Quantcast
Channel: אתר משפט ועסקים
Viewing all 284 articles
Browse latest View live

הזמנה לכנס: ניצול לרעה של כוח ארגוני –מגמות במחקר ובאסדרה משפטית

$
0
0

כתב-העת משפט ועסקים ובית-ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה מתכבדים להזמינכם לכנס בנושא:

ניצול לרעה של כוח ארגוני – מגמות במחקר ובאסדרה משפטית

הכנס יתקיים ביום ראשון, 8 במאי 2016, באודיטוריום מינה רוקח, קמפוס הבינתחומי.

הכנס יכלול שני מושבים: האחד בנושא התנהגות בלתי הולמת בארגונים – מגמות במחקר ובאסדרה המשפטית; השני בנושא התעמרות בעבודה כניצול לרעה של כוח ארגוני. במושבים יתשתתפו מומחים מתחום המשפט, מדעי המדינה, הפרקטיקה המשפטית, וכן חברת-הכנסת מרב מיכאלי.

ההשתתפות מותנית בהרשמה מראש.

לפרטים נוספים ועיון בהזמנה לחצו כאן.



סקירת חדשות מעולם המשפט | 8.5.2016

$
0
0

 בית-משפט באוקלהומה, ארצות-הברית, קבע לאחרונה כי ביצוע מין אוראלי בקורבן בזמן שהוא חסר הכרה בעקבות צריכת אלכוהול מופרזת אינו נחשב לאונס. הסיבה לקביעה – לפי החוק המדינתי, העבירה של מעשה סדום מצריכה שימוש בכוח. החוק מונה מספר נסיבות הנחשבות שימוש בכוח, אך מצב של חוסר הכרה עקב שיכרות אינו מנוי כנסיבה כזו. כמו כן, החוק המדינתי הנוגע לאונס אמנם מגן על קורבנות אונס שהיו מחוסרי הכרה עקב צריכת אלכוהול, אך מתייחס למקרים של חדירה וגינלית או אנאלית בלבד. פסיקה זו עוררה התנגדות ציבורית נרחבת. בעקבות פסק-הדין, ביטא המחוקק באוקלהומה את כוונתו לתקן את הפרצה המדוברת בחוק, כך שיהיה ברור שביצוע מעשה מיני בשעה של חוסר הכרה בעקבות אלכוהול נחשב גם הוא מעשה סדום כפוי.

בית-המשפט בישראל נקט פרשנות מרחיבה יותר מבית-המשפט באוקלהומה, וקבע בפסק-דין קחקוזאשווילי כי אישה צעירה שהייתה במצב של הכרה חלקית ומעורפלת עקב צריכת אלכוהול עולה לכדי תנאי סעיף 345(א)(4) לחוק העונשין הנוגע לחוסר הכרה. הנאשם במקרה זה הורשע בביצוע מעשה מגונה.

 תושבת שיקגו, ארצות-הברית, הגישה לאחרונה תובענה ייצוגית נגד רשת הקפה סטארבקס בטענה כי הרשת מטעה את קהל לקוחותיה בפרסום לגבי כמות הקפה שמוגשת בכל כוס משקה. התובעת טוענת כי בהזמנת קפה קר נמזגים רק כ-14 אונקיות נוזלים (כ-400 גרם), זאת בניגוד לפרסומת של המשקה המציינת כי כל כוס מכילה כ-24 אונקיות נוזלים (כ-680 גרם), כ150% יותר מהכמות הנמזגת בפועל. התובעת מציינת כי הרשת מטעה את הלקוחות על-ידי מילוי הכוס בקרח רב הגורם לתחושה כי הכוס מולאה עד הסוף.

גם בישראל עלתה לאחרונה לכותרות טענת הטעיה לגבי הכמות שמכילים מוצרי מזון שונים, עם  פרסומו של סרטון בו הראה צרכן כי כמות הגבינה בגביע קוטג' נמוכה מהכמות אשר מצוינת על האריזה. הדבר נחשב להטעיה לפי סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן, האוסר הטעיה לגבי הכמות, המידה, המשקל והצורה של המוצר.

