Quantcast
Channel: אתר משפט ועסקים
Viewing all 284 articles
Browse latest View live

סקירת חדשות מעולם המשפט | 9.11.2015

$
0
0

 אוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון תבעה את חברת אפל בגין הפרת זכויות יוצרים, וזכתה בפיצוי בסך 234 מיליון דולר. עיקרה של התביעה הוא בשימוש שביצעה חברת אפל, בין היתר במכשירי אייפון 6 ואייפון 6 פלוס, בפטנט שפיתחה האוניברסיטה שעניינו טכנולוגיית מעבדים. זו אינה הפעם הראשונה שאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון תובעת בגין שימוש בטכנולוגיה הזו: כבר בשנת 2008 תבעה האוניברסיטה את חברת אינטל על אותו שימוש; אז הסתיימה התביעה בפשרה, ואינטל שילמה לאוניברסיטה סכום של 110 מיליון דולר. את התביעות בשם האוניברסיטה הוביל גוף בשם Wisconsin Alumni Research Foundation (בקצרה, "WARF"), האחראי מטעם האוניברסיטה על הגנת הפטנטים והתאמתם למגזר הפרטי. גוף דומה קיים גם באוניברסיטה העברית בירושלים בשם "יישום". הגוף אחראי על מסחור הטכנולוגיות והפטנטים הרשומים של האוניברסיטה, על אף שזה טרם תבע חברה כלשהי על שימוש בפטנטים.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית צפוי לדון בערעורם של שני גברים אשר הורשעו בעבר בעבירות קלות של אלימות במשפחה, ובעקבות זאת החוק הפדרלי אוסר עליהם לשאת נשק. על אף דחיית הערעור בשתי הזדמנויות קודמות, כמו גם הפצרתו של בית-המשפט לערעורים שלא לקבל את הערעור, החליט בית-המשפט העליון כי הוא רואה את הדיון בערעור זה כבעל ערך ציבורי עליון. על-פי התיקון השני לחוקה האמריקאית, היכולת לשאת נשק מהווה זכות יסוד חוקתית, ולכן יש להצביע על הצדקה מיוחדת לפגיעה בה, בכפוף לביקורת שיפוטית מחמירה. בישראל, בניגוד לארצות-הברית, הזכות לנשיאת נשק אינה זכות יסוד חוקתית אלא זכות קנויה הנתונה לאזרח. לאחרונה, נוכח המצב הביטחוני והדרישה הציבורית, אישר השר לביטחון פנים הקלה בקריטריונים לנשיאת נשק אישי על-מנת להרחיב את מעגל הזכאים, ובכך לאפשר זמן תגובה מהיר בעת תקרית בטחונית. כך, בעוד בארצות-הברית מאמצים רבים לצמצום הזכות עולים בתוהו, בישראל נראה כי המגמה דוחפת דווקא להחזקת נשק על-ידי אזרחים.

 ממשלת ארצות-הברית מנהלת בימים אלו מערכה משפטית בבית-משפט צבאי נגד חמישה נאשמים המוחזקים בכלא גואנטנמו, בחשד לסיוע ולתכנון פיגוע התאומים ב-9.11. ההליך המשפטי המורכב, אשר ידע לא מעט עיכובים עד כה, נתקל בעיכוב נוסף כאשר ביקש אחד העצורים לשחרר את עורך-דינו מייצוג. בקשה זו נדחתה על-ידי בית-המשפט מכיוון שהחוק בענייננו קובע שסיום מערכת יחסים מתמשכת עם עורך-הדין מותנית בהוכחת סיבה מספקת לסיום ההתקשרות – ונפסק שסיבה שכזו לא הוצגה. גם בישראל ניתנת לבעל-הדין האפשרות לשחרר את עורך-דינו מייצוג, ולרוב משתמשים בה בעת מינוי עורך-דין מטעם המדינה. ע"פ 3179/13 ווינר נ' מדינת ישראל הוא דוגמה למקרה כזה, בו ביקש המערער לייצג את עצמו בשל חוסר האמון שהביע בסנגור שמונה לו מטעם הסניגוריה הציבורית. בית-המשפט, תוך הכרה בעובדה שחובת הייצוג אינה מוחלטת, לא קיבל את טענתו, מכיוון שהמערער העיד שהיה מוכן לקבל את שירותם של עורכי-דין אחרים מטעם הסניגוריה, אותם הוא מעריך.

 חוק חדש בבריטניה, הצפוי להתפרסם בקרוב, דורש מספקי אינטרנט לאגור מידע על נתוני גלישה של משתמשים לתקופה של כ-12 חודשים, במטרה להתיר למשטרה הבריטית לעקוב אחר חשודים בפלילים כדי למנוע ולסכל אירועי טרור. ממשלת בריטניה מעריכה כי עם התפתחות העידן הטכנולוגי, שיטות המעקב הקיימות הופכות לפחות יעילות ויש צורך בחדשנות; אולם ארגוני זכויות אדם הביעו התנגדות נחרצת לתוכן החוק, אשר לטענתם פוגע פגיעה קשה בזכות לפרטיות ומהווה פלישה בלתי-סבירה לחיי האזרחים. זהו הניסיון החקיקתי השני לאכיפת הדרישה מספקים, לאחר שזו נחסמה לראשונה בשנת 2014 על-ידי ארגון "דמוקרטים ליברלים" בבריטניה. בישראל, הנושא טרם הוסדר בחקיקה ברורה, וכאשר בית-המשפט העליון נדרש לסוגיה בפסק-הדין רע"א 07/4447 מור נ' ברק אי.טי.סי., נקבע כי החלטה על חשיפת זהות גולש באמצעות ספקית האינטרנט לא תיעשה בבתי-המשפט, ולכן לא תיחשף זהותו של גולש בטרם המחוקק יאמר את דברו.

 מדינת קליפורניה, ארצות-הברית, העבירה לאחרונה חוק שמאפשר לרופאים לסייע לחולים להתאבד באמצעות זריקה קטלנית, כאשר האבחנה הרפואית מלמדת על כך שנותרה להם פחות מחצי שנה לחיות. על-מנת לקבל את הזריקה, החולה נדרש להגיש בקשה לכך בצירוף שני עדים, על אף שבמקרים מסוימים ייתכן ניגוד עניינים מובהק כיוון שהחוק קובע כי אחד מן העדים עתיד לרשת את החולה הסופני. אם מתקבלת הבקשה, החולה מקבל את החומר הקטלני, והוא חופשי לבצע את המתת החסד לפי ראות עיניו ועל-פי שיקול-דעתו. אין צורך בנוכחות של אף גורם בעת ביצוע מעשה ההתאבדות, לרבות הרופא המטפל. בתגובה לחוק הודיע ארגון הרפואה האמריקאי (AMA) על התנגדותו בטענה שהחוק אינו עולה בקנה אחד עם תפקידו של הרופא, וכן כי יהיה קשה עד בלתי-אפשרי לפקח על יישומו. ספר החוקים הישראלי כולל גם הוא חוק דומה – חוק החולה הנוטה למות שהתקבל בשנת 2005 – אשר מאפשר לחולים סופניים שהוערך כי נותרו להם פחות מששה חודשים לחיות לבקש לא לקבל טיפולים מאריכי-חיים. המקרה הבולט ביותר שאירע לאחרונה בנושא הוא זה של חולה ALS, שעל-אף שהאבחון הרפואי במקרה שלו הצביעה על פרק זמן ארוך מחצי שנה, הוא קיבל את אישור בית-המשפט לנתקו ממכשירי הנשימה ולבצע המתת חסד.

 דיוויד קיי, מומחה לזכויות אדם מטעם האו"ם, יצא לאחרונה נגד ממשלות שאינן מספקות הגנה הולמת לחושפי שחיתויות. קיי, בתמיכה של בתי-המשפט האמריקאיים, מאמין שקיימים חושפי שחיתויות רבים שמסתירים מידע חיוני לציבור עקב איומים מהממשלה ומעמיתיהם. החוק הפדרלי (Sarbanes-Oxley Act) קבע בעבר כי תלונתו של עובד המבקש לקבל הכרה כחושף שחיתות תוכר רק כאשר זו עומדת בדווקנות בדרישת החוק ("definitively and specifically"). כיום, על-פי פרשת Nielsen, הופחתה דרישה זו כך שכל שנדרש מהעובד הוא להוכיח שתלונתו נעשתה בתום-לב ("reasonably believes constitutes a violation"). בהתאם להלכה זו, החייה לאחרונה בית-המשפט לערעורים תביעה נגד חושף שחיתויות שנדחתה בערכאה הראשונה בשל דרישת החוק הדווקנית, וקבע כי יש להחזירה לבחינה מחודשת. הגנה על חושפי שחיתויות אינה ייחודית לארצות-הברית. כך, למשל, ישראל מגנה על חושפי שחיתויות באמצעות חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז-1997, המסמיך את בית-הדין לעבודה לתת צו-מניעה נגד פיטורים או פגיעה בתנאי העבודה וכן לפסוק פיצויים לעובד החושף שחיתויות. בנוסף, חוק מבקר המדינה (בסעיף 45א) מסמיך את המבקר להעניק לעובד או למבקר פנימי סעד של ביטול פיטורים או מתן פיצויים מיוחדים. נתונים שפורסמו בדו"ח נציב תלונות הציבור לשנת 2014 מראים כי  הנציבות טיפלה בשנת 2014 בכ-50 תלונות לפי חוק מבקר המדינה, במסגרתן נתנו מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור 7 צווי הגנה לעובדים שחשפו שחיתויות: 3 צווים קבועים ו-4 זמניים.

 במחקר משפטי חדש שפורסם לאחרונה הוצגו ממצאים והוכחות על רצח-עם אפשרי נגד מוסלמים רוהינגים שביצעה ממשלת מיאנמר. המחקר בוצע לטובת ארגון זכויות האדם "Fortify Rights" הפועל במסגרת קליניקה משפטית באוניברסיטת ייל. מדובר במחקר הראשון המיישם את הדין הבינלאומי בדבר רצח-עם במקרה של המוסלמים הרוהינגים במיאנמר. מהמחקר עולים מספר שחקנים מדינתיים (כגון הצבא, המשטרה ומשטרת הגבולות שהוצאה מחוץ לחוק) כאחראים לפעולות היכולות להיחשב כרצח עם. בעקבות ממצאי המחקר, דורש הארגון מהאו״ם להקים ועדה חקירה שתבחן את הפגיעה הרחבה והמחושבת בזכויות אדם במדינת ראכין במיאנמר, וכן את אחריות הממשלה המקומית לביצוע רצח העם נגד המוסלמים הרוהינגים.

השתתפו בהכנת הסקירה: עמית קראוסהר, דפנה סבורובסקי, הילה מנור, יוסי מורל, אלה קינן, נועה גריזים ואביה חן.

ערך: עידו מור-חיים.



סקירת חדשות מעולם המשפט | 15.11.2015

$
0
0

   בית-המשפט העליון בקרוליינה הצפונית הותיר על כנו חוק האוסר על עברייני מין רשומים להשתמש בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות שידוע שמתירות לקטינים להצטרף אליהן וליצור לעצמם דף אישי. החלטה זו הופכת את החלטתה של ערכאת הערעור שקבעה כי החוק אינו חוקתי, מכיוון שמניעה מעבריין מין טווח רחב של תקשורת לרבות פגיעה אפשרית בגלישה באינטרנט, דוגמת שימוש בגוגל או באתרי קמעונאות, פוגעת בזכות לחופש ביטוי. ההחלטה הנוכחית קובעת שהחוק חוקתי ואינו פוגע בזכות מכיוון שהמחוקק הגדיר קריטריונים ברורים לאותם אתרים שיישארו מחוץ לתחום עבור עברייני מין רשומים. בישראל, חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין, התשס"ו-2006 נוקט בגישה פחות גורפת לגבי פיקוח על עברייני מין. תנאי הפיקוח נקבעים באופן אינדיבידואלי, על-פי סוג העבירה שבה הורשע עבריין המין, כך שאם העבירה בוצעה דרך האינטרנט, תוטל על העבריין מגבלה לעניין שימושו בשירותי אינטרנט.

  משרד החינוך האמריקאי קבע לאחרונה שרשת בתי-ספר תיכוניים במדינת אילינוי הפרה חוק פדרלי האוסר הפליית תלמידים, בכך שהרשת סירבה לספק לתלמידים טרנסג'נדרים חדרי הלבשה מתאימים עבורם. קביעת משרד החינוך באה בעקבות תלונה פדרלית שהגיש ארגון ה-ACLU נגד רשת בתי-הספר, לאחר שדרשו מנער טרנסג'נדר להחליף בגדים באיזור נפרד ופרטי, ובכך ביישו אותו וגרמו לסטיגמות לגביו. לטענת הארגון, רשת-בתי הספר מפלה על בסיס מגדר וזהות מגדרית כשהיא משתמשת בסטריאוטיפים מגדריים. הרשת טוענת שבמעשיה דווקא הגנה על הזכות לפרטיות של כלל תלמידי בית-הספר, ולכן קביעת משרד החינוך לא מתחשבת בטובת כלל התלמידים. לפי קביעת משרד החינוך, אם רשת בתי-הספר לא תספק חדרי הלבשה מתאימים לתלמידים טרנסג'נדרים תוך 30 יום, היא עשויה לאבד את המימון הפדרלי שלה. הדיון בזכויות טרנסג'נדרים זוכה לתהודה במדינות רבות, לרבות בישראל. כך, למשל, בחודש יוני האחרון, במסגרת הסכם פשרה, קבע בית-הדין הארצי לעבודה שאפליה על-בסיס מין ונטייה מינית (על-פי סעיף 2 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה) כוללת גם הפליה מחמת זהות מגדרית.

  ממשלת אוסטריה מקדמת חוק חדש שמטרתו לצמצם הגעת מבקשי מקלט, בעיקר מאפגניסטן, אל תוך תחומי המדינה. על-פי החקיקה האוסטרית הקיימת זכאים מהגרים, גם אם אינם פליטים, להביא את קרובי משפחתם שנותרו באפגניסטן אל תוך שטחה של אוסטריה, וזאת לאחר שהייה של שנה במדינה. החוק החדש צפוי לשנות זאת, בהארכת משך הזמן הדרוש לשלוש שנים, וכן דרישה להוכחת מקור הכנסה עצמאי, ביטוח בריאות ומקום מגורים. הממשלה נימקה את החוק החדש בצורך להוריד את מידת המשיכה של מהגרים למדינה, והודיעה כי בכוונתה לקדם את הליכי חקיקתו על אף הביקורת שהשמיעה עליו נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR). מדינות נוספות באירופה בוחנות שינויי חקיקה כאמצעי להתמודד עם תופעת הפליטים והמהגרים ההולכת וגוברת ביבשת, חלקם שנויים במחלוקת. גרמניה והונגריה, למשל, מנסות להקשות על דרכי הכניסה והקליטה, תוך חיזוק הרשויות העוסקות בבירור מעמד המהגרים ואכיפת חוקי הכניסה והתושבות בצורה נוקשה יותר.

  הפרלמנט הגרמני העביר חוק המתיר לבצע המתת חסד הנעשית ממניעים אלטרואיסטים, אך אוסר על ביצוע המתת חסד במקרים שהתהליך מבוצע על בסיס עסקי ורווחי עבור הרופאים המבצעים. על-פי החוק החדש, אדם שמציע סיוע בהתאבדות לאדם אחר מתוך מניעים עסקיים עשוי לקבל עונש מאסר של עד 3 שנים. החוק עבר על-אף החשש מריבוי אישומים נגד רופאים ומהרתעתם. נושא המתות החסד זוכה להתייחסות פרלמנטרית במדינות נוספות. כך, למשל, הצעת חוק החולה הנוטה למות (תיקון – מוות במרשם רופא), התשע"ה-2015 מבקשת להתיר מוות בסיוע רופא בתנאים מוגדרים היטב מחמירים מאוד; זאת בניגוד למצב החקיקתי כיום בישראל, שכן חוק החולה הנוטה למות, התשס"ה-2005 אומנם לא אוסר על אדם הרוצה בכך להתאבד, אך סיוע למעשה כזה הוא עבירה פלילית.

  חוק במינסוטה המתיר אשפוז כפוי של עברייני מין עומד כעת בפני בחינה חוקתית מחודשת. החוק קובע כי רשויות האכיפה במדינה רשאיות לכלוא במוסד טיפולי עברייני מין שהוגדרו על-ידי בית-משפט כ"מסוכנים מינית" או כבעלי "אישיות מינית פסיכופתית". זאת, אף לאחר שסיימו לרצות את עונשם. מוקדם יותר השנה, פסק שופט פדראלי שהחוק אינו חוקתי, ולאחרונה הורה למדינת מינסוטה להעריך מחדש את רמת הסיכון ואת תוכנית הטיפול של כל אחד מעברייני המין המאושפזים כעת, לשם שחרור או הקלות במקרים המתאימים. בנוסף, הורה השופט על ביצוע הערכות כאלה על בסיס שנתי. יש שיקבילו את ההסדר הנוכחי במינסוטה להסדר הקבוע בחוק העונשין הישראלי, אשר בעקבות תיקון 113 לחוק שהתקבל בשנת 2012, התווסף אליו סעיף 40ה, המאפשר לחרוג ממתחם הענישה הקבוע בחוק לגבי עבריין שנתפס כמסוכן לציבור.

  תביעה שהוגשה נגד חברת אמאזון בקליפורניה מעמידה למבחן את צורת ההעסקה במסגרת חברות "כלכלה שיתופית". חברת אמאזון השיקה לפני כשנה שירות משלוחים מהירים בשם "Amazon Prime Now", המבוסס על נהגים פרטיים שמוכנים לבצע משלוחים ברכבם הפרטי תמורת תשלום. מספר נהגים כאלה הגישו החודש תביעה נגד החברה בטענה שהיא מעסיקה אותם בתנאי עבודה מקפחים, לרבות שכר הנמוך משכר המינימום במדינה, התעלמות מעבודה בשעות נוספות ואי-תשלום הוצאות נסיעה. לטענתם, הגדרתם כפרילנסרים מאפשרת לחברה להתחמק מחוקי העבודה החלים על מעסיקים. במקרה דומה שאירע בחודש יוני האחרון, מדינת קליפורניה הכירה בנהגת של חברת Uber כעובדת שלה, בשל עומק המעורבות של החברה בפרטי הפעלתה.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, דפנה גסנר, יובל גרנית, דן טמיר, נועם רובינשטיין, יהונתן רובנס.

ערכה: אושרה גואטה.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 23.11.2015

$
0
0

  בעקבות הפיגועים שאירעו ביום שישי ה-13.11.2015 ממשלת צרפת צפויה להגביר את מאמצי המעקב אחרי אנשים בגבולותיה. במאי האחרון אישר הפרלמנט הצרפתי חוק פיקוח ומעקב המרחיב את סמכויות הממשלה לנטר שיחות ותכתובות דוא"ל חשודים בגבולותיה, וזאת אף ללא צורך בקבלת אישור בית-המשפט. החוק אף מחייב ספקיות אינטרנט להתקין מעין "קופסאות שחורות" האוגרות את המידע ומנתחות את הרגלי הגלישה של הפרט; באופן זה יכולות הרשויות לעקוב אחרי אדם חשוד בעזרת מיקומו הנקלט מהטלפון הנייד שברשותו. בחודש יולי האחרון פורסם בישראל תחקיר המאשים את המדינה במעקב אחרי אזרחים המפרסמים תכנים מחשידים בטלפון או באינטרנט, תוך שימוש בביטויים דוגמת "אל קודס", "המדינה הציונית" וכו', ואף מבצעת מעצרים בעקבות זאת. בתגובה לתחקיר הגישו מספר שרים בממשלת ישראל שאילתות לשר הביטחון המאשימים את הצבא הישראלי בריגול ובניטור בלתי חוקיים אחר אזרחים.

  בית-המשפט העליון של ארצות-הברית סירב לפסוק בסוגיית הצורך בצווי חיפוש, כאשר גורמי האכיפה במדינה מבקשים גישה למידע המצוי בטלפונים סלולריים. בעוד שה-Stored Communications Act דורש קיומה של עילה מספקת (probable cause) לצורך הנפקת צו חיפוש, המשטרה יכולה דה-פקטו לקבל צו חיפוש בדרך פשוטה יותר, בלא צורך לעמוד בתנאים הקפדניים של החוק, אם היא מצהירה בפני בית-המשפט על קיומו של בסיס סביר להאמין שהמידע יהיה רלוונטי לחקירה. במקרה שהובא בפני בית-המשפט טען העותר כי זכותו לפרטיות מופרת בשל היעדרה של ביקורת שיפוטית הבוחנת את העילות למתן צו זה. סוגייה זו מדגימה את הפער בין הקדמה הטכנולוגית והאפשרויות המתקדמות להעברת מידע לבין החקיקה הקיימת והצורך בהגנה יתרה על הזכות לפרטיות. כך, למשל, הליך חקיקתו בישראל של חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – נתוני תקשורת), התשס"ח-2007 (הידוע בעיקר בשם "חוק האח הגדול") לווה בביקורות רבות; בעקבות עתירה לבג"ץ בשנת 2012, נקבע כי על אף שהחוק פוגע בזכות לפרטיות מדובר בפגיעה מידתית, ועל-כן אין לפסול אותו אלא לפרשו בצמצום: במקרים בהם מבקשים צווי חיפוש, יש להוכיח חשד או עבירה ממשיים.

