התקשורת בין כלי הטיס למפעיליהם היושבים בארצות-הברית. טענות התובעים נדחו על-ידי בית-המשפט שקבע כי אין לממשלת גרמניה בסיס משפטי לאסור את השימוש האמריקאי בבסיס. עם זאת, המקרה מהווה תקדים משום שבפעם הראשונה מדינה המספקת תמיכה צבאית לתוכנית הכטב"מ האמריקאית מאפשרת לתביעה מסוג זה להישמע.

 האם יש לאסור הצפנה "חזקה מדי" של מידע? על-פי פרופ' אמיתי עציוני מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, ארצות-הברית, התשובה לכך חיובית. במאמר חדש דן עציוני בטכנולוגיות "הצפנה אולטימטיבית" המאפשרות למשתמשים פרטיים לתקשר ביניהם באמצעות הטלפון ורשת האינטרנט באופן מוצפן לחלוטין. משמעות הדבר היא כי רשויות אכיפת החוק לא יוכלו להאזין ולקרוא מידע שיועבר בדרכים אלו גם כאשר יקבלו צו חיפוש כדין, למשל במקרה של חשד לפעילות טרור. לטענתו, ניתן לבסס משפטית את האיסור על הפצת טכנולוגיות הצפנה בארבע דרכים: השענות על חוקי עבר המחייבים גופי תקשורת לאפשר לרשויות האכיפה גישה לנתונים; הגדרת הטכנולוגיה, בהשאלה מדיני הנזיקין, כ"דבר מסוכן מטיבו ומטבעו"; העדפת האינטרס הציבורי בביטחון על פני הזכות לפרטיות; והכרה בהפצה ושימוש בטכנולוגיה כשיבוש הליכי משפט.

 אישה מרוסיה, שהועסקה כ״טרול״ באינטרנט במטרה לקדם דעות פוליטיות ופוטרה לאחר שדיברה בתקשורת על עבודתה, תובעת את מעסיקה הקודם. הכינוי טרול מתאר גולש העוסק בפעולות שלהוב ובחרחור ריב על-ידי הכנסת תוכן שיעורר אנטגוניזם בקרב הגולשים. האישה תובעת בגין העובדה שהמעסיק נמנע מעריכת חוזה עבודה מסודר עמה, אולם כוונתה העיקרית היא לשפוך אור על פרקטיקה סודית המתנהלת ברשת, בה משלמים לאנשים שכר על פרסום תגובות שנויות במחלוקת. מאז פיטוריה, האישה ייסדה תנועה ציבורית נגד תופעת הטרולים ברשת, שהפכה לתופעה שכיחה למדי, ולטענתה, גם תומכי הממשל וגם פעילי האופוזיציה הנמצאים בתנועה, מחזיקים בדעה כי שיטות אלו של מלחמות מידע אינן מקובלות וכי יש למגר אותן.

 מנהיגיה הבריטיים של כת חסידית גדולה בלונדון הכריזו לאחרונה כי יש לאסור על נשים לנהוג. במכתב שנשלח על-ידי רבני חסידות בעלז, נכתב  שהתופעה של נשים נוהגות נוגדת את הכללים המסורתיים של צניעות, וכי ילדים שיגיעו לבית-הספר ברכבים הנהוגים על-ידי אימם, יתבקשו לחזור חזרה לבתיהם בשל הפרת אותם כללים. משרד החינוך והשרה לענייני נשים ושוויון גינו החלטה זו, והצהירו שהיא אינה מתקבלת על הדעת בבריטניה המודרנית. איסור דרקוני שכזה פוגע בשוויון ובחופש התנועה של אותן נשים, ומעצים את הכוח והשליטה של גברים על חשבונן. עם זאת, ההורים המתגוררים באזור הגנו על האיסור, ואף הנשים הצהירו כי הן מרגישות מוערכות בקהילה, וכבוד הוא להן להיות חלק מקהילה שבה הסטנדרטים הגבוהים ביותר של עידון, מוסר וצניעות מכובדים.

 שופט בית-המשפט המחוזי בארצות-הברית קבע כי טובת הציבור מחייבת מחיקת הרשעה פלילית של אדם בגין הונאה, על-מנת שזה יוכל לשקם את חייו. הבקשה למחיקת ההרשעה הוגשה על-ידי אלמוני לאחר שלא הצליח לשמור על מקום עבודתו במשך 13 שנים. שופט בית-המשפט הסביר כי הוא נמנה בין אלו הגורסים כי למעסיק הזכות לדעת על אודות הרקע של עובדיו ולהחליט לפיו האם להעסיקם או לא. למרות זאת, במקרה הנדון האינטרס הציבורי דורש כי יועסק באופן קבוע ויהפוך פעיל בחברה האמריקאית. לשיטתו, יש מקום לבחון מחדש את המדיניות הקיימת לפיה נדחקים אזרחים בעלי עבר פלילי מחוץ לחברה, לכלכלה ולמערכת החינוך ובכך נמנעים שיקומם והשתלבותם בחברה.

 בית-המשפט הפדרלי בניו-יורק, ארצות-הברית, גזר עונש מאסר עולם ללא אפשרות לשחרור מוקדם וקנס של 183 מיליון דולר על רוס אולבריכט, שיצר וניהל את "דרך המשי", שוק שחור מקוון ששימש בעיקר לעבירות סחר בסמים בהיקפים שלא נראו לפניו. האתר פעל בשנים 2011–2013, אז נעצר אולבריכט, ב-"רשת האפלה" ששומרת על תעבורה מוצפנת ואנונימית, לכאורה, והוצעו בו למכירה סמים קשים, אמצעי לחימה, זהויות אשראי בדויות ופורנוגרפיה אסורה. לפי כתב האישום, סמים בשווי למעלה מ-200 מיליון דולר נסחרו דרך האתר, כאשר אולבריכט עצמו הרוויח מהפעילות כ-18 מיליון דולר.

 ביל לוין, מייסד כנסיית הקנאביס הראשונה באינדיאנה, ארצות-הברית, הודיע בתחילת השבוע כי בשל העובדה שהכנסייה הוכרה על-ידי מס הכנסה ומזכיר המדינה כארגון דתי פטור ממס, התרומות אליה יוכרו לטובת ניכוי מס. לדבריו, עקב כך אנשים המשתייכים למדרגות מס גבוהות יהיו נדיבים יותר בתרומותיהם. הארגון הוקם על-ידי לוין בחודש מרץ האחרון בעקבות חוק חופש הדת החדש המונע מהמדינה להכביד על אדם המבצע פעולות מטעמי דת. נראה כי לחוק השלכות לא רצויות מאחר שבאינדיאנה עישון מריחואנה הוא מחוץ לחוק, אך הכנסייה מסווגת אותו כחלק מ"ריטואלים דתיים" ובכך משתמשת בחוק לצרכיה שלה. הכנסייה הצהירה כי היא מתכוונת לבחון את החוק החדש בעריכת טקס שייפתח בשיר "חסד מופלא", ימשיך בדרשה מהירה ולאחריה "קריאה לתפילה" המזמינה את חברי הכנסייה לעשן מריחואנה.

השתתפו בהכנת הסקירה: בני בורשטיין, הילה מנור, מיכל פינוס, נועם רובינשטיין, יהונתן רובנס ואלון שפריר.

ערכה: שלי לנדסמן.


תכלית החברה בעקבות מהפכת הדיווח הסביבתי |תומר ניב

$
0
0

תכלית החברה בעקבות מהפכת הדיווח הסביבתי*

תומר ניב**

"זו אינה יותר ממשלה של העם, על-ידי העם ולמען העם. זו ממשלה של התאגידים העסקיים, על-ידי התאגידים ולמען התאגידים."

(דברים המיוחסים לרת'רפורד הייז, נשיאה ה-19 של ארצות-הברית, מתוך יומנו, 1888)

הקדמה

בשנים האחרונות מתחוללות תמורות בעולם העסקי, דוגמת התפתחות הממשל התאגידי ואחריות חברתית של תאגידים, המערפלות את תכליתה הקלאסית של החברה להשיא רווחים לבעלי מניותיה. התעצמותם של תאגידי-העל, לצד הקצנת הפערים הסוציואקונומיים באוכלוסייה, מחייבים שינוי תפיסתי בנוגע לתפקידו של המגזר העסקי. מטרתה של רשימה זו היא לבחון כיצד מהפכת הדיווח הפיננסי והלא-פיננסי בדגש על תחום הגנת הסביבה, משפיעה על תכלית החברה. אטען כי שיקוף מידע לציבור משנה את המציאות, וכפועל יוצא מכך, חברות עסקיות מאמצות תפיסה חברתית שתוביל לחברה יציבה וצודקת יותר. יש המצטטים בהקשר זה את שופט בית-המשפט העליון האמריקאי לואי ברנדייס אשר אמר כי "אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר". לטעמי אנלוגיה מתאימה יותר, הכוללת ציפייה לשינוי מצד החברות העסקיות, היא הכלל בתורת הקוואנטים – עצם הצפייה בניסוי משפיעה על המדידה הנעשית בו.

תכלית החברה

הצעת חוק החברות, התשנ"ו-1995 מתייחסת לחברה כאל מכשיר עסקי שנועד לקדם את המטרות הכלכליות של בעלי המניות, אך במסגרת השיקולים העסקיים יש לאפשר לחברה לפעול גם לקידום קהילות אחרות שאינן בעלי המניות. כלומר מותר להביא בחשבון שיקולים חברתיים, כל אימת שאינם פוגעים בשיקולים העסקיים הלגיטימיים. סעיף 11(א) לחוק החברות, התשנ"ט-1999 מגדיר את תכליתה ומומחיותה היחסית של החברה לפעול על-פי שיקולים עסקיים להשאת רווחיה, ומכאן נגזר מערך הכוחות הפנימי של מוסדותיה. יש הסוברים כי המחלוקת לגבי תכליתה של החברה היא פוליטית בשורשיה, כאשר הגישה המעדיפה את בעלי המניות מייצגת עמדות שמרניות ואילו הגישה המעדיפה אחריות חברתית כלפי כל בעלי העניין מייצגת עמדות ליברליות. מנגד, יש המתייחסים לתכליתה השמרנית של החברה כמשלימה את רעיון האחריות החברתית. כלומר השאת רווחים אינה עומדת בניגוד לשיקולים חברתיים, מכיוון שרווחים אלו יובילו להגדלת המיסוי על החברות ולפיכך הגדלת הרווחים של מוסדות המדינה, המייצגים את האינטרסים והציפיות של הציבור.

התפיסה הרווחת בעולם המערבי של תכלית החברה היא כלכלית, ולפיה החברה העסקית נועדה לשרת את בעלי המניות. גושפנקה לכך היא פסק-דינו של בית-המשפט העליון של מישיגן בראשית המאה ה-20 בפרשת Dodge v. Ford Motor, בה נפסק כי מר פורד אחראי בראש ובראשונה לטובת הרווח של בעלי המניות, ולא לטובת שיפור תנאי הפועלים או הפחתת מחירי המכוניות לעם. גישה זו התחזקה לאורך השנים בספרם של ברלי ומינס בו טענו כי כוחות החברה צריכים להיות מופנים לבעלי המניות בשל "בעיית הנציג" אשר לגביה אפרט בהמשך, ובמאמרם של האנסמן וקראקמן שטענו כי קיים קונצנזוס נרחב לפיו דיני החברות נועדו להיטיב עם בעלי המניות. קיימים חוקים חיצוניים אחרים, כגון דיני העבודה, הבריאות, הגנת הצרכן ועוד, המגנים על הקהילות האחרות, כגון עובדים, ספקים ונושים. טיעון נוסף שמחזק את הגישה הכלכלית-שמרנית נובע מניתוח פסיכולוגי של תהליכי קבלת החלטות. לטענתו של ליכט, מנהלים רבים מושפעים מהצורך ב"סגירות קוגניטיבית". כלומר יעדיפו לקבל החלטות קלות, ברורות וזמינות, במטרה לסיים את התהליך הקוגניטיבי במהירות המירבית. בהקשר של תכלית החברה, אותם מנהלים יעדיפו לפעול לטובת בעלי המניות בלבד על-מנת להימנע מעמימות הנובעת מריבוי בעלי עניין ולצמצם את מרחב שיקול-הדעת שלהם. לפיכך אין ספק כי התכלית ה"אקסיומטית" של החברה, וזו שמהווה את הציפייה המשותפת ביותר ביחס אליה, היא השאת רווחיה. יתרה מכך פגיעה ברווחי החברה כתוצאה מאי-שקילת שיקולים עסקיים עלולה להוביל לחדלות פירעון ולהשלכות חברתיות הרסניות כגון פיטורי עובדים ונזק לציבור.

השינוי הנוגע לקיומה הבלעדי של התפיסה הכלכלית הגיע מפיו של ויליאם אלן, נשיא בית-המשפט לתאגידים בדלאוור בשנת 1985. דבריו של אלן במאמרו מצביעים כי קיימת סינרגיה בין התפיסה הכלכלית והתפיסה החברתית של תכלית החברה, ואין טעם להסתכל בראייה צרה על כל אחת מהתפיסות.[1] בשנים האחרונות אנו עדים בישראל ובעולם למהפכה של אחריות חברתית שמחייבת עיון מחדש בתכליותיה של החברה העסקית, ומחויבויותיה כלפי העובדים, הספקים, הלקוחות והציבור בכללותו.[2] כך גדלה שכיחותם של תיאוריות של ממשל תאגידי ומודלים של שיתוף ציבור, אשר אסקור בהמשך הרשימה.

עיקרון הגילוי הנאות

מבנה החברה המודרני מאופיין בהפרדה בין הבעלות לשליטה, היוצרת את "בעיית הנציג" המפורסמת. דהיינו קיים החשש שהמנהלים יעדיפו את האינטרס האישי שלהם על-פני האינטרס של בעלי המניות.[3] חשש זה מתגבר כאשר לבעלי המניות אין את כל המידע המצוי בידי המנהלים. המלומדים ג'נסן ומקלינג טבעו בשנת 1976 את המושג "Monitoring" – העלות הכרוכה בפיקוח של בעלי המניות על פעולות המנהלים, בין היתר באמצעות חשיפת מידע. כלומר הגילוי מצמצם את פערי המידע בין המנהלים לבין בעלי המניות ובכך חושף את המנהלים לביקורת על פעולותיהם. בישראל, עיקרון הגילוי הנאות הוא עקרון-יסוד עליו מושתתים דיני ניירות ערך וחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, וכדבריו של הנשיא שמגר:

"הגילוי הנאות נועד לאפשר למשקיעים מקרב הציבור שקילה רציונאלית של קניה ומכירה של ניירות ערך שנועדו להיסחר או הנסחרים בבורסה. הגילוי משיג מטרות נוספות ושלובות בזו הראשונה, אלו הן יעילות שוק ניירות הערך והפיקוח על מי שבכוחם להשפיע על ענייני החברה הנסחרת." (ע"א 5320/90)

משמעו של עיקרון זה הוא מסירת מידע מלא על אודות החברה. לחובת הגילוי המוטלת על החברות אשר ניירות הערך שלהן נסחרות בבורסה שתי מטרות עיקריות: הספקת בסיס מידע למשקיעים באופן המאפשר קבלת החלטות רציונאלית בנוגע להשקעותיהם; והרתעתם של בעלי השליטה בחברות ציבוריות מהטעיית הציבור תוך אפשרות לפיקוח עליהם. לכן נקבע בסעיפים 16(א) ו-36(ג) לחוק ניירות ערך שחובת הגילוי תחול לגבי כל מידע מהותי כפי שנשקף בעיניי המשקיע הסביר, וכן לגבי כל מידע נוסף שנקבע בתקנות ניירות ערך (פרטי התשקיף וטיוטת התשקיף – מבנה וצורה), התשכ"ט-1969 ובתקנות ניירות ערך (דו"חות תקופתיים ומידיים), התש"ל-1970. חובת הגילוי בשוק הראשוני (שלב הנפקת החברה לציבור) מתבצעת באופן חד-פעמי טרם ההנפקה, בעת פרסום תשקיף לפי סעיף 15 לחוק ניירות ערך. חובת הגילוי בשוק המשני (שלב המסחר בניירות הערך) מתבצעת באופן מתמשך, בעת פרסום דו"חות כספיים אחת לרבעון, דו"ח תקופתי אחת לשנה ודו"חות מיידיים בעת אירועים מיוחדים לפי סעיף 36 לחוק ניירות ערך. שוויים של ניירות ערך נגזר מטיב המידע המצוי בשוק. אחד השיקולים של חובת הגילוי הוא קיומו של שוק משוכלל שבו מחירי ניירות הערך משקפים כל מידע בעל חשיבות. לכן לדו"חות המיידיים תפקיד חשוב בגילוי המתמשך, שכן הם נועדו לתת למשקיע מידע עדכני על אירועים בעלי חשיבות המתרחשים במועדים שבין תאריכי פרסום הדו"חות התקופתיים. בנוסף ניירות הערך משמשים בעיקרם כ"מטבע" בשוק המשני, בו קיימים מספר עסקאות רב יותר מאשר בשוק הראשוני.  בנוסף עסקאות אלו מתרחשות על בסיס יומיומי בין המשקיעים. על-כן חובת הגילוי חשובה גם בשוק זה.[4]

מהפכת הדיווח

בעידן הנוכחי חברות עסקיות משפיעות על צרכנים באופן יומיומי. השפעה זו פועלת גם כחרב פיפיות – ככל שהחברה גדולה יותר, כך גדלים סיכוייה ליפול ללחצי הציבור. דוגמה פופולרית ליכולת הציבור להשפיע על חברה היא על-ידי ביוש (Shaming), כלומר ביצוע חרם על חברה כאילו הייתה אדם. הדוגמה המובהקת לכך בישראל היא "מחאת הקוטג'" נגד חברת תנובה בקיץ 2011. גם בעולם התופעה פופולרית: בספרד חרם צרכנים נגד מפעלי חברת קוקה-קולה הוביל לירידה במכירות של כ-50%. רק לאחרונה התבטא הממונה על ההגבלים העסקיים כך: "חרם צרכנים מאורגן זו תופעה מבורכת ויכולה לרסן את העלאות המחירים". כדי להתמודד עם ניהול משברים מסוג זה, חברות יכולות להיעזר בגישות של גילוי מידע חברתי כפעולות מנע למחאות ציבוריות. גם הסיבה שקיים היגיון כלכלי שיכול להשפיע על רווחיות החברה וניהול הסיכונים שלה. כלומר חברות עסקיות יכולות להפחית את הלחץ הציבורי באמצעות דיווח אחריות תאגידית. זהו תהליך של מסירת מידע אמין ומדויק המשקף את הדרך בה חברה עסקית משפיעה על סביבתה (המשקיעים, העובדים, הלקוחות, הספקים ועוד) באופן שבכוונתה להיטיב עם קבוצות אלו. מטרת הדיווח היא יצירת מחויבות של יצירת מחויבות בקרב החברות לחיזוק הפעילות הסביבתית החיובית שלהן, במטרה לאפשר לציבור להעריך את הישגי החברות ולבנות אמון בין השניים החברות לבין הציבור.

דיווח אחריות תאגידית מתחלק לשתי גישות עיקריות – וולונטרית ומנדטורית. אחד האמצעים המרכזיים למיסוד הדיווח הוולונטרי בעולם הוא ארגון ה-GRI) Global Reporting Initiative) שהוקם בשנת 1998 ותפקידו ליצור סטנדרטיזציה בינלאומית בת-השוואה של הדיווחים. הארגון פועל על-מנת להרחיב את מספר החברות המפיקות דיווחי אחריות תאגידית ומבצע את הסטנדרטיזציה באמצעות פרסום הנחיות (Guidelines). הדו"ח העדכני ביותר הוא ה-G4 שפורסם במאי 2013. הנחיותיו כוללות מגוון רחב של נושאים כגון סביבה ואנרגיה, שוויון מגדרי בין העובדים, תנאי תעסוקה ותברואה, שמירה על זכויות אדם בקהילה והוגנות כלפי הצרכנים.