 בית-המשפט בויסקונסין פסל לאחרונה את חוק "הזכות לעבוד", אשר קבע כי איגודים מקצועיים אינם רשאים לדרוש מעובדים במגזר הפרטי שאינם חברי האיגוד, לשלם דמי חבר לאיגוד. החוק נפסל בטענה שמפר את חוקת המדינה, אשר קובעת בסעיף  13שרכושו של אדם לא יילקח לשימוש הציבור ללא פיצוי הולם. הנימוק העומד בבסיס קביעת בית-המשפט הוא שהשירות שאותו מספק האיגוד המקצועי גם לטובת עובדים שאינם חברי איגוד, דוגמת מיקוח קולקטיבי בתנאי שכר, הוא מצרך ככל מצרך אחר בעל אינטרס רכושי מוגן משפטית. בית-המשפט קבע שמכיוון שהחוק עדיין דורש מאיגודי מקצועיים לייצג גם את מי שאינו חבר איגוד, נוצר מצב שבו נלקח רכוש האיגודים לשימוש הציבור ללא פיצוי הולם.

בישראל סעיף 25(א) לחוק הגנת השכר, מעגן את חובת העובדים שאינם חברים בארגון עובדים לשלם דמי טיפול לארגון. הנימוק למצב בישראל כפי שעולה מדברי ההסבר להצעת חוק הגנת השכר ומפסיקת בית-המשפט העליון, הוא נימוק מן הצדק, המבוסס על העיקרון שהנאה שווה מזכויות מטילה עול שווה בחובות.

 בית הנבחרים של ארצות-הברית העביר פה אחד את חוק פרטיות הדואר האלקטרוני, לפיו רשויות אכיפת החוק יזדקקו לצו חיפוש על-מנת לבקש מחברות טכנולוגיות למסור לידיהן תכתובות אלקטרוניות ישנות של לקוחות. מטרת החוק היא להגן על התכתבות אלקטרונית של אזרחים אמריקאים, שכן על-פי החוק הנוכחי, הרשויות המקומיות והפדרליות זקוקות רק לזימון, ולא לצו, כדי לקבל תכתובות אלקטרוניות הקיימות מעל 180 יום.

הצעת החוק היא חלק מניסיונה של ארצות-הברית להתאים את החקיקה הנוגעת לזכות לפרטיות למאה ה-21, כך שהחוקים ישקפו את הטכנולוגיה הקיימת והשימוש בה. חוסר ההתאמה בין החקיקה הקיימת לבין הקדמה הטכנולוגית בא לידי ביטוי בשנה האחרונה בניסיונו המתוקשר של משרד המשפטים לקבל צו מבית משפט, כדי לאלץ את חברת Apple לסייע בפריצה לאייפון מוצפן השייך לאחד הטרוריסטים מפיגוע הירי שארע בסן-ברנרדינו שבקליפורניה, ארצות-הברית.

 דו"ח של צבא ארצות-הברית קבע שתקיפה שביצע הצבא באוקטובר האחרון, במסגרתה נפגע בית-חולים של ארגון "רופאים ללא גבולות" באפגניסטן, לא הייתה פשע מלחמה. צוות החקירה הגיע למסקנה שאנשי הצוות המעורבים בתקיפה, שכתוצאה ממנה נהרגו יותר מ-30 ונפצעו עשרות, לא היו מודעים לכך שהם יורים על מוסד רפואי. עם זאת, החקירה העלתה כי אנשי הצוות לא קיימו את מלוא אמצעי הזהירות הנדרשים כדי לוודא שהיעד שנתקף הינו "מטרה צבאית לגיטימית". לאור העובדה שלא הייתה להם כוונה לירות על מוסד רפואי, לא מדובר בפשע מלחמה, אך לפי הדיווחים שישה עשר מעורבים צפויים לטיפול משמעתי. ארגון "רופאים ללא גבולות" הודיע כי יבחן את הדו"ח וקרא לחקירה עצמאית של הוועדה ההומניטרית הבינלאומית של האו"ם.