  ממשלת סין כשלה שוב בניסיונותיה לעודד חקיקה שתמגר את השימוש בעינוי כשיטה להוצאת מידע מעצורים או כאמצעי לגיטימי להשגת הודאה. דו"ח שפִּרסם Amnesty International – ארגון בינלאומי הפועל למניעת הפרות של זכויות אדם ברחבי העולם –  מעלה את החשד כי עורכי-דין לזכויות אדם אשר אמונים על ייצוג עצורים שחוו עינוי, עוברים בעצמם מסכת התעללויות הכוללת הטרדות בלתי פוסקות, איומים לחייהם, שלילת רישיונם ואף עינויים. על-אף שנעשו מספר ניסיונות להעברת חקיקה אשר אוסרת עינויים, כך טוען הארגון, הבעיה העיקרית נעוצה בהיעדרה של חקיקה ראשית וברורה האוסרת על עינויים באופן קטגורי. יתרה מכך לא נראה כי קיימת הגדרה ברורה לפעולת העינוי בחקיקה הסינית. לשם ההשוואה, ההגדרה הבינלאומית למונח "עינוי" נקבעה בסעיף 1.1 לאמנת האו"ם נגד עינויים ונגד יחס ועונשים אכזריים (CAT). ההגדרה נוקטת בלשון עמומה ורחבה במטרה לכלול כמה שיותר מקרים שעלולים לעלות לכדי עינוי. ישראל אוסרת על שימוש בעינויים ככלי חקירתי, אולם בשנת 1987 התירה ועדת לנדוי אמצעי להשתמש במספר מצומצם של פעולות חקירה מיוחדות, ואלו לא ייכנסו להגדרה האסורה של עינוי; עד שבשנת 1999 קבע בג"ץ שגם פעולות אלו אסורות.

  בית-המשפט לערעורים של ארצות-הברית (9th circuit) פסק שהמתנה ארוכה מאוד בין מועד מתן גזר-דין מוות לבין מועד ההוצאה להורג אינה מפרה את התיקון השמיני לחוקת ארצות-הברית, האוסר על "עונש אכזרי ויוצא דופן". בכך הפך את החלטתה של הערכאה הקודמת (district court – central district of California), אשר קבעה שפרק הזמן הארוך מטיל דופי חוקתי במערכת עונש המוות במדינת קליפורניה. מבין כל מדינות ארצות-הברית מובילה מדינת קליפורניה במספר האסירים שנגזר עליהם עונש מוות, ושממתינים לביצוע גזר-הדין. נושא עונש המוות שנוי במחלוקת ברחבי ארצות-הברית. כך, למשל, בית-המשפט האזורי (district court) במדינת יוטה דחה את ערעורו של נידון למוות על עונשו בחודש שעבר; ובמדינת אוקלהומה בית-המשפט לערעורים פליליים עצר את ביצועו של גזר-דין מוות באמצעות צו חירום, מספר שעות לפני ביצועו. בישראל עלה באחרונה עונש המוות לדיון ציבורי בעקבות הצעת חוק לתיקון חוק העונשין, לפיה ניתן יהיה לגזור עונש-מוות על מורשע ברצח על רקע פעולת טרור. ההצעה עוררה דיון ציבורי בנושא ונדחתה ברוב קולות במליאת הכנסת בחודש יולי השנה.

  ארגון הפועל נגד הפלות עתר לבית-המשפט העליון של ארצות-הברית, מתוקף סעיף 4 לחוק חופש המידע (FOIA), לשם קבלת נגישות למידע על אודות מדיניות הקליניקות הרפואיות שעוסקות ב"הורות מתוכננת" (הפריית מבחנה) ומקבלות תקצוב מהמדינה. בית-המשפט דחה את הבקשה לעיון במסמכים מבלי לנמק, מלבד קביעתו כי העותרים לא פירשו את דבר החקיקה באופן הראוי, זאת אף שסעיף זה לא פורש מעולם על-ידי בית-המשפט העליון. לשם ההשוואה: בית-המשפט העליון הישראלי נדרש לסוגיית הגבלות חוק חופש המידע, והתווה את המנעד הראוי בנוגע לחריג "הדיונים הפנימיים" על-פי סעיף 9(ב)(4) לחוק חופש המידע, לפיו חוק חופש המידע לא חל על דיונים פנימיים וחוות דעת פנימיות; וכן קבע כי חריג "השיבוש" בסעיף 9(ב)(1) לחוק, מאפשר לרשות להימנע ממסירת מידע אם המידע עשוי לשבש את פעילותה התקינה או יכולתה של הרשות לבצע את תפקידה.

השתתפו בהכנת הסקירה: קורל קרטנשטיין, אביב להט, מתן סטמרי, אבינדב פרויס, ערן בן גל.

ערך: תומר קנת.


הזמנה לכנס – Families-in-Law": Setting New Agendas"

$
0
0

כתב-העת משפט ועסקים ובית-ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה מתכבדים להזמינכם לסימפוזיון שיתקיים ביום חמישי ה-17 בדצמבר בנושא:

Families-in-Law": Setting New Agendas"

לצד חוקרים ישראלים שיציגו עבודות חדשות, בסימפוזיון יתארחו פרופ' סוזן אפלטון ופרופ' לורה קסלר, חוקרות מובילות בדיני משפחה ומגדר בארה"ב.

הסימפוזיון יתקיים בקמפוס הבינתחומי הרצליה.

לפרטים נוספים ולעיון בהזמנה לחצו כאן >>


סקירת חדשות מעולם המשפט | 29.11.2015

$
0
0

 בית-המשפט לערעורים של מחוז קולומביה, ארצות-הברית, דחה לאחרונה את בקשת הרשות האמריקאית לניירות ערך לשימוע חוזר בהרכב en banc –  דיון בהרכב מלא של שופטי בית-המשפט. הבקשה הוגשה בעקבות החלטה קודמת של בית-המשפט, במסגרתה נקבע כי אחד מסעיפי ה-Dodd-Frank Act אינו חוקתי. הסעיף מטיל מגבלות שונות על השימוש ב"מינרלי קונפליקט" – מינרלים המופקים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אשר הפקתם כרוכה במימון או בתמיכה ישירים או עקיפים בארגוני מורדים חמושים. גוף אשר לא עומד בתנאים הקבועים בחוק נדרש להצהיר כי מוצריו אינם "נקיים מקונפליקט". בשנה שעברה קבע בית-המשפט כי הדרישה להצהרה היא בגדר "ביטוי כפוי" ולכן פוגעת בזכות החוקתית לחופש הביטוי, המוגנת בתיקון הראשון לחוקת ארצות-הברית. הרשות לניירות ערך טוענת כי קביעת בית-המשפט מסכנת את מעמדן החוקתי של חובות גילוי אחרות של המוטלות על-ידי הרשות, ולכן תפגע בדיווח החברתי תאגידי.

 בית-המשפט המחוזי באילינוי, ארצות-הברית, פסק כי משטרת שיקגו מחויבת לפרסם לציבור סרטון קשה לצפייה המתעד ירי של שוטר שגרם למותו של נער ממוצא אפרו-אמריקני. פסק-הדין ניתן בעקבות תביעה של עיתונאי מקומי לפרסום הסרטון על בסיס חוק חופש המידע (Freedom of Information Act). המשטרה התנגדה לפרסום הסרטון, מחשש לשיבוש הליכי החקירה ואף הדגישה כי הדבר נוגד את הפרקטיקה לפיה רשות אכיפת החוק הפדרלית לא משחררת ראיות הקשורות לחקירות פליליות. בית-המשפט דחה את הטענה וקבע שהמשטרה לא הרימה את נטל ההוכחה הנדרש; והוסיף כי בעוד שחקירה נמשכת היא אכן עילה לאי-פרסום הסרטון, יש צורך בשינוי המדיניות המשפטית, תוך קידום תכלית של שקיפות ואחריות של הרשויות כלפי הציבור, אשר חשוף לפרסומים ברשתות החברתיות.

 האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות (ACLU) עתר לבית-המשפט הפדראלי במישיגן בעניין עיכוב של רשויות המדינה בתהליכי רישום שינוי מין של קהילה טרנסג'נדרית ברישיונות נהיגה ומסמכים מזהים, בטענה כי התנהלות הרשויות אינה חוקתית. הקהילה טוענת שהימנעות משינוי המין הרשום במסמכים גורמת לכך שעל חבריה לשאת מסמכים מזהים אשר אינם מתיישבים עם תפיסתם בדבר זהותם המינית. בית-המשפט קבע כי הימנעות המדינה משינוי המין במסמכים מהווה פגיעה בזכות לפרטיות וכן בזכות להליך הוגן, בכך שהדבר כופה על טרנסג'נדרים לחשוף את השתייכותם לקהילה ללא רצונם. בישראל, לעומת זאת, נקבע בעבר כי משרד הפנים יכול לאשר שינוי ברישום המין רק לאחר ניתוח לשינוי מין. הקביעה השתנתה מעט בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו שתי נשים מקהילת הטרנסג'נדרים, שבתגובה לה הודיעה המדינה לבג"ץ כי ניתן יהיה לשנות את המין הרשום בתעודת הזהות ללא צורך בניתוח, לאחר קבלת אישור מוועדת מומחים שתהיה אמונה על הנושא.

 בית-המשפט הפדראלי בארצות-הברית הודיע כי יטיל סנקציות נגד בנק סין (Bank of China) בגין ביזיון בית-משפט, מכיוון שהבנק לא עמד בחובתו להמציא חשבונות לקוחות לבקשתן של מספר חברות מותגי יוקרה, ביניהן חברת Gucci. תחילתו של התיק בתביעה לפיצויים שהגישו חברות מותגי היוקרה נגד קבוצה של זייפנים בשל מכירת טובין, כגון חיקויים לתיקי יד המזוהים עם המותגים. עם הגשת התביעה, זימנה חברת Gucci מהבנק חשבונות לקוחות, שלטענתה יסייעו לה בגילוי מידע נוסף על אודות מפעלם של הזייפנים. הבנק סירב בטענה כי הדבר יהווה הפרה של חוקי הסודיות של סין, אך, כאמור, טענה זו נדחתה. בית-המשפט נימק את החלטתו בכך שיש לנקוט בסנקציות קיצוניות על-מנת שהבנק יחשוב היטב בפעם הבאה שישקול להפר את סדרי הדין.

 סגן מזכ"ל האו"ם לענייני שינוי האקלים הודיע שוועידת המסגרת של האו"ם בנושא שינוי האקלים שתתקיים בפריז בסוף חודש נובמבר תהווה נקודת מפנה לחוקי האקלים ברחבי העולם. 166 מדינות מבין המדינות המשתתפות, האחראיות לכ-90% מפליטת הגזים העולמית, הגישו תכניות להגבלת פליטת גזי חממה, במטרה לצמצם את עליית הטמפרטורה עד סוף המאה ב-3 מעלות צלזיוס לכל היותר. הודעה זו מגיעה לאחר שבחודש יולי האחרון הכריזו נשיא ארצות-הברית אובמה ונשיאת ברזיל רוסף על חתימת הסכם משותף, שנועד להפחית את פליטת הפחמן עד שנת 2030 על-ידי הגדלת השימוש במקורות אנרגיית רוח ושמש עבור כ-20% מייצור החשמל שלהן. המשרד להגנת הסביבה בישראל קיים לאחרונה כנס שעסק בהיערכות ישראל לשינוי האקלים. בהמשך לניסיון גיבוש הסכם אקלים עולמי, אישרה הממשלה את היעד הלאומי להפחתת פליטת גזי חממה וייעול צריכת האנרגיה במשק.

השתתפו בהכנת הסקירה: לאה-לי גבעון, מגל דרור, עדי מילר, אבישג סלומון, יוני עדיני

ערכה: ליאור גולדווסר


סקירת חדשות מעולם המשפט | 10.12.2015

$
0
0

 ועדת החוקה התאילנדית דנה בתיקון חדש לחוקת המדינה אשר יאפשר לאנשי צבא לפגוע בזכויות אדם מרכזיות מבלי שיצטרכו לחשוש מהשלכות משפטיות כלשהן. הדבר עורר הדים רבים ב"משמר זכויות האדם" הטוענים כי לנוכח ההפרות הרבות שבוצעו על-ידי הצבא התאילנדי לאחר המהפכה הצבאית, מדובר במעין רשיון להרוג. שלטונות המדינה, לעומת זאת, טוענים שמדובר בתיקון נדרש לטובת בטחון המדינה, שהשימוש בו ייעשה רק במידת הצורך. פעולות החונטה הצבאית בתאילנד זכו לביקורת רבה מצד פעילי זכויות אדם ברחבי העולם מאז החלה ההפיכה הצבאית במדינה, ובתחילת החודש אף דרש משרד האו"ם לענייני זכויות אדם בדרום מזרח אסיה סגירה מיידית של מתקן הכליאה הצבאית בבנגקוק, לאחר מותם של שני אסירים.

 בית-המשפט האזורי במדינת מרילנד, ארצות-הברית, דחה את עתירתה של האגודה ההומנית האמריקאית (AHA) בעניין הצבתו של צלב המתנשא לגובה של 12 מטר ומוצג לראווה במחוז "הנסיך ג'ורג"' שבמדינה. האגודה טענה כי הצגה זו מפרה את התיקון הראשון לחוקת ארצות-הברית הקובע, בין היתר, כי המדינה לא תגביל את חופש הפולחן של אף דת, וכן לא תבליט או תכפה דת מסוימת בדרך כלשהי. בית-המשפט קבע כי הצגתו של הצלב, אשר כוללת במרכזה את הסמל של הלגיון האמריקאי, נועדה בעיקרה להנצחת ותיקי מלחמה מאזור המחוז, ולא לכפיית דת הנצרות או הפצתה לתושבי המקום.

 שלושה פליטים אשר שוחררו ממתקן מעצר באנקרה, טורקיה, עדיין עומדים בפני סכנת גירוש, זאת חרף פסיקתו של בית-המשפט האירופי לזכויות אדם (ECHR) אשר אישר בקשה למניעת גירושם חזרה לסוריה ללא הגבלת זמן. הפליטים הוחזקו בטורקיה בספטמבר, זאת לאחר שהשתתפו, כך נטען, בהפגנות וניסו לחצות את הגבול ליוון. לפי דיווחי אמנסטי, על הפליטים נאסרו באופן חוזר ונשנה ביקורים של עורכי-הדין ומשפחותיהם בזמן המעצר, ועם שחרורם הוצא צו לגירושם. גירוש פליטים לסוריה מהווה הפרה של המשפט הבינלאומי האוסר על גירוש של כל אדם חזרה למדינה בה הוא יעמוד בסכנה של הפרת זכויות אדם. זכויותיהן של אוכלוסיות מהגרות הן מהנושאים ההומינטריים המשמעותיים ביותר בעולם בימינו, שכן מיליוני מהגרים ופליטים מחפשים מקלט מסכסוכים שונים. בשבוע שעבר פנה באן קי מון, מזכ"ל האו"ם, לעצרת הכללית והזהיר את הקהילה הבינלאומית להימנע מהפליה כלפי מוסלמים, בייחוד פליטים ומהגרים הנכנסים בשערי אירופה, זאת כתוצאה ממתקפת הטרור האחרונה בפריז.

 בפסק-דין של בית-המשפט לערעורים של המחוז השני בארצות-הברית שפורסם לאחרונה נקבע כי ממשלת ארצות-הברית רשאית לא לחשוף מסמכים הכוללים פירוט של ההצדקות המשפטיות לשימוש במזל"טים, במקרים של סיכול ממוקד של יעדים במדינות הנחשדות בפעולות הקשורות לפעילות טרור. פסק-הדין פורסם בעקבות בקשה לקבלת מידע לפי חוק חופש המידע האמריקאי, שהגישו הארגון האמריקאי לזכויות האזרח והניו-יורק טיימס בנוגע למסמכים משפטיים שהוכנו על-ידי היועץ המשפטי של משרד החוץ האמריקאי בהתייחס לתקיפות מזל"טים. השימוש במזל"טים שנוי במחלוקת רבה בזירה הבינלאומית. כך, למשל, במרץ האחרון קיבלה העצרת הכללית של האו"ם החלטה אשר דוחקת במדינות לציית לחוק הבינלאומי בתקיפות של מזל"טים חמושים. דו"ח של האו"ם למאבק בטרור מאוקטובר 2013, קרא לשקיפות ואחריות בשימוש במזל"טים בפעילות נגד הטרור.

 בקיץ האחרון פירסם בעל חנות למכירת כלי-נשק בפלורידה סרטון בו הוא מכריז שלא ימכור נשק למוסלמים. לאחר פרסום הסרטון, הגישה "המועצה ליחסי אמריקאיים-איסלאם" תביעה נגד בעל החנות בטענת הפליה. בעל החנות טען להגנתו כי מעולם לא מכר למוסלמים מכיוון שמעולם לא ניסה אף מוסלמי לרכוש אצלו בחנות, ללא קשר לסרטון אמור. בית-המשפט הפדרלי בפלורידה דחה את התביעה וקיבל את טענת בעל החנות. כיוון שלא הוכח נזק, הרי שלא קיימות הוכחות לפגיעה בזכויות החוקתיות של התובע קבע בית-המשפט. חסן שיבלי, מנכ"ל "המועצה ליחסי אמריקניים-איסלאם" בפלורידה, הביע שביעות-רצון מפתיעה מפסק-הדין, ואף הוסיף כי הפסיקה מוכיחה שכאשר מוסלמי ייכנס לחנות ויופלה, בית-המשפט יפסוק לטובתו.

 בימים אלו נערכת ועידת האקלים העולמית ה-21 בפריז. בוועידה משתתפים נציגים מכ-200 מדינות, ביניהן גם נציגים ממדינת ישראל, שהתכנסו במטרה לגבש תוכנית גלובלית לצמצום פליטת גזי החממה בעולם והגבלתם לאחר שנת 2020, זאת לאחר שבוועידה האחרונה שהתקיימה בשנת 2009 בקופנהגן המדינות לא הצליחו להגיע להסכמה. השאלה המרכזית שמרחפת סביב הוועידה היא אם הוועידה תוביל לניסוח הסכם – האם הוא יחייב משפטית? הדעות חלוקות באשר לכך כיוון שבעוד שהאיחוד האירופי מעוניין בהסכם מחייב, הודו וארצות-הברית מתנגדות. מדינת ישראל, אשר משתתפת גם היא בוועידה, חתומה על מגוון אמנות בינלאומיות סביבתיות ביניהן אמנת המסגרת בדבר שינויי אקלים, אמנת קיוטו; כמו גם חוק אוויר נקי משנת 2008.

 מושל קנטקי, ארצות-הברית, הוציא לאחרונה צו מנהלי המחזיר אוטומטית לעבריינים במדינה את זכות ההצבעה ואת הזכות להחזיק במשרה ציבורית (הזכות לבחור ולהיבחר) לאחר שסיימו לרצות את עונשם. הצו – שאינו חל על אלו שהורשעו בעבירות מסוימות, כגון עבירות מין, שוחד ובגידה – זכה לאהדה ולתמיכה בקרב עורכי-דין ופעילים למען זכויות אדם מפני שמדובר ביישור קו עם התנהלותן של מרבית המדינות בארצות-הברית בכל הנוגע לזכויות הצבעה. נושא זכויות יסוד פוליטיות בישראל, כגון הזכות לבחור המוענקות לעבריינים מורשעים, הוא נושא שנוי במחלוקת. עוד בשנת 1996 הוגשה עתירה לבג"ץ בדבר שלילת אזרחותו וזכות ההצבעה של יגאל עמיר. העתירה נדחתה בטענה כי מדובר בזכות יסוד שבית-המשפט אינו רשאי לשלול. בשנת 2010 הוגשה הצעת חוק אשר ביקשה לשלול את זכותם לבחור של מי שהשתתף בפעולות טרור, אולם זו לא התקבלה.

 בית-המשפט לערעורים של מדינת ויסקונסין, ארצות-הברית, פסק כי חוק במדינה האוסר על החזקת אולר מפר את התיקון השני לחוקת ארצות-הברית. החוק אוסר על החזקת "כל סכין שנפתחת בלחיצת כפתור או קפיץ, ו/או באמצעות תזוזה…", ועל בסיסו הורשע אדם שפצע עצמו באמצעות אולר כשהיה בביתו בסיטואציה לא אלימה. בית-המשפט קבע כי התיקון השני חל גם על אולרים, בהסתמכו על פסיקת בית-המשפט העליון של ארצות-הברית בעניין District of Columbia v. Heller. בין הנימוקים להחלטה, נקבע כי סכינים אינם קטלניים יותר מאקדחים, ולאולרים יתרונות מסוימים מבחינה בטיחותית. הדיון סביב סוגיית החזקת נשק והתיקון השני לחוקה ממשיך להיות שנוי במחלוקת ברחבי ארצות-הברית. כך, למשל, בתחילת החודש בית-המשפט העליון של ארצות-הברית אישר דיון נוסף בנושא החזקת נשק חם.

השתתפו בהכנת הסקירה: יעל בני, נועה גריזים, אביה חן, יוסי מורל, הילה מנור, דפנה סבורובסקי, אלה קינן ועמית קראוסהר.