בשנת 2011 פרסמה פירמת ראיית החשבון KPMG תוצאות סקר עולמי שערכה בנושא דו"חות אחריות תאגידית. בהקשר זה ראוי לציין את דרום-אפריקה, הנמצאת במקום השלישי מבין מדינות העולם בשיעור החברות המדווחות על אחריות תאגידית, עם שיעור של 97%. זאת הודות ל-"King Report", קוד הממשל התאגידי הדרום-אפריקאי, המחייב את החברות הנסחרות בבורסת יוהנסבורג במסירת דו"חות אחריות תאגידית. הקוד נחשב לאחד הקודים המקיפים והיעילים בעולם. בנוסף, דרום-אפריקה היא המדינה היחידה בעולם בה פרטים יכולים לדרוש מידע מחברות פרטיות. סעיף 32 לחוקת דרום-אפריקה קובע שלכל אדם יש את הזכות לקבל מידע מידי המדינה או מידי גורם פרטי, אף אם אינו מידע ציבורי במהותו, ובתנאי שהמידע נחוץ לשם מימוש זכות או הגנה עליה, למשל אם נשקפת סכנה לציבור.

לעומת זאת ישראל נמנתה בין המדינות המדורגות במקומות האחרונים בשיעור החברות המפרסמות דו"חות אחריות תאגידית עם 18% בלבד. על-כן נדרשה התערבות מצד הרגולטור כדי לשנות זאת ולשפר את מצב הסביבה והקהילה. אסקור כעת מספר תמורות שחלו בשנים האחרונות בתחום הדיווח הוולונטרי בישראל. בשנת 2011 פרסם בנק ישראל חוזר המורה על פרסום דו"חות אחריות תאגידית לציבור על-ידי תאגידים בנקאיים. בשנת 2014 פורסמו 19 דו"חות אחריות תאגידית (נכון למועד כתיבת הרשימה), שיא מבחינת כמות החברות המדווחות מאז שנת 2007. בשל מגמה זו ניתן לומר בנוסף כי ייתכן שהעלייה בכמות החברות המדווחות (על אחריות תאגידית) מעידה על התועלת הכלכלית שהחברות מפיקות מהתחשבות בשיקולים חברתיים במסגרת הפעילות העסקית, אך כאמור מצבה של ישראל בהשוואה לעולם טעון שיפור.

במישור הציבורי התבצע בשנת 2011 דיון מעמיק בכנסת בנושא הטלת חובת דיווח חברתי וסביבתי. הדיון נסב סביב השאלה המקדמית – מהו הסטנדרט הראוי ביותר לדיווח? מרבית המומחים ביקשו לאמץ את המסמך של ה-GRI, אך דרך נוספת שהוצגה הייתה אימוץ התקן הבינלאומי לדיווח אחריות תאגידית, ISO 26000, על-ידי מכון התקנים הישראלי. בהקשר זה טען ח"כ איתן כבל שצריך לייצר תו תקן חברתי, ולדבריו: "אני רוצה לדעת לגבי הנעליים שאני אמור לנעול לרגלי, מי ייצר אותם, האם שולם שכר הוגן, האם ניתנו תנאים סוציאליים לאותם אנשים שעבדו, האם הם עבדו בתנאים אנושיים עד שזה הגיע אלינו."

כמו-כן, בין השנים 2010–2013 הונחו על שולחנה של הכנסת הצעות חוק רבות בנושא חובת דיווח תאגידי, שהעדכנית ביותר היא הצעת חוק החברות הממשלתיות (תיקון – חובת דיווח חברתי-סביבתי), התשע"ג-2013. מטרת הצעת החוק היא חיוב חברות ממשלתיות בפרסום דו"חות חברתיים-סביבתיים לשם הגברת שקיפות התנהלותן בעיני הציבור ולשם צמצום ההשלכות השליליות של פעילותן על הסביבה, כך שהציבור יחליט כיצד לתגמל או להעניש חברות שונות באמצעות צריכת מוצריהן ושירותיהן או לחילופין ביצוע חרמות כפי שהוזכר לעיל.

איכות הסביבה כסמן ימני

התחום שמוביל בשנים האחרונות את מהפכת הדיווח והנגישות למידע הוא איכות הסביבה. העניין הציבורי באיכות הסביבה לא מפתיע; עלייתה לתודעה של תופעת ההתחממות הגלובלית והסיכונים הכרוכים בה לקיום המין האנושי הגבירו את העניין בנושא. כבר בשנת 1968 הזהיר האקולוג גרט הארדין במאמרו המיתולוגי "The Tragedy of the Commons" כי בטבע קיימים משאבים מוגבלים ומתכלים, ועל בני-האדם להשתמש בהם בתבונה כדי לשמור על יעילות כוללת. גורמים כגון עיור, צמיחה טכנולוגיית, גידול בתוצר העולמי הגולמי וצריכה מוגברת של אנרגיות שונות מובילים להתחממות כדור-הארץ. כבר היום מומחים מעריכים בוודאות גבוהה את הסיכון הקיים בהכחדת מינים באזורים נמוכים כתוצאה מהפשרת קרחונים ועליית מפלס פני הים. כתוצאה מהבנת הסיכון החליטו מדינות העולם כי נחוצה התערבות מתואמת בין כלל הממשלות כדי לעצור את התופעה, ובשנות התשעים של המאה הקודמת נוסחו מספר אמנות בינלאומיות ביניהן אמנת המסגרת בדבר שינוי האקלים ופרוטוקול קיוטו. בספרה The Economics of Enough מסבירה הכלכלנית דיאן קויל כי המשברים הכלכליים שפקדו את העולם בתחילת המאה ה-21 בשילוב ההתדרדרות של איכות הסביבה מחייבים אותנו לשנות את תרבות הצריכה לכיוון של "כלכלה מקיימת" – העדפת מחקר ופיתוח אנושי (בהתאם לצרכים וליכולות) על פני צבירת עושר חומרי עודף, שיתוף פעולה בינלאומי בהסתגלות להשפעות הגלובליות של שינויי האקלים ועידוד אחריות חברתית.[5]

כאמור, מהפכת הדיווח העולמית לא פסחה על איכות הסביבה, ובעקבות הספקות לגבי הצלחתו של פרוטוקול קיוטו, הוקם בבריטניה ארגון אזרחי בשם CDP) Carbon Disclosure Project). כיום הארגון מעניק ייעוץ סביבתי ל-3,000 החברות הגדולות בעולם ומעודד למידה וחדשנות ארגונית בנושאים סביבתיים. תוצאות הפרויקט מדהימות; בשנת 2013 חסכו החברות המשתתפות כ-11.5 מיליארד דולר כתוצאה מהקטנת עלויות הדלק, האנרגיה והשימוש בחומרים ממוחזרים.

בשנים האחרונות בישראל, חל גל חקיקה אדיר של דיני איכות הסביבה. קבוצה אחת כוללת אוסף חוקים ספציפיים המחולקים לאוויר, לים וליבשה ועוסקים בהגדרת היתרי פליטה של חומרים מזהמים ומניעת מפגעי רעש, אבק וקרינה (בין החוקים העיקריים ניתן למנות את חוק אוויר נקי, התשס"ח-2008, החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, התשע"א-2011, כללי תאגידי מים וביוב (שפכי מפעלים המוזרמים למערכת הביוב), התשע"ד-2014 והחוק להסדרת הטיפול באריזות, התשע"א-2011). קבוצה נוספת של חוקים עוסקת בדיווח ושיתוף ציבור. בשנת 2010 נכנסו לתוקף תקנות חופש המידע (העמדת מידע על איכות הסביבה לעיון הציבור), התשס"ט-2009 המחייבות חברות ממשלתיות ותאגידים עירוניים להעמיד לעיון הציבור מידע באתר האינטרנט שלהן הכולל ניטור סביבתי, מידע על חומרים מסוכנים, מדידות קרינה, רעש וריח ועוד. בשנת 2011 נכנסו לתוקף תקנות ניירות ערך (פרטי התשקיף וטיוטת תשקיף – מבנה וצורה) (תיקון מס' 2), התשע"א-2011 שהכלילו נושאים סביבתיים כחלק מחובת הגילוי. ככל הנראה החוק המשמעותי ביותר שחוקק הוא חוק הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה – חובות מרשם ודיווח), התשע"ב-2012. החוק מסדיר את הקמתו והפעלתו של מרשם הכולל מאגר מידע מקיף בנושא פליטות לסביבה והטמנה של 114 חומרים מזהמים, וחל על 500 מפעלים המחולקים ל-74 מגזרי פעילות. החוק מיישם את הוראות פרוטוקול קייב בדבר מרשמי פליטה והעברה של מזהמים, PRTR) Pollutant Release and Transfer Register), שאושרר בישראל בשנת 2012. כאמור, מלבד היתרון של הגברת השקיפות כלפי הציבור, למערכת (המציגה את מרשם הפליטות) קיימים גם יתרונות כלכליים. בדצמבר 2013 פרסם המשרד להגנת הסביבה את הדו"ח הראשון של מרשם הפליטות לסביבה לשנת הדיווח 2012 אשר נכתב בעקבות החקיקה בנושא. יש הסוברים כי הדו"ח חלקי בלבד, שכן הוא כולל רק 500 חברות גדולות, ונדרש להשלים את מאגר המידע באמצעות הוספת מפעלים בינוניים וניטור פליטות של חומרי הדברה ופליטות מאמצעי תחבורה. בספטמבר 2014 פרסם המשרד להגנת הסביבה את מדד ההשפעה הסביבתי, בו מדורגות 44 חברות תעשייה ציבוריות וממשלתיות הנדרשות לחובת דיווח. מטרת המדד היא להניע חברות לפעול להקטנת השפעתן על הסביבה, ולתרום לשיפור מצב הסביבה בישראל.

יצירת ערך משותף

לאחר הסקירה התמציתית של השינויים שחלו בדיני איכות הסביבה בישראל, במיוחד בהקשר כללי הדיווח ושיתוף הציבור, שוו בנפשכם את הפוטנציאל שיכול להיות למנגנונים דומים בנושאים של זכויות אדם, תנאים סוציאליים ומעורבות בקהילה. הקפיצה המחשבתית הנדרשת כדי לקדם רעיונות כאלו היא המעבר מראייה קפיטליסטית צרה בה חברה עסקית מתקיימת באופן עצמאי בזכות עצמה, לחשיבה משותפת של תלות הדדית בינה לבין הציבור. המודלים האסטרטגיים הקלאסיים, כגון שרשרת הערך של מייקל פורטר, הרגילו את החברות לחפש את הערך המוסף רק בסביבתן הקרובה – חומרי גלם, ייצור המוצר, המכירות והשירות. עם זאת, לאחר 26 שנים טענו פורטר וקרמר כי חברות צריכות ליצור גם ערך חברתי בשרשרת הערך שלהן. לטענתם, ניתן ליצור ערך חברתי בשלב הייצור, למשל, אם חברות יבחרו לייצר מוצרים שהם בריאים, ידידותיים ויעילים לסביבה. דוגמה למוצר שהחל דרכו כפרויקט למעורבות חברתית הוא טכנולוגיות מיקרו-פיננסיות, שבמקור שימשו לשיווק מוצרי בנקאות במדינות עולם שלישי, וכיום התפתחו לחברות המשווקות הלוואות בין אזרחים, תחום שצובר פופולריות בעולם. ניתן ליצור ערך חברתי גם בתהליך ההפצה. כך, למשל, חברת "יוניליבר" יצרה בהודו מערך הפצה לכפרים קטנים המבוסס על נשים מעוטות יכולת המקבלות הכשרה מהחברה.

אנו נוהגים לבחון עצמנו רק לפי מדינות המערב, אך ביפן, למשל, הגישה היא שהחברה העסקית שייכת לכל מחזיקי העניין ולא רק לבעלי המניות. חברת הבירות "אסהי", המחזיקה ביפן בנתח שוק של 40%, רואה בכל מחזיקי העניין, לרבות בבעלי המניות, כלקוחות החברה שיש לספק את רצונותיהם. בפילוסופיה העסקית של החברה המורכבת משמונה עקרונות, רק העיקרון האחרון עוסק בצמיחה כלכלית ועמידה בציפיות בעלי המניות. שבעת העקרונות הראשונים עוסקים בסיפוק צרכי הלקוחות, בבטיחות ואחריות סביבתית, באתיקה ועוד. כמו כן, הפילוסופיה העסקית של ענקית הרכב "טויוטה" מורכבת מחמישה עקרונות של כבוד – לחוק, לתרבויות, לסביבה, ללקוחות ולעובדים. למרות חוסר הפוקוס על בעלי המניות, החברות הללו רווחיות מאוד עבורם, ומציגות ביצועים כלכליים יציבים לאורך זמן. בדיון סביב תכלית החברה, חשוב לזכור שגם כאשר התכלית היא השאת רווחים, קיים הבדל בין השאת רווחים טהורה, לבין השאת רווחים המערבת הגשמת תכלית חברתית.

סיכום

העולם התאגידי הפנים את החשיבות של שקיפות וגילוי מידע לציבור, ואין זה משנה אם עומדת מאחורי זה השקפה תועלתנית או השקפה אלטרואיסטית. התפיסה השתנתה, וכיום רוב החברות הגדולות בעולם מדברות בשפה של אחריות חברתית ומדווחות על פעילויותיהן בנושא. אך המסקנה המתבקשת היא עובדתית – מאז חקיקתו של חוק החברות החדש לפני כ-15 שנים, לא שינה המחוקק הישראלי את עמדותיו. לדעתי גישה זו תשתנה בשנים הקרובות בעקבות שתי תופעות מרכזיות. האחת, תופעת הגלובליזציה המאפשרת העברת מידע מהירה יותר בין מדינות, בין חברות ובין אנשים. כתוצאה מכך הציבור התעורר, וקמו תנועות מחאה החל מ-"Occupy Wall Street" בארצות-הברית ועד "מחאת המילקי" בישראל. האחרת, התחממות כדור-הארץ הטומנת סכנות ממשיות להמשך קיומנו. לדעתי לאחר שתחום הקיימות יוטמע בתהליכי קבלת החלטות מדיניים, תופנם גם חשיבותו בתכלית החברה העסקית. ברוח מגמה זו ובמבט צופה פני עתיד, נראה כי להבדיל מהתפיסה הקפיטליסטית הנוכחית, מתגבשת תפיסה כלכלית רחבה ומתחשבת יותר, בה חברות עסקיות יתרמו לשגשוג הקהילות בהן הן מתקיימות.


אזכור הרשימה: תומר ניב "תכלית החברה בעקבות מהפכת הדיווח הסביבתי" אתר משפט ועסקים (2015) http://www.idclawreview.org/2015/06/10/blogpost-Niv-Tomer.

*       רשימה זו מבוססת על עבודה שנכתבה במסגרת סמינריון בהנחייתו של ד"ר עלי בוקשפן, כחלק מלימודי תואר ראשון במשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה.

**    תומר ניב הוא סטודנט בשנה הרביעית ללימודי תואר ראשון במשפטים ומנהל עסקים, המרכז הבינתחומי הרצליה. ברצוני להודות לירדן שניאור, לנל בן-עמי, להילה מנור ולשחר פרידמן מכתב-העת "משפט ועסקים" על הערותיהם המועילות.

[1]       William T. Allen, Our Schizophrenic Conception of the Business Corporation, 14 Cardozo L. Rev. 261 1992.

[2]       עלי בוקשפן המהפכה החברתית במשפט העסקי (2007).

[3]       זוהר גושן "'בעיית הנציג' כתיאוריה מאחדת לדיני התאגידים" ספר זיכרון לגואלטירו פרוקצ'יה 239 (1996); אירית חביב-סגל דיני חברות פרק ז (2007).

[4]       לאה פסרמן-יוזפוב "השימוש בגילוי של חברות נסחרות כאמצעי ליצירת נורמות חברתיות" קרית המשפט ג 489, 496 (2003).

[5]       Diane Coyle, The Economics of Enough: How to Run the Economy as if the Future Matters 2011.


"אל תסתכל בקנקן"– לקראת פרדיגמה חדשה בתפיסת הליך "ההערכה הניטרלית המוקדמת" (ה-ENE) ובאימוצו אל מערכת המשפט בישראל |דפנה לביא (כרך יט –צפוי להתפרסם ב-2015)

$
0
0

המאמר מבקש לחדור את המעטה החיצוני ("הקנקן") של הליך ה- ENE) Early Neutral Evaluation, ובעברית – "הערכה ניטרלית מוקדמת") ולהציג את תוכו האמיתי, במטרה להציע דרך ראויה לאימוץ ההליך אל מערכת המשפט בישראל.

הליך ה-ENE מוכר בעולם כאחת מן החלופות להליך השיפוטי (ADR – Alternative Dispute Resolution), אולם לטענת מאמר זה, הוא אינו ראוי להתייחסות כזו. המאמר מציג יסודות אינהרנטיים להליך אשר עומדים בסתירה מהותית-פנימית ליסודות ולרציונלים שתנועת ה-ADR נשענת עליהם ולתכליות שהיא מבקשת לקדם. לנוכח זאת, ולנוכח העובדה שקיימת רתיעה בציבור הישראלי משימוש בדרכי ה-ADR (בצד התגברות הנטייה ליישוב מחלוקות בבתי-המשפט), עולה הצורך בחשיבה מושכלת בדבר האופן שבו ראוי לאמץ את הליך ה-ENE אל מערכת המשפט בישראל.

נכון להיום כבר השתרשה פרקטיקה כלל-עולמית של שימוש בהליך ה-ENE לשם סגירת תיקים במהירות יחסית והפחתת העומס מעל מערכות בתי-המשפט. מן הניסיון הרב שנצבר בעולם בתחום זה עולה כי ההליך עשוי להיות לעזר רב למערכת המשפט בישראל, הכורעת תחת העומס. דא עקא, אם הוא ייתפס בישראל כאחת מדרכי ה-ADR ויאומץ אל מערכת המשפט ככזה, רבים הסיכויים שהוא לא יאומץ כלל על-ידי ציבור המתדיינים הפוטנציאלי, והוא עלול להישאר "אות מתה" בספר החוקים. מאמר זה מציע אם כן לאמץ את הליך ה-ENE אל המשפט הישראלי כחלק בלתי-נפרד מהליכי הדיון האזרחי, ולא כאחת מחלופות ה-ADR, וזאת על- ידי שימוש בפרק שהוסף בנובמבר 2007 לתקנות סדר הדין האזרחי.

להורדת המאמר המלא


רשימה: פטור מטעמי מצפון – על צו מצפון ופטור משירות צבאי |תומר קנת

$
0
0

פטור מטעמי מצפון – על צו מצפון ופטור משירות צבאי

תומר קנת*

מבוא והצגת הבעייתיות בהענקת פטור מטעמי מצפון

 א. סקירת הפטור הצבאי מטעמי מצפון

   (1) הצדקות מוסריות להענקת הפטור

   (2) התפתחות הפטור מטעמי מצפון בעולם

   (3) התפתחות הפטור מטעמי מצפון בישראל

 ב. התמודדות הדין הישראלי עם הפטור מטעמי מצפון

   (1) מעמדו הנורמטיבי של הפטור המצפוני לשירות בצה"ל

   (2) שיקולי ועדת הפטור – בין סרבנות כללית לסרבנות סלקטיבית

   (3) מגמות חדשות – עילה להרחבת הפטור?

   (4) הצעה להסדרת סוגיית הסרבנות המצפונית

סיכום

מבוא והצגת הבעייתיות בהענקת פטור מטעמי מצפון

מקובל כי קיימות שתי חובות רפובליקניות קרדינאליות המוטלות על האזרח, שמימושן כמעט ולא מותנה בהענקת זכויות כנגדן – החובה לתשלום מיסים והחובה לשירות המדינה בזמן חירום (במסגרת צבאית או אחרת).[1] לחובות אלה חשיבות עליונה בקיומה הבסיסי של המדינה, ולכן הגמישות שעל המדינה לגלות כלפי סרבנות מטעמי מצפון ביחס לחובות אלה נמוכה; במיוחד ביחס לגמישות שהמדינה יכולה לגלות כלפי פעולות מבוססות מצפון הפוגעות באינטרסים אחרים של המדינה או הפרטים בה. כך, למשל, בעניין דיין (פסקאות 128–131 לפסק-דינו של המשנה לנשיאה ריבלין) נקבע כי לחופש המצפון של עיתונאית, הכולל חופש ביטוי במובן השלילי, משקל משמעותי ולעיתים אף יגבר על אינטרסים אחרים של נפגעים שונים. נראה שמדינת ישראל מכירה בחשיבותן של חובות אלה, ובבעייתיות הגדולה הגלומה באי-מימושן על-ידי אחוזים גדולים באוכלוסייה, ובהתאם מטילה סנקציות חמורות על המפרים אותן. כך, למשל, מוטלים עונשי מאסר על המפרים הוראות בפקודת מס הכנסה (סעיפים 215–216, 217–220), הוראות בחוק מס ערך מוסף (סעיף 117) והוראות בחוק שירות ביטחון (סעיף 46).