הטענה לפיה אירוע שכתוצאה ממנו נהרגים בלתי-מעורבים בוצע בהיעדר כוונה פלילית ועקב טעות אנוש היא טענה מוכרת במשפט הבינלאומי. כך, למשל, לאחר מבצע "צוק איתן" מדינת ישראל ותומכיה טענו כי טעויות מבצעיות אכן התרחשו, אך לא כאלה שצבועות בגוון פלילי וזאת בשל היעדר כוונה פלילית.

 בית המשפט בפרנקפורט (גרמניה) הגיש לבית הדין האירופי לצדק (ECJ) בקשה (בגרמנית) להכרעה מקדמית בשאלה האם מותר ליצרן להטיל מגבלות על מכירת מוצריו באינטרנט כדי להגן על יוקרתם. הבקשה הוגשה בעקבות מספר מקרים בהם אסרו יצרנים על משווקים למכור את מוצריהם באתרי מכירות כמו אמאזון ו-ebay והגבילו אותם למכירה בחנויות בלבד. באחד המקרים האחרונים פסלה רשות ההגבלים הגרמנית מגבלות דומות שהטילו חברות ציוד הספורט אדידס ואסיקס על משווקים בטענה שהמגבלות פגעו בכללי התחרות ההוגנת. בעוד הראשונה הסירה מאז את ההגבלה, אסיקס הגישה ערעור על ההחלטה. היצרנים השואפים לשמר את המצב הקיים טוענים כי קביעת המקום והאופן שבו ימכרו מוצריהם הם חלק מזכותם להגן על שמם הטוב ועל תדמיתם של המוצרים.

ערכה: אושרה גואטה

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, לאה-לי גבעון, דפנה גסנר, יובל גרנית, נועם רובינשטיין, יהונתן רובנס.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 15.5.2016

$
0
0

 פירמת עורכי-דין אמריקאית, רכשה לראשונה בעולם מערכת לשימוש משפטי בבינה מלאכותית (Artificial Intelligence). המערכת החדשה תישאל שאלות ב-"שפה טבעית" ותספק מענה ישיר וממוקד, כאשר השאיפה היא כי בעתיד בינה מלאכותית תשמש כחלופה לעורך-דין עצמאי ואף תוכל להופיע בפני בתי-המשפט. בינה מלאכותית – בניגוד לכלי חיפוש אחרים הקיימים כיום – היא בעלת יכולת למידה, לכן ככל שתבחן המערכת יותר נושאים תוכל לשכלל את תהליך הסקת המסקנות בהתאמה למקרה ספציפי. על-מנת שתהא למערכת החדשה יכולת לנתח בעיות מורכבות שידמו חשיבה אנושית-משפטית כמעט לחלוטין, על המערכת יהיה להתקדם לעבר ה"בינה החזקה". הבינה המלאכותית נבחנת על-ידי "מבחן טיורינג".

בשנים האחרונות החלה הכתיבה האקדמית לדון בהשפעות הבינה המלאכותית על מקצוע עריכת-הדין. בחינת השפעת הבינה המלאכותית נבחנה בכנס שנערך במרכז הבינתחומי על-ידי מכון צבי מיתר לחדשנות טכנולוגית, משפט ואתיקה. כך למשל, נבחנו ההשלכות המשפטיות והאתיות בזירת הבינה המלאכותית.

 "וואסאפ", אפליקציית המסרים שבבעלות פייסבוק נחסמה בברזיל בפעם השנייה לאחר ששופט הוציא צו מניעה זמני בעקבות סירובה לסייע לרשויות בחקירה פלילית בנוגע לחשוד בניהול רשת ענפה להברחת סמים. השופט הורה לחברת טלקום הפועלת בברזיל להשעות את פעילות האפליקציה ברחבי המדינה ל72 שעות. לאחרונה אנו עדים לחברות נוספות המסרבות לחשוף מידע אישי אודות לקוחותיהם בטענה שהן מגנות על פרטיות הלקוח, ואף דיווחנו כאן על הצעת-חוק שתאפשר לממשל האמריקני להשיג מידע מחשבונות האי-מייל בעקבות מגמה זו. חברות הסלולר הוסיפו כי האפליקציה חייבת להיות מחויבת לאותם חוקי משחק במדינה, והמנכ"ל הישראלי של ספקית הסלולר הגדולה בברזיל, vivi, אף טען בשנת 2015 כי וואטסאפ היא "פיראטיות טהורה". לטענתם, העובדה שיש מפעיל בלי רישיון בברזיל היא בעיה המונעת תחרות הוגנת אל מול רשתות השומרות על חוקי המדינה.