ערך: עידו מור-חיים.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 14.12.2015

$
0
0

 חברות אמריקאיות פרטיות יוכלו מעתה לכרות מחצבים על אסטרואידים ועל גופים שונים בחלל, כך קובע חוק חדש ומעורר מחלוקת עליו חתם לאחרונה נשיא ארצות-הברית. מטרת החוק החדש (SPACE Act of 2015) היא להפחית את מגבלות הרגולציה על חברות מסחריות בתחום החלל בכלל ובתחום הכרייה המסחרית של מחצבים נדירים בפרט, פעילות שעשויה להתממש כבר בשנים הקרובות. בהתאם לחוק, כל משאב שנמצא בחלל הוא קניינה של החברה שכרתה אותו, כך שלשם הגנה עליו תוכל אף לתבוע, על אדמת ארצות-הברית, כל מי שיפריע לה בפעולתה. החוק החדש זכה לביקורת נרחבת בשל סתירתו לעקרונות יסוד במשפט הבינלאומי הנוגעים לפעילות מדינתית ופרטית בחלל. החוק עשוי לסתור, בין היתר, את האיסור על הכרזת בעלות או ריבונות על עצמים שמימיים המעוגן באמנת החלל החיצון וב"אמנת הירח".

 בית־המשפט האירופי לזכויות אדם (ECHR) קבע לאחרונה שצו בית־משפט תורכי שחסם את הגישה לאתר YouTube פגע בחופש הביטוי בשטח המדינה, ולכן הפר את סעיף 10 לאמנה האירופית לזכויות אדם. האתר נחסם כי הכיל קטעי וידאו שנטען כי הם פוגעים בזכרו של "אבי האומה הטורקית", בעוד שהתובעים, אקדמאים תורכים, טענו שהצו פוגע בזכותם לקבל או להקנות מידע ורעיונות. לפי כללי ההתנהגות המקובלים באירופה, מצופה מתורכיה לפעול על-פי פסק-הדין ולתקן את ההפרה, על אף שתוקפן של האמנה האירופית לזכויות האדם ושל פסיקת בית־המשפט האירופי הוא הצהרתי בלבד. ייתכן שפסיקה זו מהווה מסמר נוסף בארון הקבורה של סיכוייה של תורכיה להתקבל לאיחוד האירופי, שכן זו אינה הפעם הראשונה בה תורכיה סופגת ביקורת בגין פגיעה בזכויות אדם בכלל ובחופש הביטוי בפרט.

 בית-המשפט הגבוה בבלפסט, צפון אירלנד, פסק כי חוקים המתירים לבצע הפלות רק במקרים קיצוניים, בהם הַאֵם ניצבת בפני סכנת חיים או פגיעה חמורה בבריאותה, מפרים זכויות אדם. על-פי פסיקת בית-המשפט היעדר התייחסות למקרים חריגים, כמו התעברות כתוצאה ממעשה אונס או גילויו של פגם מסכן חיים בעובר (כמו אנאנצפלוס), מהווה הפרה של סעיף 8 לאמנה האירופית לזכויות אדם. עם זאת, בית-המשפט ציין כי החלטתו לא מבססת "זכות כללית" לביצוע הפלות, שכן זכות זו לא קיימת אלא רק בהתקיימותן של נסיבות חריגות. בנוסף, למרות הקביעה שהחוקים הקיימים פוגעים בזכויות אדם, בית-המשפט נמנע מלהכריע בשאלה אם דרוש חוק חדש, או שמא ניתן להסתפק ביישום השינויים הנדרשים במסגרת מערכת החוקים הנוכחית.

 בית-המשפט החוקתי של ספרד פסק כי התוכנית להיפרדות קטלוניה מספרד, עליה הכריז הפרלמנט הקטלוני, נוגדת את חוק האוטונומיה של קטלוניה ואף את החוקה הספרדית. לפי תוכנית ההיפרדות, שהתקבלה בהתאם להחלטה דמוקרטית של תושבי האיזור ואושרה על-ידי המחוקק הקטלוני, קטלוניה הייתה אמורה להיפרד מספרד בהדרגה, ולהיות מוגדרת כמדינה עצמאית עד שנת 2017. מעניין לציין כי הזכות להגדרה עצמית היא אחד מהגורמים המצויים בבסיסו של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שכן התנועה הציונית זכתה להכרה בזכותה להגדרה עצמית בהצהרת בלפור, על אותו השטח שהפלסטינים דרשו לממש בו את זכותם להגדרה עצמית.

 פיילוט של "פרויקט האמת", שתכליתו חקירת מקרים של התעללות מינית בילדים, החל לפעול לאחרונה בליברפול, אנגליה. הפרויקט הוא פרי-עמלה הראשון של ועדת חקירה עצמאית לחקר התעללות מינית בילדים (IICSA), שנוסדה במטרה לחקור את כישלונם של מוסדות מוכרים באנגליה ובוויילס בהגנה על ילדים מפני תקיפות מיניות. במסגרת הפיילוט נערכו עד כה כ-12 חקירות מקבילות בחשד להתעללות מינית בילדים במוסדות שונים (כמו כנסיות  ופנימיות), ועתידות להיערך במסגרת הפרויקט כ-13 חקירות נוספות. שאיפת הוועדה באמצעות הפרויקט היא לחשוף את שמות הגורמים המתעללים, לבחון טיוחים שבוצעו בנושא וכן לספק תמיכה לקורבנות שייצרו קשר עם הפרויקט. על אף שזוהי החקירה הציבורית הרחבה ביותר שנערכה אי-פעם באנגליה ובוויילס הנוגעת להתעללות מוסדית בילדים, הוועדה לא תוכל להוביל להרשעה או לענישה של המתעללים, שכן המטרה אינה חקירת מקרים פרטניים, אלא הצגת תמונת מצב של היקף ההתעללות בילדים במוסדות שאמורים להיות בטוחים עבורם.

 בית-המשפט לתביעות קטנות בתל-אביב פסק לאחרונה פיצויים של 1,000 ₪ בתביעה שהוגשה על-פי סעיף 30א ל"חוק הספאם", לאחר שהתובע קיבל הודעה פרטית שיווקית אחת מהנתבעת ברשת החברתית Facebook. זוהי פרשנות רחבה של החוק, המגנה על הזכות לפרטיות ובכלל זה על הזכות לא להיות מוטרד, שכן רשת חברתית אינה מנויה בסעיף כאחד מאמצעי התקשורת עליהם משתרעת ההגנה. פסיקה דומה, המסווגת שיחות טלפון שיווקיות כ"ספאם" לצורך מתן סעד לפי החוק, ניתנה לאחרונה בבית-המשפט לתביעות קטנות בירושלים, וממחישה גם היא את מגמת הפרשנות המרחיבה של החוק. פסיקותיהם של בתי המשפט לתביעות קטנות הן תוצר של השאיפה להרתיע את המפרסמים ולעודד הגשת תביעות יעילות, בהתאם לדברי ההסבר לתיקון לחוק ולפסק-הדין המנחה בעניין חזני נ' הנגבי.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, דפנה גסנר, יובל גרנית, דן טמיר ויהונתן רובנס.

ערכה: אושרה גואטה.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 22.12.2015

$
0
0

 שוטרים בסין נהגו באלימות רבה נגד עיתונאים שהגיעו לסקר את משפטו של "פו ג'הצ'יאנג", אחד מעורכי הדין הבולטים לענייני זכויות אדם בסין. עו"ד פו נעצר במאי 2014 ונשפט באשמה של "הסתה לשנאה אתנית", לאחר שהעלה פוסטים נגד מדיניות המפלגה הקומוניסטית במדיה החברתית. פו הודה בפוסטים ואף התנצל וביקש מבית המשפט וממנהיגי החברה לא להיות כפופים לדיכוי המתמשך ולכבד את הזכויות החוקתיות שלו. מחוץ לבית המשפט נצפו שוטרים האוסרים על עיתונאים ודיפלומטים מהעולם להיכנס אל האולם ולסקר את הנעשה בו. גישה זו היא החמרה נגד חופש הביטוי של עיתונאים בסין שנדמה שהגיעו לשפל חדש. ואילו בישראל התעוררה ביקורת רבה בספטמבר האחרון, אז הוסף לחוק השידור הציבורי סעיף 113(ב)(5), שהגביל את חופש הביטוי של העיתונאים ולא אפשר הבעת דעה בשידור. הסעיף גרר ביקורת מעיתונאים ואנשי משפט רבים שטענו בין היתר כי "הבעת ביקורת כנגד השלטון היא נשמת אפה של הדמוקרטיה". בעקבות המחאה הציבורית והסעיף בוטל לאחרונה.

 ממשלת הונגריה ערערה בפני בית-הדין האירופי לצדק (ה-ECJ) נגד תכנית הפעולה להתמודדות עם זרם הפליטים-מהגרים ליבשת ופיזורם בין המדינות החברות באיחוד האירופי, עליה החליט הארגון במאי השנה. הסבר לפיה חלק מהמחבלים שביצעו את הפיגועים בפריז בחודש שעבר גויסו בבודפשט, לצד קליטת גל הפליטים בקיץ האחרון, הביאה את הונגריה לפנייה לבית-הדין. להתנגדותה של הונגריה הצטרפו בחודש שעבר סלובקיה, צ'כיה ורומניה, אך אלה נשארו במיעוט בניסיונן לערער על התכנית מול שאר המדינות החברות באיחוד. תחת התכנית הנוכחית, עתידה הונגריה לקלוט 306 פליטים מיוון ו-988 פליטים מאיטליה.

עת מיליוני בני-אדם מחפשים מקלט מאזורי קונפליקט, הפך נושא זכויות המהגרים והפליטים לאחת הסוגיות ההומניטריות החשובות בעולם. בשבוע שעבר, פנה מזכ"ל האו"ם, באן-קי-מון לקהילה הבין-לאומית והזהיר מפני הפליה נגד מוסלמים, בייחוד פליטים ומהגרים שמנסים להיכנס לאירופה, כתוצאה מאירועי הטרור האחרונים בפריז. בניגוד למסר המפייס של מזכ"ל האום, קרא הרפובליקאי, דונלד טראמפ לאסור לחלוטין כניסת מוסלמים לארצות-הברית. מורכבות הסוגיה מתעצמת נוכח עליית הפחד מטרור מוסלמי במערב וכן נוכח ההבחנה  הקיימת בדין הבין-לאומי בין פליטים לבין מהגרים. כך למשל, בשונה מפליטים, מדינת היעד רשאית לגרש מהגרים שנכנסו לתחומיה ללא מסמכים או מבלי יכולת להוכיח שנמלטו מסכסוך חמוש או מרדיפה.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית העניק צו עיון מחדש בשאלות הוכחת נהיגה בשכרות. הדיון יעסוק בשאלות: האם בהיעדר צו חיפוש, יכול שוטר לבצע בדיקת אלכוהול לנהג שיכור; והאם יכולה המדינה לקבוע כי אדם שסירב לבצע בדיקת אחוזי אלכוהול בדם, ללא צו חיפוש, יואשם בפשע לאור סירובו, וחזקה עליו שביצע את העבירה. הכרעתו העתידית של בית המשפט בשאלות אלה, מהווה המשך להכרעתו בעניין מק'נילי משנת 2013, שם נקבע כי שוטר מחויב להמציא צו חיפוש על-מנת לבצע בדיקת אלכוהול, אך השאלה האם ישנם מקרים חריגים המאפשרים בדיקת אלכוהול ללא צו חיפוש, נשארה פתוחה.

בישראל, החל משנת 2005 נהגים מחויבים לשתף פעולה עם שוטר המבקש לבצע בדיקת אלכוהול, זאת מכוח החוק לתיקון פקודת התעבורה, התשס"ו–2005. לפי חוק זה, נהג שיסרב לבדיקהחזקה עליו שנהג בהשפעת אלכוהול והוא צפוי לעונש הקבוע בחוק. המחוקק הישראלי היה ער לפגיעה שגורם חוק זה לכבודו של האדם, ובפרט לזכותו לפרטיות ולחירותו מעצם חיובו בבדיקה מסוג זה, בעיקר לאור העובדה כי לא נדרש אף לא חשד סביר שהנהג יהיה שיכור. לכן פירט בדברי ההסבר להצעת החוק כי ההסדר נקבע לאור האיזונים המחויבים מכוח חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו תוך איזון הערכים הנ"ל.

 קבוצת זוגות חד-מיניים ממדינת צפון קרוליינה שבארצות-הברית הגישה בשבוע שעבר עתירה לבית-המשפט (US District Court for The Western District of North Carolina) בבקשה שיכריז על חוק הפוטר פקידים מלהשיא זוגות מסוימים, אם הדבר עומד בסתירה לאמונתם הדתית כלא חוקתי. לטענת העותרים, החוק סותר את התיקון הראשון והתיקון הארבעה-עשר לחוקת ארצות הברית ביוצרו עליונות של אמונה דתית מסוימת על פני התחייבותם של פקידי הציבור. צפון-קרוליינה אינה לבד: ב-19 מדינות נוספות בארצות-הברית ישנם חוקים דומים לחוק הנדון, הנשענים על חוק פדרלי שאושר ב-1993 – Religious Freedom Restoration Act – שנועד להגן על זכויות חוקתיות הנובעות מחופש הדת. אל מול חוקים אלו, עומדת פסיקת בית המשפט העליון של ארצות-הברית מחודש יוני בעניין אוברגפל ואח' נ' הודג'ס, בה דעת הרוב קבעה שלא ניתן להתנות על הזכות להינשא או לאסור אותה, לרבות במקרה של נישואים חד-מיניים.

כוחם של פקידי הרישום בענייני נישואין נדון גם במשפט הישראלי. הנישואין בישראל נערכים על-פי הדין הדתי האישי של בני הזוג שלא מאפשר נישואים חד-מיניים. עם זאת בני-זוג חד-מיניים שנישאו במדינה אחרת זכאים להירשם במנהל האוכלוסין כנשואים, זאת בעקבות החלטת בית המשפט העליון בעניין בן-ארי נ' מנהל מינהל האוכלוסין במשרד הפנים. שם קבעה דעת הרוב בהתבסס על הלכת פונק-שלזינגר, כי לפקיד הרישום במנהל האוכלוסין אין סמכות לסרב לרשום נישואים.

 בהנהגת ממשל אובמה, שינתה ארצות-הברית את המדיניות שלה בענייני אקלים. באחרונה פורסמה תמיכתו של נשיא ארצות-הברית בכינון הסכם פריז לשינויי האקלים, המהווה לשיטתו הסכם היסטורי ונקודת מפנה עבור אוכלוסיית העולם. זאת בהמשך להתחייבותו בחודש יולי, בהסכם משותף עם ברזיל, להתמודד עם השינויים באקלים על-ידי הפחתת פליטות הפחמן לצד שימוש במקורות אנרגיה חלופיים. הסכם פריז נחתם במסגרת ועידת האקלים (COP21), שהתכנסה כחלק מאמנת האומות המאוחדות, בה התחחיבו נציגי 195 מדינות להפחתת פליטות גזי החממה ברחבי העולם ולהגבלת ההתחממות העולמית עד לשנת 2100. אף ששינוי האקלים הפך לאחת מן הסוגיות הסביבתיות המטרידות ביותר, בקרב נציגי הקהילה הבין-לאומית שוררת מחלוקת באשר לפתרונות הראויים. במרוצת השנים התאימה עצמה ישראל להבנות הבין-לאומיות בעניין אתגרי האקלים: אשררה את אמנת האו"ם לשינוי האקלים ואת פרוטוקול קיוטו לאמנת האקלים; וכן גיבשה, בשנת 2010, תכנית ממשלתית בעניין (התכנית לאומית להפחתת פליטות גזי חממה בישראל). מעניין לבחון כיצד ישפיע הסכם פריז על הדין הפנימי בישראל, ובפרט כיצד יישומו ההבנות בחוק אוויר נקי, התשס"ח-2008  ובתקנות שתיקבענה בעתיד על-ידי השר להגנת הסביבה.

 מחקר אמפירי חדש שבוצע על-ידי ד"ר רנדי אולסון, חוקר באוניברסיטת פנסילבניה שבארצות-הברית, מנתח את המגמות השונות בנישואין וגירושין לאורך 144 שנים בארצות-הברית. אולסון במחקרו אישש והפריך אמונות רבות הנוגעות לאחוזים הנישאים ומתגרשים לאורך השנים. כך לדוגמה, בארצות-הברית אוששה האמונה במחקרו כי קיימת מגמה של ירידה באחוז הנישאים. לעומת-זאת, אולסון מדגים כי אחוזי הגירושין דווקא נמוכים יותר כיום מאי-פעם. מחקר שבוצע ביחס למדינות ה–OECD מדגים כי בדומה לארצות-הברית נמדדה ירידה מתמשכת באחוזי הנישאים, אך אחוז הגירושין אחוז הגירושין, בשונה מארצות-הברית דווקא גדל. בישראל, מחקר שבוצע על-ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצביע כי אחוזי הנישואין יורדים לאורך השנים ואילו אחוזי הגירושין דווקא גדלים, בדומה למגמות באירופה. כך למשל, שיעור הנישואין הגבוה ביותר בישראל נמדד בתחילת שנות ה–70 ואילו שיעור הגירושין הגבוה ביותר בישראל נמדד בשנת 2009.

מגמות אלה, והסיבות המובילות אליהן משפיעות ועוד ישפיעו על הגדרתו המשפטית של התא המשפחתי. כך למשל, השינוי במעמד האישה ויציאת הנשים לשוק העבודה מביאה לדחייה של הקמת התא המשפחתי, מה שגורם לירידה בכמות הנישואים. סיבה נוספת לעלייה במספר הנישואין נובעת מעלייה במספר ה-"משפחות חדשות": משפחות הכוללות זוגות חד-מיניים שלרוב לא נישאים, ידועים-בציבור, זוגות המביאים ילדים מחוץ למסגרת הנישואין וכן התקשרות לא רומנטית בין זוג רק לשם הולדת ילד. כנס שערך כתב-העת משפט ועסקים בשיתוף בית-הספר רדזינר למשפטים עסק בדיוק בסוגיה זו.

 הפרלמנט הצרפתי העביר פה אחד הצעת חוק שתחייב סופרמרקטים להעביר לצדקה מזון שלא נמכר ושהמועד האחרון לשיווקו חלף, אך הוא עדיין ניתן לאכילה. הצעת החוק יוצאת נגד התופעה הרווחת של בזבוז מזון ומטילה איסור על סופרמרקטים להשמיד מזון שפג תוקפו, כפי שעשו בעבר באמצעות טבילה באקונומיקה כדי למנוע את חלוקתו. החוק החדש עשוי לחולל שינוי חברתי וסביבתי משמעותי בעולם, שכן התומכים בחוק שואפים לשכנע את הנציבות האירופית לדרוש מהמדינות החברות בה לחוקק חוק דומה. בישראל, מבקר המדינה פרסם לאחרונה דו"ח בו התריע מפני התופעה של בזבוז מזון, שעד כה טרם זכה להתייחסות ממשלתית. על פי הדו"ח, גופים פרטיים נמנעים מתרומה של המזון העודף בשל שיקולים משפטיים וכלכליים. כך למשל, אימוץ חקיקה הפוטרת תורמי מזון מאחריות פלילית ואזרחית, היה וגרם המזון נזק לאדם, תוכל להגדיל משמעותית את כמויות המזון שייתרמו לנזקקים.

השתתפו בהכנת הסקירה: נועם רובינשטיין, יעל בני, קורל קרטנשטיין, אביב להט, מתן סטמרי, אבינדב פרויס, ערן בן-גל.

ערך: תומר קנת



סקירת חדשות מעולם המשפט | 27.12.2015

$
0
0

 בשנת 2006 הובילה משטרת ניו-מקסיקו שבארצות-הברית מבצע לפשיטה על חוות לגידול סמים, אשר כלל תצפית אווירית בסיוע מסוקים וחיפוש של חממות מריחואנה. לאחר שהמסוקים זיהו חממות חשודות השייכות לאזרח בשם נורמן דיוויס, ניגשו אליו כוחות שיטור קרקעיים והציגו בפניו את החשדות על בסיס התצפית האווירית. בתגובה דיוויס הודה שהוא מגדל מריחואנה, ונתן הסכמתו לחיפוש בחממות, זאת ללא צו חיפוש מצד השוטרים. לאחרונה, כ-10 שנים לאחר שהורשע, בית-המשפט העליון של ניו-מקסיקו הפך את ההחלטות הקודמות וביטל את הרשעתו, משום שדיוויס לא הסכים לחיפוש האווירי מלכתחילה, ולכן החיפוש מנוגד לתיקון הרביעי לחוקת ארצות-הברית. בית-המשפט קבע שהתצפית האווירית שבוצעה אינה חוקתית ולכן כל ראיה המתבססת על כך אינה קבילה. פסיקה זו חשובה במיוחד לזכויות הפרט, בשל השימוש ההולך וגובר במזל"טים לצרכים משטרתיים, והסיכון הכרוך בכך לפרטיות הציבור.