הגישה המתוארת לעיל אומנם עוגנה בסעיפים 1, 15 ו-16 לחוק שירות ביטחון, הקובע חובת גיוס אינדיבידואלית גורפת על אזרחים ותושבי קבע, נשים וגברים מעל גיל 18; אך בפועל הוראת חוק זו לא ממומשת וחלק גדול מהאוכלוסייה המיועדת לגיוס אינו מתגייס. הסדרים חוקיים שונים כוללים הוראות המעניקות פטורים נרחבים לקבוצות אוכלוסייה שונות. כך, למשל, ניתנו פטורים גורפים לנשים ערביות (לרבות מוסלמיות, דרוזיות, בדואיות וצ'רקסיות), לגברים בעלי זיקה ללאום הערבי (לרבות ערבים-נוצרים, מוסלמים ובדואים), לנשים הרות ואימהות, וכן אפשרות לפטור פרטני לנשים יהודיות על בסיס אמוני-דתי. ברשימה זו אבקש להתמקד בפטור מטעמי מצפון. בפרט, אבחן את מהותו של הפטור הגורף הניתן לאדם מחובת השירות הצבאי במקרים של סרבנות מצפונית, לרבות סרבנות מלאה או סלקטיבית.

סוגיית הפטור המצפוני משירות צבאי מחייבת איזון בין מספר שיקולים בעלי משקל מהותי בחברה דמוקרטית, ביניהם חופש המצפון של הפרט, השוויון בין האזרחים וכן אינטרס ביטחון המדינה והסדר הציבורי, סוגיות שנדונו בפסיקה בפרשות: זונשיין; דהברמקר ומלנקי; ומילוא בהתאמה. רשימה זו מבקשת למצוא את האיזון הראוי בין שיקולים אלה בישראל, על רקע מגמות חדשות בחקיקה ובפסיקה המעידות על ירידה באחוז המשרתים בצה"ל מתוך כלל החברה, תוך הצעת טיפולוגיה חדשה להתמודדות עם הבעיות העולות ממגמות אלה.

א. סקירת הפטור הצבאי מטעמי מצפון

(1) הצדקות מוסריות להענקת הפטור

ככלל, קשה להצדיק קיומו של מקרה בו אזרח מתנה את הציות לחוק בבחינה אינדיבידואלית של כללי מוסר אינדיבידואלים, הדבר נכון הן  במבחן המציאות והן במבחן הפילוסופיה הפוליטית. מדובר בהתנגשות בין קווי יסוד של תורת המדינה והצרכים הבסיסיים שלה לעקרונות מוסריים אישיים. כפי שמסביר שלמה אבינרי במאמרו "אי-ציות ודמוקרטיה", תוצאת התנגשות זו יכולה להיות הרת גורל לקיומה של המדינה הדמוקרטית; ומקבלת משנה-תוקף כאשר מדובר בחובות הרפובליקניות הבסיסיות. ניתן גם לבחון את הסירוב המצפוני לשירות בצבא בעת מלחמה לאור הציווי הקטגורי של קאנט – המבדיל בין כלל מוסרי לכלל לא מוסרי בשאלה האם מיישם הכלל ירצה שהכלל יהפוך לחוק אוניברסאלי. כפי שמבהיר דני סטטמן מניסיונו ב"ועדות הפטור", סרבני המצפון עצמם לא רוצים להפוך את האפשרות לפטור לחוק כללי, אלא מבקשים לשמר את פעילות הצבא על כנה ולהחריג את עצמם משירות פעיל. גם המדינה מצידה לא תוכל לאפשר לכל אדם לבחור לפי צו מצפונו אם לשלם מיסים או לשרת בצבא בשעת מלחמה, שכן כלל זה יקשה עליה לתכנן את תקציבה ולשרת את אזרחיה, ואף יכול להעמיד את קיומה בסכנה.

בעיניי, ניתוח זה צריך להיות הבסיס לעמדתה של ישראל ביחס לסרבנות מצפונית לשירות בצה"ל. סירוב זה יכול שינבע מאוסף התנגדויות מתחומים שונים ומכיוונים שונים – בין היתר התנגדות לפינוי יישובים או עסקאות שחרור מחבלים–חטופים, התנגדות לכיבוש מתמשך של אוכלוסייה פלסטינית או שהייה בלבנון ועוד. נראה אם כן, שלוּ תעניק המדינה פטור מצפוני לכל אדם שמצפונו נפגע מפעילות של הצבא או המדינה ללא הגבלות, ריבוי המקרים יביא לחציית קו הגבול הדק המבחין בין השתמטות שקטה של יחיד לבין אי-ציות אזרחי; תופעה, שבעניינים הנוגעים לביטחון, מדינת ישראל תתקשה לשאת. תימוכין לעמדה זו ניתן למצוא במאמרו של אליקים העצני "אי-ציות אזרחי בראי המשבר בחברה הישראלית", וכן בנימוקי בית-המשפט העליון בעניין מילוא. בשל כל אלה נראה שיש למדינת ישראל הצדקה מוסרית ופרקטית להתנגד לתופעת סרבנות הגיוס מטעמי מצפון על-מנת להגביל פטורים אלה.

סטטמן מתנה את המקרים בהם על המדינה להעניק פטור משירות צבאי לאדם מכוח כיבוד מצפונו בשלושה תנאים סובייקטיביים ובתנאי אחד אובייקטיבי: (1) מחויבות האדם לעִקרון שבגינו הוא מסרב היא מחויבות עמוקה; (2) העִקרון מוציא מכלל אפשרות כל סוג של שירות צבאי; (3) השירות הצבאי בהכרח יגרום לאדם להפר את עקרונותיו; (4) הענקת הפטור לא תפגע ביכולת המדינה להגן על האינטרסים שלה.[2] התנאי האחרון, האובייקטיבי, מוביל אותנו לבעייתיות המרכזית של הפטור מטעמי מצפון – מציאת האיזון הראוי בין חופש המצפון של הפרט לבין הצורך של הכלל בקיום הגנה צבאית בחברה הישראלית של ימינו.

(2) התפתחות הפטור מטעמי מצפון בעולם

מדינת ישראל אינה היחידה שהתמודדה עם הדילמה באפשרות לתת פטור צבאי מטעמי מצפון. בעוד טורקיה ודרום-קוריאה לא אִפשרו מתן פטור משירות צבאי מטעמי מצפון לגברים, הרי שבאסטוניה ובקרואטיה פטור זה עוגן בחוקה. בבריטניה ובארצות-הברית, בהן הונהג שירות חובה בתקופת מלחמות העולם, ניתנו אפשרויות לשירות צבאי לא קרבי או חלופי לסרבני מצפון.

בית-המשפט האירופי לזכויות אדם דן במספר עתירות של אזרחים אירופאים נגד מדינותיהם בנושאי התנגדות מצפונית לשירות צבאי. בית-המשפט האירופי לזכויות אדם הכיר לראשונה בפגיעה בחופש המצפון בשל התנגדות לשירות צבאי בעניין תלימנוס (Thlimmenos v. Greece, Application no. 34369/97). עניינה של הפרשה הוא באזרח יווני שביקש מהרשויות ביוון תעודת אסמכתה לעיסוק בראיית חשבון, אך בקשתו סורבה מכיוון שלא ביצע שירות צבאי מטעמי מצפון, וזאת על אף שכבר ריצה תקופת מאסר כעונש על אי-השירות. בפסק-דינו התייחס בית-המשפט לזכותו של תימנוס לחופש מצפון בעניין השירות הצבאי, אך פסל לבסוף את העונש של אי-מתן רישיון, בטענה שמדובר בענישה כפולה שאינה ראויה.

מקרה חשוב נוסף הוא פסק-הדין בעניין ביאטיאן (Bayatyan v. Armenia, Application no. 23459/03), שהתנגד לשירות צבאי בארמניה מטעמים פציפיסטיים (העותר היה חבר בעדת "עדי יהווה" –Jehovah’s Witnesses – המתנגדת לחלוטין לכל שימוש בנשק), אך הסכים לבצע שירות חלופי. ביאטיאן נשלח לשנתיים מאסר היות שלא הייתה קיימת חלופה לשירות צבאי במדינה. בית-המשפט קבע כי ההתנגדות של העותר לשירות צבאי במקרה זה כנה ומשמעותית מספיק על-מנת להקים הגנה מכוח סעיף 9 לאמנה האירופית לזכויות אדם (ECHR) – חופש מחשבה, מצפון ודת. הגנה זו, בשילוב ההתחייבות הקודמת של ארמניה לאפשר שירות חלופי לסרבני מצפון והכלל השגור במדינות אירופה המאפשר חלופה זו, הביאו את בית-המשפט לבטל את עונש המאסר שנגזר על העותר. בהמשך, בעניין סבדה (Svada v. Turkey, Application no. 42730/05), הוכרה פגיעה בחופש המצפון של אדם שאינו מ"עדי יהווה" שהתנגד לגיוס בטורקיה; נקבע כי המנגנונים של המדינה לא אפשרו בחינה מהותית של הפגיעה במצפון או שירות חלופי, ולכן המאסר שהוטל עליו בטל.

נראה אם כן כי כיום מכיר המשפט האירופי באפשרות למתן פטור מצפוני משירות צבאי על בסיס סעיף 9 לאמנת ה-ECHR, ללא פירוט האיזונים המתאימים לאפשרות ריבוי התופעה.

(3) התפתחות הפטור מטעמי מצפון בישראל

כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת החל צה"ל במגעים מול סרבני מצפון. ביולי 1953 ביקש אמנון זכרוני, חבר האגודה הישראלית של סרבני המלחמה, להשתחרר מהצבא טרם גיוסו מטעמי מצפון. משלא נענתה בקשתו, התגייס זכרוני לצבא, ולאחר סדרת עבירות משמעת שגררו תקופות מאסר צבאי, סיים את שירותו בהג"א. בהמשך הכיר צה"ל באפשרות לשירות חלופי לסרבני המצפון תומא שי"ק ואהרון אביעד; בשלהי העשור השניים נשלחו ל-4 שנות עבודה חקלאית במושבים, כנגד שנתיים וחצי של שירות צבאי (ראו בהרחבה פה בעמ' 331–334).

השלב השני של הסרבנות המצפונית הגיע בעקבות מלחמת ששת-הימים ותחילת הקונפליקט בין ימין ושמאל בישראל לגבי השטחים שנכבשו במלחמה. באוגוסט 1971 נשלח לשר הביטחון "מכתב הסרבנים" הראשון על-ידי אנשי ארגון מצפן, שהתנגדו לשרת ב"צבא הכיבוש". מאז נפרץ הסכר ומעת לעת, בעיקר בסמוך לאירועים ביטחוניים משמעותיים, נשלחים מכתבים דומים שהחתומים עליהם מתנגדים לשירות מטעמים שונים, לרבות התנגדות מטעמים פוליטיים כלליים, התנגדות לפעילות מדכאת כלפי העם הפלסטיני, התנגדות לשירות בשטחים הכבושים, התנגדות לביצוע של פקודות ספציפיות (סירוב טייסים לבצע גיחות וסירוב חיילי מודיעין לבצע האזנות) וסירוב לגיוס בשל תכנית ההתנתקות.

ב. התמודדות הדין הישראלי עם הפטור מטעמי מצפון

(1) מעמדו הנורמטיבי של הפטור המצפוני לשירות בצה"ל

סעיף 36 לחוק שירות ביטחון מאפשר לשר הביטחון לפטור אדם משירות צבאי או להפחית את משך השירות מ"טעמים כלליים". בפרשות שיין, ברנובסקי, ובן-ארצי נקבע כי טעמים אלה יכולים להיות גם טעמים מצפוניים, ביניהם טעמים פציפיסטיים. אדגיש שחרף קיומו של פטור מ"טעמי מצפון" גם בסעיף 39 לחוק שירות ביטחון, השופטת פרוקצ'יה הבהירה – בפסק-דינה בעניין מילוא – כי אלה מתייחסים לאורח חיים משפחתי-דתי ולא לסרבנות מצפונית אחרת. בנוסף, כפי שמוסבר הן בעניין שבילי והן במאמרו של סטטמן, שר הביטחון האציל בהודעה על מינוי פוקדים את סמכותו לפטור מועמדים משירות ביטחוני מטעמים מצפוניים-פציפיסטיים לפוקד, מפקד יחידת מיטב, לאחר שייוועץ ב"וועדה המייעצת לעניין פטור משירות ביטחון מטעמי מצפון" (להלן: הוועדה). להשלמת התמונה אציין כי קיימת גישה מקלה יותר בהענקת פטור מטעמי מצפון לנשים ביחס לזה המוענק לגברים.[3]

(2) שיקולי ועדת הפטור – בין סרבנות כללית לסרבנות סלקטיבית

בפרשת שבילי קבעה השופטת פרוקצ'יה כי על הוועדה להתייחס לשתי סוגיות בבואה לשקול מתן פטור לאדם מסוים: האחת, כנות סרבנות המצפון; האחרת, האם טעמי הסרבנות הספציפיים מצדיקים הענקת פטור. הסוגיה הראשונה היא בחינה עובדתית בעיקרה, הבוחנת אם הטוען לסרבנות מצפון מבסס טענותיו על רקע עובדתי מוצק או מחפש דרך להתחמק משירות צבאי. רק לאחר שנקבע כי הבקשה כנה ונעשית ממניעים מצפוניים, אנו מגיעים לעיקר הפולמוס המשפטי בעניין הפטור מטעמי מצפון: בחינת העקרונות המצפוניים הפציפיסטיים בהם דוגל מבקש הפטור והחלטה אם הם מצדיקים מתן פטור משירות צבאי. ככלל, פטור מלא משירות צבאי יינתן לאדם המקיים "סרבנות מצפון מלאה" ולא לאדם הדוגל ב"סרבנות מצפון סלקטיבית". פרשנות זו אוששה במספר פרשות דוגמת מלנקי וזונשיין, כמו גם במאמרו של סטטמן בנושא "סרבנות סלקטיבית". בהמשך עניין שבילי התייחסה השופטת פרוקצ'יה לאבחנה בין שני המושגים וציינה:

"עיקרה של האבחנה בין סרבנות מצפון כללית לבין סרבנות מצפון סלקטיבית נעוץ בעצם קיומו של שוני בהתייחסות האדם לשימוש בכח ממסדי באשר הוא, במובנו הרחב של מושג זה. בעוד הסרבנות המלאה מתאפיינת בשלילה טוטלית של השימוש בכח, הסרבנות הסלקטיבית מציבה תנאים לשימוש בכח. בעוד הסרבנות המלאה היא חד משמעית וחד-ערכית, לסרבנות הסלקטיבית פנים הרבה, כמגוון האפשרויות לשלילה 'על תנאי' של השימוש בכח באשר הוא."

נדמה אם כן, ואכן כך נקבע בעניין מלנקי (בעמוד 64), שקיים מנעד בין הסרבנות המלאה לבין סרבנות הסלקטיבית. על הוועדה והפוקד להכריע באילו מקרים יש להעניק פטור, ובאילו יש לאכוף את חובת השירות הצבאי או חלופות לשירות זה לפי חוק[4]. במאמרו בעניין "סרבנות סלקטיבית", מבקש סטטמן להכריע בסוגיה זו באמצעות הבחנה בין בקשות לפטור בשל מדיניות כללית של הצבא לבין בקשות פטור משירות ספציפי בצבא. המקרה הראשון מתייחס לבקשות פטור בעקבות התנגדות לשירות מוחלט בצבא המתפקד כריבון של השטחים שנכבשו ב-1967, בדומה לפרשת מילוא. השני מתייחס להתנגדות ספציפית לשירות במקום מסוים בשל התנגדות נקודתית, תוך הסכמה לשרת במקום אחר, בדומה לפרשת זונשיין.

השופטת חיות, בפסק-דינה בעניין שבילי, אינה מקבלת את גישתו של סטטמן וקובעת כי יש לבחון את כל מקרי הסרבנות הסלקטיבית כמקשה אחת: "…מי שביקשו שלא ליטול חלק בזמן נתון ובמקום נתון בביצוע המדיניות של השלטון על-ידי המערכת הצבאית, בשל כך שהיא סותרת את תפישת העולם הפוליטית-אידיאולוגית שלהם."

(3) מגמות חדשות – עילה להרחבת הפטור?

כיום, אין הבחנה קבועה בדין או בפסיקה בין סוגי הסרבנות המצפונית השונים, כאשר התוצאה של כולם היא אכיפת חובת השירות. עם זאת, יתכן שהבחנה כזו תהפוך רלוונטית עם הופעת מגמות חדשות שבכוחן לשנות את המצב הקיים. כאן המקום להתייחס להערת-האגב המופיעה בפסקה 5 לפסק-דינה של השופטת חיות בעניין שבילי. השופטת חיות מנתחת את העילות שנתן בית-המשפט בעניין זונשיין להענקת פטור מטעמי מצפון מלאים לעומת אי-הענקת פטור מטעמים סלקטיביים, ביניהן העובדה שהאחרון מהווה תופעה רחבה יותר, שתלך ותעמיק. עוד נקבע שם כי תופעה רחבה של אי-שירות צבאי מטעמים אלה יכולה להביא ל"תחושת הפליה בין 'דם לדם'… ולרופף את החישוקים המחזיקים אותנו כעם". השופטת חיות מציינת כי שכיחותם של הסדרים חוקיים למתן פטור או חלופות שירות לקבוצות אוכלוסייה שונות יכולה להחליש את השיקולים להימנעות מהענקת פטור מטעמי מצפון. באותו פסק-הדין רומז השופט דנציגר כי יתכן שבקשת פטור משירות צבאי בשל סרבנות סלקטיבית תיענה בחיוב על-ידי בית-המשפט, זאת בהתקיים שינוי באיזון השיקולים בין הזכות לחופש המצפון לשיקולים השוללים חובת שירות ביטחון.

המסקנה העולה מדברי השופטת חיות והשופט דנציגר בעניין שבילי היא שככל שתמשכנה מגמות אי-הגיוס בעם, כאשר חלקים גדולים והולכים מאזרחי המדינה אינם משרתים בצבא לאור סידורים שונים, כך ישחק כוחם של השיקולים שמנעו את מתן הפטור בעבר אל מול האינטרס של הפרט לחופש מצפון, והאיזון בין האינטרסים יחייב העדפה של האינטרס של הפרט.

נדמה כי הצידוק להרחבת הפטורים מטעמי מצפון נסלל לאחרונה, כאשר תופעה נרחבת של אי-שירות עוגנה בחקיקה ראשית. לאחר שניתן פסק-הדין בעניין שבילי ובעקבות פעילות ועדת שקד שונה חוק שירות ביטחון על-מנת למצוא הסדר מקובל בעניין גיוס חרדים. המתווה – כפי שפורט בסעיף 26כב לחוק שירות ביטחון – כולל מתן פטור ל-1,800 תלמידי ישיבות המיועדים לשירות ביטחוני בכל שנה. לאור מתווה זה והתבטאויות השופטים בפרשת שבילי, נראה כי הדרך לדיון מחודש בהצדקות המדינה לאי-הענקת פטור מטעמי מצפון סלקטיביים סלולה. אף שראוי שהכנסת תביע דעתה בנושא זה,[5] ואכן אף הוגשו מספר הצעות חוק בנושא, נדמה שלא יופתע איש בקהילה המשפטית בישראל אם גם הכרעת סוגיה זו תגיע לפתחו של בית-המשפט העליון.