 שופט בית המשפט המחוזי במיאמי (circuit court for the 11th circuit) פסק כי החידוש של עונש המוות על-ידי מדינת פלורידה איננו חוקתי בשל היעדר הדרישה להסכמה פה-אחד של המושבעים לאישור גזר-דין חמור זה. השופט הרחיב בפסק הדין כי החוק סותר את הדרישה בתיקים פליליים להגיע להסכמה מלאה. החוק, שחודש במרץ האחרון, דורש שלפחות 10 מתוך 12 מושבעים יסכימו על עונש המוות, אחרת יכריעו המושבעים על מאסר עולם. החידוש של החוק נעשה בתגובה לבית המשפט העליון בארצות-הברית אשר פסק כי אופן מתן גזר הדין במדינה איננו חוקתי. כיום, בכל המדינות בארצות-הברית בהן יש עונש מוות מלבד פלורידה, אלבמה ודלאוור, ישנה דרישה של הסכמה מלאה של חבר-המושבעים במתן גזר-דין מוות. בישראל התעורר לאחרונה דיון בשאלה האם יש להרשיע אדם בעבירה פלילית על-סמך דעת רוב כאשר קיימת דעת מיעוט מזכה, לאור פסיקת בית-המשפט העליון שהרשיעה את רומן זדורוב ברצח בדעת רוב. השופט דנציגר ציין כי לדעתו כאשר יש דעת-מיעוט מזכה, מחייבת חזקת החפות לזכות את הנאשם.

 חברת פייסבוק ניצבת בימים אלה בפני תובענה ייצוגית מצד משתמשים במדינת אילינוי שבארה"ב, בשל טכנולוגיית "זיהוי פנים" שהיא מפעילה, בטענה שהדבר מפר את פרטיותם ומהווה שימוש במידע הביומטרי שלהם. התובענה צלחה את המשוכה המשפטית הראשונית, כאשר בית משפט פדרלי בארה"ב דחה את בקשת החברה לדחייה על הסף.

טכנולוגיית זיהוי הפנים מאפשרת לפייסבוק גישה לתמונות שמשתמשים מעלים לרשת החברתית, "מזהה" תווי פנים ייחודיים לאנשים ספציפיים, ומאחסנת את המידע במסד הנתונים שלה. בהתבסס על כך, התוכנה מזהה את אותם האנשים בפעם הבאה שתמונתם עולה לרשת, ומציעה לחבריהם "לתייג" אותם, באופן אוטומטי. התובעים טוענים שטכנולוגיית זיהוי הפנים של פייסבוק מחייבת את החברה להשיג הסכמה מפורשת מצד משתמשיה, מכוח החוק לפרטיות המידע הביומטרי.

תביעות דומות הוגשו באחרונה כנגד חברות טכנולוגיה נוספות, ובהן גוגל ו-Shutterfly, המספקת שירותי שיתוף ועריכה של תמונות. במחוזותינו, חוק המאגר הביומטרי מהווה ניסיון חסר תקדים ליצור מאגר מידע של כל אזרחי מדינת ישראל. כיום נדרשת הסכמה בכתב מצד אזרחים למסירת מידע ביומטרי במסגרת תקופת המבחן ("פיילוט") של החוק. לצד הטעמים בעד מאגר זה, בדבר מניעת זיוף וגניבת זהות וכן תרומה לביטחון המדינה, נשמעו גם טענות כנגדו. דו"ח מבקר המדינה מתח ביקורת על אופן יישום החוק.