 מפעילי אתר YouTube הודיעו שיעניקו הגנה משפטית למשתמשי האתר מפני בקשות להסרת סרטונים בגין הפרת זכויות יוצרים, כאשר לדעתם השימוש שנעשה בסרטון נמצא בגדר "שימוש הוגן", המאפשר להשתמש שוב בחומר המוגן בזכויות יוצרים בתנאים מסוימים בלי לקבל אישור מבעלי הזכויות. בנוסף, הודיעו מטעם האתר, סרטונים אשר חוסים תחת הגנת שימוש הוגן יוצגו כמקרה-בוחן במרכז זכויות היוצרים של האתר. המהלך נועד למנוע ניצול לרעה של מנגנון ההודעה וההסרה הקבוע בסעיף 512 (c) בחוק זכויות היוצרים האמריקאי (DMCA), אשר מאפשר לבעל זכויות יוצרים לדרוש מבעל אתר תוכן להסיר יצירה, אשר יש לגביה יסוד סביר להניח שלא אושרה על-ידי בעל הזכות. פסיקתו האחרונה של בית-המשפט הפדראלי לערעורים בארצות-הברית, העניקה ל-YouTube בסיס איתן במאבקה לשימוש הוגן. בית-המשפט קבע בפרשת סטפני לנץ שקמה חובה לבעל זכות היוצרים לבדוק טרם שליחת בקשת ההסרה, אם השימוש ביצירתו הוא בגדר שימוש הוגן. הפסיקה בישראל נוגדת את הפסיקה האמריקאית, כך, למשל, בפרשת פרמייר-ליג פסק בית-המשפט העליון כי "שימוש הוגן" עשוי להוות טענת הגנה בלבד ולא מדובר בזכות של המשתמשים במובן זה שעשויה לשמש גם כטענה פוזיטיבית.

 מועצת זכויות האדם של האו"ם אישרה השבוע החלטה לפיה כוח חקירה מיוחד המיועד לחקור תלונות בגין פגיעה בזכויות אדם יישלח למדינת בורונדי שבמרכז אפריקה. התלונות על המתרחש בבורונדי כוללות טענות בחשד לאלימות מדינית, הגבלת חופש האזרחים ושימוש בכוח בלתי סביר על-ידי רשויות האכיפה ללא הצדקה. החלטת המועצה נועדה למנוע הדרדרות למלחמת אזרחים, לאחר תקיפות שבוצעו במחנה הצבאי בעיר הבירה בוג'ומבורה, במהלכן נהרגו עשרות אזרחים. בורונדי היוותה לאחרונה מוקד לגינוי חריף מצד מועצת האו"ם והקהילה הבין-לאומית לאחר שביוני האחרון החליטו הרשויות המקומיות בבורונדי להשעות עשרה ארגונים לא ממשלתיים, שכמחציתם פעלו לקידום זכויות אדם.

 ממשלת צרפת הכריזה על מצב חירום במדינה בעקבות התקפות הטרור בפריז בנובמבר האחרון. מצב החירום מאפשר לשוטרים צרפתיים לערוך חיפושים ללא צו בבתים ולבצע מעצרים, כאשר קיים חשש לאיום או פגיעה בביטחון הציבור. בתחילת חודש דצמבר, בחן בית-המשפט החוקתי בצרפת את החוקתיות של מצב החירום, בעיקר בשל ההגבלות והפגיעה בחופש התנועה בעת ביצוע מעצר, אשר הופכות קשות יותר כאשר הדבר נעשה באופן שרירותי. קבוצות מוסלמים, התנועה נגד איסלמופוביה וארגוני זכויות אדם בצרפת ביקשו מהממשלה להסיר את מצב החירום במדינה, כאשר במהלך החודשים האחרונים הוגשו תלונות נגד ממשלת צרפת בהאשמות של התעללות ואפליה. עם זאת הטענות שנויות במחלוקת. מומחים לזכויות אדם מהאו"ם טוענים כי אירוע הירי בצרפת עונה להגדרה של פשע נגד האנושות, בהתאם לסעיף 7 לאמנת רומא, כך שלצרפת קיימת הזכות להגנה קולקטיבית בהתאם לסעיף 5 לאמנה הצפון אטלנטית.

 הנשיא אובמה הוציא לאחרונה צו נשיאותי המורה על גיוס אנשי מדעי ההתנהגות לממשל הפדראלי וחיזוק יחסי הממשל עם קהילת החוקרים בתחום מדעי ההתנהגות. הצו צפוי להביא לשינויים משמעותיים בפרופיל מאיישי המשרות בממשלת ארצות-הברית וכן באופי השירותים הממשלתיים. קדם לצו דו"ח של הבית הלבן בנושא, שמצא כי שימוש בתחום מדעי ההתנהגות עשוי לתרום לרווחת הציבור ולסייע בהגברת היעילות הכלכלית ובמימוש יעיל של תוכניות ממשלתיות ורפורמות.

  הנציבות האירופית הסכימה על חקיקת תקנות אבטחת מידע הנוגעות לאופן שבו נתונים דיגיטליים יאספו וינוהלו ברחבי האיחוד האירופי. הרפורמה מבוססת על קריאה של למעלה מ-90% מאזרחי האיחוד האירופי להאחדת זכויות ההגנה על נתונים דיגיטליים. ה"שוק הדיגיטלי היחיד" מבקש לאפשר לאנשים שליטה טובה יותר בנתוניהם האישיים. כחלק מסדר היום האירופי בענייני אבטחה, הרפורמה מבקשת להבטיח שנתונים של קורבנות, עדים וחשודים בפשיעה, מוגנים כראוי, וכן להקל על כינון שיתוף פעולה חוצה גבולות בין גופי משטרה ותובעים, למלחמה יעילה יותר בפשיעה ובטרור. נוסח התקנות הסופי יאומץ על-ידי הפרלמנט האירופי והמועצה בתחילת שנת 2016 והכללים יהפכו ישימים בשנת 2018.

 


סקירת חדשות מעולם המשפט | 4.1.2016

$
0
0

 הנשיא הצרפתי, פרנסואה הולנד, הגיש לאחרונה לפרלמנט הצרפתי הצעת תיקון לחוקת צרפת העוסקת במניעת טרור, זאת בתגובה לאירועי הטרור שהתרחשו בפריז בנובמבר האחרון. כפי שעולה מהצעת התיקון, ממשלת צרפת תוכל לשלול את אזרחותם של אזרחים שנולדו במדינה אשר הורשעו במעשי טרור, וכן להאריך את מדיניות שיטור החירום שהונהגה מאז מתקפת הטרור האחרונה, המאפשרת לקציני משטרה לבצע חיפושים ומעצרי בית ללא צו של בית-המשפט. הפרלמנט הצרפתי צפוי לדון בהצעה בתחילת השנה האזרחית. המקבילה הישראלית להצעת החוק הצרפתית כבר קיימת בסעיפים 11(ב)(2)(א)–(ג) לחוק האזרחות, אשר קובעים כי לבקשת שר הפנים מוסמך בית-המשפט לעניינים מנהליים לבטל את אזרחותו הישראלית של אדם שביצע מעשה טרור כהגדרתו בחוק איסור מימון טרור, שבגד במדינה, או שביצע ריגול חמור.

 בשבוע האחרון העביר הקונגרס בסין חוק חדש נגד טרור אשר מחייב, בין היתר, חברות טכנולוגיות לספק מידע לממשלה על אודות מוצרים טכנולוגיים, ולוודא כי מערכות המידע ברשותן בטוחות וניתנות לשליטה על-ידן. ארגונים מערביים שונים ומחלקת המדינה האמריקאית ביקרו את החוק החדש, ונימקו את עמדתן בעיקר בהיותו לא אפקטיבי במלחמה בטרור, אך כן אפקטיבי בהתייחס להגבלות שהוא מטיל על חופש הביטוי של האזרחים. בכירים בממשלה הסינית טוענים מנגד כי החוק הכרחי על-מנת להתמודד עם איומים כבדים של טרור, וכי סין רשאית להעביר חוקים אשר מגינים עליה ממתקפות סייבר. סין אינה לבדה בכל הקשור לחקיקה נגד מעשי טרור; מדינות רבות, לרבות מצרים, תוניסיה, פקיסטן ואתיופיה קיבלו בשנים האחרונות חוקים נגד טרור, אשר ספגו ביקורת הן מהאו"ם הן מארגונים בינלאומיים ומקבוצות נוספות על כך שהחקיקה מגבילה את זכויות האזרח במדינה.

 בית-המשפט של מחוז קולומביה, ארצות-הברית, דחה עתירה של עציר מנהלי המוחזק במתקן המעצר גואנטנמו בבקשה לעמוד לפני מועצת הביקורת התקופתית, וזאת למרות הוראתו המנהלית של הנשיא אובמה שיש להביא את כלל העצורים לפני מועצה זו אחת לשלוש שנים. העותר, המוחזק בגואנטנמו מאז שנת 2002 מבלי שהוגש נגדו כתב אישום, לא הופיע לפני ועדת הביקורת אפילו פעם אחת. הנימוק לדחיית העתירה הוא כי במסגרת ההוראה המנהלית לא ניתנה הסמכה לבית-המשפט לאכוף את הוראת הנשיא. פסיקה זו יוצרת מצב אבסורדי בו ההוראה ניתנה אך ללא סמכות אכיפה כלשהי, ובכך מתקיימת פגיעה קשה בחופש התנועה ובזכות הגישה לערכאות של העותר. בישראל לעומת זאת, בג"ץ מוסמך מכוח סעיף 15(ד)(1) לחוק-יסוד: השפיטה למתן צו הביאס קורפוס, ובכך הלכה למעשה מוענקת זכות הגישה לערכאות ומצומצמת הפגיעה בזכויות אדם.

 הפרלמנט הצרפתי אישר הצעת חוק אשר מאפשרת להעמיד לדין בכירים בתעשיית האופנה המעסיקים דוגמנים ודוגמניות המצויים בתת-משקל. החוק מחייב את חברות האופנה להציג אסמכתאות רפואיות לפיהן קיים יחס תקין בין מסת ומשקל הגוף לבין הגובה של כל דוגמן ודוגמנית (יחס BMI). הצעדים שנקטה הממשלה הצרפתית נועדו להגן על עובדי התעשייה מפני הדרישות הקיצוניות של עולם האופנה ביחס למשקל, וכן על האוכלוסייה הרואה בדוגמנים ובדוגמניות מודל לחיקוי. החוק מוסיף ומחייב את חברות האופנה לציין לצד כל תצלום שעובר ריטוש ועריכה של תוכנות גרפיות שונות את עובדת העריכה. ישראל היא בין המדינות הראשונות שראו לנכון להסדיר בחוק את סוגיית המשקל בעולם האופנה באמצעות חוק הגבלת משקל בתעשיית הדוגמנות, התשע"ב-2012, הידוע בכינויו "חוק הפוטושופ". בניגוד לחוק הצרפתי, החוק בישראל קובע בנוסף ציון משקל מינימלי הנדרש לעיסוק בדוגמנות.

 בית-המשפט לערעורים של קוויבק, קנדה, הפך בשבוע שעבר את החלטתו של בית-המשפט בערכאה נמוכה יותר וקבע כי חוק המוות בסיוע רופא אינו עומד בסתירה לקוד הפלילי של המדינה. הזכות למות היא נושא שנוי במחלוקת בעולם, כאשר רק בחודש האחרון העביר המחוקק הגרמני חוק המאפשר סיוע להתאבדות ממניעים אלטרואיסטים, כל עוד ההליך אינו מתנהל כעסק. בחודש מאי האחרון זוכה אדם הולנדי מאשמה לאחר שסייע לאימו בת ה-99 להתאבד. הנושא שנוי במחלוקת גם בישראל ומעורר לא מעט התנגדויות, בחלקן מסיבות הלכתיות. ביוני האחרון החליטה ועדת השרים לחקיקה לתמוך בחוק "מוות במרשם רופא", הקובע כי חולה סופני המוגדר כ"נוטה למות", יוכל לקבל מרשם לסם מרדים במינון ממית מבלי שהרופא החתום על המרשם יישא באחריות פלילית בגין המעשה. אולם עם אישור החוק הודיעה סיעת הבית היהודי כי תגיש נגדו ערר לראש הממשלה, ואם האחרון יחליט בכל זאת לקדם את החוק, איימו שרי הבית היהודי להטיל עליו וטו.

 מפלגת השלטון בפולין העבירה בשבוע האחרון תיקון המחליש את כוחו של בית-המשפט הגבוה לחוקה. בעוד בעבר נדרש רוב של תשעה שופטים על-מנת לדון בשאלות חוקתיות, החוק החדש דורש קוורום של שלושה-עשר מתוך חמישה-עשר השופטים היושבים בבית-המשפט. בנוסף, החוק החדש מחייב רוב של שני שליש לשם קבלת החלטה, לעומת המצב שקדם לתיקון אשר חייב רוב רגיל בלבד. החוק זוכה לביקורת רבה מצד מנהיגי האופוזציה, בית-המשפט העליון וארגוני זכויות אדם ברחבי העולם בשל החשש לניטרול כוחו של בית-המשפט. לאחרונה, בישראל, עלה לדיון נושא הגבלת כוחו של בית-המשפט העליון לכותרות בעקבות הצעת חוק, שקידם חבר-הכנסת ניסן סלומינסקי, בשם "חוק עוקף בג"ץ". משפטנים ופוליטיקאים ביקרו את ההצעה משום שהיא מאפשרת למחוקק להעביר דבר חקיקה, תחת מספר מגבלות פרוצדוראליות, על-אף שהוא נפסל תחילה על-ידי בית-המשפט העליון.

השתתפו בהכנת הסקירה: אביה חן, יוסי מורל, הילה מנור, דפנה סבורובסקי, אלה קינן ועמית קראוסהר.

ערך: עידו מור-חיים.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 10.1.2016

$
0
0

 בית-משפט פדראלי במדינת ניו-יורק החליט לאחרונה לאפשר המשך הליכים בשתי תביעות ייצוגיות של בעלי מניות נגד חברת Facebook, הטוענים כי החברה הסתירה את חששותיה בנוגע לצמיחתה העתידית. בשנת 2012, שנה לפני ההנפקה הראשונית (IPO) של .facebook inc, גילתה החברה כי הנדידה הגוברת של צרכנים משימוש במחשבים לשימוש בטלפונים ניידים, בהם שטח הפרסום קטן יותר, מקטינה בצורה ניכרת את סכום ההכנסות שניתן להפיק מפרסום. בתגובה לגילוי החברה קיצצה באופן משמעותי את תחזית הכנסותיה הצפויות מפרסום, קיצוץ שלא נחשף לחתמי ההנפקה וכתוצאה מכך גם לציבור המשקיעים. יש לציין כי במהלך השנה האחרונה הוגשו מספר תביעות נרחבות  נגד תאגידי-ענק. בחודש ספטמבר האחרון, למשל, תאגיד General Motors הודה בעבירה של הונאה ושילם קנס בסך 900 מיליון דולר כחלק מהסכם פשרה בתביעה שהוגשה נגדו על-ידי משרד המשפטים האמריקאי. בתביעה נטען כי החברה הסתירה מידע בנוגע לפגמים במתגי ההצתה של רכביה, במשך למעלה מעשור.

 בית-המשפט לערעורים בפנסילבניה, ארצות-הברית, קבע לאחרונה כי החלטת המחוקק לאסור העסקה במשרה מלאה של אסירים משוחררים בבתי-אבות ובמתקני דיור מוגן אינה חוקתית. בהחלטתו קבע בית-המשפט כי סעיף 503(a) לחוק ההגנה על שירותים לקשישים, המעגן איסור זה, פוגע בזכות להליך הוגן, בין היתר משום שהחקיקה רחבה וכוללנית מדי בהיותה חלה על כלל האסירים המשוחררים ללא בחינה פרטנית. בית-המשפט קבע כי הרשעה ישנה של אסיר משוחרר אינה בהכרח סיבה לגיטימית להיותו בלתי מתאים לעבודה בתחום הטיפול בקשישים. בנוסף לפגיעה בזכות להליך הוגן, איסור כזה לא משיג את המטרה שבבסיס החוק –  הגנה על קשישים. בישראל הפנים המחוקק כי תעסוקה היא נדבך משמעותי בשיקום האסיר המשוחרר, שגם כך מתקשה למצוא תעסוקה בשל תפיסות חברתיות שליליות. בשנת 1984 הוקמה הרשות לשיקום האסיר מכוח חוק הרשות לשיקום האסיר, התשמ"ג-1983. חלק מרכזי בעבודת הרשות הוא הכוונת האסירים המשוחררים בחייהם האזרחיים, בין היתר על-ידי איתור מעסיקים שיסכימו להעסיקם.

 בית-המשפט המיוחד לערעורים בארצות-הברית (CAFC) קיבל את עתירתה של להקת רוק בשם "המלוכסנים" (THE SLANTS), שבקשתה לרשום את שמה כסימן מסחרי, נדחתה על־ידי משרד סימני המסחר והפטנטים האמריקאי (USPTO). המשרד סירב בטענה שהשם מזלזל ופוגע באסייתיים. בית-המשפט קבע כי גם ביטוי הפוגע בחברי קהילות מסוימות מוגן תחת התיקון הראשון לחוקת ארצות-הברית המעגן, בין היתר, את הזכות לחופש ביטוי, ולכן הסירוב אינו חוקתי. פסק-הדין מבטל למעשה את תקנות רישום סימני המסחר האמריקניות המונעות רישום פדרלי לסימנים מסחריים "מזלזלים". קיימת מחלוקת רבה סביב שאלת רישום סימני מסחר ושמות פוגעניים בשנים האחרונות. כך, למשל, בשנת 2014 ארגון ה-USPTO קבע ששמה של קבוצת הפוטבול "וושינגטון רדסקינס" (REDSKINS) מזלזל באינדיאנים. סעיף 11(5) לפקודת סימני מסחר החקוקה בישראל קובע כי סימן הפוגע בתקנת הציבור או במוסר הוא סימן שאינו כשר לרישום. באחת הפרשות נקבע כי גם סימן שעלול לגרום לפגיעה בציבור מסוים עשוי להיפסל לרישום מסיבות של תקנת הציבור.

 במיאמי עומדת על הפרק הצעת חוק המגבילה את השימוש בכטב"מים בשעות הפנאי. מטרת החוק המוצע היא להחמיר את כללי האכיפה ואת הפיקוח על הנושא ברמה המדינית. לטענת מנסח ההצעה רשות התעופה הפדראלית (FAA) לא מציעה אכיפה מספקת בפועל, דבר המקל עם מטיסי הכטב"מים, אך מסכן את בטחון הציבור. החוק טרם עבר, שכן כשההצעה הגיעה לאוזני הרשות, היא דרשה להוסיף בחוק התייחסות לכך שהיא בעלת הסמכות הבלעדית לפקח על המרחב האווירי, וכן שהיא האחראית הבלעדית לכל המתרחש באוויר – היא ולא המחוקקים המקומיים. במקביל, הציגה הרשות חוקים חדשים הנוגעים לכטב"מים, שדורשים מהמשתמשים בהם, בין היתר, להירשם במאגר מידע לאומי. יותר מעשרים מדינות העבירו לאחרונה חוקים הנוגעים לכטב"מים, והחוקים החדשים של רשות התעופה הפדראלית עשויים להתנגש עם החוקים המדינתיים, שכן האחרונים לרוב נוקשים יותר.

בישראל, במהלך שנים אסרו התעשיות הביטחוניות איסור גורף על הטסת כטב"מים אזרחיים, עד לחקיקת חוק הטיס. על-פי הקבוע בחוק קיימת הבחנה בין מטיס עם רישיון לבין מטיס חובב. מטיס עם רישיון יכול להטיס כטב"ם בתוך שטח הערים ועד לגובה של 100 מטרים; לעומתו מטיס חובב אינו רשאי להטיס בשטח הערים ומוגבל להטסה עד לגובה של 50 מטרים בלבד.

 החוקרים כהן, גורון וקומינרס פרסמו מאמר חדש בשם Empirical Evidence on the Behavior and Impact of Patent Trolls: A Survey. במאמרם הם בוחנים את תופעת "טרולי הפטנטים" – כינוי גנאי לחברות המשתמשות בדיני זכויות היוצרים באופן אופורטוניסטי. המאמר בוחן את השלכות התנהגותן של "ישויות לא פעילות" (Non-Practicing Entities) הרושמות ורוכשות פטנטים באופן נרחב, ללא כוונה לעשות בהם שימוש פעיל אלא רק כדי לתבוע על הפרתם. התופעה הרווחת הביאה לעלייה חדה במספר תביעות הפרת פטנטים בארצות-הברית בעשור האחרון. ההשלכות שמצאו החוקרים כוללות השפעה שלילית משמעותית על החברות הנתבעות, המתבטאת בפגיעה בחדשנות, במחקר ובפיתוח. הדבר נובע, בין השאר, מהתמקדותם של "טרולי פטנטים" בחברות שאינן מחזיקות מחלקות משפטיות גדולות ונאלצות להסיט משאבים רבים לליווי משפטי על חשבון השקעה בטכנולוגיות חדשות.

 הפרלמנט של מדינת גמביה שבאפריקה אישר הצעת חוק האוסרת על ביצוע ההליך האכזרי של מילת נשים וקבע עונשים כבדים של מאסר וקנסות לאלו אשר יפרו את החוק. הצעת החוק עברה כחודש לאחר שנשיא המדינה גינה את התופעה מפני שאין בקוראן ציווי לבצעה. מילת נשים מעוררת דאגה בינלאומית רבה, והיא נהוגה בלמעלה ממחצית מדינות אפריקה, ובשנת 2010 היא בוצעה על כ-80% מהנשים בגמביה בגילאי 15 עד 49. המדובר בפולחן שנערך מסיבות תרבותיות, גורם לנזק פיזי ונפשי אצל הנשים הנימולות ומעודד אפליה על בסיס מגדר, עינויים ופגיעה בזכויות של נשים ונערות. בעבר מילת נשים בוצעה גם בקרב יהודי אתיופיה, אך התופעה מוגרה לאחר שעלו ארצה, שכן על אף שמילת נשים אינה אסורה על פי חוק, היא לא נהוגה בישראל.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, דפנה גסנר, יובל גרנית, דן טמיר, נועם רובינשטיין, יהונתן רובנס.