(4) הצעה להסדרת סוגיית הסרבנות המצפונית

בעקבות ההתפתחויות שתוארו לעיל, אבקש להציע מתווה להסדרת סוגיה זו לאור העקרונות הנ"ל ובהתאם לגישתו של דבורקין.[6] תחילה אציג מספר הנחות-יסוד למתווה זה, על בסיס המפורט לעיל: ראשית, למדינת ישראל יש צורך ממשי בצבא, ולכן יש גם צורך ממשי לשמר הסדר כלשהו המבטיח שלצבא יהיה כוח-אדם ראוי למילוי משימותיו. שנית, מתן פטור נרחב לתלמידי ישיבות, לנשים ערביות ולקבוצות אוכלוסייה נוספות שלא מתגייסות לצה"ל מתוך הכרה של המדינה בצרכיהם הייחודיים – זאת מבלי להתחשב באוכלוסיית סרבני המצפון –  היא בעייתית בראי עקרון השוויון, זאת בלשון המעטה. שלישית, נניח מחד גיסא כי לכל אדם יש זכות לפעול בהתאם לצו מצפונו, הנגזרת מהזכות החוקתית לחופש מצפון;[7] ומאידך גיסא כי למדינה יש זכות לפעול נגד אלה שלא מוכנים למלא את החובות הרפובליקניות הבסיסיות המבטיחות את קיומה. דבורקין מדגים את האחרון בבחינת סוגיית תשלום המיסים. נאמר שאדם אינו מוכן לתשלומי העברה לעניים מפני שהוא סבור שהם פוגמים בכלכלה ומקשים על העניים לצאת ממעגל העוני. לפי דבורקין זכותו לא להעביר את הקניין שלו כמס, אך זכותה של המדינה להעמידו לדין ולהטיל עליו סנקציות בגין הפרה זו.

בעיניי, התחשבות בכלל הגורמים הנ"ל תחייב בחינה מחודשת של גבולות התמרון שהמדינה תאפשר לצבא בסוגיית הטיפול בסרבני מצפון וכן של היחס של הצבא לסרבני המצפון: במקרים מסוימים יש לגייס את הסרבן ולהעניק לצבא סמכות כלפיו, בכפוף למגבלות שונות בנסיבות שונות; במקרים קיצוניים יש להגביל לחלוטין את הסמכות של הצבא על סרבן המצפון, תוך כפייה של שירות חלופי – בדומה למנגנון הקיים כיום בחוק שירות ביטחון. לפי הפתרון המוצע, אם יחרוג הצבא ממרחב הסמכות שתאפשר לו המדינה יפעל בית-המשפט לתת סעד לאדם הנפגע, אך אם הצבא יפעל בתוך מרחב שיקול-דעתו לא יוכל העותר לקבל סעד חיצוני למערכת הצבאית.

ראשית יהיה על המערכת הצבאית לברר עובדתית, במסגרת הליך הגיוס והמיון המקדמי לשירות הצבאי, מה טיבה של סרבנות המצפון. בירור עובדתי זה הוא החלק הראשון של בחינת סרבנות המצפון כפי שקבע בית-המשפט, קרי בחינת כנות הסירוב כפי שבוארה לעיל. חלק זה הוא המסנן הראשוני והעיקרי ותפקידו לוודא שמועמדים לשירות בטחוני לא מנצלים פרצה זו על-מנת לא להתגייס. הבדיקה נעשית באמצעות בדיקת רקע של המועמד לשירות. שנית, לאחר שהובהר כי סרבנות המצפון כנה, יש לסווג את סרבני המצפון לפי מידת סרבנותם והעילה לכך, בדומה לפעילות "ועדת הפטור" כיום. אציע סיווג של הסרבנים לשלוש קטגוריות: סרבנות על בסיס פציפיזם פוליטי-כללי, סרבנות על בסיס פציפיזם פוליטי-ספציפי או סרבנות על בסיס פציפיזם רדיקאלי.

הקטגוריה הראשונה – סרבנות על בסיס פציפיזם פוליטי-כללי – מתייחסת לתופעת סרבנות של אנשים בשל התנגדות עזה לפעולות פוליטיות של הממשלה, לרבות ההתנתקות, כיבוש השטחים וכדומה. זהו המקרה הקשה ביותר שכן ההצדקה למתן הפטור היא החלשה ביותר מבין השלוש, ומספר מבקשי הפטור הפוטנציאליים גדול במיוחד. אני סבור כי ככלל יש להחיל חובת גיוס גורפת על קבוצה זו, אך לאפשר לצבא לקבוע פרטנית אם לגייס סרבן ספציפי או להפנותו לשירות חלופי. הביסוס המרכזי להחלת חובת הגיוס במקרה זה הוא ה"מדרון החלקלק" שיכול להוביל לאי-ציות אזרחי, כפי שהוסבר לעיל. אציין כי חרף קיומם של מקרים בהם חברי קבוצה זו לא יתגייסו, בדומה למצב הנתון, או ימלאו תפקידי שירות אזרחי חלופיים, עילת אי-שירותם לא תהא התחשבות בבחירתו של הסרבן, אלא הקושי האפשרי של הצבא לאכוף משמעת על אותו אדם ולמצות את יכולותיו במסגרת הקיימת. דרך פעולה זו מממשת בצורה טובה יותר, לטעמי, את החובה השוויונית לתרום למדינה וכן את עקרון שלטון החוק, כפי שיבואר להלן. עוד אציין כי מנגנון זהה, המתיר את הבחירה במקרים פרטניים בידי מפקדי צה"ל, קיים כיום לגבי גיוס בני ישיבות שמלאו להם 22 שנים, וקבוע בסעיף 26ט לחוק שירות ביטחון. בנוסף, מנגנון הפנייה לשירות הלאומי החלופי קיים כיום בסעיף 26ח לחוק שירות ביטחון ובחוק שירות לאומי אזרחי. קרי, אטען כי במסגרת המתווה המוצע יש להתאים את המנגנונים הקיימים ולא ליצור חדשים.

בקטגוריה השנייה, סרבנות על בסיס פציפיזם פוליטי-ספציפי, קרי סירוב לשרת ספציפית במקום מסוים (אזור יהודה ושומרון, לבנון וכדומה), אציע ככלל לכפות גיוס תוך חובת התחשבות בצרכי החייל והימנעות מהצבתו במקומות שיפגעו במצפונו. אציין כי כבר כיום צה"ל מצליח לפעול תוך התחשבות ושמירה על עקרונות מצפוניים שונים של חיילים שונים על-מנת לאפשר שירות נוח יותר המיטיב עם שני הצדדים. התחשבות זו, חרף הקשיים המהותיים הטמונים בה מבחינה מערכתית לצבא, מאפשרת לחיילים רבים יותר לקחת חלק בפעולות הצבא, התחשבות שלבטח תוכל להתקיים גם במקרה זה לאור התועלות שיפיק ממנה הצבא. בדומה לנקודה זו ניתן לראות את התייחסות הצבא לסוגיית החיילים הטבעוניים – במקרה זה הבין הצבא כי יש קושי מצפוני מסוים לאותם החיילים לבצע פקודה מסוימת. על-מנת להימנע מעימות עם אותם החיילים ולאפשר להם לשרת כמו חיילים אחרים, הגמיש הצבא את נהליו והתחשב בצרכיהם, בין היתר באמצעות אספקת מזון ולבוש ייחודיים. כך הרוויח הצבא חיילים טובים שיכולים לשרת כמו שאר בני-גילם, בלי שמצפונם ייפגע. אני מודע לכך שהקבלה בין חופש מצפון פוליטי לבין חופש מצפון בסוגיה כמו טבעונות יכולה לעורר קושי מסוים, אך אני סבור כי מקרה הטבעונות מהווה דוגמה טובה לכך שהתחשבות מצד גורמי הצבא תוכל להביא להגברת המוטיבציה של החיילים ולהקטנת מספר הלא-משרתים בצה"ל.

אבהיר, עם זאת, כי ככל שצרכים ביטחוניים אקוטיים מחייבים פעילות של אותו אדם במקומות שמצפונו מקשה עליו – לצבא תהא הסמכות לכפות על החייל את ביצוע המשימה ואף להענישו על אי-מילוי אותה הוראה. הוראות הנוגעות אליה. אין אני סבור כי ניתן לסווג פקודה מסוג זה הניתנת לחייל כפקודה בלתי-חוקית בעליל, שכן אף שהיא פוגעת במצפון של מבצע הפקודה, היא אינה מהווה פגיעה מוסרית אקוטית בעיני הציבור הרחב. כך, לדוגמה, כאשר אדם מתפקד כחובש ומתבקש למלא מקומו של חייל מרפאה אחר בבסיס שנמצא בשטחים כבושים בשל מצב חירום או צורך צבאי דחוף, אין להסכים לסירובו של החייל, וסירוב כזה יהווה סרבנות פקודה לפי דיני הצבא הרגילים.

לבסוף, בקטגוריה של פציפיזם רדיקאלי נכללים המקרים שבהם עצם קיום מערכת היחסים עם גורם המפעיל כוח מהווה התקפה חריפה על המוסר הפנימי של הסרבן. סרבנים אלה הם חלק מקבוצה אידיאולוגית בלתי-מתפשרת שלא מקבלת שימוש באלימות על-ידי אף גורם בשום סיטואציה. כלפי אלו הנכנסים לקטגוריה הזו, אין לאפשר לצבא לקבוע את דרכם, ויש להתאים עבורם שירות חלופי משמעותי לטובת הציבור, בהתאם למנגנונים שפורטו לעיל. במקרה זה שיקולים מוסריים מצפוניים הם בעלי משקל משמעותי במיוחד וכמות המסרבים קטנה במיוחד. שיקולי היעילות של המדינה וחובתה לפעול בשוויוניות ושיקול-דעת תוך מתן אפשרות לחריגים בהפעלת נהליה, מובילים למסקנה כי מקרה זה מהווה מקרה קיצון בו המדינה צריכה לאפשר הסדר ספציפי לאותו אדם. אף ששירות לאומי-אזרחי לא משיג את כלל המטרות החברתיות ששירות צבאי משיג,[8] אני סבור שחלופה זו, שתביא לשירות כלשהו של אותו אדם, עדיפה בהרבה על מאבק קשה של האזרח עם המערכת שסופה אי-גיוסו.

הסיווג המוצע של סרבני המצפון השונים מפורט בטבלה הבאה:[9]

 

פציפיזם רדיקאלי

פציפיזם פוליטי-ספציפי פציפיזם פוליטי-כללי

מהות הסרבנות

אדם שמצפונו לא מאפשר לו להחזיק נשק ומתנגד לכל סוג של אלימות באשר הוא.

אדם שמצפונו לא מאפשר לו לשרת בצה"ל בשטחי יהודה ושומרון או כל מקום ספציפי אחר.

אדם שמצפונו לא מאפשר לו להתגייס לצבא בשל החלטות פוליטיות של המדינה (כיבוש, התנתקות).

תגובת המערכת

לא לגייס את הסרבן לצה"ל – להעביר לשירות חלופי במסגרת לא צבאית.

גיוס הסרבן תוך התחשבות בצרכיו, קרי למנוע הצבה קבועה שלו באותם מקומות.

גיוס הסרבן בכפוף לשיקול דעת של צה"ל – אפשרות להעבירו לשירות חלופי.

ברצוני להדגיש מספר נקודות נוספות לפני סיום. ראשית, אבהיר כי על-מנת להבטיח שהפונים למסלול זה יהיו רק אנשים שלא מעוניינים לשרת בצבא בשל צו מצפונם, ולא צעירים המנסים להתחמק משירות מסיבות אחרות, יש להבטיח, נוסף על הבחינה הראשונית של כנות הסירוב, שכלל סרבני המצפון יבצעו שירות למען המדינה למשך תקופה ארוכה יותר מזו של השירות הצבאי. לעניין זה אציע שירות של שלוש שנים וחצי, אך כל תקופה שמשכה ארוך יותר מתקופת השירות הצבאי מספיקה על-מנת להניא אנשים שרק מנסים "לקצר" את תקופת שירותם למדינה במסווה של סרבנות מצפון.

שנית, אף שיש בעייתיות ביצירת מנגנון חוקי מסודר המקנה דה-פקטו אפשרות לאנשים לבחור אם לשרת בצה"ל או לא בהתאם לצו מצפונם, הרי שמצב זה מסדיר באופן חוקי את המצב הקיים – אסדרה שמשרתת את האינטרסים של המדינה: במצב הנתון, טרם האסדרה, סרבן גיוס מצפוני משתחרר לבסוף מהצבא, "מנצח את המערכת" ולא ממלא את חובותיו. התוצאה היא פגיעה בשוויון בין האזרחים ופגיעה קשה בשלטון החוק והחלתו השוויונית, שכן בפועל חוק הגיוס שאמור לחול על כלל האוכלוסייה לא חל על אותו אדם. לעומת זאת, המנגנון המוצע קובע שאותם סרבנים לא יקבלו פטור מחובת שירות למדינתם, יהיו כפופים לחוקי המדינה ויתרמו לה מספר שנים מחייהם בדומה לשאר האזרחים, וכן יוכלו לממש את חירות מצפונם במידה הראויה בדמוקרטיה-ליברלית.

שלישית, ניתן לומר כי יצירה של כללים ברורים שמגדירים מי יוכל להנות מפטור מטעמי מצפון ומי לא תביא אנשים לשקר ביחס לצו מצפונם על-מנת להביא לתוצאה המיוחלת מבחינתם – השתמטות משירות צבאי. אף שזו ביקורת ראויה אני סבור כי אין בה כדי למנוע החלת הכללים המוצעים. גם במצב הנתון כיום יכולים אנשים לשקר כדי להימנע משירות צבאי. כך, למשל, ידועה הצהרתה של הדוגמנית בר רפאלי כי היא דתיה על-מנת להשתמט משירות. רוצה לומר האפשרות לשקר קיימת תמיד ועל המערכת להתמודד איתה באמצעים שאינם מעיקריה של רשימה זו; אציין רק כי מגמה זו אינה כה נרחבת כיום, ולכן אין להניח כי יפרץ הסכר לאור השינוי. נוסף על כך, אף אם יהיו כאלה שינצלו לרעה מנגנון זה, אני סבור, כפי שהוסבר לעיל, כי על הצבא מוטלת כיום חובה ערכית מוגברת מבעבר להתחשב באינטרסים של סרבני המצפון. לדידי, אין לאפשר לו להתעלם מחובה זו משיקולי יעילות שיחייבו אותו לפתח מנגנון יעיל לזיהוי שקרנים. אדרבא, כשם שלצבא קיימת חובה כלפי האזרחים להתחשב בצרכיהם המצפוניים, קיימת עליו חובה לא לאפשר פטור למי שלא זכאי לכך – כך יקיים את עקרון השוויון ועקרון חופש המצפון בצורה מיטבית.

אני מאמין שהפתרון המוצע בקווים מנחים אלה, בכוחו להקטין את אי-השוויון הנפוץ כיום בסוגיית הגיוס תוך שמירה על מימוש עיקרון חופש המצפון ועל שלטון החוק, זאת בהלימה לרמיזות בית-המשפט בעניין שבילי, כפי שהובאו לעיל. כפי שמבהירים בוימל בספרו צל כחול לבן (בעמוד 80) וברק-ארז בהקדמתה לספר צבא חברה ומשפט, גם היום מהווה הצבא כור ההיתוך ונקודת המפגש המרכזית לאוכלוסיות שונות בחברה הישראלית. על-מנת לשמר את מעמדו זה עליו להתאים עצמו למציאות המשתנה של החברה הישראלית, זאת על-ידי הגמשתו והנגשתו לאוכלוסיות רחבות ככל הניתן. אני סבור כי פעילות זו תיטיב הן עם הצבא, שימשיך להנות ממעמד ציבורי משמעותי, והן עם המתגייסים עצמם, שיזכו להכיר את נבכי החברה בהם הם חיים.

סיכום

ברשימה זו ביקשתי לדון בסוגיית סרבנות המצפון לשירות צבאי, תוך התמקדות במודל הישראלי. אני סבור כי בעקבות התפתחויות חוקיות וחבריות המרחיבות את שכבת הלא-משרתים בצה"ל מסיבות שונות, קיים צורך לערוך חשיבה מחודשת על הפטורים מטעמי מצפון. לדעתי, אפשר להצדיק פטור מטעמי מצפון במקרים מסוימים, והגיעה השעה להסדיר את השיקולים בבסיס ההחלטה לפטור או לחייב שירות צבאי. עמדתי היא כי יש להבחין בין סרבנות על בסיס פוליטי-כללי, פוליטי-ספציפי ופציפיזם רדיקאלי – הבחנה שתסייע לוועדת הפטור להגיע לתוצאה הצודקת ביותר, תוך איזון בין צרכי המדינה לבין חופש המצפון והשוויון ביחס לקבוצות האוכלוסייה השונות בישראל.

____________________________________________________________

אזכור הרשימה: תומר קנת "פטור מטעמי מצפון – על צו מצפון ופטור משירות צבאי" אתר משפט ועסקים (2015) http://www.idclawreview.org/2015/06/17/blogpost-Kenneth-Tomer.

*       סטודנט למשפטים וממשל במרכז הבינתחומי הרצליה, חבר מערכת בכתב-העת משפט ועסקים. תודתי נתונה לשחר פרידמן, לעידו מור-חיים, לנל בן-עמי ולירדן שניאור על הארותיהם המועילות. לתגובות והארות: tomerkenneth@gmail.com.

[1]       Ronald Dworkin, Taking Rights Seriously 206–210 (Bloomsbury Academic 2013) (1977) available at ProQuest ebrary; Allan Patten, The Republican Critique of Liberalism, 26 Brit .J. Political Sci. 25, 32–33 (1996).

[2]       דני סטטמן "הרהורים ביקורתיים על הפטור משירות צבאי מטעמי מצפון" עיוני משפט לא 669, 680–681 (2009). לביקורת על תנאים אלה ראו דוד אנוך "עוד על הפטור משירות מטעמי מצפון: תגובה לדני סטטמן" עיוני משפט לא 709, 718–726 (2009).

[3]       ראו דפנה ברק-ארז "על טייסות וסרבניות מצפון: מאבק אחד או מאבקים שונים?" עיונים במשפט, מגדר ופמיניזם 65, 87 (דפנה ברק-ארז עורכת, 2007); נויה רימלט "על מצפון מגדר ושוויון: גלגוליה של סרבנות-המצפון הנשית בין חוק שירות ביטחון לבג"ץ לאורה מילוא" עיוני משפט כט 449, 462 (2006).

[4]       ס' 26א לחוק שירות ביטחון, [נוסח משולב], התשמ"ו–1986 מאפשר לשר הביטחון ליצור הסדרי "שירות מוכר", היינו שירות שלא במסגרת צבאית שיוכר כשירות ביטחוני מלא. בין היתר מתאפשרות חלופות שירות בדמות פעילות בתפקידי חינוך, הצבה במשרד החינוך או משרד הכלכלה, פעילות בחברה למתנ"סים, פעילות בבתי-ספר שדה או במשרד הביטחון ויחידות הסמך שלו. לפירוט כלל השירותים המוכרים ראו צו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים) (הוראת שעה), התשע"ד-2014 וצו שירות ביטחון (שירות מוכר לתכלית ביטחון) (הוראת שעה) (מס' 3), תשע"ד-2014. עוד בעניין זה ראו סטטמן, לעיל ה"ש 2, בעמ' 685–691.

[5]       הלכת ההסדרים הראשונים בבג"ץ 3267/97 רובינשטיין נ' שר הביטחון, פ"ד נב(5) 481 (1999).

[6]       הניתוח להלן מבוסס ברובו על עקרונות מתוך: Dworkin, Taking Rights Seriously, לעיל ה"ש 1, בעמ' 228–234.

[7]       בג"ץ 262/62 פרץ נ' המועצה המקומית כפר-שמריהו, פ"ד טז 2101 (1962); בג"ץ 292/83 נאמני הר הבית נ' מפקד משטרת מרחב ירושלים, פ"ד לח(2) 449, 454 (1984); בג"ץ 4298/93 ג'בארין נ' שר החינוך פ"ד מח(5) 199, פס' 5 לפסק-דינו של המשנה לנשיא ברק (1994); בג"ץ 3261/93 מנינג נ' שר המשפטים, פ"ד מז(3) 282, 286 (1993).

[8]       ראו בהרחבה אמנון רובינשטיין רב-תרבותיות בישראל פרק 13 (צפוי להתפרסם).

[9]       השוו פתרונות מקבילים לאותה הסוגיה במאמרו של דני סטטמן "'סרבנות סלקטיבית' ושאלת הפטור משירות צבאי – הערת פסיקה להחלטה בעניין שבילי" משפט וממשל יד 257, 269 (2012).