 באחרונה פורסמה הכרזת נשיא טורקיה באשר להותרת החוק המדינתי כנגד טרור על כנו. החוק חוקק לאחר הסכם בין האיחוד האירופי לטורקיה, במסגרתו הותוו עקרונות לבלימת כניסתם של עובדים זרים ופליטים סורים לאירופה, בתמורה להענקת סיוע כספי ולגיטימציה פוליטית לטורקיה. הכרזת ארדואן ניתנה על רקע הכרזת גורמים במועצת אירופה כי החוק פוגע בזכויות אדם, התנגשות שמעלה חששות בנוגע לעתידו של ההסכם בין הצדדים בנוגע לפליטים. סוגיית זכויות מהגרים ומבקשי מקלט, הפכה לאחד הנושאים ההומניטאריים ה"בוערים" ביותר ברחבי העולם בעת האחרונה. בתוך כך, נציין כי אכיפת זכויות האדם בטורקיה, עולה לכותרות חדשות לבקרים וביתר שאת נוכח הסירוב לשנות החוק. בישראל, סוגיית הפליטים זוכה לשיח פוליטי-ציבורי רחב, לאור התיקונים לחוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט), תשי"ד-1954, פסילת חלק מתיקונים אלה בפרשות מנחות כדוגמת: איתן – מדיניות הגירה ישראלית נ' ממשלת ישראל ודסטה נ' הכנסת, והקמת "מתקן חולות", שנועדו להתמודד עם המורכבות האנושית, המשפטית והפוליטית.

 חברת 'אפל' כבר אינה בעלת זכויות בלעדיות על השם 'אייפון' בסין, לאחר שהפסידה בתביעה לחברה סינית המשתמשת בשם 'אייפון' למוצריה. בית המשפט העירוני-עממי הגבוה בבייג'ינג קבע כי חברת 'שינטונג טיאנדי', המשמשת כקמעונאית מקומית למוצרי עור, יכולה להמשיך ולהשתמש בשם 'אייפון' למוצרי החברה. התביעה נמשכת משנת 2012 והדבר שהכריע את הכף לטובת החברה הסינית, הייתה העובדה כי 'אפל' החלה לשווק את הפלאפונים שלה בסין באופן רשמי רק בשנת 2009, בעוד שהחברה הסינית, הגישה את בקשתה לסימן המסחרי שלה – 'אייפון' כבר בשנת 2007 ועל-כן לא הוכח קשר בין השניים. 'אפל', המאוכזבת מן הפסיקה, תערער, ככל הנראה, בשנית על ההחלטה, לאחר שתביעה זו הייתה ערעור על החלטה קודמת אשר הוכרעה לרעתה. גם בישראל 'אפל' נחלה תבוסה בשנה שעברה, כאשר רשם הפטנטים הישראלי קבע כי לא ניתן לרשום את עיצוב ה-'אייפון' כסימן מסחר בישראל, מכיוון שעיצובו של ה'אייפון' אינו בעל אופי מבחין של סימן מסחר.

ערך: תומר קנת

השתתפו בהכנת הסקירה: אביב להט, מתן סטמרי, עמית קראוסהר, אלה קינן, אבינדב פרויס, ערן בן-גל.


כאשר דברים טובים ורעים באים יחדיו: ניכוי טובות-הנאה מן הפיצויים |אריאל פורת (כרך כ –צפוי להתפרסם ב-2016)

$
0
0

עוולה נזיקית יוצרת לעיתים לניזוק לא רק נזקים, אלא אף טובות-הנאה. השאלה העולה במקרים אלה היא אם יש לנכות את טובות-ההנאה מן הפיצויים, כך שהניזוק יפוצה רק בגין ההפרש שבין הנזקים לטובות-ההנאה. שאלה זו עלתה פעמים רבות בפסיקה, בארץ ובעולם, אך טרם הובררו אמות-המידה שלפיהן יש לקבוע ניכוי או אי-ניכוי. מאמר זה מבקש להציע תיאוריה לניכוי טובת-הנאה מן הפיצויים. על-פי הנטען במאמר, על-מנת שיתאפשר ניכויה של טובת-הנאה מן הפיצויים, צריכים להתקיים שני תנאי- סף: טובת-ההנאה הינה חברתית, ולא רק פרטית; והפגיעה העוולתית היא כזו שמגדילה את ההסתברות שטובת-ההנאה שנוצרה אכן תיווצר. נוסף על כך המאמר מציע שלושה שיקולים שעשויים לשכנע לא לנכות טובות-הנאה מן הפיצויים אף אם שני תנאי-הסף מתקיימים. שיקולים אלה הם השפעה שלילית של ניכוי טובת-ההנאה על תמריצי ההתנהגות של הניזוק; קשיי מדידה של טובת-ההנאה; וקיומם של נזקים בלתי-מפוצים הקשורים לטובת-ההנאה.