ערכה: אושרה גואטה.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 29.2.2016

$
0
0

 במסגרת הדיון בעניין Welch v. United States הסכים בית-המשפט העליון של ארצות-הברית לדון בשאלה אם ניתן להחיל עונש מוגבר באופן רטרואקטיבי מכוח חוק ה-Armed Career Criminal  Act (ACCA). החוק קובע עונש מינימום של 15 שנים לאדם אשר הורשע יותר מפעמיים בפשע אלים או בפשע סמים חמור,  במקום ענישה מקסימלית של 10 שנים הקבועה כיום בחוק ה-Gun Control Act, זאת לאחר שבמקרה דומה קודם נקבע שה-ACCA פוגע בזכות להליך הוגן כחלק מהתיקון החמישי לחוקה האמריקאית, מכיוון שהמונח "פשע אלים" אינו מוגדר באופן ברור, ולכן לא הוחל. בעקבות פסק-הדין הדעות בבית-המשפט חלוקות בנוגע לשאלה אם צריך ליישם את ההלכה על כל האסירים המרצים כיום עונש מוגבר בשל החוק. הדין הישראלי מתמודד עם הסוגיה במסגרת סעיף 5(ב) לחוק העונשין ונוקט במדיניות הפוכה ומקלה מזו האמריקאית, בקבעו כי מקום בו לאחר שניתן פסק-דין חלוט נעשה שינוי מקל בחקיקה, יוכל אדם לעתור להפחתה בעונשו בהתאם לאותו שינוי.

 בשנה שעברה בית-הדין לצדק של האיחוד האירופי ביטל לאלתר את מדיניות הנמל הבטוח של ממשלת ארצות-הברית והאיחוד האירופי משנת 2000, שבמסגרתה הועבר מידע אישי ממדינות האיחוד האירופי לחברות עסקיות בארצות-הברית, ביניהן פייסבוק, גוגל ואמזון. לאחרונה, הגיעו ממשלת ארצות-הברית והאיחוד האירופי להסדר חדש בדבר העברת מידע (E.U.-U.S. Privacy Shield), לפיו תוגבר האכיפה בדבר סוג המידע האישי שעובר, ובכך זכות העיון בנתונים האישיים תחדל מלהיות כללית, אלא תהיה מוגבלת בתנאים ותיעשה על-ידי פיקוח מצד גוף אובייקטיבי שיוקם לעניין זה. כמו-כן, ההסדר מציע הגנה אפקטיבית לאזרחים בדמות פיצוי עבור אזרחים שפרטיותם נפגעה. אם אכן ההסדר יאושר על-ידי בית-הדין, מדובר בהישג חסר תקדים בדבר הגנת הפרטיות על אזרחים שמוסרים את המידע האישי שלהם ברשתות החברתיות וברשתות האינטרנט.

  בית-המשפט לערעורים של המחוז השני בארצות-הברית דן לאחרונה בשאלה האם "היספני" נכלל בהגדרת המושג "גזע" לצורך טענת אפליה על בסיס גזע. הדיון בשאלה התקיים במסגרת תביעתו של כריסטופר ברלה, קצין משטרה לבן אשר טען כי הופלה לרעה על-בסיס גזע ולא קיבל מינוי לתפקיד משטרתי בכיר, כי העדיפו על פניו קצין משטרה ממוצא היספני, אשר הוא בעל כישורים נמוכים מאלו של ברלה, כך לטענתו. בתגובה לתביעתו, השיבה המשטרה כי הטענה חסרת כל בסיס שכן "היספני" אינו נחשב כגזע, ועל-כן טענת האפליה של ברלה חסרת יסוד. בית-המשפט קבע כי לצורך הפעלת סעיף 1981 לחוק שוויון הזכויות האמריקאי (Equal rights under the law) די בכך שהאפליה האסורה תתקיים על-בסיס מוצא או מאפיינים אתניים, או העדרם של מוצא או מאפיינים אלו, ועל כן נקבע כי ניתן להחיל את המוצא ההיספני במסגרת החוק.

  בית הנבחרים של ארצות-הברית אישר הצעת חוק שתדרוש ממי שמועסק במחלקת ההגנה האמריקאית לדווח ישירות לשירות המדינתי להגנת הילד על כל חשד באשר להתעללות בקטין במתקן צבאי. ההצעה כעת נבחנת בסנאט לאישור. חובת הדיווח הנוכחית של אנשי הצבא היא רק דרך השרשרת הפיקודית, דבר היוצר פער בתקשורת בין שרותי הגנת הילד לבין מחלקת ההגנה. הצעת החוק נקראת על שם טליה וויליאמס בת החמש, אשר נפטרה לאחר התעללות שביצע אביה ששירת בצבא ארצות-הברית בבסיס הוואי. אמה הביולוגית של טליה, אשר יזמה את הצעת החוק, תבעה בשנת 2008 את ממשלת ארצות-הברית בטענה שהצבא נכשל בדיווח על אודות החשד להתעללות בבתה. בית-המשפט בהוואי מצא שעל-אף שהאחריות העיקרית היא של שירותי הגנת הילד במדינת הוואי, למחלקת ההגנה האמריקאית אחריות בהתמודדות במקרי התעללות בקטין במתקנים צבאיים. בית-המשפט פסק שגורמים רבים בבסיס הצבאי נכשלו בדיווח על אודות התעללות בטליה, ביניהם המשטרה הצבאית והרופאים. בעלי התפקידים האלו נכללים בהצעת החוק.

 בית-המשפט המחוזי בלונדון קבע לאחרונה כי חלקו בדירה של גבר נשוי יועבר לאחר מותו לבת-זוגו המתגוררת עמו ב-18 השנים האחרונות, ולא לאשתו ממנה נפרד אך לא התגרש כדין. הדירה הייתה בבעלות משותפת של בני-הזוג, אולם לאחר פטירתו של הגבר, תבעה אשתו על-פי דין את הזכויות בדירה. בתום דיונים שנמשכו כארבע שנים בית-המשפט פסק לטובת בת-הזוג. בדומה למוסד המשפטי של ידועים בציבור בישראל, מדינות רבות מתמודדות עם פערי חקיקה ביחס לרכושם של זוגות המתגוררים יחדיו ללא נישואין, ונדרשת התאמה של החקיקה לשלל האתגרים הנוצרים ביחס לזכויות בני הזוג. פסק-הדין מדגיש את הצורך בעיגון הסכמי מגורים משותפים והכנת צוואה, על-מנת למנוע מחלוקות במקרי ירושה לאחר מוות.

השתתפו בהכנת הסקירה: נועה גריזים, עדי מילר, אבישג סלומון, לאה-לי גבעון, יוני עדיני.

ערכה: ליאור גולדווסר.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 6.3.2016

$
0
0

 בשבוע שעבר נשבעו החברים הרפובליקנים בוועדת המשפט בסנאט לחסום כל מועמד לבית-המשפט העליון של ארצות-הברית שיוצע על-ידי הנשיא אובמה. אחד-עשר חברי הוועדה הרפובליקנים עמדו על כך שלא יקיימו כל דיון בנוגע למועמדים פוטנציאליים עד שהנשיא החדש שייבחר ייכנס לתפקידו בינואר. אם החלטה זו תישאר בעינה, בית-המשפט העליון יפעל בהרכב של שמונה שופטים בלבד עד חודש אפריל בשנה הבאה. זוהי התקופה הארוכה ביותר בה פעל בית-המשפט העליון בהרכב חסר. מקרה דומה בישראל התקיים בדיון בבג"ץ שנסב על אודות שאלת ההשלכות שיש לתקופת "ערב בחירות" ולכהונתה של ממשלת-מעבר על הליך חידוש מינויים ציבוריים (במקרה זה מינוי למועצה דתית בקריית אונו). בפסק-הדין נפסק שמינויים לתפקידים בשירות הציבורי לא יבוצעו על-ידי גורמי הממשל טרם הבחירות אלא ימתינו עד לכינון ממשל חדש. הודגש כי חריגה ממינוי על-ידי הממשל החדש תתבצע רק כאשר יש באיוש תפקיד מסוים צורך חיוני של ממש אשר אם לא יענה, ייצור חלל העלול לפגוע באינטרס ציבורי חשוב.

 רשויות האכיפה בארצות-הברית נתקלו לאחרונה במבוי סתום לאחר שלא הצליחו לפרוץ את מכשיר האייפון של המחבל מהטבח שאירע בסן-ברנרדינו. בסופו של דבר כל הניסיונות של הרשויות לפרוץ למכשיר הפעילו את מנגנון הריסת ה-Data של האייפון. על-מנת לעקוף את המנגנון האמור ביקש ה-FBI מחברת אפל שתסייע לו בפריצת הקוד – בקשה שנדחתה על-ידי אפל בטענה להפרת פרטיות לקוחותיה. העניין עבר לדיון בבית-המשפט המחוזי בקליפורניה, אשר הורה לאפל ליצור תוכנה שתעקוף את מנגנון הריסת ה-Data של האייפון במקרים כגון זה, על-מנת שזו תעביר את החומרים הרלוונטים לידי ה-FBI. אפל מצידה דבקה בטענת הפרטיות שלה, וביקשה להורות על הקמת פאנל מומחים שיידון באיזון הנכון הנובע מהסתירה בין בטחון המדינה לבין הזכות פרטיות. לאחר שקיבלה פניות רבות מטעם הציבור בנושא, פירסמה אפל רשימת שאלות ותשובות על אודות מדיניות הפרטיות שלה. הצהרה זו מגיעה לאחר שמשרד המשפטים האמריקאי קרא למהלך ההתנגדות של אפל "אסטרטגיה שיווקית" בלבד.

 פרויקט הספרים הדיגיטליים של חברת גוגל עלול לחשוף אותה לתביעה בפני בית-משפט העליון של ארצות-הברית על הפרה חמורה של זכויות יוצרים. בשנים האחרונות חברת גוגל, בשיתוף מספר רב של ספריות אוניברסיטאיות ברחבי ארצות-הברית, עובדת על פרויקט רחב היקף שמטרתו סריקה דיגיטלית של מיליוני ספרים, במטרה להנגיש מספר רב של ספרים לכל משתמשי האינטרנט ברחבי העולם. לפי גילדת הסופרים האמריקאית, גוגל סרקה עד כה למעלה מ-20 מיליון ספרים, כשלפחות עבור ארבעה מיליון מתוכם היא לא קיבלה רישיון ממחברי הספרים ומבעלי הזכויות, ובכך נאשמת החברה כי לא עשתה "שימוש הוגן" בקניין הרוחני, כמחייב בסעיף 107 לחוק בארצות-הברית. הפסיקה האמריקאית קובעת כי הגנת "שימוש הוגן" תתקיים כאשר נערך שינוי בגרסה קיימת של ספר עד כדי הפיכתו לגרסה בפני עצמו (Perfect 10 v. Google). לפי גילדת הסופרים גוגל לא ערכה שום שינוי בספרים שסרקה ועל-כן לא עומדת לה הגנת "שימוש הוגן". בישראל קיימת הגדרה דומה לזו המצויה בחקיקה האמריקאית למונח "שימוש הוגן" המצויה בחוק זכויות יוצרים, התשס"ח–2007. סעיף 15 לחוק מעגן את "זכות העמדה לרשות הציבור". הפעולה העיקרית שעליה נועדה זכות זו להגן היא העמדת היצירה לאינטרנט על-ידי בעל זכות-היוצרים תוך שמירה על "שימוש הוגן" ביצירתו. כל אדם אחר שירצה להעלות את היצירה לאינטרנט יחויב לקבל הסכמה מפורשת מבעל היצירה. זכות זו יובאה מאמנת WIPO (World Intellectual Property Organization). יש לציין כי ארצות-הברית לא אימצה בצורה רשמית את הזכות הזו ועל-כן סביר שחברת גוגל לא תוכל להשתמש בה.

 לאחרונה פורסם כי חברות טכנולוגיה מובילות בארצות-הברית (כדוגמת פייסבוק, טוויטר וגוגל) הגישו התנגדות להצעת חוק של ממשלת בריטניה. לפי ההצעה, החברות תידרשנה למסור לרשויות המדינה בתוך שנה את מאגרי המידע והנתונים שברשותן על אודות פעילות המשתמשים, וזאת כדי לסייע לרשויות בפעילותן למניעת טרור, עבירות הסייבר והפשיעה. בהתנגדות החברות, הנתמכת באיסור למעקב מקוון בארצות-הברית ובמדינות מערביות נוספות, עולה חשש כי מסירת המידע תפגע בהצפנה ובקידודים אשר תוביל לחשיפת משתמשים לפרצות אבטחה משמעותיות. בתוך כך, החברות הציעו לקבוע נורמות בינלאומיות, אשר לא יגרמו להפרת מחויבותן המשפטית, בתחום השיפוט שבו פועלות, כדוגמת הזכות לפרטיות המשתמשים ולשמם הטוב. לאחר פרשת סנודן (הדלפת תכניות המעקב של הממשל האמריקאי) וחיקוק בסין כנגד הטרור (המתיר מעקב אחר המשתמשים), איסוף נתונים ומעקב אחר משתמשים הפכו לאקטואליים מתמיד, ומהווים דוגמה טובה לאתגר של הדין להתאים עצמו לשינוי העיתים. בבחינת הדין בישראל, בעקבות איומים ביטחוניים תמידיים, איסוף המידע ומעקב מקוון על-ידי שירותי הביטחון הישראליים, למען ביטחון המדינה ונוכח הפגיעה בזכות לפרטיות, נעשה בכפוף להוראות סעיף 11 לחוק שירות הביטחון הכללי, תשס"ב-2002 (חוק השב"כ).

 בית-המשפט הפדרלי בוונקובר, קנדה, פסק לאחרונה כי גידול שתילים של צמח הקנאביס על-ידי חולים המחזיקים באישור לצריכת מריחואנה רפואית, מהווה זכות חוקתית ועל כן יש להתירו. בית-המשפט פסק שההסדר הקודם סותר את הוראות הצ'רטר הקנדי המתיר פגיעה בזכויות אדם אך ורק בכפוף לעקרונות הצדק המהותי, בכך שהוא מייקר את עלויות השימוש לציבור החולים ואינו מאפשר שליטה על מינוני הצריכה מצידם. לאחרונה הוגשה הצעת חוק ישראלית לתיקון פקודת הסמים המסוכנים ביוזמת חברת-הכנסת שרן השכל, המבקשת להתוות מדיניות של דה-קרימינילזציה בכל הקשור לצריכה עצמית של קנאביס. ההצעה כוללת סעיף המאפשר לכל אדם אשר מלאו לו 21 לגדל שתיל קנאביס לשם צריכה עצמית. על-פי דברי ההסבר להצעה, הפללת צרכני הקנאביס אינה תואמת את הלכי הרוח של מדינה חופשית ודמוקרטית ומהווה פגיעה בזכויות הפרט אשר עלולה להוביל אזרחים נורמטיביים ושומרי חוק למעגל הפשע ללא הצדקה.

 לאחרונה חתם מושל מדינת וירג'יניה על מספר חוקים שמטרתם ליצור מנגנוני בטיחות לנשיאת נשק על מנת למנוע מחשודים וממורשעים בעבירות של אלימות במשפחה מלשאת נשק. החקיקה הנוכחית בווירג'יניה עדיין מתירה לקבל רישיון לשאת נשק, אך החוקים החדשים יחייבו כאלו החשודים בעבירות אלימות בתוך המשפחה להפקיד את נשקם בתוך 24 שעות מהגשת כתב אישום נגדם. צעדי החקיקה הם חלק מתהליך רחב יותר המתרחש בארצות-הברית בכל הנוגע לפיקוח נשק, וזאת בעקבות המודעות הגוברת לבעיה לאחר מספר אירועים שהתרחשו לאחרונה בארצות-הברית, שבעקבותיהם הודיע הנשיא ברק אובמה על הוראות מנהליות הנוגעות לפיקוח נשק אשר יחייבו את העסקים המוכרים נשק בארצות-הברית לקבל רישיון מתאים וכן לבצע בדיקת רקע על הלקוחות המיועדים. הוראות אלו ממשיכות את מגמת הכרסום בתיקון השני לחוקת ארצות-הברית, לפיו כל אדם רשאי לשאת נשק לצורך שימושו האישי.

 קליניקות לביצוע הפלות בלואיזיאנה, ארצות-הברית, מבקשות מבית-המשפט העליון של ארצות-הברית לבלום חוק שנחקק בשנת 2014, ושנכנס לתוקפו בשבוע שעבר לאחר פסיקתו של בית-המשפט לערעורים של המחוז החמישי. החוק קובע שרופא המעוניין לבצע הפלה יוכל לבצעה רק אם קיים בית-חולים שיימצא במרחק של עד 48 קילומטרים ממיקום קליניקת ההפלות, בו הוא רשאי לטפל במטופלים. שלוש מתוך ארבע קליניקות הקיימות בלואיזיאנה אינן עומדות בתנאי הנדרש ולכן צפויות להיסגר. כך, בדומה למדינת מיסיסיפי, תישאר קליניקה אחת בלבד בכל המדינה בה ניתן לבצע את ההליך. חקיקה זו מהווה נדבך נוסף להגבלות המחמירות בלואיזיאנה המצמצמות משמעותית את הזכות לבצע ההפלה. לאחרונה נעשה ניסיון בישראל להסדיר את הטיפול בהפסקות הריון כחלק מהצעת חוק הפסקת הריון, התשע"ו-2015 באופן ממצה וברור, כך שיבוטל הצורך בקבלת אישורה של ועדה מקצועית בטרם תבוצע הפלה.

 הנציב הגבוה לזכויות אדם מטעם האו"ם קורא לממשלת איחוד האמירויות לשחרר חמישה עצירים ביטחוניים הנמצאים במעצר ממושך של שנה וחצי. חמשת העצירים, אזרחי לוב, נעצרו בחודש אוגוסט 2014 בחשד למעורבות בארגוני טרור. הנציב קרא לשחרורם של החמישה עקב הפרה בוטה של זכויות אדם אשר כוללת עינויים, חתימה על הודאה עקב שימוש בעינויים, נזק רפואי בלתי הפיך כתוצאה מהאלימות ומטיפול רפואי לקוי ומניעת גישה לערכאות ויכולת ערעור על המעצר. שימוש בהודאה אשר נגבתה תחת עינויים אינו תקף במשפט הבינלאומי, עובדה זו אף מצוינת בפירוש באמנת האו"ם נגד עינויים, עליה חתומה איחוד האמירויות. מדינת ישראל חתומה אף היא על האמנה הזו, ואף נקבע בפרשת הוועד הציבורי נגד העינויים בישראל כי השימוש בעינויים ובאלימות בחקירות של כוחות הביטחון, לרבות השב"כ, אסורים.

 הפרלמנט הפולני חוקק לאחרונה חוק המאפשר לממשלה למנות את ראשי הטלוויזיה הציבורית והרדיו הציבורי, כמו גם דירקטורים בשירות הציבורי. לדברי נשיא פולין, המהלך נעשה כדי להבטיח ש"המדיות השונות במדינה יהיו ללא פניות, אובייקטיביות ואמינות". המינויים יעשו על-ידי שר האוצר ולא בדרך של תחרות המנוהלת ומפוקחת על-ידי המועצה הלאומית לשידורים (KRRiT). הנציבות האירופית הביעה חשש שהחוק יגרום להפרה של זכויות אדם, לסיכון ערכי האיחוד האירופי ובפרט פגיעה בכללי חופש התקשורת; יתר-על-כן החקיקה עשויה לפגוע בהפרדת הרשויות ובאיזונים והבלמים במדינה. בישראל, שר התקשורת אחראי על מינויים של המפקחים על התקשורת והאחריות בידיהם. כך, למשל, תאגיד השידור הציבור מוקם מכוח חוק, ושר התקשורת אמון על מינוי חברי המועצה. לאחר המינוי חברי המועצה אינם תלויים בממשלה והם עצמאיים לחלוטין.

השתתפו בהכנת הסקירה: אביה חן, אביב להט, יוסי מורל, הילה מנור, דפנה סבורובסקי, מתן סטמרי, אלה קינן, עמית קראוסהר וקורל קרטנשטיין.

ערך: עידו מור-חיים.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 13.3.2016

$
0
0

 בית-הדין האירופי לצדק (ECJ) פסק כי מדינה רשאית להכווין פליטים בשטחה למקומות מוגדרים למגורים, בפרט במקרים שבהם הם טרם השתלבו בחברה במדינה המארחת. העותרים, פליטים ממוצא סורי, טענו שקביעת מקום מגורים מוגדר פוגעת בזכותם לתנועה חופשית. בית-הדין אמנם התיר ייחוד מקומות מגורים מסוימים לפליטים, אך עמד על כך שהפליטים לא צריכים לסבול מנחיתות בהשוואה לזרים אחרים באיחוד האירופי, באופן זה שצריכה להינתן להם גישה שווה לזכויות סוציאליות, ולשם ייחוד מקום מגורים עבורם, צריכה המדינה לנמק זאת בסיבה הולמת.