סקירת חדשות מעולם המשפט | 21.6.2015

$
0
0

 דייוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה, נאם באירוע לציון 800 שנים לחתימת המגנה קרטה, וקרא לפעול לביטול חוק זכויות האדם הבריטי ולהחלת חוק זכויות אדם חדש. קמרון הסביר כי הוא מצודד בחוק החדש מכיוון שלטעמו החוק הנוכחי, המבוסס על האמנה האירופית בדבר זכויות אדם, מעניק יותר מידי כבוד לרשויות מחוץ למדינה. דבריו של קמרון זכו לביקורת מצד ראש הסניף הבריטי של ה-Amnesty International אשר טען כי זכויות אדם לא משתנות ממדינה למדינה.

 משרד המשפטים בארצות-הברית מנסה לפעול בדרך יצירתית על-מנת לפגוע בפעילות של כנופיית אופנוענים מסוכנת המכונה "המונגולים", אשר חבריה מבצעים פשעי אלימות, סחר בסמים, הברחת סחורות ומעשי סחיטה. מכוח סמכותה של המדינה על-פי חוק השליטה בפשע מאורגן (RICO Act), המתיר לה לעקל נכסים המשמשים לפעילות בלתי-חוקית, עתרה המדינה לבית-המשפט המחוזי בקליפורניה בבקשה לעקל את הלוגו של הכנופיה בעקבות פעילותה הבלתי-חוקית, שכן מדובר בנכס המהווה את  הסימן המסחרי שלה. הלוגו מצוי על הז'קטים של חברי הכנופיה ומהווה חלק בלתי-נפרד מזהותם. המדינה טענה כי איסור השימוש בלוגו יחליש את פעילות הכנופיה. מנגד, טוענים חברי הכנופיה, שהלוגו כלל אינו סימן מסחרי אלא "סמל חברות קולקטיבי" החוסה תחת הגנתו של חופש הביטוי לפי התיקון הראשון לחוקת ארצות-הברית.

 בית-המשפט העליון בקוויבק, קנדה, פסק לציבור המעשנים במדינה כ-15 מיליארד דולר קנדי כפיצויים, כחלק מתובענה ייצוגית נגד חברות טבק הפועלות במדינה. התובעים הם כלל ציבור המעשנים בקוויבק, שטענו שחברות הטבק לא הזהירו אותם מפני סיכונים בריאותיים הכרוכים בעישון. בכך, לטענתם, חברות הטבק הפרו את החובה המוטלת עליהם שלא לגרום פגיעה לאדם אחר. בית-המשפט קבע שעל-ידי מניעת מידע מהציבור, חברות הטבק בחרו ברווחים על-פני בריאות לקוחותיהם, ועל-כן פסק כאמור לזכות ציבור המעשנים.

 בית-משפט לערעורים בניו-יורק, ארצות-הברית, פסק שמהגר שנכנס למדינה באופן לא חוקי כילד יכול להתקבל כחבר ללשכת עורכי-הדין במדינה. על אף שהחוק בארצות-הברית מקל עם מהגרים לא חוקיים שהובאו לארצות-הברית בילדותם בכך שהוא מונע את גירושם ומאפשר להם לעבוד, קבלתו של המהגר ללשכת עורכי-הדין נמנעה בעקבות חוק אחר המסדיר מתן רישיונות מקצועיים. בית-המשפט קבע שתחת התיקון העשירי לחוקת ארצות-הברית, שמגביל את סמכויות הממשל הפדראלי רק לאלה שניתנו לו בחוקה, יש לכבד את הנוהל הקיים ולאפשר לו לעסוק בעריכת-דין.

 בארצות-הברית נכנסה לתוקף רפורמה חקיקתית חדשה המבקשת לשנות את ההסדר הקיים בעניין איסוף המידע האינטרנטי מצד רשויות הממשל, ובכללן מצד הסוכנות לביטחון לאומי. ההסדר הקודם, אשר נחשף כחלק מגילוייו של אדוארד סנודאן לפני כשנתיים, איפשר לסוכנות לביטחון לאומי להתחבר ישירות לחברות התקשורת, ובכך לאסוף מהן מידע בהיקפים נרחבים ללא פיקוח או הגבלות. ההסדר החדש קובע כי חברות התקשורת עצמן יאחסנו את המידע, ולא הסוכנות לביטחון לאומי ולכן הסוכנות תידרש לצו שיפוטי ספציפי על-מנת לגשת למידע מסוים. כמו כן, עותרים ציבוריים יוכלו לטעון בפני בית המשפט הדן בעניינים אלו, וכן החלטותיו העקרוניות של בית המשפט יחויבו בפומביות.

 העלייה בשימוש ב"טלפונים חכמים" מביאה להזדמנויות חדשות באיסוף ראיות. לעיתים עוברי-אורח מוצאים עצמם עדים לפשע ואף מצלמים אותו בעת התרחשותו בכוונה או שלא בכוונה. על-מנת לעשות שימוש בסרטונים אלו פותחה אפליקציה חדשה שמשמשת לאיסוף עצמי של ראיות. האפליקציה הושקה על-ידי ה-ACLU בשיתוף עם לשכת עורכי-הדין העולמית והמחלקה המשפטית של מנוע החיפוש המשפטי לקסיס-נקסיס. לאפליקציה יכולת לנתח בזמן אמת את מיקום הצלם, השעה, התאריך ומהימנות הסרטון שצולם. ניתן יהיה לעשות שימוש באפליקציה אף במצב בו לא ברור לגמרי אם נעשתה עבירה. במקרה שכזה, הצוות המשפטי המפעיל את האפליקציה ינתח את שנראה וייקבע אם בוצע פשע.

השתתפו בהכנת הסקירה: בן ברהב, אושרה גואטה, מור גנון, ערן בן גל, אביב להט, תומר ניב, יהונתן סמט ותומר קנת ערכו: ירדן שניאור ואורן חייקין.



רשימה: התאמת מסקנות הגישה הקהילתית לחובת ההגינות של בעל השליטה בשוק הישראלי |בן בהרב

$
0
0

התאמת מסקנות הגישה הקהילתית לחובת ההגינות של בעל השליטה בשוק הישראלי

בן בהרב*

ראשית דבר

על-אף בהירותו של הדין לעניין מיהות החבים בחובת ההגינות, תוכנה נותר לוט בערפל.[1] בהתאם לכך ניתן לאפיינה כמושג-שסתום, אשר לעניין עיצוב תוכנו – נתונה לבית-המשפט גמישות רבה. על-כן, קיים מקום לדיון נורמטיבי המבקש לעמוד על תוכנה הראוי של החובה. בחיפוש אחר מקורות נורמטיביים לעיצוב תוכן זה, יש הפונים לגישה הקהילתית. ברשימה זו אבקש לערער את התאמת מסקנותיה של גישה זו לעיצוב תוכנה של החובה בשוק הישראלי. לצורך כך, אעמוד תחילה על התוכן אותו מבקשת הגישה ליצוק לחובת ההגינות, ולאחר מכן אבקש להראות שאימוץ תוכן זה לחובת ההגינות בישראל ראוי לבחינה נוספת, בהתבסס על שני מאפיינים ייחודיים לשוק הישראלי – שליטה ריכוזית ומבנה אחזקות פירמידאלי.

תוכנה של חובת-ההגינות בראי הגישה הקהילתית

הגישה הקהילתית תופשת את החברה כרכוש משותף של הקבוצות הקשורות בה, ותפקידה של הנהלת החברה הוא לתווך בין הקבוצות השונות. בכך נשללת התפישה כי ראוי שהחברה תתנהל לטובת בעלי המניות בלבד. גישה זו תופשת את חובת ההגינות כבעלת עוצמה פחותה מזו של חובת האמון – בהתאמה לסברה הרווחת בישראל[2] – והיא נובעת מהמסקנה כי החשש שבעל שליטה יבקש לפגוע בחברה, נמוך מהחשש שנושא משרה יבקש לעשות זאת. כנגזרת מעשית למסקנה זו, מוצאת הגישה הקהילתית כי ראוי שכוחה של חובת ההגינות יעמוד רק במצבים בהם פעולתו של בעל השליטה משפיעה על אינטרס כלכלי המשותף לכלל הקבוצות הקשורות בחברה. כך למשל, על פי גישה זו, אין מקום לתחולת החובה בעת מכירת שליטה. אסביר:

הגישה הקהילתית, בהתמקדותה בהנהלת החברה, מבקשת למצוא את דרך השגתה של פעולה יעילה מצידה. לצורך כך, היא מאתרת מספר קבוצות אשר משפיעות ומושפעות מפעולות החברה, ומבקשת להצביע על הצורך בהענקת המשקל הראוי לאינטרס של כל קבוצה מצד הנהלת החברה, בעת ביצוע פעולה מסוימת. בכך, על-פי גישה זו, תושג היעילות המתבקשת.

הניתוח הרווח לגישה זו מאתר חמש קבוצות רלוונטיות: בעלי-המניות (המתחלקים לשתי תתי-קבוצות: משקיעים – בה נכלל בעל השליטה, וספקולנטים); נושים וספקים; עובדים; לקוחות והציבור הרחב. קביעת המשקל שיש לייחס לאינטרס כל קבוצה בעת ביצוע פעולה, נעשית באמצעות יישומם של שלושה מבחנים – אותם על ההנהלה ליישם באופן פרטני, בטרם קבלת החלטה מסוימת. הניתוח שיוצג כאן מהווה הדגמה סכמטית של המבחנים:

המבחן הראשון מבקש לבחון את קיומה של זכות שיורית בנכסי החברה. יישומו מבוסס על בחינת המתאם בין מצב החברה (לטובה או לרעה) לבין שינוי במצב הקבוצה. החזקה בזכות השיורית הופכת את הקבוצה לפגיעה, ומכאן נכון להעניק משקל רב לאינטרסים שלה. ניתוח סכמטי של מבחן זה מצביע על כך שבשגרה, קבוצת בעלי-המניות, ובתוכה בעל השליטה, מחזיקה בזכות השיורית החזקה ביותר בהשוואה ליתר הקבוצות, ומכאן משקל האינטרס שלה הוא הרב ביותר.

המבחן השני בוחן את רצוניות התקשרותה של הקבוצה עם החברה, וכן את מסוימות חובותיה וזכויותיה של הקבוצה ביחס לחברה. מידת רצוניות קטנה בהתקשרות עם החברה, ומידת מסוימות נמוכה של זכויות הקבוצה מהחברה – מהוות אינדיקציות למתן משקל גדול לאינטרס הקבוצה, בעוד שמידת מסוימות גבוהה לחובות הקבוצה לחברה – מהווה אינדיקציה למתן משקל נמוך יותר לאינטרס הקבוצה. ביישום סכמטי של המבחן נמצא כי התקשרות בעל השליטה עם החברה היא רצונית,[3] וחובותיו לחברה אינם מסוימים במידה רבה – כלומר זוהי אינדיקציה להענקת משקל נמוך לאינטרס שלו.[4] עם זאת, אף זכויותיו מן החברה אינן מסוימות, וזו אינדיקציה להעלאת משקל האינטרס שלו.[5] אם נשווה את בעל השליטה אל יתר הקבוצות נראה שגם בבחינת מבחן זה, אינטרס בעל השליטה ראוי לזכות למשקל רב ביותר מצד הנהלת החברה.

המבחן השלישי והאחרון בוחן את הסיכון שנושאת הקבוצה באינטראקציה שהיא מקיימת עם החברה. ככל שזה רב יותר – נכון להעניק משקל גדול יותר לאינטרס הקבוצה. יודגש כי הסיכון הנבחן מתייחס למצב שבו הנהלת החברה תתעלם או לא תייחס משקל מספק לאינטרס אחת הקבוצות, ובכך תימַנע השגת פעולה יעילה, ולא בחינת סיכויי השאת רווח מעצם ההשקעה בחברה. רמת הסיכון נקבעת על בסיס רמת הנזילות של הקבוצה (ביחס הפוך); גודלה היחסי של השקעת הקבוצה בחברה מסך השקעות הקבוצה (ביחס ישר); ורמת הגיוון של השקעות הקבוצה (ביחס הפוך). ביישום המבחן נמצא כי לאינטרס של תת-קבוצת המשקיעים, אשר בעל השליטה חלק ממנה, נכון לתת את המשקל הרב ביותר ביחס ליתר הקבוצות.

יישומם הסכמטי של מבחנים אלו מוביל למסקנתה של הגישה הקהילתית עליה הצבעתי. הסיכוי שבעל השליטה ינסה לפגוע בחברה, קטן יותר מזה שנושא משרה יבקש לעשות זאת, ולכן אין צורך להטיל עליו חובה מחמירה, כחובת אמון.

נגזרת מעשית של מסקנה זו היא כי יש להחיל את חובת ההגינות רק במצב שפעולתו של בעל השליטה משפיעה על אינטרס כלכלי משותף של כלל הקבוצות. וזאת בהנחה שבמקרים אלו חובה עליו להביא בחשבון את האינטרסים של יתר הקבוצות הרלוונטיות, לשם השגתו של שיתוף פעולה בין הקבוצות, הנדרש אף הוא לשם השגת פעולה יעילה על-פי הגישה הקהילתית. במצב של מכירת שליטה, מוצאת הגישה הקהילתית כי אין מקום להחלת חובת ההגינות. חובת ההגינות נועדה לנטרל השפעת-יתר אשר יכולה לעמוד לבעל השליטה אל מול ההנהלה, ובכך להוביל, באופן שאינו יעיל, להענקת משקל רב מדי לאינטרס שלו. מכירת שליטה נעשית מחוץ לטווח פעילותה והשפעתה של הנהלת החברה, ומכאן אין צורך בנטרול השפעת-יתר פוטנציאלית.

מאפייני השוק הישראלי

התפתחותה של הגישה הקהילתית מבוססת על הדין והתפישה התאגידית האנגלו-אמריקאית. בטרם אימוץ מסקנותיה של גישה זו לעניין חובת ההגינות, יש לשים לב שהשוק האנגלו-אמריקאי, שונה מזה הישראלי בשני מאפיינים מרכזיים: השוק האנגלו-אמריקאי מאופיין בבעלות מבוזרת; בעוד השוק הישראלי מאופיין בריכוזיות. בנוסף, את השוק הישראלי מאפיין מבנה אחזקות פירמידאלי, בשונה מהשוק האנגלו-אמריקאי. אבקש להראות שהשלכותיהם של מאפיינים אלו מערערות את התאמתה של הגישה הקהילתית לשוק הישראלי:

ריכוזיות השליטה בישראל

השליטה בחברות הציבוריות בישראל מאופיינת בהיותה ריכוזית. למעשה, למעלה מ-70% מהחברות אשר נכללות במדד תל-אביב 100 כוללות בעל שליטה. חציון שיעור האחזקות של בעל שליטה בחברה ציבורית בישראל עומד על כ-50%, בעוד שבבריטניה עומד שיעור זה על כ-10%, בארצות-הברית (NSDQ ו-NYSE) עומד שיעור זה על כ-9% וכ-5.5% בהתאמה.[6] כבר במבט ראשוני, ניתן להסיק כי למאפיין זה משקל רב בעיצוב דין המעוניין להבטיח היעדר שימוש לרעה בכוח. זאת בהתחשב בכך שבחברה אשר השליטה בה מבוזרת, עיקר הכוח מרוכז בידי הנהלתה, בעוד שבחברה אשר שליטתה ריכוזית – הכוח מרוכז בידי בעל-השליטה. ניתן לראות את השוני במופעה של בעיית הנציג כנגזרת של צורת השליטה:

בארצות-הברית ובבריטניה בעיית הנציג מופיעה במערכת היחסים שבין ההנהלה לבין יתר הקבוצות הקשורות בחברה. החשש איתו מבקש הדין להתמודד הוא שההנהלה תפעל לקידום האינטרסים שלה על חשבון טובתה הכללית של החברה. עקב ביזור השליטה, לבעלי המניות וליתר הקבוצות אין תמריץ לפקח על ההנהלה. זאת בהתאם לאדישות הרציונאלית הנובעת ממבנה שליטה שכזה: המבקש לפקח על ההנהלה ייאלץ לשאת לבדו בעלויות הכרוכות בכך, בעוד שמפירות הפיקוח יהינו כלל הקבוצות הרלוונטיות. עקב כך, כוחו המופחת של בעל מניה, מפחית את החשש שזה יפעל נגד טובתה של החברה.

לעומת זאת, בישראל בעיית הנציג מופיעה במערכת היחסים שבין בעל השליטה לבין יתר הקבוצות הקשורות בחברה. במקרה כזה החשש איתו ראוי שהדין יתמודד הוא שבעל השליטה יפעל לקידום האינטרסים שלו, על חשבון טובתה הכללית של החברה. הנחת תאימות בין מצב החברה לבין מצבו של בעל השליטה – אינה מתקיימת במבנה שליטה זה: בעל השליטה יכול להגיע להפקת רווח מקסימאלי, תוך פגיעה ברווחי החברה, זאת עקב הפער הקיים בינו לבין יתר בעלי המניות בה. כך, לדוגמה, בעסקה של בעל השליטה עם החברה, ייתכן שהרווח האישי שיצמח לבעל השליטה, גדול מחלקו היחסי בהפסד שנגרם לחברה – כך העסקה תהפוך למשתלמת עבורו. חשש זה יכול להתעורר בסיטואציות לבר-כלכליות גם כן, בהן יפעל בעל השליטה במטרה ליהנות מהתועלת הפרטית של השליטה. דוגמה לכך היא ביצוע עסקה הגורמת לנזק כלכלי לחברה, אך מקנה לבעל השליטה כוח אחר – פוליטי לדוגמה.

דין המבקש להגביל שימוש לרעה בכוח, ראוי שיתמקד ביישות אצלה מרוכז כוח זה. ניתן לראות כי הנחת התאימות בין מצב החברה לבין מצבו של בעל השליטה, העומדת ביסודותיה של הגישה הקהילתית, אינה מתקיימת בשוק בישראל, ומכאן מתערערת התאמתה לו.

מבנה אחזקות פירמידאלי בישראל

השליטה בבעלות החברות הציבוריות בישראל אינה מושגת לרוב דרך רכישת כמות מניות מתאימה בכל חברה וחברה. מעל 50% מהחברות הנכללות במדד תל-אביב 100, מוחזקות באמצעות מבנה אחזקות פירמידאלי. במבנה זה, בעל השליטה מחזיק בכמות מניות אשר מקנה לו שליטה בחברת-אם, והיא זו אשר מחזיקה בכמות מניות המקנה שליטה בשרשור החברות. כך שולט בעל השליטה במספר רב יותר של חברות, באמצעות השקעה זהה, מאשר במבנה של שליטה ישירה – הנפוץ בשוק האמריקאי והבריטי. הסיבה לשוני היא בהפרדה שנוצרת בין מידת הבעלות הכלכלית בחברה לבין מידת השליטה בה.

הגישה הקהילתית מניחה כי לבעל השליטה תמריץ לפעול לטובת החברה, עקב המתאם הקיים בין מצבו למצבה המבוסס על שליטתו בהון החברה. עם זאת, במבנה האחזקה בישראל, אין הכרח כי לבעל השליטה תהיה החזקה רבה יותר בהון החברה, ועל-כן תמריציו לפעול לטובת החברה קטנים יותר. מכאן נראה כי החשש שבעל השליטה, השולט בחברה מסוימת באמצעות מבנה פירמידאלי, יפעל למען השאת רווחים פרטיים על חשבון החברה, גדול יותר מזה הקיים במקרה ששליטתו היא ישירה. בשל הפער בין הבעלות בהון לבין יכולת השליטה, קיים החשש הספציפי שבעל השליטה יבצע "Tunneling". בפעולה זו מבקש בעל השליטה להעביר נכסים מחברה אחת בה הוא שולט לחברה אחרת בה הוא שולט, אשר בה שיעור בעלותו בהון גבוה יותר. נראה כי גם מאפיין זה, המעיד על שוני בתמריציו של בעל השליטה הישראלי, מערער את התאמת הגישה הקהילתית לשוק הישראלי.

יתרה מכך, במקרה ספציפי של מכירת שליטה, שילוב השלכותיהם של מאפייני ריכוזיות השליטה ומבנה האחזקה הפירמידאלי – מחייבים את תחולתה של חובת ההגינות על בעל השליטה, וזאת בניגוד למסקנות הגישה הקהילתית.