להורדת המאמר המלא


סקירת חדשות מעולם המשפט | 22.5.2016

$
0
0

 בית-המשפט העליון של בריטניה דחה לאחרונה תביעת פיצויים של כ-600 אזרחים עיראקיים שטענו כי הוחזקו במעצר שלא כדין וחוו התעללות על-ידי כוחות בריטיים, בעת ששהו בעיראק בין השנים 2003 ל-2009. התובעים הגישו את התביעה תחילה בבית-המשפט בעיראק, אך זו נדחתה בשל החוק העיראקי אשר קובע תקופת התיישנות של 3 שנים בתביעות אזרחיות. לטענתם של התובעים, צו שהוצא בעת נוכחות הכוחות הבריטיים הקנה לכוחות חסינות מפני תביעה בבתי-המשפט בעיראק, ולכן באותו זמן תקופת ההתיישנות הושעתה. בית-המשפט העליון של בריטניה החיל את החוק בריטי, הקובע כי עובדות מסוימות אשר רלוונטיות בעיראק אינן רלוונטיות למערכת המשפט הבריטית, ובכך החיל את תקופת ההתיישנות אך לא את החריג לה, בקבעו כי חסינות הכוחות הבריטיים לא מנעה את הגשת התביעה בבריטניה במסגרת פרק הזמן של 3 השנים. החלטה זו היא אחרונה במחלוקת המתמשכת למעלה מעשור. גם בבתי-המשפט בישראל ואף מול ערכאות משפטיות בין-לאומיות מועלות בעשור האחרון טענות על-ידי פלסטינים נגד התנהגות כוחות הצבא הישראליים. מדינת ישראל שואפת לברר את כלל הטענות במסגרת מוסדות השיפוט הישראליים בהתאם לדין הפלילי או הצבאי וכך להימנע מהעברת הדיון למוסדות בינלאומיים.

 משטרת אוגנדה הודיעה לאחרונה כי מנהיג האופוזיציה קיזה ביסגייה יואשם בבגידה, כיוון שהכריז על עצמו כנשיא המדינה, למרות ניצחונו של הנשיא יוורי מוסווני בבחירות שנערכו בחודש פברואר האחרון. ביסגייה השביע עצמו כנשיא בטקס ציבורי, ונעצר על-ידי המשטרה בגין הפרת צו בית משפט אשר אסר עליו לקיים אירועי אופוזיציה, וכן בגין ניסיון להפיל את הממשל. בישראל, בגידה היא אחת העבירות החמורות המצויות בחוק העונשין, ובין הבודדות שקובעות גזר-דין של עד עונש מוות. המקרה היחיד של הוצאה להורג בגין בגידה שאירע במדינת ישראל הוא המקרה של מאיר טוביאנסקי, שנאשם והורשע בבגידה על-ידי בית דין שדה בימי קום המדינה, הוצא להורג, ומאוחר יותר טוהר שמו.