פסק-הדין של בית-הדין מתכתב עם הערות אגב של בית-המשפט הישראלי בבג"ץ המסתננים, אשר הציע פתרונות של שליטה ופיקוח על מקום מגוריהם של פליטים כצעד פוגעני פחות בהשוואה לכליאה. עם זאת, חוקתיותו של נוהל מסוג זה טרם נדונה בישראל.

 בית-המשפט בערב הסעודית גזר לאחרונה עשר שנות מאסר ו-2000 הצלפות על אדם שהביע עמדות בעלות אופי אתאיסטי בפוסטים שפרסם ברשתות חברתיות. המשטרה הדתית, אשר אמונה בין היתר על ניטור ופיקוח של הרשתות החברתיות במדינה, מצאה למעלה מ-600 "ציוצים" של אותו אדם אשר הכילו התבטאויות בעלות סממנים אתאיסטיים. חלק מהציוצים שללו את עובדת קיומו של אלוהים, ואחרים היו ממוקדים יותר וכללו ביקורות על חלקים מהקוראן ועל היבטים שונים של האסלאם.

הנאשם, גבר בן 28, הודה בגלוי כי הוא אתאיסט, טען כי זו זכותו להחזיק באמונה זו וסירב להביע חרטה. מעבר לשנות המאסר ולהצלפות שנגזרו עליו, בית-המשפט קנס את הנאשם בסכום של 20,000 ריאל (ששווים כ-5300$).

 בית-המשפט לפשעים בסיכון גבוה בגואטמלה הכיר לאחרונה בכך שעבירות מין שבוצעו בנשים יוגדרו כפשעי מלחמה בנסיבות מסוימות. בית-המשפט פסק שפשעים נגד האנושות שביצעו שני חיילים יכללו גם אקטים של שיעבוד מיני של נשים מקומיות, וגזר עליהם עונש של 360 שנות מאסר. פסק-הדין נחשב לפורץ דרך מאחר שניתן על-ידי בית-משפט ארצי, להבדיל מתיקים דומים שנוהלו בבתי-המשפט של האו"ם. הגדרת שיעבוד מיני כפשע מלחמה בבית-משפט ארצי מהווה תקדים בעל משנה-חשיבות לקידום הצדק ברבות ממדינות אמריקה הלטינית, ושולחת מסר ברור לפיו גוף האישה אינו חלק משדה הקרב. התקדים בונה סטנדרט הוכחה המבוסס על עדויות הניצולות בלבד, ולא דורש ראיות פיזיות לצורך הרשעה, שכן בדרך כלל תיקים כאלה מתנהלים רק בחלוף עשרות שנים מעת ביצוע הפשע המיני, כאשר כבר לא קיימות ראיות פיזיות לביצועו.

 הליך פלילי ראשון באשמת הרס אתרי מורשת נפתח בבית-הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC). הרס מכוון של אתרי מורשת, היסטוריה, רפואה ודת מוגדר באמנת רומא כפשע מלחמה (פרק 8, סעיף 2(e)(iv)), אך מעולם לא הוגש כתב אישום על כך לבית-הדין הבינלאומי. במקרה הנוכחי, מואשם אחמד אל-פאקי אל-מאהדי, בכיר בארגון טרור איסלמי שפועל במערב אפריקה, באחריות ישירה להרס שיטתי ונרחב של אתרים כאלו בשנת 2012, בעיקר בעיר טימבוקטו שבמדינת מאלי. המשפט מעורר עניין רב, בין השאר משום שתוצאתו עשויה להשפיע על התמודדות עתידית עם פשעי הטאליבן באפגניסטן ודעאש בסוריה ובעיראק.

 חמש נשים הגישו תובענה ייצוגית נגד מדינת ניו-יורק בגין חוק המטיל מס על רכישת מוצרי היגיינה נשית כגון טמפונים ותחבושות הגייניות. לטענת התובעות החוק קובע סטנדרט בלתי-הוגן בשל כך שבמקביל לקביעה כי מוצרי היגיינה נשית ימוסו, הוא פוטר ממס מוצרים המותאמים לגברים, כגון מוצרים לטיפול בהתקרחות. בהתאם, טענתן המרכזית של התובעות היא כי החוק מתייחס לצרכי נשים בצורה שונה מאשר לצרכיהם של גברים ובכך מפר את חוקות ארצות-הברית וניו-יורק המכירות בזכות לשוויון כזכות חוקתית.

 בית המחוקקים בקליפורניה, ארצות-הברית, שוקל הצעת חוק שתאסור על עובדי מדינה לנסוע במימון ממשלתי למדינות שהן "נגד-הומוסקסואלים" (Anti-gay). החוק המוצע יחול על נסיעות בעלות אופי מנהלתי בלבד ולא יחול על מחוקקים או על נסיעות למטרות פוליטיות. החוק נועד להתמודד עם חקיקה שמקדמת אפליה בשם הגנה על חופש הדת, דוגמת חוק "שיקום חופש הדת" באינדיאנה, המאפשר לנותני שירות מתן יחס מפלה מטעמי דת. נכון לעכשיו, אם יעבור החוק, טרם ברור על אילו מדינות יחול, אך הוא בהחלט יחול על מדינות המקדמות חוקים מפלים כמו אינדיאנה.

 עורך-דין לזכויות אזרח הגיש תביעה פדרלית נגד מושל מדינת מיסיסיפי, ארצות-הברית, בדרישה להוריד את דגל המדינה מכל בנייני הממשלה ולמחוק ממנו את סמל הקונפדרציה השנוי במחלוקת, המסמל לדעת רבים את המאבק לשימור העבדות. בשנים האחרונות כל מדינות דרום ארצות-הברית הסירו את סמל הקונפדרציה מדגלן בשל עלייה בטרור ולחץ מצד ארגוני זכויות אדם, אולם מיסיסיפי היא המדינה היחידה אשר בוחרת להמשיך לשלב את הסמל בדגלה הרשמי. כשבוע לפני שהוגשה התביעה הדורשת את שינויו של דגל מיסיסיפי, התנהלו בבית המחוקקים של מיסיסיפי ניסיונות להסרתו של סמל הקונפדרציה מהדגל. חששם של המתנגדים לדגל הנוכחי הוא שדימויי הקונפדרציה מעוררים אלימות גזענית כלפי אזרחים אפרו-אמריקנים וכן מפרים את התיקון ה-14 לחוקת ארצות-הברית, שמטרתו למנוע אפליה ופגיעה בזכויות אדם.

 בית-המשפט האירופי לזכויות אדם פסק לטובת אדם שהורשע קודם לכן בעבירה של שוטטות בזמן הפגנה שהתקיימה במוסקבה בשנת 2012. יבגני פרומקין השתתף בהפגנה נגד בחירתו מחדש של ולדימיר פוטין לקדנציה שלישית; בעיצומה של ההפגנה, קוצר מסלולה ולבסוף אף הופסקה. פרומקין שסירב להתפנות ממקום ההפגנה הוחזק במעצר למשך 36 ללא אפשרות לראות שופט, בגין הפרה של צו פיזור ההפגנה. לטענתו, הוא לא יכול היה לציית לצו באופן מיידי, בשל ההמון ששהה ברחוב והבלבול בקרבו. בית-המשפט האירופי קבע שהרשויות ברוסיה הפרו את האמנה האירופית לזכויות אדם: המשטרה הרוסית לא הבטיחה מעצר הולם, פגעה בחירותו של פרומקין והפרה את זכותו להתאספות והתאגדות. יתרה מכך, זכותו לחירות וביטחון הופרה באמצעות המעצר הארוך והלא חוקי לפני המשפט.

במקרה דומה בישראל, בית-משפט השלום בתל-אביב זיכה נאשמים אשר הפגינו מול שדה התעופה שדה דב נגד מבצע "עופרת יצוקה", אשר הואשמו בביצוע עבירות של התקהלות אסורה והשתתפות בהתפרעות לאחר הוראת פיזור. השופטת נאור ציינה כי זכות ההפגנה והמחאה היא מנשמת אפו של המשטר הדמוקרטי, אשר הוכרה בפסיקה כזכות יסוד הנגזרת מהזכות לחופש הביטוי. בנוסף נפסק שהמדינה לא הצליחה להוכיח את התמלאות יסודות העבירה של השתתפות בהתקהלות אסורה ושהמתקהלים נענו תוך פרק זמן סביר ביותר להוראות הפינוי של המשטרה. בשנת 2013 תוקן חוק סדר הדין הפלילי, כך שהסמכות להעמיד לדין בעניין הפגנות הוצאה מידיו של התובע המשטרתי ומצויה כיום בידי הפרקליטות.

 מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הזהיר ששימוש בפצצות מצרר בשטחים מאוכלסים, מצדה של הקואליציה בהובלת ערב-הסעודית המעורבת במלחמה בתימן נגד החות'ים, עשוי להוות פשע מלחמה. פצצות מצרר הן נשק אשר נאסר בשימוש לפי האמנה בדבר חימוש מצרר משנת 2008, אותה אשררו 118 מדינות, כשערב הסעודית אינה נמנית על מדינות אלו. פצצות אלו מהוות סיכון מיוחד לאזרחים, כיוון שהן מכילות פצצות קטנות המתפזרות על פני שטח נרחב, ולעיתים קרובות אינן מתפוצצות מיידית אלא נותרות בשטח ועשויות להתפוצץ בהמשך כתוצאה ממגע או טלטול שלהן.

גם מדינת ישראל מעולם לא אשררה את אמנת חימוש המצרר משנת 2008, ויש שטוענים שצה"ל השתמש עשה שימוש בנשק מסוג זה במלחמת לבנון השנייה. עם זאת, לאחר המלחמה צה"ל שיתף פעולה עם האו"ם על-מנת להסיר את האיום הנשקף לאזרחים. עמדת ישראל ושאר המדינות אשר לא אשררו את האמנה היא כי הדיון בנושא פצצות המצרר צריך להיערך במסגרת האמנה על כלי נשק קונבנציונליים מסוימים, ואין מקום לאיסור גורף על שימוש בפצצות אלו.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, דפנה גסנר, נועם רובינשטיין, דן טמיר, יובל גרנית, יהונתן רובנס, מגל דרור, יעל בני ואבינדב פרויס.

ערכה: אושרה גואטה.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 20.3.2016

$
0
0

 תביעה של כ-400 גברים בגין סירוס רצוני שנעשה להם הוכרעה לאחרונה על-ידי בית-המשפט בהודו. כהן-דת השפיע על אותם הגברים לעבור את הסירוס והבטיח להם התעלות אלוהית בתמורה. הטענה המרכזית בכתב התביעה הייתה לפגיעה נפשית וגופנית שנגרמה לגברים, בהתאם לסעיף 320 לחוק העונשין ההודי המגדיר "סירוס" כפגיעה חמורה באדם. בפסקה 10 לפסק-דינו מצהיר בית-המשפט כי "אדם נורמטיבי" לא יעבור הליך של השחתת גופנית שכזו מרצון, לשם התעלות רוחנית – ובכך נקבעה הפגיעה בגופם. הסוגיה מעוררת שאלה סביב יסוד ההסכמה הרצונית לפגיעה עצמית; בתביעה זו לא היה ספק שניתנה הסכמה רצונית של גברים בגירים, אך למרות-זאת, התקבלה טענתם. הגם שמבחינה נורמטיבית, הסיבה לקבלת טענת הגברים ייתכן ותיחשב ראויה, הלכה למעשה ניתן לראות כי במדינות רבות דוגמת אוסטרליה, גרמניה וארצות-הברית תתקבל טענה בגין פגיעה גופנית (להוציא טענה של רשלנות רפואית) רק כאשר בוצע הליך כפוי על אדם, כלומר לא בהליכים רצוניים ולא כאשר עסקינן בסירוס רצוני. כך לדוגמה, במקרים רבים מבוצעים ניתוחים בילדים שמוגדים כ- intersex, במקרים אלה מתקבלת החלטה בשם הילד בעודו עולל על המשך גידולו באופן מסוים. מקרים אלו הוגדרו כהליכים כפויים ולא רצוניים שבוצעו בילד ומהווים פגיעה בו. בשנת 2013 התכנסה הוועדה לזכויות אדם של האו"ם לדיון בנושא והפצירה בכלל המדינות לעשות התאמות לחוקיהם כך שלא תתהווה פגיעה בזכויות ילדי אינטרסקס.

 בדרום קרולינה נחקק חוק חדש האוסר על ביצוע הפלות לאחר השבוע ה-20 של ההיריון, למעט מצבים בהם חייהן של הנשים נמצאים בסכנה בעקבות ההיריון, או בהתאם לקביעתו של רופא כי העובר לא ישרוד מחוץ לרחם האישה. הסנקציה בגין הפרת החוק נקבעה עד לגובה של 10,000 דולר בנוסף לשלוש שנות מאסר. ספק אם החקיקה הולמת החלטת בית-המשפט העליון במדינה בעניין Casey ו-Row v. Wade, לפיה זכותה של האשה להחליט על הריון מוגבלת כאשר לעובר יש חיות (viable), קרי בשבוע ה-23 או ה-24 או בהתאם לנסיבות רפואיות ספציפיות. מסתמן כי החוק הוא חלק ממגמת כרסום רחבה יותר בפסיקת בית-המשפט העליון ויש בו משום פגיעה בפרטיותה של האשה ההרה, והיא מוגבלת בקבלת ההחלטות הרפואיות אישיות ופרטיות עם הרופא שלה.

על פי החוק המדובר, היריון כתוצאה מאונס או גילוי עריות, ואף מצב בו ידוע מראש כי העובר ייוולד עם מוגבלויות חמורות, אינם מהווים עילה להפסקת היריון. בישראל חוק העונשין קובע כי ועדה שהוסמכה לדון בבקשה להפסקת ההיריון תאשרה אם גיל ההיריון אינו עולה על 24 שבועות מלאים; האישה טרם הגיעה לגיל הנישואין, או מלאו לה ארבעים שנה; ההיריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי או מיחסי עריות, או שהוא שלא מנישואין; העובר עלול להיות בעל מום גופני או נפשי; המשך ההיריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לאישה נזק גופני או נפשי.

 בית-המשפט העליון של בנגלדש אישר גזר-דין מוות שהוטל על פוליטיקאי לשעבר, חבר האופוזיציה, בגין ביצוע פשעי מלחמה במהלך מלחמת העצמאות בשנת 1971. מיר קאסם עלי אשר הורשע בעבירות של רצח ועינויים, היה איש עסקים וחבר המפלגה האסלאמית הגדולה ביותר בבנגלדש "ג'מעת-א-איסלאמי", אשר הייתה אחת מהסיעות שהביעו התנגדותן לפיצול מזרח פקיסטן דאז. יותר משלושה מיליון בני אדם נרצחו ואלפי נשים נאנסו במהלך המלחמה, אך המפלגה הכחישה ביצוע פשעים אלו. קאסם עלי ירד למחבוא בזמן שחברי מפלגתו נעצרו; עד שבשנת 2012 נמצא עלי והוטל עליו גזר דין מוות על-ידי הטריבונל הבינלאומי לפשעים בבנגלדש. ארגון זכויות האדם "אמנסטי" ביקר בעבר את הטריבונל על כך שהמשפט אותו ערך, בו הועמדו לדין פושעי מלחמה, לא עמד בסטנדרטים הבינלאומיים של משפט הוגן. הפעם האחרונה שבית-משפט בישראל גזר עונש מוות שבוצע היה בשנת 1962, אז הוצא להורג הפושע הנאצי אדולף אייכמן. בכתב התביעה הואשם אייכמן בחמישה-עשר סעיפי אישום, בהם פשעים נגד העם היהודי ופשעים נגד האנושות. משפטנים בעולם, ובכללם אף מי שכפרו בזכותה של מדינת ישראל לשפוט את אייכמן, ציינו את ההגינות שאפיינה את השופטים, וכן את השמירה הקפדנית על עקרון משפט ההוגן.

 בית-המשפט הגבוה לצדק (High Court of Justice) בבריטניה קיבל את תביעותיהן של שתי עיירות בניגריה נגד תאגיד הנפט והדלק הבינלאומי של (Shell), בשל מעורבותו בדליפות הנפט בשטחן. העיירות טוענות לרשלנות מצד התאגיד במהלך טיפול בדליפות הנפט, שהביאה לזיהום נרחב בשטחי חקלאות ובאזורי דיג – מקורות הפרנסה של התושבים. התביעה הוגשה בעקבות מספר תביעות קודמות נגד התאגיד בהן הוכחה חובתה הנזיקית של החברה ונפסקו תשלומי פיצויים בסך 55 מליון ליש"ט, מהגבוהים אי-פעם עקב נזק סביבתי. דו"ח של אמנסטי משנת 2015 קבע שדיווחי התאגיד בנוגע לאופן הטיפול בדליפות הנפט במשך השנים היו חלקיים ולא-מדויקים.

בדין הישראלי הטלת אחריות נזיקית על תאגיד בגין נזק סביבתי אינה נפוצה. הפסיקה הכירה באפשרות הטלת האחריות הנזיקית (כך, למשל, בפרשת מודיעים ולוטם), אך דומה שבעניין נזק סביבתי אחריות זו מצומצמת יחסית לאור קושי בהוכחת קשר סיבתי או זיהוי המזיק הספציפי. כך היה למשל בפרשת נחל הקישון, שם החליט בית-המשפט שלא להטיל פיצויים נזיקיים בגין זיהום הנחל. להשלמת התמונה נציין כי הלוחמים שנפגעו בשל הזיהום בנחל הקישון הוכרו כנכי צה"ל וזכו לפיצוי ממשרד הביטחון, זאת בהסתמך על דעת המיעוט של הנשיא בדימוס שמגר במסקנות הוועדה לבדיקת הנושא בראשותו.

 בית-המשפט העליון באנגליה גיבה בפסק-דין את החלטת רשות המיסים האנגלית להגביל את הבונוסים של בכירי הבנקים. בית-המשפט פסק בסוגיית מיסוי הבונוסים שמשולמים על-ידי בנקי השקעות לבכירים בבנק וקבע שאינן פטורות ממס. הפסיקה שמה סוף לניסיוניות שונים של הבנקים הגדולים כמו – "UBS"או  "Deutsche Bank – לתכנוני מס אגרסיביים אשר מתחמקים מתשלומי מס, עבור בונוסים המוענקים כמניות בחברות ייעודיות ("offshore"). הפסיקה מחייבת את הבנקים לשלם עשרות מיליוני דולרים כהחזרי מס לרשות המיסים האנגלית. בישראל נפסק בשנת 2013 בפרשת "גליקמן" שיש לחייב בכירים להצהיר על מענקים שונים בגין עבודתם גם אם נטען שזו "מתנה", לאור העובדה שמענק או בונוס הניתן בכל צורה מבוסס על אינטרס עסקי.

 בית-המשפט העליון של כווית דחה ערעור על עונש מאסר של ארבע שנים שנגזר על אזרח שהואשם בהעלבת שופטים, עת שכתב הערות פוגעניות נגד מספר שופטים ברשת החברתית-הדיגיטלית "טוויטר". הרשעה זו מצטרפת לעונש מאסר שנגזר על עיתונאי בגין העלבת האמיר של כווית, שעה שפרסם ביקורת נגדו, ולעונשי מאסר כבדים בגין העלבת הנביא מוחמד ואמירות בגנות האסלאם. כל אלה התאפשרו לאחר שממשלת כווית החלה לעקוב אחר פעילות המשתמשים ברשתות האינטרנט. בישראל, ניכרת עלייה בהגשת כתבי אישום בגין העלבת עובדי ציבור, אשר מתרחשת במקביל להגברתה של התופעה המוכרת כ"תופעת השיימינג" ברשתות החברתיות, ובכללה העלבת נושאי משרה בממשל וברשויות. בהקשר זה נציין כי בדין הישראלי קבוע עונש של שלוש שנות מאסר בגין ביזוי או פגיעה במעמדם של שופטים בסעיף 255 לחוק העונשין. עם זאת, ביקורת המעוררת עניין ציבורי, אינה נמנית עם האיסור ונתפסת כלגיטימית במשטר הדמוקרטי, המעניק מעמד בכורה לחופש הביטוי. לצד הביקורת המותרת, בישראל מושרשת היטב צנזורה בנושאי צבא וביטחון, אשר ניכר כי משנה פניה ומותאמת בשינויים המחייבים לעידן האינטרנט והטכנולוגיה.

השתתפו בהכנת הסקירה: קורל קרטנשטיין, אבינדב פרויס, יעל בני, מתן סטמרי, אביב להט וערן בן-גל.

ערך: תומר קנת.



סקירת חדשות מעולם המשפט | 28.3.2016

$
0
0

 מושל וירג'יניה חתם על חוק תחרויות הפנטזיה (Fantasy Contests Act) ובכך הפך את וירג'יניה למדינה הראשונה בארצות-הברית שמסדירה בחקיקה ספורט פנטזיה מקוון, המכונה "ליגת החלומות". המשתתפים במשחק המקוון יכולים להרכיב נבחרות וירטואליות של שחקנים אמיתיים מענפי ספורט מקצועי, המתחרות על-סמך ביצועים סטטיסטיים של השחקנים. החוק, שייכנס לתוקף ב-1 ביולי מחייב מפעילי תחרויות ספורט מקוון להירשם אצל רשויות המדינה ולערוך ביקורת עצמאית שנתית. המפעילים יידרשו להגיש דו"חות כדי להוכיח עמידה בהוראות החוק, ביניהן הדרישה שהמשתתפים יהיו בני 18 לפחות, וכן הפעלת רגולציה המונעת מעובדי הקבוצות וקרובי משפחותיהם מלהשתתף במשחקים. החוק קובע סנקציות בדמות קנס של 1,000$ עבור הפרה ואף מאפשר לתבוע אזרחית בגין הפרת סעיפי החוק. ההסדרה בחקיקה נובעת מהתראות של מומחים רבים, שהזהירו כי ספורט הפנטזיה עלול להוות צורה בלתי חוקית של הימורים. היועץ המשפטי בהוואי קבע בחוות-דעת שאתרי ספורט מקוון הגובים תשלום עבור השתתפות נחשבים להימורים, ולפיכך אינם חוקיים. במקביל, הכריז היועץ המשפטי בטקסס שאתרי ספורט פנטזיה בלתי חוקיים.