סיכום

מצאתי כי מסקנותיה של הגישה הקהילתית לעניין תוכנה של חובת ההגינות, מצביעות על כך שעליה להיות חלשה מחובת האמון – מסקנה אשר אומצה בתפישה הרווחת בישראל. עמדתי על כך שמסקנה זו מבוססת בעיקרה על הנחת מתאם בין מצבו של בעל השליטה לבין מצבה של החברה. עם זאת, עקב מבנה האחזקות הפירמידאלי בישראל, מצאתי כי מתאם זה אינו מתקיים בהכרח. בנוסף, מצאתי כי הגישה הקהילתית מבקשת להתמקד בפיקוח על הנהלת החברה, זאת בהתאם למופעה של בעיית הנציג בשוק האנגלו-אמריקאי. הצבעתי על כך שבישראל, בשונה מכך, על הדין להתמקד בפיקוח על בעל השליטה עקב ריכוזיות השליטה. לטעמי, השלכותיהם של שני הבדלים אלו מחייבות בחינה נוספת של אימוץ מסקנות הגישה הקהילתית בעיצובה של חובת-ההגינות.

____________________________________________________________

אזכור הרשימה: בן בהרב "התאמת מסקנות הגישה הקהילתית לחובת ההגינות של בעל השליטה בשוק הישראלי" אתר משפט ועסקים (2015) http://www.idclawreview.org/2015/06/23/blogpost-Baharav-Ben.

* סטודנט לתואר ראשון במשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, וחבר מערכת בכתב-העת משפט ועסקים. רשימה זו מבוססת על עבודה סמינריונית שנכתבה בהנחייתו של ד"ר רונן קריטנשטיין. ברצוני להודות לשחר פרידמן, לרינת כהן, לעדי מילר ולתומר קנת על הערותיהם לרשימה זו.

[1] ס' 193(א)(1) לחוק החברות, התשנ"ט-1999 מחיל את חובת ההגינות על בעל-השליטה. בעל השליטה מוגדר בס' 1 לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968 (אליו מפנה חוק החברות), אשר מעמיד שני תנאים חלופיים לקיומה של שליטה: האחד – כמותי, הקובע שליטה בעת החזקה של למעלה מ-50% באחד מאמצעי השליטה של החברה; והאחר – איכותי, הקובע שליטה כ"שליטה אפקטיבית", קרי היכולת לכוון את פעילות החברה.

[2] דוידה לחמן-מסר "זרקור על התיקון החדש בחוק החברות" תאגידים ב(3) 44, 46 (2005).

[3] בהתאם לכך שבעל השליטה בחר, ברובם המוחלט של המקרים, להחזיק במניות שברשותו.

[4] חובתו המרכזית של בעל השליטה היא לנהוג בהתאם לחובת ההגינות, אשר עמימותה עומדת במרכזה של רשימה זו.

[5] זכותו המרכזית של בעל השליטה, ככל בעל מניות, היא לקבלת תקבולים בדמות דיבידנד. זכות זו אינה מסוימת בבחינת עצם הענקתה, היקפה או מועדה.

[6] ענת פייער "ריכוזיות הבעלות על החברות הציבוריות: השוואה בינלאומית" (משרד האוצר – אגף שוק ההון, ביטוח וחסכון, 17.1.2006).


שם הוורד: אמצעי זהירות ושיקול-דעת עסקי של נושא-משרה |עמיר ליכט (כרך יט –צפוי להתפרסם ב-2015)

$
0
0

בתי-המשפט בישראל העסיקו את עצמם עד-מאוד בשאלה אם כלל שיקול-הדעת העסקי מוכר בדין שלנו, והמגמה החדישה נוטה להכיר בו כחלק מהמשפט הנוהג. לעומת זאת, קביעותיו של סעיף 253 לחוק החברות לגבי אמצעי הזהירות ששומה על נושא-משרה לנקוט נותרו זנוחות כמעט לגמרי. אך למעשה, השניים חד המה.

מאמר זה מנתח את משטר האחריות החל על משרה לגבי החלטה עסקית מסוימת שקיבל, ובמיוחד את מקומו – נושא הדעת העסקי בחובת הזהירות שהוא חב כלפי – ותוכנו של כלל שיקול החברה כביטוי לאמצעי הזהירות הנדרשים ממנו. סקירה השוואתית מקיפה מלמדת על אחידות מרשימה בשיטות המשפט המקובל, ובכלל זה בישראל, לגבי החסינות שהחלטה עסקית נהנית ממנה אם התקיימו התנאים לכך, ביניהם – נוסף על מיומנות – תנאי-הסף של תום-לב כיסוד נפשי, הדרישות למידע מלא, לסבירות ולמהותיות, הדרישה לשקול חלופות רלוונטיות, הגבול של רציונליות. לבסוף, המאמר מצביע על כשלים המחייבים – ותנאי תיקון בשתי מגמות מאוחרות בפסיקה שגילו נכונּות לעיין בתוכנּה של החלטה עסקית – האחת בגדרו של כלל שיקול-הדעת העסקי עצמו, והאחרת במסגרת "שיקול-דעת עסקי מוגבר", אשר קשור בתורו לדוקטרינת "ההגינות המלאה".

להורדת המאמר המלא


סקירת חדשות מעולם המשפט | 29.6.2015

$
0
0

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית קבע שאמירות של תלמידים בשיחות אישיות עם מוריהם המרמזות או מעידות על התעללות אפשרית שעברו עשויות לשמש כראיה במשפט, גם אם הקטינים לא יעידו בסופו של דבר בפני בית-המשפט. עוד קבע בית-המשפט כי לא קיימת זכות חוקתית לחקירה נגדית של הקטינים בתיקים כאלו, למעט מקרים שבהם מלתכחילה הם (או מי מטעמם) הגישו תלונה במשטרה על מעשה התעללות, תלונה שיש בה כדי להביא להגשת כתב אישום. עם זאת, הדגישה דעת הרוב, כי מטרת השיחות בין מורים לתלמידיהם צריכה להיות מבוססת על הרצון להגן עליהם ולא לעודד אותם להתלונן. בישראל, סעיף 368ד(ב) לחוק העונשין מטיל חובת דיווח כלפי עובד חינוך ביחס לקטין הנמצא באחריותו, אשר נדרש לדווח למשטרה או לרשויות הרווחה על חשד סביר להתעללות בקטין בידי האחראי עליו. בשונה מארצות-הברית, בישראל תלונת הקטין תיבחן ורק היא תוכל לשמש ראיה להעמדה לדין פלילי של החשוד.

 חקיקה חדשה בארצות-הברית מבקשת להטיל מגבלות על עורכי-דין ברשתות החברתיות. החוק המוצע, אשר יידון בישיבה הקרובה של לשכת עורכי-הדין בניו-יורק, דורש מעורכי-הדין הבנה ושליטה בתחום הרשתות החברתיות, ומטיל עליהם אחריות נרחבת ביחס לפעילות בזירת המדיה החברתית, לצד חובות קונקרטיות דוגמת החובה לשמור על מהימנות המידע המשפטי שהם מפרסמים בפרופילים חברתיים; החובה לתקן כל מידע מטעה שפורסם על-ידי אחר המופיע בפרופיל שלו; והחובה לשמור עותקים של התקשרות עם לקוחות ברשתות החברתיות. חקיקה זו מהווה צעד משמעותי של הסדרה משפטית בתחום דיני האינטרנט.

 לאחר חמש שנות מאבק, פירסם בית המחוקקים בפלורידה, ארצות-הברית, הצעת חוק הקובעת קווים מנחים לשופטים המתבקשים לפסוק מזונות. מטרת הצעת החוק היא להפחית את שיקול-דעתם של השופטים בנושא שעיקרו דיני נפשות, תוך קביעת כלי חישובי אובייקטיבי. בין הפרמטרים המוצעים לקביעת גובה המזונות כלולים, למשל, מספר שנות הנישואים של הזוג והבדלים בהכנסותיהם. בישראל, אין נוסחה רשמית עלי חוק הקובעת את גובה המזונות בכל מקרה ומקרה, וזה ייקבע בהתאם לנסיבות המקרה בשילוב שיקולים סובייקטיביים. בשנת 2012 התכנסה ועדת שיפמן והמליצה לעגן בחקיקה נוסחה קבועה, אך הדבר טרם התממש.

 בעקבות המשבר הכלכלי של שנת 2008 מדינת אילינוי שבארצות-הברית נכנסה לחוב כספי של כ-100 מיליארד דולר. על-מנת להתמודד עם החוב התקבל בשנת 2013 תיקון לחוק הפנסיה של המדינה, שהחיל שורה של קיצוצים תקציביים בזכויות הפנסיה של האזרחים. בין היתר, הוארך גיל הפרישה, נקבעה מכסה לגובה המשכורת שממנה ניתן להפריש כספים לקרן והופחת שיעור ההפרשה המקסימלי לקרן. לאחר יישומו של החוק הוגשו מספר עתירות בדבר אי-חוקיותו, ולאחרונה הכריז בית-המשפט העליון של אילינוי כי החוק אינו חוקתי, מכיוון שהוא סותר את פרק 13 לחוקת אילינוי האוסר על פגיעה בזכויות פנסיוניות עתידיות. בעקבות פסק-הדין וביטול התיקון, יאלץ הממשל באילינוי למצוא פתרונות אחרים לשיפור המצב הכלכלי.

 האם הזכות לפרטיות של אורחים בבתי-מלון גוברת על האינטרס הציבורי של שלום הציבור? בית-המשפט העליון של ארצות-הברית קבע כי שוטרים לא רשאים עוד לעשות שימוש ברשימת האורחים בבתי-מלון, ואם הם מבקשים להיחשף לרשימה עליהם לקבל לצורך כך צו מבית-המשפט. בית-המשפט קבע כי לא ניתן לאפשר את המצב האבסורדי ששרר עד כה בו מנהלי המלונות לא יכלו להתנגד לחיפוש של המשטרה שהתבסס על רשימת שמות האורחים, אלא רק להגיש התנגדות לבית-המשפט וזאת לאחר שהחיפוש בוצע. נראה, אם כן, שפסיקתו של בית-המשפט העליון מבכרת את זכות החיפוש ההוגן והזכות לפרטיות על-פני האינטרס הציבורי של שלום הציבור.

 ועדה של האו"ם פירסמה דו"ח התוקף את מדיניותה של אירלנד כלפי ביצוע הפלות, וקרא לה לשנות את החקיקה הקיימת בנושא. הוועדה הביעה צער ודאגה כלפי החוק האירי, הקובע כי ביצוע הפלה היא עבירה פלילית גם במצבים של אונס, ותקוותה היא שהדו"ח יקרב את אירלנד לסטנדרט של זכויות האדם במישור הבינלאומי. עוד המליצה הוועדה כי אירלנד תערוך שינויים בחוקתה ותהפוך אותה לשוויונית יותר מבחינה מגדרית, תגביר את הייצוג הנשי בתפקידי מפתח, ותנקוט בצעדים לצמצום הפערים בשכר. נושא ההפלות נתון למחלוקת רבה באירלנד ובצפון אירלנד, שכנתה, והתעורר בין היתר בעקבות שתי פרשות. הראשונה, החלטתו של בית-המשפט העליון של אירלנד שאסר על ניתוק אישה הרה ממכשיר החייאה, בנימוק שחייו של עובר עדיפים על חיי אימו; האחרת, מותה של אזרחית צפון אירלנד בעקבות הריון מסוכן, לאחר שבית-החולים שטיפל בה סירב לבצע הפלה.

 האם למדינה מגיע מעשר מן היבול הגדל ונקצר בתחומה? בית-המשפט העליון של ארצות-הברית קבע כי החלטת הממשלה להפקיע אחוז מסוים מגידולי הצימוקים בכל שנה אינה חוקתית. עד כה הממשלה הורתה למגדלי הצימוקים לשמור חלק מהיבול כדי לאזן את מחירי הצימוקים, תוך שהיא משלמת להם על החלק השמור פחות משווי השוק שלהם. בית-המשפט קבע כי היבול הוא רכוש פרטי של המגדלים, ועל-כן אם הממשלה מעוניינת להפקיעו עליה לשלם מחיר מלא עליו בהתאם לשווי השוק שלו.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, ליאור גולדווסר, עדי מילר, נעה נוידרפר ודרור שריג. ערך: ניב אמיתי.


רשימה: הרהורים על חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות: מודל תומך החלטה וייפוי כוח מתמשך |נטע נדיב

$
0
0

הרהורים על חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות: מודל תומך החלטה וייפוי כוח מתמשך

נטע נדיב*

הרשימה סוקרת באופן ביקורתי את מוסד מינוי האפוטרופסות ואת האתגרים בפניהם הוא ניצב. בין היתר מוצגות מגמות שונות בעולם אשר מנסות לעשות את דרכן ולחלחל אל חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 (להלן: חוק הכשרות), בטענה שהדין וההסדרים הנלווים לו אינם בנויים לקליטה של מנגנונים חדשים. תשומת לב מיוחדת ניתנת להצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 19), התשע"ה-2014 (להלן: הצעת החוק),[1] ולהחלטה עדכנית של בית-המשפט לענייני משפחה בחיפה.[2] לבסוף הרשימה מנתחת באורח כללי את סוגיית מינוי האפוטרופוס על-ידי בית-המשפט ואת שתי החלופות המוצעות לצדו – "ייפוי כוח מתמשך" ומינוי "תומך החלטה".

דברי פתיחה

המגמה בתחום האפוטרופסות על האדם הבגיר עברה מתפישות פטרנליסטיות מסורתיות לתפישות המכבדות את האוטונומיה של הפרט.[3] הראשון בישראל אשר הצביע על אפוטרופסות לא רק ככלי מגן אלא ככלי שולל זכויות אדם היה פרופ' אנגלרד אשר קבע כי "יש לפרש את הוראות חוק הכשרות המשפטית מתוך מאמץ להגשים את תכליתו של חוק היסוד".[4]

ניתן למנות שלושה שיקולים מנחים בעת מינוי אפוטרופוס לפי הפרק השלישי לחוק הכשרות: להגן על האדם מפני נזק באמצעות הגבלת כשרותו המשפטית; לאפשר ביצוע פעולה משפטית באמצעות האפוטרופוס במקרים בהם קיים ספק באשר למידת ההבנה והכשרות של האדם; וכן הרצון למַנות אחראי על אדם אשר אינו יכול לדאוג לענייניו באופן עצמאי. הליך מינוי אפוטרופוס נתפס ככלי המבטא את אחריותה של המדינה כלפי אזרחיה החלשים והוא הליך דו-שלבי: בשלב הראשון על בית-המשפט לבחון עובדתית את מידת כושרו המנטאלי של האדם אשר את כשרותו מבקשים להגביל. בשלב זה, במסגרתו מכריע בית-המשפט בשאלה האם יש מקום למנות לאדם אפוטרופוס, נקבע הצורך בפגיעה כה דרסטית וחד-משמעית בזכויותיו הבסיסיות ביותר, במהלכו חייב בית-המשפט להתרשם מן האדם באופן בלתי אמצעי.[5] השלב השני הוא שלב מינוי האפוטרופוס, כלומר בחינת הבקשה להוצאת צו המינוי תוך עמידה על בחירת האפוטרופוס המתאים ביותר לחסוי בהתאם להעדפותיו ולצרכיו. שלב זה מתמצה בהליך פרוצדוראלי חד-פעמי המתבטא לרוב בחליפת מסמכים כתובים בלבד. זהו הליך קצר ובעל אופי פקידותי במהלכו נשלל מהאדם אגד זכויותיו החברתיות והמשפטיות, ובכללן האוטונומיה שלו על רכושו ועל גופו.[6]

בשנים האחרונות נשמעת ביקורת גוברת על הליכי המינוי. אמנה חלק מהטיעונים הנשמעים: ראשית, הביקורת החברתית בהקשר של זכויות חברתיות נוכח האוכלוסיות להן ממונה האפוטרופוס, אשר לרוב מתאפיינות בחוסר ידע, בקשיי שפה, בפערי תרבות, בבעיות כלכליות, בבעיות נגישות, בהיעדר מסוגלות נפשית ועוד;[7] שנית, היעדר אכיפה של חובת השימוע בהליכי אפוטרופסות, אשר מחייבת יידועו של האדם אשר את כשרותו מבקשים להגביל; את חובת זימונו לדיון; ואת החובה המוטלת על בית-המשפט המוסמך להתרשם מן החסוי;[8] שלישית, היעדר אכיפה של חובת היידוע הקבועה בתקנה 4(1) לתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (סדרי דין וביצוע), התש"ל-1970 (להלן: תקנות הכשרות המשפטית), המחייבת המצאת הבקשה למינוי לידי החסוי.[9] כעולה מדו"ח מבקר המדינה, מזכירויות בתי-המשפט אינן שולחות לחסויים העתקים מהבקשות למינוי אפוטרופוס, זאת בניגוד מוחלט לאמור בתקנה;[10] רביעית, בעיות באכיפה ובפיקוח. לא אחת אנו שומעים הן באמצעי התקשורת והן בדו"חות מבקר המדינה ביקורת על התנהלות האפוטרופוס הממונה, זה מן המשפחה וזה מן העמותות השונות. מינוי אפוטרופוס מייצר קרקע פורייה לניצול ולמרמה, זאת בשל מתן הכוח המפורז לאפוטרופוס תוך שלילה כמעט מוחלטת של זכויות החסוי. הלשכה לשירותים חברתיים מתקשה לתת מענה ללקוחותיה בשל העומס הרב ועל כן התופעה בולטת בעיקר כאשר המינוי הוא של אפוטרופוס חיצוני, אך לא רק. הביקורת היא על מינוי אפוטרופוס לא מתאים, היעדר עקרונות מנחים לאופן תפקודו של האפוטרופוס, ריבוי מקרי הניצול, הגניבה והרשלנות של האפוטרופסים, היעדר משאבים לפיקוח, היעדר הכשרה ועוד.[11]

קולות של שינוי

הקולות הבודדים שנשמעו עד כה בזכות ההגנה על החסויים, אשר מובילים רוח קלה של שינוי בפרוצדורה, נשמעו בישראל עוקב לחקיקת חוקי-היסוד העוסקים בזכויות אדם.[12] ביולי 2014 עברה בקריאה ראשונה הצעת החוק אשר מציעה, בין היתר, להוסיף אפשרות מקבילה לצו המינוי של אפוטרופוס, על-ידי ממונה ב"ייפוי כוח מתמשך". עוד בטרם נסתיים הליך החקיקה, התקבלה באפריל 2015 החלטה של בית-המשפט לענייני משפחה בחיפה אשר ממנה תומך החלטה לקשישה דֶמֶנטית במקום מינוי אפוטרופוס.[13] כב' השופטת אספרנצה אלון קיבלה החלטה תקדימית וחשובה שיש בה ללא ספק כדי לתמוך ברוחות השינוי המורגשות בתחום המשפטי. עם זאת, אני סבורה כי הקרקע עדיין אינה מוכנה לקליטת השינוי וספק אם הצעת החוק מספקת אף היא את הפתרונות המתאימים לכך.

לא ברור כלל מדוע הבקשה בעניין החסויה הגיעה לפתחו של בית-המשפט במסגרת הליך מינוי אפוטרופסות ולא נדחתה על הסף. המבקשת, כפי שצוין בהחלטה, סובלת הן מקשיי ניידות והן ממחלת אלצהיימר במצב מתקדם. לצורך הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, נדרשת תעודה רפואית המבססת את הקשר בין הלקות או המחלה לבין כושר התפקוד והצורך במינוי. בתעודה נבחנה יכולתה של המבקשת לקבל החלטות מושכלות נוכח מחלתה, ונקבע כי מכיוון שהיא עדיין יכולה לקבל החלטות באופן עצמאי ומושכל, אין צורך במינוי אפוטרופוס. הפתרון לעניין מבקשת זו,[14] אשר במצבה יכולה לקבל החלטות וניכר כי עיקר הקושי שלה הוא בניידות, מצוי מחוץ למסגרתו של חוק הכשרות – באמצעות מתן ייפוי כוח לחברתה הקרובה, מכוח חוק השליחות, התשכ"ה-1965.