 בית-המשפט לערעורים של ארצות-הברית עבור הסבב התשיעי, פסק לאחרונה שרפורמת ההגירה הפדראלית אינה סותרת את החקיקה המדינתית באריזונה. הרפורמה, כפי שפורשה על-ידי בית המשפט העליון בעניין אריזונה, קובעת שחוק מדינתי לא יכול להטיל אחריות פלילית על שוהים בלתי חוקיים שעובדים בארצות-הברית, אלא מאפשרת הטלת אחריות פלילית על המעסיק בלבד. החקיקה באריזונה, אשר נועדה להתמודד עם גניבת זהויות לצורך מציאת תעסוקה, אוסרת על שימוש במידע של אדם אחר (אמיתי או מומצא), והיא חלה על אזרחי ארצות-הברית וכן על שוהים בלתי חוקיים ומהגרי עבודה. העותרים טענו שהחקיקה סותרת את הרפורמה הפדראלית, זאת מכיוון שהיא מאפשרת הטלת אחריות על העובד. בית-המשפט דחה את הטענה וקבע שיישום החקיקה הוא חוקתי. לדוגמה, הטלת אחריות פלילית על אזרחי ארצות-הברית אשר משתמשים בזהות בדויה להשגת עבודה.

הסנאט במדינת מסצ'וסטס, ארצות-הברית, העביר לאחרונה ברוב קולות תיקון שנוי במחלוקת לחוק איסור הפליה, האוסר על הפליה של הקהילה הטרנסג'נדרית. התיקון לחוק קובע שההגדרה הכללית "מין" כוללת את המונח "זהות מגדרית", כך שמין יכול שיהיה מוגדר על-ידי הזהות המגדרית של האדם ולא יהיה נתון ביולוגי בלבד. לפי החוק, חל איסור מוחלט להפלות טרנסג'נדרים במבנים ציבוריים וקהילתיים, לרבות במגרשי ספורט, בתחנות דלק ובבתי קולנוע. החלק המעורר את המחלוקת המשמעותית ביותר הוא סעיף המאפשר לחברי הקהילה להשתמש בשירותים ובמלתחות בהתאם להגדרתם העצמית באשר לזהותם המגדרית, ולא בהתאם לזהותם המינית כפי שזו נתפסת בעיניי החברה. המתנגדים לחוק, טוענים שקיים חשש כבד לפיו עברייני מין ינצלו זאת כדי להיכנס לשירותים במסווה של טרנסג'נדרים.

 הצעת חוק שהוגשה לאחרונה בצרפת מבקשת למנוע ממעסיקים בחברות המונות למעלה מ-50 עובדים לשלוח מיילים לעובדיהם לאחר שעות העבודה השגרתיות ובסופי שבוע. הצעת החוק עברה בבית-התחתון של הפרלמנט בתחילת השבוע, וכעת מחכה לאישור הסנאט, אם תתקבל תחזור לאסיפה הלאומית לאישור סופי. ההצדקה להצעת החוק, בין השאר, מקורה במחקרים המראים עלייה במתחים ולחצים הקשורים לעבודה, בשל העובדה שהודעות הטקסט והאימיילים משתלטים על חייו של האינדיבידואל עד לנקודת שבירה. עם זאת, חוקרים מסוימים מביעים חשש כי החוק אינו נוגע בליבת הסוגיה ושדווקא התנתקות מאמצעי התקשורת האלקטרוניים עשויה לעורר אף יותר מתח בעקבות החשש מהצפת המיילים המצפה לעובד בבוקר. למרות זאת, מרבית החוקרים מדגישים כי מקום עבודה אשר שם את העובד במרכז ואת רווחתו בעדיפות עליונה, מייצר עובדים טובים יותר.

 המועצה המלכותית בבריטניה, בשבתה כוועדה שיפוטית, עתידה לדון בימים הקרובים בשני ערעורים אשר עשויים להוות תקדים משמעותי בתחום הענישה באמצעות הוצאה להורג. עניינם של הערעורים בשני אסירים שהורשעו ברצח ונגזר עליהם עונש מוות, אשר מאובחנים כבעלי מנת משכל נמוכה באופן העונה על הגדרת ארגון הבריאות העולמי כ"בעלי נכות אינטלקטואלית". המועצה המלכותית עשויה לשנות את עונשם של האסירים, לרבות ביטול הוצאתם להורג, בעקבות האבחנה הקובעת את נכותם. לפי החוק המנדטורי בטרינידד, מדינת המקור של האסירים, העונש בגין עבירת רצח הוא מוות, ולא ניתן לערער עליו. אם הערעורים יתקבלו, פסק-הדין יהווה תקדים ייחודי עבור מדינות בהן חובה להטיל עונש מוות בגין עבירות רצח, כמו מלזיה וסינגפור.