 מושל מדינת ג'ורג'יה ומשרד התחבורה במדינה ערערו לאחרונה לבית-המשפט העליון של ג'ורג'יה, לאחר שבית-המשפט המחוזי בפולטון פסק כי ארגון ה"קו קלקס קלאן", המוכר בזכות קידום רעיונות של עליונות הגזע הלבן ותמיכה באנטישמיות, כמו גם היסטוריה של פעולות אלימות, רשאי להמשיך בהליך התביעה נגד המדינה, בטענה שזו מונעת מהארגון להשתתף בתכנית הקהילתית של "אימוץ כבישים" (Adopt-a-Highway). התכנית נוצרה בשנת 1989 על-ידי משרד התחבורה במדינה, במסגרתה עמותות וגופים אזרחיים מתנדבים לפעילות ניקוי של צידי הדרך בכבישי המדינה, בתמורה לכך שמוצבים שלטים בצדי הכבישים המפרסמים את שמותיהם של הגופים המתנדבים. כאשר נציגי ה"קו קלקס קלאן" ניסו להתקבל לתכנית, הדבר נמנע מהם בשל "מסורתם הארוכה להפרעת הסדר הציבורי" ובשל "פוטנציאל לאי-סדר חברתי". הארגון פנה לבית-המשפט המחוזי של פולטון בבקשה לקבלת צו מניעה וסעד הצהרתי, ותביעתו התקבלה. בית-המשפט פסק כי המדינה לא נהנית מחסינות שלטונית, שעה שמדובר בטענות חוקתיות כגון חופש הביטוי. עד אשר יוכרע הדיון בבית-המשפט העליון המדינתי, משרד התחבורה הודיע על הקפאת כל בקשות ההצטרפות לתכנית.

 בית-המשפט המחוזי בדיסלדורף, גרמניה, פסק לאחרונה נגד מדיניות השימוש בלחצן ה"לייק" של פייסבוק באתר הקניות המקוון Peek & Cloppenburg. התביעה התעוררה בעקבות תלונה של ארגון צרכנים, שטען כי האתר העביר את נתוני המשתמשים לפני שמבקרי האתר השתמשו בלחצן ה"לייק" המוכר. בהחלטתו קבע כי נדרשת הסכמה נאותה מלקוחות האתר להעברת פרטיהם, לפני ההתחברות וההזדהות שלהם לפייסבוק. בפסיקתו קבע כי קישור המפנה להצהרה על הגנת נתונים בתחתית העמוד אינה מהווה אינדיקציה לכך שנתונים אישיים של המשתמש עומדים לעבור לרשת החברתית. עוד קבע שהאתר לא הקפיד על הסטנדרטים הראויים להעברת נתונים, ובכך הפר את חוקי הגנת נתונים של גרמניה. העונש צפוי להיות קנס של עד 250,000€ או מעצר מנהל הרשת עד שישה חודשים. המקרה מגיע לאחר שפייסבוק כבר התמודדה לאחרונה עם אתגרים משפטיים רבים בעולם, ביניהם בבית-המשפט הפדרלי לצדק של גרמניה, שקבע כי מנגנון חיפוש החברים של פייסבוק אינו כדין, שכן מאפשר חשיפת תוכן שיווקי גם למשתמשים שאינם נמנים ברשימת החברים של המפרסם. במקרה אחר בבלגיה, בית-המשפט הורה לפייסבוק לחדול מכל המעקב של משתמשים בתוך המדינה אשר לא נרשמו לרשת החברתית, לאור הפגיעה בפרטיותם.

 בית-המשפט הפדרלי בברזיל נתן צו ביניים המונע את מינויו של נשיא ברזיל לשעבר, לולה דה סילבה, שהואשם בתחילת החודש בהלבנת הון ומצג שווא של נכסים, לתפקיד ראש לשכת הנשיאה הנוכחית, דילמה רוסף. הצו ניתן לאחר שנחשפה הקלטת שיחת טלפון ממנה עולה כי לולה מונה לתפקיד במטרה להיות מוגן מפני העמדה לדין, וזו הובילה למחאות ברחבי ברזיל. בהתאם לדין הברזילאי, מינויו של לולה היה מונע את חקירתו בבית-המשפט הפדרלי ומחייב חקירה רק בבית-המשפט העליון, הגורם היחיד המוסמך לעסוק בחקירת פקידי ממשל. פרשה זו היא חלק ממגוון אירועים שפקדו לאחרונה את הממסד הפוליטי של ברזיל, במסגרתם פוליטיקאים רבים נחקרים בחשד למעשי שחיתות, לרבות הרשעתו של חבר קונגרס בתחילת החודש.

 בית-המשפט העליון בדרום אפריקה דן לאחרונה בשאלה האם המשפט הבין-לאומי המנהגי מבטל הלכה למעשה את חסינותם של ראשי-מדינות מכהנים בגין פשעי מלחמה, רצח עם ופשעים נגד האנושות. הדיון התעורר לאחר שהרשויות במדינה סירבו לעצור את נשיא סודאן חסן אחמד אל-בשיר בעת שהשתתף בוועידה של ראשי מדינות אפריקה ביוהנסבורג בשנה שעברה, בעקבות תביעה שהוגשה נגדו ב-ICC בשנת 2008 על ביצוע רצח עם. בעקבות הסירוב, טענו נציגי המרכז לחקיקה וזכויות אדם של דרום אפריקה כי הרשויות פעלו בניגוד לדין הבין-לאומי, ופנו לבית-המשפט, אשר קבע פה אחד כי שלילת החסינות לא התפתחה לנוהל, ועל-כן לא ניתן לעצור את הנשיא.

השתתפו בהכנת הסקירה: מגל דרור, עדי מילר, נועה גריזים, יוני עדיני ולאה-לי גבעון.

ערכה: ליאור גולדווסר.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 4.4.2016

$
0
0

 מזה כשנתיים שבמדינת קליפורניה, ארצות-הברית, קיים חוק המחייב בתי-ספר במחוזות השונים במדינה לאפשר לתלמידים טרנסג׳נדרים לבחור באיזה תא שירותים או מלתחות הם רוצים להשתמש, וזאת כדי שיוכלו להשתתף בפעילויות בית-הספר ללא קשר למינם. בכל בית-ספר במחוז סן דייגו קיימים תאי שירותים ומלתחות הנגישים לכל סטודנט. לאחרונה, התעורר באחד מבתי-הספר דיון בנוגע לאיזון הנכון אשר יאפשר לאותם תלמידים טרנסקסואליים להזדהות בצורה פתוחה עם המין עימו הם מזדהים, ובמקביל יאפשר לסטודנטים שאינם טרנסקסואליים להרגיש נוחות וביטחון בבית-הספר. המתנגדים לחוק טוענים כי הוא מאפשר לתלמידים שאינם טרנסקסואלים להתחזות לכאלו כדי להשתמש בשירותים או המלתחות המיועדות לנשים. בחודש מרץ 2014 קיבלה הכנסת את התיקון לחוק זכויות התלמיד, כך שיכלול איסור הפליה מטעמי נטייה מינית וזהות מגדרית. זו הפעם הראשונה שאיסור בדבר הפליה מגדרית מופיע בחקיקה בישראלית. משנת 2013 הוגשו מספר הצעות חוק שנועדו להחיל על חוקים שונים בדין הישראלי האוסרים אפליה, פרשנות האוסרת על אפליה גם בשל נטיה מינית או זהות מגדרית, כאשר האחרונה הוגשה כבר בתחילת השנה הנוכחית.

 בית-הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר (ICTY) גזר 40 שנות מאסר בפועל על רדובאן קרג'יץ', נשיאה לשעבר של רפובליקת הסרבים-בוסנים, לאחר שהורשע בביצוע פשעי מלחמה במהלך מלחמת בוסניה שהתרחשה בין השנים 1992–1995. חלק ממעשיו כנשיא כללו פעולות טרור נגד אוכלוסייה אזרחית במהלך מצור על העיר סרייבו, וכן טיהור אתני של בוסנים מוסלמיים בסרברניצה, אשר הסתכם בטבח של למעלה מ-8000 גברים ונערים מוסלמיים בעיר. קרג'יץ' ופרקליטו, פיטר רובינסון, הודיעו שהם מתכוונים לערער על גזר הדין. עורכי-דין לענייני זכויות אדם מחזקים את גזר-הדין בטענה כי זו ההחלטה המשמעותית ביותר שניתנה בבית-הדין מאז הקמתו לפני כ-23 שנים. ההרשעה מעניקה, ולו במעט, סוג של תחושת צדק מצדם של אלו אשר סבלו מהמלחמה הנוראית, ואשר גרמה למותם של כ-100,000 בני-אדם.

 נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, צפויה להגיש תביעת דיבה נגד סנטור שקשר את שמה לפרשת השחיתות שמסעירה את ברזיל. הנשיאה שימשה כיושבת-ראש חברת הנפט "פטרובראס" שבשליטת הממשלה, בעת שזו כרתה חוזים שכללו תשלומי-יתר רבים ששימשו לצורך שוחד ומימון קמפיינים של פוליטיקאים רבים בברזיל. הסנטור דיליסידיו אמארל, מי שהיה ראש מפלגת הפועלים בסנט הברזילאי וכן מי שאף חתם בעצמו על עסקת טיעון בשל מעורבותו בפרשה, האשים את הנשיאה בכך שידעה על הנעשה ומנעה חקירות בנושא. הנשיאה, שעד כה שמה לא נקשר ישירות לפרשה, נמצאת מזה מספר חודשים בתהליכים להדחתה עקב פרשות השחיתות והמצב הכלכלי הרעוע של ברזיל. גם בישראל ניסו פוליטיקאים להתמודד עם האשמות שונות שהופנו כלפיהם באמצעות תביעות דיבה, אך עקב ס' 15(4) לחוק איסור לשון הרע, שענייננו הענקת הגנת תום-לב לדעה שהופנתה כלפי התנהגותו של בעל תפקיד ציבורי, וכן פסיקות בית-משפט העליון בפרשות אבנרי, אפל ושרון – ניתן לראות כי בישראל, בדרך כלל, יגבר חופש הביטוי על-פני לשון הרע בהקשר של אנשי ציבור.

 ארגון זכויות האדם, אמנסטי אינטרנשיונל, פרסם לאחרונה הודעת גינוי בעקבות פסיקה של בית-המשפט בערב הסעודית, אשר לטענתו פוגעת אנושות בחופש הביטוי. על-פי פסק-הדין, אללה ברינג'י, עיתונאי מקומי המוחזק במעצר למעלה משנתיים מבלי שפגש עורך-דין, נמצא אשם בעבירה לפי סעיף 6 לחוק פשעים קיברנטיים. בית-המשפט הסתמך בפסיקתו על "ציוציו" של הכתב בחשבון הטוויטר האישי שלו, בהם העליב את רשויות השלטון והסית לכאורה נגד גופים במדינה. ברינג'י, אשר חלק מציוציו מביעים תמיכה בזכויות אדם, בקידום נשים ובתמיכה באסירים הכלואים על-ידי הממשל, נשפט לחמש שנות מאסר בפועל, שמונה שנים של איסור יציאה מגבולות המדינה וכן לסגירה מיידית של חשבונו בטוויטר.

 הסנאט במרילנד, ארצות-הברית, אישר פה-אחד הצעת חוק אשר תשנה משמעותית את האופן בו נידונים עברייני סמים קלים. לפי הצעת החוק, הענישה בעיקרה תעבור ממאסר לדגש על הטיפול בעבריינים. השינויים במבנה גזר-הדין יאפשרו למדינה לחסוך בעלויות הכרוכות במאסר בכלא ולנאשמים, המרצים עונש מינימלי, לערער על עונשם. תומכי הצעת החוק טוענים כי היא נחוצה למען הבטחת שלום הציבור. תיאורטית, המצב בישראל אמור להיות דומה למצב לו שואפת הצעת החוק לעיל. קריאה של הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מובילה למסקנה שעל המדינה להמעיט בהגשת כתבי אישום על עבירות סמים קלים, קל וחומר כאשר מדובר בעבירה ראשונה. אולם, נראה כי בפועל, חרף ההנחיות, המשטרה אינה מרפה ממעשני הסמים הקלים, ולדברי היועץ המשפטי לשעבר, מני מזוז, אין הדבר משתלם, לא ברמה של הפרט ולא ברמה של בזבוז משאבי אכיפה.

 מנגנון האו"ם לטריבונלים בינלאומיים פלילים (UNMICT) עצר השבוע באופן חריג עיתונאית צרפתייה בגין עבירה על ביזיון בית-המשפט בהתאם לפסיקתו של ה-ICTY שניתנה בשנת 2011. העיתונאית, פלורנס הרטמן, כתבה בספרה Paix et Châtiment על הדרך בה טיפל ה-ICTY בפשעי המלחמה שאירעו בזמן המלחמה ביוגוסלביה לשעבר, וחשפה שהטריבונל מונע מהציבור מידע בנוגע למעורבות סרביה בטבח בסרברינקה ב-1995. תחילה, נקנסה הרטמן בסכום של 7,000 אירו, אולם בהמשך שונה עונשה לשבעה ימי מאסר בפועל. ערכאת הערעור של ה-ICTY היא זו שפסקה על צו מעצר זה בשנת 2011, ועל-אף תקופת המאסר הקצרה, החליט נשיא ה-UNMICT להורות על שחרורה המוקדם של העיתונאית.

השתתפו בהכנת הסקירה: אביה חן, יוסי מורל, הילה מנור, דפנה סבורובסקי, אלה קינן ועמית קראוסהר.

ערך: עידו מור-חיים.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 10.4.2016

$
0
0

 בעוד מספר שבועות יחליטו שופטי בית-הדין האירופי לצדק (ECJ) האם יש להגביל את סמכויות המעקב המעוגנות בחוק הבריטי, ובפרט ייבחנו חוקיות אופן השגת המידע מצד המשטרה ושירותי המודיעין, הליך האישור השיפוטי של אופן השגת מידע זה, ויכולת הרשויות הבריטיות לעקוב אחר מידע שמקורו בדואר-אלקטרוני, שיחות טלפון והודעות טקסט. מחד גיסא, בריטניה עתידה לבצע בקרוב משאל-עם לגבי עזיבת את האיחוד האירופי, כך שהחלטת ה-ECJ בנושא עשויה להיות לא רלוונטית. מאידך גיסא, אם ההחלטה תתקבל בעוד בריטניה חברה באיחוד האירופי, היא עשויה להיות בעלת השפעה אדירה על כוחותיה ועל יכולותיה של סוכנות הביון הבריטית (GCHQ). החשש להגבלת סוכנות הביון מתגבר נוכח קביעה קודמת של ה-ECJ בנושא, לפיה חלקים מחוק המאפשר לכוחות הביטחון לעשות שימוש ברישומי טלפון ואינטרנט של אזרחים (חוק ה-“Dripa”) אינם חוקיים ואינם תואמים את החוקים של האיחוד האירופי.

בישראל, בניגוד לאיחוד האירופי, ההתערבות שיפוטית בתחום סמכויות המעקב והביון היא מינימלית. כך, למשל, הסמכות המרכזית בנוגע לאישור האזנות סתר ביטחוניות בישראל נתונה לראש הממשלה, ובית-המשפט העליון קבע כי אין לדרוש מראש הממשלה למסור מידע על מספר היתרי האזנות הסתר שסיפק לשב"כ.

 ממשלת סודן חתמה על תכנית להפסקת השימוש בילדים כלוחמים. במסגרת התכנית, התחייבה הממשלה שלא לגייס ילדים נוספים לכוחות הביטחון שלה וכן לשחרר את כל הילדים המשרתים בהם נכון להיום. לפני כשנתיים השיק האו"ם את תכנית "ילדים, לא חיילים", שמטרתה להביא לסיום השימוש המלחמתי בילדים. במסגרת התכנית הוגדרו שבע מדינות יעד שנדרשות לטפל בתופעה בתחומן ועם החתימה הפכה סודן למדינה השביעית והאחרונה מתוכן שמצטרפת לתוכנית ומתחייבת לפעול על פיה.

על אף התקדמות התכנית, תופעת השימוש בילדים כחיילים, האסורה על-פי החוק הבינלאומי, עדיין רחוקה מהעלמות. לפי דו"ח האו"ם בנושא שפורסם בתחילת השנה, במהלך שנת 2015 אמנם שוחררו מאות ילדים משירות צבאי במדינות השונות המחויבות לתכנית, אך ארגונים צבאיים לא-מדינתיים רבים ממשיכים לעשות שימוש נרחב בילדים כלוחמים

 ילדים מהעיר פלינט שבמישיגן, ארצות-הברית, אשר נפגעו כתוצאה מחשיפה לריכוז גבוה של עופרת שנמצא במי-השתייה בעיר, הגישו השבוע תובענה ייצוגית נגד הרשויות המקומיות. העותרים הם ילדים עד גיל 17, אשר כתוצאה מהזיהום החמור סובלים מנזק מוחי קשה ובלתי-הפיך. לטענתם, התנהלותם של נציגי הממשל במישיגן הייתה רשלנית, שכן לא רק גרמו למשבר המים החמור בניסיון לחסוך בכסף, אלא אף יצאו בהצהרות מטעות בכל הנוגע לסיכון הנובע משתיית המים וניסו להצניע את חומרת המצב בשעה שהתושבים מסכנים את חייהם.

סוגיית המים המזוהמים לא פסחה על ישראל, בה תביעה של שלושה תושבי הרצליה נגד תאגיד המים והביוב "מי הרצליה", בגין הזרמת מי שפכים לים, הוכרה לאחרונה כייצוגית. במסגרת התביעה נטען כי רשלנותה של העירייה בתיקון תקלה במערכת הביוב היא שהובילה להזרמת מי השפכים של העיר אל הים.

 חמש שחקניות מנבחרת הנשים של ארצות-הברית בכדורגל הגישו לאחרונה תלונה לוועדה להזדמנויות שוות בעבודה נגד הפדרציה האמריקאית לכדורגל בשל העובדה שהן מרוויחות שכר נמוך משמעותית מזה של הגברים בנבחרת המקבילה. לטענת השחקניות מדובר באפליה בשכר על בסיס מין, שכן על-אף שהישגיהן הבלתי-מבוטלים עולים על הישגיה של נבחרת הגברים, הן מרוויחות רק כ-38% משכרם של הגברים. יש הרואים את פערי השכר האסטרונומיים כלגיטימיים, לאור העובדה כי כדורגל נשים לרוב מושך פחות צופים ולכן מניב פחות הכנסות, כמו למשל הכנסות מ"ספונסרים" למיניהם.

גם בישראל קיימים פערי שכר משמעותיים בין ספורטאיות לספורטאים, אך תחום כדורסל הנשים נעשה מאמץ לצמצום הפערים לאחר בג"ץ עמותת ל.כ.ן., שם נדרש מרמת השרון להשוות את מימון קבוצת הנשים למימון לו זוכות קבוצות הגברים, ובג"ץ אנדה רמת השרון נ' רשות השידור שעסק בקביעת קריטריונים שוויוניים לשידור משחקי הכדורסל של נשים מול אלו של הגברים.

 ועדת הסחר הפדראלית בארצות-הברית (FTC) הגישה תביעה נגד סוכנות הרכב פולקסווגן בגין פרסום כוזב. פולקסווגן שיווקה את רכבי הדיזל שלה כ"ירוקים", בעוד שבחודש ספטמבר האחרון נחשף כי החברה רימתה במבחני מדידת פליטת הדיזל מרכביה. לטענת ה-FTC, ציבור הצרכנים האמריקאי ספג נזקים בשיעור של מיליארדי דולרים כתוצאה מפרסומים כוזבים שכאלה. פולקסווגן מנהלת כיום מאבקים משפטיים רבים ברחבי העולם הנוגעים לסוגיית פליטת הגזים המזהמים; לרבות תובענה ייצוגית לפיצויים בסך 3.7 מיליארד דולר שהגישו משקיעים מוסדיים של החברה בגרמניה, בטענה שפולקסווגן הפרה חובותיה כלפיהם, ותביעה מצד משרד המשפטים האמריקאי (DOJ) בגין הפרת חוק האוויר הנקי (Clean Air Act), במסגרתה דורש משרד המשפטים פיצויים על-סך מיליארדי דולרים.

בישראל, עליה לא פסחו המאבקים המשפטיים, הוגשה תובענה ייצוגית נגד פולקסווגן והיבואנית שלה בישראל, חברת צ'מפיון מוטורס. התובעים טוענים לפגיעה באוטונומיה של הרצון החופשי שלהם, נוכח העובדה שנסעו ברכבים הפולטים גזים מזהמים בניגוד לידיעתם ולהצהרות החברה.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, דפנה גסנר, דן טמיר, נועם רובינשטיין, יהונתן רובנס.