כבוד השופטת, שהבינה את היעדר הצורך במינוי אפוטרופוס, חיפשה את האלטרנטיבות שחוק הכשרות מעניק למינוי אפוטרופסות, נוכח הגיעו של המקרה לפתחה. באי-כוחה של המבקשת הגישו בקשה לאימוץ מודל התמיכה כאמצעי שמירה לפי סעיף 68(א) לחוק הכשרות, המעניק לבית-המשפט סמכות כללית, לפיה "בית המשפט רשאי, בכל עת, לבקשת היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו או לבקשת צד מעוניין ואף מיזמתו הוא, לנקוט אמצעים זמניים או קבועים הנראים לו לשמירת עניניו של קטין, של פסול-דין ושל חסוי, אם על-ידי מינוי אפוטרופוס זמני או אפוטרופוס-לדין, ואם בדרך אחרת; וכן רשאי בית המשפט לעשות, אם הקטין, פסול-הדין, או החסוי פנה אליו בעצמו." (ההדגשה הוספה, נ"נ)

יש להזכיר כי זהו איננו המקרה הראשון בו מפעילה כבוד השופטת אקטיביזם יצירתי להגנה על החסוי. כך, למשל, כחצי שנה קודם להחלטה זו, בהליך המשפטי המתואר במאמרם של טולוב וקנטר, קיבלה השופטת בקשה לביטול צו מינוי של אפוטרופוס שמונה לאשה צעירה בעלת מוגבלות שכלית. השופטת הבחינה בין אדם שאין לו כשרות משפטית לבין אדם שזקוק לליווי ולתמיכה, והחליטה על מינוי מקבל החלטות, קרי מלווה בשכר. שני פסקי-הדין מהווים מתווה חשוב בתחילתה של חשיבה יצירתית ומידתית בבתי-המשפט לענייני משפחה בהליכים מסוג זה.[15]

בעניין החסויה, הוחלט על מינוי תומכת החלטה למבקשת וקביעת מנגנון הדרכה וליווי על-ידי משרד הרווחה. כבוד השופטת מציינת בהחלטה כי המודל המוצע של תומך החלטה אינו שולל את האוטונומיה מהפרט אלא מעצים אותו ואת עצמאותו. אני שותפה לדעתה של כבוד השופטת כי מדובר בהסדר ראוי, עם זאת, אינני סבורה שבעניין המבקשת היה צורך לקיים את ההליך כלל, ובהיעדר הוראות חוק המסדירות את הנושא אינני מוצאת בו הסדר שונה משפטית מזה שמעניק ייפוי כוח פשוט בין הצדדים לפי יחסי שולח ושלוח. כבוד השופטת נסמכת בהחלטתה על הסקירה המשפטית שהגישו באי-כוחה של המבקשת, לפיה המודל המוצע מיושם זה מכבר במספר מדינות המערב ומתיישב עם האמנה בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות שאושררה בישראל.[16] עם זאת, המודל המוצע אשר עשוי להוות פתרון לצד צו המינוי לאפוטרופוס לא בא לידי ביטוי בהצעת החוק, אשר בוחרת במודל של ייפוי כוח מתמשך. אפנה תחילה לסקירת המצב המשפטי בזירת החסויים בחלק ממדינות העולם ולאחר מכן לסקירת הצעת החוק וביקורת על המוצע בה.

התפתחותם של הסדרים חדשים

בצילם של המשפט החוקתי וזכויות האדם, התפתחה מגמה בתחום האפוטרופסות על האדם הבגיר במרבית מדינות המערב, אם לא כולן, אשר עברה מתפישות פטרנליסטיות מסורתיות של הגנה על החסוי על ידי הגבלה כמעט מוחלטת של כשרותו, לתפישות המכבדות את האוטונומיה של הנתון תחת הצו ונותנות ביטוי מקסימלי לחירותו.[17] העקרונות החדשים-ישנים,[18] הבאים לידי ביטוי בחקיקה בינלאומית ומתוארים בדברי ההסבר להצעת החוק הם: עקרון הצורך המבקש למנות אפוטרופוס רק בקיומו של צורך אמיתי; עקרון האמצעי הפחות מגביל התר אחר מידתיות במינוי ושימוש באמצעי שמידת פגיעתו בעצמאותו וכבודו של החסוי היא הנמוכה ביותר הנדרשת; עקרון טובת החסוי בדומה לעקרון טובת הילד בדיני משפחה; עקרון ההחלטה העצמאית, שמירת האוטונומיה ומעורבות בחברה אשר שואף להשאיר את עצמאותו של החסוי ככל שזה ניתן, הגם באופן חלקי; ואחרון – עקרון ההשתתפות המעודד שיתוף פעולה בקבלת ההחלטות בין החסוי לבין הממונה עליו.

כך, למשל, מדינת ניו-ג'רזי, הממנה עורך-דין מטעמה לכל חסוי שבעניינו מוגשת בקשת מינוי, מפרטת מדויק (בסעיף 4:86-4 ל-Court Rules) מהי עבודתו של עורך-הדין, לרבות הגשת המלצה בעניין אי-כושרו של החסוי והתאמת חלופות פחות מגבילות, החל במינוי זמני או חלקי של אפוטרופסות ועד ייפוי כוח תחת מינוי. מדינות רבות אימצו מספר חלופות למינוי אפוטרופוס ובהן, בין היתר, את מודל תומך ההחלטה, מעין co-decision maker, בהתבסס על התעודה הרפואית המוגשת לבית-המשפט על אודות כשרותו המשפטית של החסוי ועל מידת יכולתו לקבל החלטות מושכלות בענייניו, כולם או מקצתם.[19] בהודו, למשל, מוגדר המודל כמנגנון תמיכה לאדם שיש לו כשרות משפטית. שאלת כשרותו של האדם מכתיבה, כך עולה, את הבחירה בין מינוי אפוטרופסות למי שאין לו יכולת לקבל החלטות מושכלות בענייניו, לבין מינוי תומך החלטה או מתן אפשרות להסדרה בייפוי כוח למי שהוא בעל כשרות.

כפי שהוזכר עד כה, הצעת החוק מאמצת את האפשרות שבמתן ייפוי כוח, תוך קביעת מנגנון מתמשך המתמודד עם חוסר הכשרות במועד מאוחר יותר, ולא מתייחסת למודל תומך ההחלטה. בהונגריה הוגשה הצעת חוק דומה לזו שבישראל אך בה שולב מודל תומך החלטות אשר לפי ההצעה יתאפשר רק בהסכמת התומך, בדומה לסעיף 37 לחוק הכשרות המחייב הסכמת האפוטרופוס למינוי ובהסכמת החסוי למינוי התומך הספציפי. הצעת החוק בהונגריה, בס' 2:31-2:39, מאמצת את עקרון העצמאות ומאפשרת לחסוי, בעל הכשרות המשפטית המוגבלת, להביע את עמדתו בניהול ענייניו, ומטילה חובה מסוימת על האפוטרופוס לקבל את הסכמת החסוי.

חוק הכשרות – הישגים ואתגרים: הבסיס לשילוב הוראות חדשות

המשפט הישראלי מבקש לאמץ חלק מהגישות והמודלים ולצעוד לעבר חוק כשרות מודרני ואוטונומיסטי יותר, ככל ששתי תפיסות אלה יכולות לחול זו לצד זו. אך עוד לפני שאמשיך ואבחן את הצעת החוק הממשלתית המונחת על שולחן הכנסת ועברה קריאה ראשונה,[20] ברצוני להציג את חוק הכשרות באמצעות חלוקתו לשלושה רבדים. הרובד הראשון הוא רובד הכשרות, הנבחן באופן בלעדי על-פי שאלת הצורך במינוי בהתבסס על תעודה רפואית; הרובד השני הוא רובד המינוי בפועל הנעשה על-ידי בית-המשפט לאחר הכרעת הצורך במינוי על-ידי הגורם הרפואי, באופן המאפשר כיום גמישות מסוימת של מינוי הנעה בין תחולת המינוי על גוף ורכוש, לבין עוצמת המינוי, חלקי או כולל, זמני או קבוע; הרובד השלישי והאחרון הוא רובד הפיקוח שעליו אמון האפוטרופוס הכללי בתוך משרד המשפטים.

הדיון הביקורתי-נורמטיבי בעניין הצעת החוק עוסק רק ברובד השני, קרי הצגת חלופות לאפוטרופסות או הרחבת הגמישות במינוי לחסוי. אגע בכך מיד, אך חשוב להבין כי כל החלטה ברובד השני ללא טיפול במעטפת, ברובד הראשון והאחרון, היא הסדרה לא מלאה ואף לא אחראית לדעתי. דו"חות מבקר המדינה התייחסו בעיקר לשני רבדים אלו.[21] אף שאין בתקנות הכשרות המשפטית דרישה להמציא תעודה רפואית, פרט להכרזה על פסלות דין, לרוב אין בתעודות פירוט שראוי שיימצא בהליך מעין זה.[22] הפורמט הנפוץ, כפי שבא לידי ביטוי בחוק הקנדי (לפיו הליך בֵרור לקביעת כשרותו המשפטית של האדם נערך באופן מסודר ומכוון לנושא או נושאים ספציפיים לעניינם מבוקש המינוי), הדורש תעודה רפואיות המסתמכת אך ורק על האבחון הקליני ובתי-המשפט לא קבעו הלכה מהותית לעניין תעודות הרופא המצריכה פירוט וקשר בין האבחון לבין המסקנה שבמינוי, פרט לחובת צירוף התעודה.[23] ישנן טענות רבות ונוספות נגד פרקטיקה זו, אולם הטענה המרכזית לענייננו נוגעת לעצם מתן משקל מכריע לתעודה הרפואית, כפי שמציין פרופ' דורון: "בתי המשפט מסתמכים בצורה כמעט עיוורת וטוטלית על תעודות רפואיות אלו ואף מוצאים בהן את הצידוק להתפשרות על ההגנות הפרוצדורליות."[24]

הסוגיה החשובה ביותר והנדרשת מבחינתו של בית-המשפט היא שאלת הכשרות המשפטית, זו המוכרעת בישראל על-ידי גורם מקצועי אחד ויחיד – הרופא. את התעודה הרפואית המוגשת לבית-המשפט כחלק ממכלול הטפסים בבקשה לקבלת צו מינוי, אין לבית-המשפט כל יכולת לבחון.[25] בית-המשפט בעל התמקצעות רבה, אך היא איננה כוללת הבנה רפואית. אין ביכולתו של השופט להעביר ביקורת על תוכן תעודת הרופא, על האבחנה שלחסוי לקות או מוגבלות, על קיומו או היעדרו של קשר סיבתי בין הלקות או המגבלה לבין יכולת קבלת ההחלטות של החסוי. בית-המשפט יכול להתרשם צורנית מהתעודה ולטענתי אין זה גם מתפקידו להכריע בסוגיות אלה. בדרך זו לא מפתיע כי מתקבלות תעודות-רופא שחסרות בהתייחסות קלינית, תפקודית וקוגניטיבית.[26] הסדרים מקבילים במדינות אחרות מחייבים שההכרעה בשאלת הכשרות תבוצע על-ידי מומחים. כך, לדוגמה, באוסטרליה הצו מוענק על-ידי טריבונל מקצועי המונה שלושה חברים: שופט ושני נציגי ציבור, האחד רופא מומחה והאחר עובד סוציאלי. ההרכב הייחודי מעניק לבית-המשפט את היכולת האמיתית לבחון את כל המסמכים המקצועיים המוגשים במסגרת ההליך ואת ההמלצות, הן את תעודות הרופא והן את המלצות הגורם הסוציאלי, בטרם הוא מקבל החלטה.

באשר לרובד הפיקוח, אחד הדברים שעוררו דו"חות הביקורת של מבקר המדינה הוא שלאורך השנים הפיקוח על תחום האפוטרופסות, נגע אך ורק לפיקוח על אפוטרופסות לרכוש, ולא נגע באפוטרופסות על ענייני הגוף, כלומר ענייניו האישיים ורווחתו של החסוי.[27] נמתחה ביקורת גם על היעדר פיקוח בתחום הרכושי ועל היעדר נהלים מחייבים לפיקוח על הטיפול בחסויים.[28]

במנותק מהשאלה האם הצעת החוק מקדמת שיח ופתרון משפטי אפשרי וחשוב, הנושא ייפול להערכתי ברבדים הראשון והשלישי, בהיעדר הוראות והכשרה ייעודית לעניין התעודה הרפואית ובהיעדר הוראות וכלים לפיקוח. אפוטרופסות היא כלי חברתי שפותח על-ידי החברה, ולכן עליה לראות אם הוא עדיין מתאים לה. אין ספק שחוק הכשרות מוגבל כיום מבחינת האלטרנטיבות שהוא מציע. במרבית המדינות בעולם ביטלו או שינו באופן מהותי את המסגרת המשפטית הזאת, וישראל עדיין מפגרת בדיסציפלינה זו. עם זאת, דווקא ניסיון לבצע רפורמה בשלב מאוחר ממדינות העולם המפותח, מעניק לנו יתרון בשימוש בידע ובנתונים אמפיריים מצטברים בתחום ועלינו לנצלו. המסקנה המתבקשת היא שהדבר החשוב ביותר שיש להשקיע בו הוא יצירת מנגנונים שיבטיחו שהמאמץ לא ייכשל, זאת גם מסקנה שעולה נוכח המצב המשפטי הנוכחי בחוק הכשרות.

הצעת החוק – בין הרצוי למצוי

בדומה להסכמה מדעת שרשאי לתת חולה הנוטה למות, מבקשת הצעת החוק לאמץ מתווה חדש של ייפוי כוח מתמשך, במקביל לצו מינוי אפוטרופסות, המתאפשר בזמן שהאדם עודנו בעל כשרות משפטית. בניגוד להנחיות הוראות חוק החולה הנוטה למות אשר מתמצות בהנחיות לטיפול רפואי, מאפשרת הצעת החוק לייפוי הכוח לחלוש על תחומים רבים ככל שהממנה מבקש, ועל-כן חשיבותו של ההסדר עולה. על-פי הוראות חוק השליחות, שליחותו של אדם מסתיימת במועד גריעת כשרותו של השולח, כאשר הוא אינו מסוגל להבין את טיב השליחות ותוצאותיה.[29] כלומר כאשר אדם שמינה מיופה כוח מאבד את כשרותו, אין המשכיות לשליחות. הצעת החוק מתמודדת עם היעדר הכשרות באמצעות מוסד של ייפוי כוח מתמשך,[30] כשחופש החוזים הוא העיקרון הבסיסי לו, אשר ייכנס לתוקף רק במועד היעדר כשרותו של הממנה ובכפוף לביצוע הפקדה אצל האפוטרופוס הכללי (סעיף 32 יא(א) להצעת החוק). החוק המוצע קובע שאדם יוכל לתת ייפוי כוח לאדם אחר שבו ייקבע סדר-יום בדרך התנהלותו הן בענייני בריאות, הן בענייני רווחה ועניינים חברתיים והן בעניינים כספיים. הוא יבחר את האדם הנאמן עליו שיהיה מיופה הכוח, והוא יוכל לפעול בשמו.

אבקש להתייחס להוראות הצעת החוק בחלוקה לארבעה רבדים: הרובד הראשון, לפי עקרון הצורך, קובע הנחיות גמישות מאוד באשר לחובת וידוא הצורך האמיתי במתן ייפוי כוח או בהיעדרו. סעיף 32י(א) להצעת החוק קובע כי לרוב ייחתם ייפוי הכוח בפני עורך-דין. סעיף 32י(ג) להצעת החוק מוסיף וקובע כי אם הממנה הוא חולה סיעודי, אובחן כתשוש נפש או מפגר,[31] יידרש גורם מאשר נוסף – בעל מקצוע – המוגדר אחד מאלה: רופא מורשה, עובד סוציאלי, פסיכולוג או אחות. אל המסמך של ייפוי הכוח אין חובה לצרף תעודת רופא המעידה על הכשרות המשפטית, ובלשון סעיף 32י(ט): "הממנה רשאי לצרף לייפוי הכוח מתמשך תעודה רפואית המעידה על היותו בעל כשירות בעת עריכת ייפוי הכוח". בהיעדר חובה כזו, עולה החשיבות שבאישור ייפוי הכוח, בכל עת, על-ידי שני גורמים: גורם מקצועי העומד על כשרותו של הממנה לחתום על המסמך, שהרי השאלה החשובה היא תמיד שאלת הכשרות. כאן ניתן לקבל כבעל מקצוע רופא מורשה או פסיכולוג, אך לא עובד סוציאלי או אחות, כפי שמציעה הצעת החוק (בסעיף 32); סעיף 15 להצעת החוק מציע לתקן את הוראת סעיף 83 בחוק הכשרות, כך שבנוסף לסמכות שר המשפטים להתקין תקנות בנוגע לביצוע החוק, הוא יהיה רשאי לקבוע כיצד תיבחן הכשרות המשפטית ומיהם המומחים שיהיו מוסמכים לתת תעודות. הלא למדנו מאום? האם לא הגיע הזמן שזו תהיה הוראת חובה ולא רשות?

הגורם השני הוא עורך-הדין שבאחריותו להסביר לממנה את המשמעות המשפטית של המסמך ולאמת את חתימתו.[32] הרובד השני, הוא הרובד הצורני וההצהרתי, לפיו מבקשת הצעת החוק (בסעיף 32(י(א)) את עריכתו של ייפוי הכוח המתמשך בטופס ייעודי שייקבע בתקנות. סעיף 32י(ו) קובע כי הממנה יאשר בחתימתו על הטופס כי הוא "מבין את משמעות ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו וכי ייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון, בלא שהופעלו עליו לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול מצוקתו או חולשתו". הוראה דומה קיימת בעניין צוואה אשר תתבטל עת ניתנה שלא מרצון או שהמצווה היה נתון ללחץ, לאונס או להשפעה בלתי הוגנת. על-פי ההיקש בין צוואות ובין ייפוי כוח מתמשך עולה שאלה למחשבה: האם עלולה להיות בעיה כאשר המתמנה מלווה את הממנה להחתימה על ייפוי הכוח? יש לשים לב כי החתימה על הטופס הייעודי היא רק השלב הראשון, וכפי שצוואה נכנסת לתוקפה רק במות המצווה, תוקפו של ייפוי הכוח כפוף להפקדתו אצל האפוטרופוס הכללי ולגריעת כשרותו של הממנה (סעיף 32 יא(א) וסעיף 32 יג(א) להצעת החוק). הוראה זו דומה לאפשרות של המצווה בצוואה להפקיד עותק מקורי של הצוואה למשמורת אצל רשם הירושות. אומנם בעניין ייפוי הכוח מדובר בחובת הפקדה, אך האפוטרופוס הכללי איננו צד לייפוי הכוח, ועל כן המתמנה התיאורטי רשאי לפעול בהתאם להוראות ייפוי הכוח באופן חופשי גם ללא הפקדתו, כך שגם ללא הפקדה המסמך בתוקף. הרובד השלישי עוסק בעקרון טובת החסוי וביכולתו של האדם להביע את דעתו. להבדיל מחוק הכשרות הבוחן את יכולתו של החסוי הנעדר כשרות משפטית להביע את דעתו באשר למינוי,[33] הצעת החוק קובעת כי לעניין ייפוי הכוח, אין הממנה יכול לבטלה כאשר הוא נטול כשרות משפטית, וכי המתמנה רשאי לפנות לבית-המשפט עם בקשתו של הממנה, אך הוא אינו חייב. כאן שוב עולה שאלת הכשרות המשפטית והיעדר החובה לעמוד עליה במודל של ייפוי כוח מתמשך. הרובד הרביעי והאחרון עוסק בעקרון השמירה על החסוי. הצעת החוק מתייחסת לשמיעת דעתו של הממנה, אך זו מנוסחת בגדר חובה רק במקרה של החלפת מתמנים או במעבר מייפוי כוח מתמשך לצו אפוטרופסות (סעיף 32 כד להצעת החוק). נוסף על כך, הצעת החוק לא מציעה שינוי בתחום הפיקוח אשר מהווה את עיקר הביקורת כיום. כך, נקבע בסעיף 10 להצעת החוק, כי האפוטרופוס הכללי רשאי, אך לא חייב, למנות מפקחים – הלא למדנו מאום?