עורכת: אושרה גואטה.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 17.4.2016

$
0
0

 בשיטת המשפט האמריקאית נבחרים, לאחר בדיקה מוקדמת, אנשים שישמשו כמושבעים במשפט. פרקטיקה נהוגה בקרב עורכי-הדין בשנים האחרונות, לאור השימוש הגובר ברשתות חברתיות ובמנועי חיפוש שונים, היא איסוף מידע מקדים על קבוצת המועמדים לשמש כמושבעים במשפט, במטרה לבנות מעין פרופיל אישיותי שאמור לאפיין אותם. כך ניתן יהיה בשלב ה-Voir dire לבחור במועמדים מסוימים לשמש כמושבעים ולפסול אחרים. יתרה מכך, במהלך המשפט ניתן יהיה להתאים טיעונים משפטיים לקהל המושבעים. פרקטיקה זו גוררת פגיעה בפרטיותם של המושבעים ואף להטות את מאזניי הצדק.

בעבר, בהנחיית לשכת עורכי-הדין האמריקאית (ABA) ניתן היה לערוך חיפוש אודות מושבעים רק אם המידע נחשב גלוי. לאחרונה, חברות הענק Google ו-Oracle (ב"המלצת" בית-המשפט הפדראלי) החליטו לחסום אפשרות חיפוש אודות מושבעים. כך, עת שמושבע יכהן במשפט פעיל תיחסם לחלוטין כל גישה אינטרנטית אליו לפני ובזמן המשפט וכך פרטיותו והוגנות ההליך ישמרו.

ישראל יונקת את חוקיה משיטת ה-Common law הנהוגה באנגליה. אף-על-פי-כן בישראל לא נעשה שימוש בחבר מושבעים.  בתקופת המנדט הבריטי היה חשש שחבר מושבעים מקומי יקבל החלטות מוטות כנגד השלטון ולפיכך לא הונהגה השיטה האמורה. בשנת 2011 הוגשה לשולחן הכנסת הצעת חוק לתיקון חוק סדר הדין הפלילי שעניינה הוספת חבר מושבעים לקבוצה של עבירות מנויות כגון עבירות מין ועבירות מכוח החוק להטרדה מינית.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית אישר בקשת רשות ערעור, באשר להליך משפטי, במסגרתו אדם הנמנה עם חבר המושבעים התבטא באופן המעיד על השקפותיו הגזעניות. באותו הליך, שני מושבעים התריעו כי ייתכן והחלטתו של מושבע שלישי מושתתת על דעה קדומה, מחמת גזע. בית-המשפט בחן את השלכות יישומם של כללי "אי-ההדחה" מתפקיד המושבע, והאם הכללים מפרים את הזכות החוקתית לחבר מושבעים נטול פניות, כמעוגן בתיקון השישי לחוקה; בבקשה למשפט חוזר נחלקו דעות השופטים באשר ליישומם, עת שמתקיימת פגיעה קונקרטית בנאשם. ענייננו נדון בסמוך למקרה נוסף, בו בוחן בית-המשפט העליון האמריקני חשש להפליה על רקע גזעי בהליך בחירת מושבעים. בישראל, כידוע, אין חבר מושבעים, ולכן סוגיית הדעות הקדומות רלוונטית להחלטותיו של השופט, אשר מתבקש לפסול את עצמו מלשבת בדין, במקרים בהם עמדות אלה או השפעות חיצוניות עשויות להטות את פסיקתו. אולם, דעה-קודמת לגיטימית, אשר רכש השופט לאור ניסיונו, אינה גוררת פסלות שופט, כפי שנקבע בבג"ץ גלברט.

 הפרקליט הראשי בבית הדין לצדק של האיחוד האירופי (CJEU) המליץ להרחיב את התקדימים שנקבעו בעניין חוק זכויות היוצרים האירופאי והאמריקאי, ולקבוע כי מתן קישור (Link) ליצירות המוגנות בזכויות יוצרים ללא הסכמת היוצרים, אינה עולה כדי הפרת זכויות יוצרים. הפרקליט הראשי טוען כי קישורים ישירים לתמונות שממילא זמינות באופן חופשי לציבור ברשת, אינם אלה שהופכים את התמונות לציבוריות, ובשל כך אינם מפרים את זכויות היוצרים. בנוסף, אותם הקישורים ליצירות אינם בבחינת "תקשורת לציבור" (Communication to the public) כפי שמוגדר בסעיף 3 לצו זכויות היוצרים האירופי, ועל כן לא עולים כדי הפרת זכויות יוצריהם. הפרקליט הראשי הביע חששו כי במידה ולא תתקבל פרשנותו לעניין קישורים ישירים ליצירות המוגנות תחת זכויות היוצרים, הדבר יוביל לתמריץ שלילי עבור המעוניינים לשתף מידע ובכך יזיק לשיתוף המידע ברשת, כפי שנעשה היום בצורה יעילה.

בישראל, חוק זכויות יוצרים, מגדיר את סוגי היצירות שעליהן חלה הגנת זכות יוצרים. בעניין‏ אן.אם.סי יונייטד אנטרטיינמנט בע"מ נ' ‏BLOOMBERG Inc, נקבעה קביעה הזהה לקביעתו של הפרקליט הראשי, לפיה הקישור כשלעצמו אמנם מקל על אנשים מקרב הציבור לאתר את היצירה המפרה אך אין הוא זה שיוצר את אפשרות הגישה, מכיוון שאפשרות הגישה כבר הועמדה לרשות הציבור ברשת, ועל כן הקישור עצמו אינו מהווה "העמדה לרשות הציבור" ובכך לא מפר את זכויות היוצרים. .

 שופטת בית-המשפט המחוזי בקליפורניה ((Central District of California, Western Division, אישרה צו מניעה קבוע, לפיו יש להסיר את סמל "הצלב הלטיני" מחותמת מחוז לוס אנג'לס שבקליפורניה. בשנת 2004 הוחלט להסיר מהחותמת כל סממן דתי, אולם עשר שנים מאוחר יותר, הוחזר הצלב לאחר שהוצע להוסיף לחותמת צלב קטן שישקף את חשיבות תפקידה ההיסטורי והתרבותי של הפעילות המיסיונרית לפיתוח המחוז. התובעים טענו כי הצגת הצלב מקדמת אמונה אחת, כאשר הממשל אמור לייצג את כולם ללא תלות בדת כלשהי. מנגד טענו נציגי המחוז, כי הצלב לא מהווה הצהרה דתית אלא מתאר את חשיבותו ההיסטורית-תרבותית. בית-המשפט קבע כי ייצוגו של הצלב על החותמת מהווה העדפה לא חוקתית לטובת הדת הנוצרית.

סוגיית מעמדו הדתי-תרבותי של הצלב נדונה גם בערכאות שיפוטיות באירופה. בשנת 2009 הוגשה עתירה לבית-הדין האירופי לזכויות אדם על-ידי אזרחית איטלקייה ממוצא פיני, שביקשה להסיר מקירות בית-הספר של ילדיה את סמל הצלב, זאת לאחר שערכאות המשפטיות באיטליה דחו את בקשתה באותו הנושא ב-2002. בית- הדין קבע בפסיקה תקדימית כי בהצבת צלבים בכיתות בית-הספר מופרת "זכותם של הורים לחנך את ילדיהם על פי ערכיהם ושל חופש הדת של התלמידים", וקרא להסירם. עם זאת, בשנת 2011 הפך בית הדין את ההחלטה והוחזרו הצלבים לכיתות בתי הספר. בית-הדין תיאר את הצלב כ"סמל פאסיבי ללא השפעה דתית בהשוואה להשתתפות בפעילויות דתיות".

 חוק חדש במדינת מיסיסיפי יאפשר לעובדי מדינה לסרב להנפיק רשיונות לנישואין חד־מיניים ולחברות פרטיות לסרב להעניק שירותים לקהילה הגאה. החוק גם יאפשר למעסיקים להשתמש בדת כסיבה לקביעת מדיניות כמו קוד לבוש וגישה לשירותים. בעוד שחסידי החוק טוענים כי הוא יגן על יכולתם של אנשים לדבוק בדתם ולנהוג לפי מצפונם, מבקרי החוק טוענים שהחוק יאפשר למעסיקים להפלות עובדים באין מפריע.

ההתנגשות בין חירות דתית, נטייה מינית וזהות מגדרית הינה נושא שנוי במחלוקת בארצות הברית, וחקיקה זו נועדה "להתמודד" עם ה"חוקים נוגדי־אפליה" האמריקאיים שאוסרים, בין היתר, על אפליה בעבודה מחמת זהות מגדרית ומינית. התנגשות מסוג זה באה לידי ביטוי בישראל בעניין יעקבוביץ' כאשר בקשתן של זוג לסביות להינשא באולם אירועים מסוים נדחתה. בעלי האולם טענו כי הדחייה מוגנת על-ידי חופש הדת שלהם, אך  הטענה נדחתה בין היתר בנימוק שמדובר באפליה אסורה מתוקף חוק איסור הפליה במוצרים ובשירותים.

 מנכ"ל ומייסד חברת אובר, העוסקת במתן שירותי תחבורה שיתופית ברחבי העולם, ניצב בימים אלה בפני תובענה ייצוגית של צרכנים בשל תיאום מחירים. התביעה קוראת תיגר על ההיגיון העומד בבסיס המודל העסקי של אובר, לפיו החברה יוצרת קשר בין נוסעים ובין נהגים, מספקת אפשרות תשלום מאובטח ובתמורה גובה עמלה מתוך הסכום שמשלם הנוסע. הנוסחה לחישוב סכום התשלום מצויה אף היא ביישומון של "אובר", והנהגים מחויבים לגבות תשלום אך ורק לפיה.

התובע הייצוגי, לקוח אובר מארה"ב, טוען ששיטת הפעולה של החברה מבוססת על תיאום מחירים ולכן מגבילה את התחרות בין הנהגים ולא מאפשרת להם לקבוע מחיר שוק משוכלל. הדבר נטען במיוחד כנגד תעריף שעות העומס ("Surge Pricing") בו השתמשה אובר, אשר קבע מחירים גבוהים במיוחד כאשר הביקוש עלה על ההיצע. כנגד התובענה הוגשה בקשה לסילוק על הסף, אשר נדחתה, בנימוק שהתביעה ביססה די הצורך את טענותיה.

כניסתה של אובר לישראל עוכבה בעבר ע"י משרד התחבורה, בנימוקים שונים. בין היתר הוזכרה התחרות שצפויה להיווצר בין נהגי אובר ובין נהגי המוניות. עם זאת, יש להניח שאילו הייתה תובענה מקבילה מוגשת בדין הישראלי, בבסיסה הייתה עומדת טענה להסדר כובל אנכי. כך למשל בעניין לויט, שם הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית בעילת הסדר כובל אנכי בשל תיאום מחירים בין חברת HP ובין רשתות שיווק. חוק ההגבלים העסקיים יוצר חזקה חלוטה שהסדר הכולל כבילה הנוגעת למחיר נחשב כהסדר כובל. לבסוף התובענה הייצוגית לא אושרה מאחר ולא עלה בידי המבקש להוכיח אפשרות סבירה שהיא תוכרע לטובת הקבוצה, כמתבקש בחוק התובענות הייצוגיות.

.

השתתפו בהכנת הסקירה: אביב להט, מתן סטמרי, קורל קרטנשטיין, יעל בני, אבינדב פרויס, יובל גרניט.

ערך: תומר קנת.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 1.5.2016

$
0
0

 בהחלטה תקדימית, אישר בית-המשפט של המחוז המזרחי של וושינגטון, ארצות-הברית, את תביעתם של שלושה אסירים ביטחוניים כנגד שני פסיכולוגים אשר פיתחו תוכנית חקירות הכוללת עינויים לבקשת סוכנות הביון האמריקאית (CIA). לטענתם התובעים, הפסיכולוגים עודדו את החוקרים לנקוט בעינויים ככלי חקירה מרכזי, תוך שהם קוצרים רווחים הנאמדים במיליוני דולרים לכיסם האישי ומשמשים כ"אסמכתא מקצועית" לנעשה. בשימוע המקדים, דחה בית המשפט את טענת ההגנה, לפיה יש לבטל את התביעה משום שמדובר בסוגיה פוליטית הנמצאת מחוץ לגדר סמכות השיפוט של בית המשפט. בנוסף, בחר בית-המשפט שלא לקבל את הטענה לפיה פעולותיהם של השניים נהנות מחסינות בשל תפקודם כעובדי קבלן של הממשלה, וזאת כיוון שהפעולות נעשו תוך הפרה בוטה של זכויות אדם. בישראל, עלו שיטות החקירה של אסירים ביטחוניים לכותרות בעקבות תביעה נזיקית אותה הגיש האסיר לשעבר מוסטפא דיראני כנגד מדינת ישראל. בתביעתו, טען דיראני כי עבר עינויים, השפלות ואיומי אונס על ידי חוקריו בזמן שהותו במעצר. הרכב השופטים המורחב, בראשות הנשיא גרוניס, דחה את תביעתו של דיראני בעודו קובע כי לא ייתכן שיעשה שימוש במוסדות המדינה לצרכיו בעת שהוא פועל נגדה ומייחל להשמדתה.

 חברת Uber הגיעה להסדר בשתי תביעות ייצוגיות בקליפורניה ומסצ'וסטס עם נהגיה, אשר טענו כי הם עובדי החברה ולא קבלנים עצמאיים. במסגרת ההסדר Uber תמשיך לסווג את נהגיה בשתי המדינות כקבלנים עצמאיים, אולם תשלם ל-385 אלף הנהגים שמיוצגים בתביעה 100 מליון דולר ותשנה את מדיניות הפסקת העבודה. לפי המדיניות החדשה, הפסקת עבודתם של הנהגים תתאפשר רק כאשר מתקיימת סיבה סבירה ולאחר שנתנה החברה אזהרה לגבי הפסקת העבודה. בישראל בעיה זו אינה קיימת, שכן שירותי Uber טרם הוכרו במלואם. ובכל זאת, בהקבלה לעניין זה, ההלכה קובעת שרק עובד שכיר זכאי לזכויות ולהגנות שמקנה משפט העבודה. עם זאת, בשנים האחרונות הוכרה מגמה אחרת בפסיקת בית הדין לעבודה לפיה, עובד עצמאי (לרבות פרילנסר) זכאי לפיצויי פיטורים למרות שלא נתקיימו יחסי עובד מעביד. פסיקה זו יישמה את עמדתו של הנשיא לשעבר סטיב אדלר בפסק-דין צדקא, לפיה תכלית חוק פיצויי פיטורים וחוק הודעה מוקדמת היא לאפשר קיום בכבוד של מי שנפלט ממעגל העבודה, ולכן יש להחילם גם על מי שאינו שכיר.

 האם חובת רישום עבריין מין לכל חייו במאגר מידע זמין לציבור סותרת את התיקון השמיני לחוקת ארצות-הברית, ואת סעיף 13 לחוקת קנזס? לאחרונה נדרש בית-המשפט העליון בקנזס, ארצות-הברית, לסוגיה בהתייחס למקרה של הנרי פטרסון-בירד שהורשע באונס ילדה בת 13 בעודו בן 19. לבסוף, פסק בית-המשפט בדעות חלוקות כי חובת רישום עברייני מין לכל אורך כל חייהם אינה מהווה ענישה אכזרית או יוצאת דופן. בארצות-הברית קיים מאגר מידע לאומי הכולל פרטים נרחבים על עברייני המין לצורכי מעקב של רשויות אכיפת החוק. הרישום נגיש לציבור, בין אם באופן אקטיבי ובין אם באופן פסיבי באמצעות דרכי יידוע שונות (עיתונות, הודעה טלפונית וכו'). סוגיית פרסום פרטים מזהים על עבריין מין היא סוגיה מורכבת שטרם הוכרעה בישראל, כאשר החוק המרכזי בנושא הוא חוק הגנה על הציבור מפני עבירות מין. חוק זה כולל גם הוא מרשם עברייני מין, אך מאגר זה אינו נגיש לציבור. בפסק-דין כרמי שניתן בבית-המשפט המחוזי נדונה סוגיית פרטיותו של העבריין, כאשר מצד אחד נטען שפרסום עובדת היות אדם עבריין מין בעברו היא בעלת השלכות משמעותיות עבורו, אך מנגד נדמה כי פרסום כתבה בדבר זהותו מוגנת על-ידי חופש הביטוי ותואמת את אינטרס שלום הציבור.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית דחה את בקשתם של איגוד הסופרים לעיון בערעור שהוגש על-ידם נגד חברת גוגל. איגוד הסופרים טען כי גוגל הפרה את חוק זכויות היוצרים בכך שסרקה מיליוני ספרים והעלתה אותם לרשת, כך שכל אחד יוכל למצוא אותם על ידי שימוש במנוע החיפוש. לטענת איגוד הסופרים, לגוגל לא היה רישיון לעשות כן והיא לא רכשה את הספרים. ערכאת הערעור פסקה כי פעולותיה של גוגל הן בגדר "שימוש הוגן". בעידן הדיגיטלי ובמיוחד בשנים האחרונות, דוקטרינת השימוש ההוגן הפכה לשנויה במחלוקת. לפי עקרון השימוש ההוגן, יש לאזן בין הצורך להגן על זכות היוצרים לבין זכות השימוש של המשתמשים. בישראל, השימוש ההוגן מעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, ובו רשימה פתוחה של מטרות שימוש שונות (כגון לימוד עצמי, מחקר, דיווח עיתונאי ועוד) שמהן אין דרישה לקבלת אישור מבעל הזכויות. בעניין האוניברסיטה העברית בירושלים נ' בית שוקן להוצאת ספרים בע"מ, התייחס בית-המשפט העליון לסוגיית העתקת ספר שלם וקבע כי "ספק אם העתקת ספר שלם צריכה לחסות בצל הגנת השימוש ההוגן, וזאת בין אם בהקשר החינוכי בין אם בעניין אחר".

 עם התקרבות מועד הבחירות לנשיאות ארצות-הברית, החליט מושל וירג'יניה, טרי מקליף, להשתמש בסמכות הנתונה לו בחוקת המדינה לצורך מתן זכויות הצבעה מלאות לאסירים לשעבר. בהתאם להוראתו, עבריינים שהורשעו בעבר וריצו את דינם, יקבלו בחזרה באופן מיידי את הזכות לבחור. ארגוני זכויות הצבעה בארצות-הברית שיבחו את החלטתו של המושל, בטענה כי זהו צעד נחוץ לקידום פוליטיקה ראויה במדינה. סוגיית זכויות ההצבעה בארצות-הברית נותרה שנויה במחלוקת, כאשר מדיניות זו ואחרות מונעות מכ-5.85 מיליון אמריקאים להצביע בבחירות. וירג'יניה היא אחת מ-12 מדינות השוללות באופן גורף זכויות הצבעה מאסירים. בישראל, אסירים המרצים את עונשם זכאים לזכויות הצבעה מלאות ויכולים להצביע בקלפי בבתי-הסוהר, וזאת מכח ס' 116ב(ב) לחוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], תשכ"ט-1969.

 מנהיגי הכנסייה הקתולית בפולין תומכים בהצעת חוק שנועדה להקשיח את הקריטריונים הנדרשים לצורך קבלת אישור לביצוע הפלה. בפולין, מדינה המונה כ-38 מליון איש, מספר ההפלות מוגבל לבין 700–1,800 הפלות בשנה. עם זאת, רדיו הוותיקן מדווח כי בין 100,000 ל-150,000 נשים עוברות הפלות בלתי-חוקיות בפולין או נוסעות מחוץ למדינה על-מנת לבצע אותן. כיום, החוק בפולין מאפשר הפסקת הריון במספר מקרים: כאשר האם נמצאת בסיכון, כאשר לעובר יש פגם חמור ובמקרים של אונס וגילוי עריות. במידה והחוק יאושר, הפלה תתאפשר רק במקרים חמורים ביותר, כאשר חיי האם נמצאים במצב חירום רפואי. הכנסייה הפיצה מכתב שהוקרא בכנסיות ברחבי המדינה, הקורא לתמיכה בחוק החדש אשר יגן על חיי אדם. בתגובה, אלפי מתנגדים לחוק פתחו במחאה מול הפרלמנט הפולני. בישראל, אישה יכולה לבצע הפסקת הריון על-פי חוק בכפוף לאישור של ועדה להפסקת הריון, הועדה מוסמכת לאשר הפסקת הריון במידה והתקיימו אחת מהסיבות המנויות בסעיף 316 לחוק העונשין: כאשר האישה מתחת לגיל 18 או מעל לגיל 40, כאשר ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי (יחסי עריות או הריון מחוץ לנישואין), כאשר הוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי וכן במידה והמשך ההריון מסכן את חיי האישה או עלול לגרום לה נזק גופני או נפשי. גם בישראל קיים פער ניכר בין מספר הפסקות ההריון שאושרו בוועדה ובוצעו כחוק לבין הפסקות ההריון המבוצעות באופן פרטי.

השתתפו בהכנת הסקירה: יעל בני, אביה חן, יוסי מורל, הילה מנור, דפנה סבורובסקי וקורל קרטנשטיין.

ערך: עידו מור-חיים.


Viewing all 284 articles
Browse latest View live