סיכום

"חוק הכשרות מצוי על קו התפר העדין בין זכותו של אדם לחרות, לכבוד, לאוטונומיה ולקניין, לביו כוחה ואף חובתה של המדינה לדאוג… לרווחתו של האדם והן משום האינטרס הציבורי לבל ייפול הוא למעמסה כלכלית על החברה."[34]

המשאבים המוקצים כיום לאפוטרופוס הכללי לטובת טיפול, הכשרה ופיקוח הם כל כך מעטים שאינם מאפשרים פיקוח הולם ואת זכותו של החסוי לחיים בכבוד. בעיות אלה בצירוף אי-קיומה של הגדרה אוניברסלית אחידה או חד-משמעית למושג "כשרות משפטית", מערימים קשיים על מוסד האפוטרופסות.[35] הפתרון המוצע בהצעת החוק הוא ייפוי הכוח המתמשך, והחלופה שמצאה לנכון כב' השופטת אלון להעניק במקרה שתואר, מהווים כלי תכנון מניעתיים המבוססים על תכלית ראויה ומידתיות. שיקולים סוציאליים וחברתיים יחד עם שיקולי יעילות ואפקטיביות, מחזקים את הצורך ב"תפירת" מערך ליווי אשר יתאים למגוון רחב של דורשים, מערך שיבוסס על מומחיות רב תחומית, לבר משפטית, הכוללת גם תחומים סוציאליים, טיפוליים ורפואיים, כל אלו יסייעו בבחירת המודל הראוי.

הצעת החוק מציגה חוסר איזון בין הכוח של המדינה במינוי אפוטרופוס והכוח הניתן במסגרת ייפוי כוח מתמשך לבין הטלת חובה על המדינה באחריות ובפיקוח. השאלה היא האם החלופה של ייפוי כוח מתמשך והאפשרות שבמתן החלטה למינוי תומך החלטות על-ידי בתי המשפט, אינן אלא נאיביות שתוביל אותנו ללא פיקוח חזרה להתערבות פטרנליסטית? האם אנחנו כחברה יכולים להרשות לעצמנו פתיחת אפיקי מינוי נוספים ללא הסדרת הקיימים? האם ייתכן שהצעת החוק נעדרת סעיף תקציבי? הצעת החוק מציעה פתרונות חשובים וטובים אך לא מושלמים. לא רק שאין בה כדי לתקן את הכשלים הקיימים, אלא הצעת החוק אף לא מנסה להתמודד עם שאלות הפיקוח והסדרת קביעת הכשרות המשפטית באמצעות תעודה רפואית.


אזכור הרשימה: נטע נדיב "הרהורים על חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות: מודל תומך החלטה וייפוי כוח מתמשך" אתר משפט ועסקים (2015) idclawreview.org/2015/08/26/blogpost-nadiv-neta/.

*         תלמידה לתואר שלישי, מרצה מן החוץ ומנחה של תוכנית קלינית ופרקטיקום בבית-ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה. תודתי לעורכים ולחברי המערכת של כתב-העת משפט ועסקים, כמו-גם לקורא החיצוני, על הסיוע המקצועי בעריכת הרשימה. תודה מיוחדת לאושרה גואטה על הערותיה המועילות ומאירות-העיניים לרשימה זו.

[1]      הליך החקיקה הממשלתי לשינויים בפרק הרלוונטי בחוק הכשרות בנושא המינוי מתנהל כבר מספר שנים. ראו גם מסמך עקרונות לתיקון חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (חוות-דעת של הקואליציה לקידום כשרות משפטית, 30.10.2014).

[2]      אפ' (משפחה חי') 43640-01-15 א.ב. נ' היועץ המשפטי לממשלה (פורסם בנבו, 8.4.2015) (להלן: עניין החסויה).

[3]      Walter Fuchs, Systems of Advocacies for the Elderly in a Comparative Perspective, Project ADEL (Sept. 24, 2010).

[4]      יצחק אנגלרד חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, ס' 1–13, עמ' 14 (מהדורה שנייה, 1995).

[5]      במסגרת ס' 33(א)(4) לחוק הכשרות, ההכרעה המשפטית הנדרשת היא כי אכן מדובר במי אשר "אינו יכול… לדאוג לעניניו, כולם או מקצתם, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו".

[6]      יובל מלמד, אסנת זמיר, עדיאל דורון, יהודית גלברד ואבין בלייך "קבלת החלטות בנושא מינוי אפוטרופוס – מיהו ש'אינו יכול לדאוג לענייניו'?" הרפואה 147, 394 (2008). על הקלות שבהליך המינוי ואי-הקפדה על זכויות בסיסיות של החסוי, לדוגמה זכות השימוע, ביקורת וניתוח של חובת היידוע והשימוע, ראו נטע נדיב וג'ודי ברודר "חובת היידוע וחובת השימוע בהליכי הוצאת צו אפוטרופסות" קרית המשפט יא (צפוי להתפרסם).

[7]     ואלו בין היתר: בעלי מוגבלות נפשית, בעלי מוגבלות פיזית קשה, הסובלים מפיגור או מלקות על הרצף האוטיסטי, תשושי נפש לרבות חולי אלצהיימר ויתר מחלות הדמנציה, אלו שאינם בהכרה ועוד. להרחבה בעניין אוכלוסייה אחת ממגוון האוכלוסיות – היא אוכלוסיית הקשישים – ראו ישראל דורון "'הבלתי נראים': זקנים בצל אפוטרופסות משפטית" הדרה חברתית וזכויות אדם בישראל 205, 219 (יאיר רונן, ישראל דורון וורד סלונים-נבו עורכים, 2008); ישראל דורון "על העיוורון הגילני של בית המשפט העליון" מפנה 55, 6 (דצמבר 2007).

[8]      על חובת השימוע בהקשרים אחרים ראו אביחי דורפמן "זכות השימוע: אתיקה בין-אישית, מוסר פוליטי ומה שביניהם" משפטים מ 279, 293 (2011). היעדר שימוע בפועל של החסוי עומד בניגוד למגמה שהוצהרה בדברי ההסבר להצעת החוק לפיה "קיימת מגמה לשתף את החסוי בכל האפשר בהכרעות הנוגעות לענייניו", ובניגוד לאמור בס' 36 לחוק הכשרות.

[9]      ראו מבקר המדינה דו"ח שנתי 54ב – לשנת 2003 ולחשבונות שנת הכספים 2002 663 (2004) (להלן: דו"ח מבקר המדינה לשנת 2003). כמו כן, על-פי מחקרו של פרופ' דורון במאמרו על "הבלתי נראים", ב-95% מהתעודות הרפואיות שבתיקי אפוטרופסות שנבדקו נקבע כי "החסוי אינו מסוגל להשמיע את דעתו", ובכך הוא מודר מכל ההליך. ראו הערה 7 לעיל. ראו גם נדיב וברודר, לעיל הערה 6.

[10]       מתוך דו"ח מבקר המדינה לשנת 2003, שם, בעמ' 658. כך עולה גם ממחקר אמפירי שבוצע על-ידי מבקר המדינה במסגרת אותו דו"ח (בעמ' 663), שמממצאיו עולה כי באף אחד מהתיקים שנבדקו בין השנים 2000–2002 לא היה רישום המעיד על המצאת הבקשה למינוי אפוטרופוס לחסוי.

[11]    בדיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט הדגיש האפוטרופוס הכללי את המחסור בתקני פיקוח, וכן ציין כי הפיקוח הוא רק על הרכוש וכי כעת מתחיל פיילוט שייבחן פיקוח גם על עניינים אישיים. ראו פרוטוקול ישיבה מס' 94 של ועדת החוקה, חוק ומשפט, הכנסת ה-19 (10.12.2013). על חוות-הדעת הסוציאלית ועל העומס של רשויות הרווחה ראו ועדת סלונים-נבו צוות בדיקה בנושא: עבודתן של פקידות הסעד לסדרי דין (2009).

[12]    אנגלרד, לעיל הערה 4.

[13]     ראו עניין החסויה, לעיל הערה 2.

[14]       אעיר כי באופן כללי יש לי בעיה עם המונח "חסוי/ה". יש מקום לשקול לאמץ את המונח "חסוי לכאורה" שכן טרם הוכרעה שאלת כשרותו המשפטית של החסוי, בדומה לנאשם ואשם בדין הפלילי. על אף שבהליך המובא כאן בית-המשפט מתייחס למבקשת כחסויה, אני הייתי בוחרת להימנע מכך.

[15]    אפ' (משפחה חי') 50389-02-13 היועמ"ש נ' פלונית (לא פורסם, 26.8.2013). הליך זה סוּקר במאמרם של יותם טולוב וארלן ס. קנטר "של מי החיים שלי? המאבק להשבת האוטונומיה והכשרות המשפטית לאנשים עם מוגבלויות" מעשי משפט ו 45, 56 (2014).

[16]    United Nations Convention on the Right of Persons with Disabilities, Dec. 13, 2006, A/61/611; ישראל הצטרפה לאמנה ב-31.3.2007 ואישררה אותה ב-28.9.2012. אמנה נוספת המבטאת את שינוי הגישה היא אמנת האג להגנה בינלאומית על מבוגרים: The Hague Convention on the International Protection of Adults, Jan. 12, 2000. גישות דומות באות לידי ביטוי גם בחקיקה בישראל ובעולם. ראו, למשל, את חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998.

[17]    ראו Fuchs, לעיל הערה 3.

[18]    ישנם עקרונות, כמו עקרון טובת החסוי, עקרון הצורך והעקרון הפחות מגביל, שחלקם מופיעים גם היום בחוק הכשרות ואין בהם בשורה חדשה. עם זאת, ניכר מהפסיקה כי לא הייתה הקפדה יתרה עליהם. להרחבה על העקרונות וביקורת כללית על מוסד האפוטרופסות ראו מיכל בראל, ישראל (איסי) דורון ורוני סטריאר "אפוטרופסות – סקירה ביקורתית" בטחון סוציאלי 96, 55 (2015).

[19]       להרחבה ראו יותם טולוב "כשרות משפטית במינוי אפוטרופוס – מסמך השוואתי" (עמותת בזכות, המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות).

[20]    הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה אשר התקיימה ב-3.11.2014: 42 חברי-כנסת הצביעו בעד; חבר-כנסת אחד הצביע נגד.

[21]       ראו דו"ח מבקר המדינה לשנת 2003, לעיל הערה 9; מבקר המדינה דו"ח שנתי 62 – לשנת 2011 ולחשבונות שנת הכספים 2010 815 (2012); מבקר המדינה דוחות ביקורת של האגף לתפקידים מיוחדים 79 (2011); ישראל דורון "על הקרן לטיפול בחסויים ומעמדה המשפטי" דורות – מגזין לקידום השירות לאוכלוסיה המבוגרת 104, 56 (2008).

[22]    להרחבה על הכשלים הפרוצדורליים בכל הנוגע בהליכי האפוטרופסות במשפט הישראלי ראו יעל וקסמן היבטים פרוצדורליים במינוי אפוטרופוס לבגירים – בחינת החסרים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והצעות לשינוי (עבודת גמר לתואר "מוסמך במשפטים", האוניברסיטה העברית בירושלים — הפקולטה למשפטים, 2010).

[23]    ראו לדוגמה בע"א (מחוזי ת"א) 304/78 חובב נ' ירמלוביץ, פ"מ התשל"ט(2) 441, 510 (1979).

[24]       ראו דורון "הבלתי נראים", לעיל הערה 7 בעמ' 221.

[25]       ממחקר אמפירי שערכתי עם ד"ר ג'ודי ברודר עלתה תמונה ברורה של חוסר יכולתו של בית-המשפט לבחון את התעודות הרפואיות המוגשות במסגרת הבקשה למינוי. כך נמצא כי באף אחד מתיקים שבדקנו לא נשמעה טענה נגד התעודה, גם נוכח תעודה קצרה בת שורה אחת. יותר ממחצית מהתיקים כללו תעודה רפואית בת מספר חד-ספרתי של שורות. ראו נדיב וברודר, לעיל הערה 6.

[26]       להעמקת המחקר בנושא ראו י' הייניק וא' סולומיש "כיצד רופאים כותבים תעודות לעניין אפוטרופסות בחולה הקשיש?" הרפואה 140(ט) (2001).

[27]       ראו דוחות מבקר המדינה המאוזכרים בהערה 21 לעיל. ראו גם את עיקרי העתירה בבג"ץ 2857/13 עמותת המשפט בשירות הזיקנה נ' שר המשפטים (פורסם באר"ש, 24.7.2014). העתירה הוגשה בחודש אפריל 2013 וביולי 2014 נמחקה בהסכמת העותרים. בין היתר טענו העותרים כי אין מסד נתונים מסודר למינוי אפוטרופסים, וכי כבר עשרים שנה מצביעים על ליקויי פיקוח והיעדר בהכשרה אשר אינם מטופלים.

[28]       בשונה מההנחיות שנקבעו לאפוטרופוס לטיפול בחסוי: משרד המשפטים – האפוטרופוס הכללי סל טיפול בחסויים – הנחיות לאפוטרופסים – אפוטרופוס לרכוש. לעניין הפיקוח ראו יפעת שי "פיקוח על טיפולם של אפוטרופוסים בחסויים" (הכנסת – מרכז המחקר והמידע, 10.5.2004).

[29]       ראו ביטוי לכך בת"א (שלום ת"א) 57894/97 האפוטרופוס הכללי נ' זלצר, תק-של 2003(3), 2269.

[30]    Lasting / Enduring / Continuing Power of Attorney.

[31]       לפי חוק הסעד (טיפול במפגרים), התשכ"ט-1969. כביקורת אתהה מדוע הנחיה דומה לא חלה גם על מי שאובחן על הרצף האוטיסטי.

[32]       אחת הבעיות בתחום תעודת הרופא כיום, היא הקלות היחסית שניתן להשיגה. המשמעות היא שמי שמעוניין להוציא צו אפוטרופסות על קרובו ובעבור כך להוציא תעודה רפואית שהוא אינו בעל כשרות משפטית, לא יתקשה לעשות זאת. פתרון אפשרי הוא יצירת רשימה של רופאים מומחים הפועלים בהסדר עם משרד האפוטרופוס הכללי ומאפשרים הוצאת תעודת רפואית במחיר קבוע ושווה לכל נפש. החיסרון בכך הוא שבהיעדר רשימה של רופאים בעלת פריסה גאוגרפית מתאימה, תיווצר בעיית נגישות.

[33]    במסגרת התעודה הרפואית, ראו "דף הסבר לבקשה למינוי אפוטרופוס לגוף / רכוש" באתר בית-המשפט העליון.

[34]    ע"א 1233/94 פלונית נ' היועץ המשפטי לממשלה (פורסם בנבו, 17.12.1995).

[35]    ראו וקסמן, לעיל הערה 22.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 1.11.2015

$
0
0

 מועצת זכויות האדם של האו"ם קיימה לאחרונה דיון מקיף בנושא הפגיעה בזכויות האדם של קהילת האינטרסקס, עימה נמנים בני-אדם אשר נושאים סממנים מיניים של שני המינים בגוף אחד. הסיבה המרכזית לפגיעה היא סיווגו של אינטרסקס כהפרעה פתולוגית המוגדרת כמחלה על-ידי ארגון הבריאות העולמי; דרך הטיפול הנפוצה ביותר ב"מחלה" היא קביעת מין התינוק על-ידי רופא והתערבות כירורגית לקביעת מין זה בסמוך ללידה, כאשר בפועל, במרבית המקרים אין הכרח רפואי להתערבות כירורגית, ולא נשקפת כל סכנה מוחשית לבריאות התינוק. יתרה מכך, לעיתים קביעת המין על-ידי הרופא אינה מתיישבת עם הזהות המינית האישית של התינוק בהמשך חייו הבוגרים, דבר הגורר השפעות שליליות על מצבו הנפשי של הילד בהמשך חייו. הפתרון המוצע לקידום זכויותיה של הקהילה הזו, מבוסס על חקיקה חדשה במלטה, האוסרת על ניתוח תינוקות אינטרסקס במטרה לקבוע את זהותם המינית. בישראל, חוזר של משרד הבריאות משנת 1986 התיר ניתוחים בתינוקות הנולדים כאינטרסקס, אולם בשנה האחרונה לחץ הקהילה הכריע את הכף והוקמה ועדה במטרה לשנות את המתווה הנוכחי המאפשר ניתוחים ללא הסכמה מדעת.


 בית-הדין האירופי לצדק (ה-ECJ) עשוי לבטל את האפשרות לרשום צורות של מוצרים כסימן מסחר. הנושא עלה לאחר שבשנת 2013 חברת המזון נסטלה הפסידה במאבקה המשפטי מול חברת השוקולד קדברי, בניסיון לרשום את צורתו של החטיף KITKAT (ארבע אצבעות שוקולד) כסימן מסחר ייחודי. המהלך נתקל בהתנגדות של חברת קדברי, אשר טוענת בבית-המשפט העליון בבריטניה כי רישום הסימן המסחרי יוביל למונופול של נסטלה על צורת ארבע האצבעות, שמהוות את הצורה הפשוטה והמשתלמת כלכלית לייצור. גם בישראל הפסיקה והספרות שנויים במחלוקת על אודות הפרשנות לפקודת סימני המסחר, על-פיה ניתן לרשום סימן מסחרי על מוצר בעל שניים או שלושה ממדים.

 אמן הגרפיטי ג'וזף טיראני הגיש תביעה על הפרת זכויות יוצרים לבית-המשפט המחוזי בקליפורניה, לאחר  שמעצב האופנה ג'רמי סקוט ובית האופנה Moschino השתמשו ללא אישורו בחתימתו וביצירתו, כשהדפיסו יצירת גרפיטי שלו על שמלה ששיווקו. השימוש ביצירה, כך טוען טיראני, עולה לכדי הפרה של זכותו המוסרית. בנוסף הוא טוען שנגרם לו נזק תדמיתי בשל יצירת הרושם שנתן הסכמתו לשימוש מסחרי מעין זה. במקרה דומה בישראל נפסק שניתן לפסוק פיצויים עבור פגיעה בזכות מוסרית ללא תלות בתביעה לפיצוי ללא הוכחת נזק, בכפוף למניעת כפל פיצוי בגין נזק זהה.

 האיגוד האמריקאי לזכויות אזרחיות (ACLU) הגיש תובענה ייצוגית פדרלית נגד שופט בבית-המשפט העירוני ונגד מנהל המשטרה בעיר בילוקסי במדינת מיסיספי, בטענה שאלו ביצעו מעצרים לא חוקיים של חייבים המשתמטים מתשלום חובותיהם. החייבים הוחזקו לתקופה של למעלה משבוע מבלי שהושמעו זכויותיהם, ומבלי שניתנה להם האפשרות להיפגש עם עורך-דין. כבר לפני כ-30 שנה בית-המשפט העליון של ארצות-הברית הוציא אל מחוץ לחוק את הנוהג של "מאסר חייבים", אך בפועל ישנן עדיין מדינות שעושות זאת. בישראל, לעומת זאת, רק במאי 2014 התקבלה בכנסת הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 43), התשע"ד-2014, ה"ח 542. התיקון מעגן את ביטול המאסר האזרחי במסגרת תיקי הוצאה לפועל, שלא מסוג מזונות, ומציע להקים מאגר ממוחשב ופתוח לציבור של חייבים המשתמטים מתשלום חובותיהם.

 במפגש פסגה שנערך בין נשיא ארצות-הברית לבין נשיא הרפובליקה העממית של סין, הבטיח נשיא הרפובליקה לשים סוף לריגול הכלכלי המקוון של סין נגד חברות אמריקאיות. עם זאת, פרשנים רבים סברו בתום הפגישה שמדובר בהבטחת שווא; ואכן, רק מספר שבועות לאחר המפגש, האקרים מטעם ממשלת סין ניסו לחדור למאגרים של חברות אמריקאיות בניסיון לגנוב סודות מסחריים. ריגול כלכלי מקוון נתפס על-ידי ארצות-הברית כאיום ממשי, והמלחמה בו מהווה ביטוי לאסטרטגיה של ממשל אובמה. אסטרטגיית הלחימה בריגול המקוון גובשה לאחר שבדו"ח ממשלתי משנת 2013 נטען כי צבא סין השתמש בטכנולוגיית סייבר על-מנת לגנוב סודות מסחריים מחברות זרות.

השתתפו בהכנת הסקירה: מגל דרור, יוני עדיני, לאה-לי גבעון, עדי מילר ואבישג סלומון

ערכה: ליאור גולדווסר


Viewing all 284 articles
Browse latest View live