ערכה: ליאור גולדווסר.

השתתפו בהכנת הסקירה: יוני עדיני, נועה גריזים, לאה-לי גבעון, עדי מילר, אבישג סלומון ומגל דרור.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 3.6.2016

$
0
0

נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, חתם על הצעת חוק אשר עתידה להחליף מינוחים ״גזעיים״ הקיימים  בחוקים הפדראליים (כמו למשל "Negro" ו"Oriental") במינוחים עדכניים יותר (כמו למשל "African-American" ו"Asian-American"). בעבר, נוסח החקיקה הפדראלית כלל ביטויים פוגעניים וגזעניים עבור מיעוטים, אשר עלולים היו לפגוע ברגשות והנציחו את אי-השוויון והגזענות כלפי אותם מיעוטים. מטרת החוק החדש הינה להגדיר מחדש את מקומם של המיעוטים בחקיקה וכן לתקן את היחס כלפי אותם מיעוטים. הצעת החוק עברה פה אחד בבית הנבחרים וכן בסנאט ומהווה נדבך אחד במהלך נרחב שהתבצע על-ידי ממשל אובמה במטרה לתקן את אי השוויון הגזעי בארצות-הברית. החלפת מונחים קיימים בחקיקה במונחים אחרים, יכולה להיות רבת משמעות, לשקף ולהוביל שינוי חברתי. בישראל, אושרה הצעת חוק המחליפה את המונח ״מעביד״ בכל החוקים הקיימים במונח ״מעסיק״. בהצעת החוק נכתב כי המונח הקיים הינו בעל משמעות שלילית המתקשרת לניצול ומשפיעה על השיח המשפטי והציבורי כלפי כל מי שמעסיק עובדים ועל כן יש להחליפו במונח הטעון פחות במשמעויות שליליות. המונח הקיים, הינו תרגום של המילה האנגלית Employer אך אינו משקף את יחסי העבודה הקיימים במדינת ישראל או את המציאות העסקית הקיימת בעולם. המונח לקוח מתקופת העבדות ומרמז על יחסים כוחניים של בעלים ועבד. שינוי המנוח עתיד להקנות לו קונוטציה חיובית יותר אשר תשקף את היחסים הקיימים בין המעסיק לעובד, הן הזכויות והן החובות.

בית-המשפט המחוזי בקליפורניה דחה תביעה לביטול חוק בסן-פרנסיסקו הדורש כי אזהרת בריאות תוצב על מודעות המפרסמות משקאות ממותקים. החוק, שאושר על-ידי המועצה העירונית בשנה שעברה, דורש כי על כ-20 אחוז משטח הפרסומות שמופיעות בשלטי חוצות, לרבות על אוטובוסים ובאצטדיונים, תופיע המודעה: "אזהרה: שתיית משקאות מסוכרים גורמת להשמנת יתר, סכרת וריקבון בחלל הפה". מייצגי תעשיית המשקאות טענו כי מדובר בפגיעה בתיקון הראשון לחוקה – הזכות לחופש הביטוי. בישראל, אושרו לאחרונה על-ידי ועדת הכלכלה תקנות המאפשרות להפעיל את החוק להגבלת השיווק והפרסום של משקאות אלכוהוליים. תווית אזהרה תופיע באותיות שחורות ובולטות, בגודל שלא יפחת מ-15 אחוז משטח התווית המסחרית של המשקה. החוק אוסר על שיווק משקה משכר אלא בתנאי שקיימת על הבקבוק תווית אזהרה בולטת מפני הסכנה לבריאות כתוצאה משתייה מופרזת ואף רגילה. כמו כן אישרה הוועדה את הסעיפים לגבי מגבלות הפרסום של אלכוהול בעתונות, שלטי חוצות, ברדיו, טלוויזיה ואינטרנט.

בשבוע האחרון, הוציא שופט פדראלי צו מניעה זמני המורה על הפסקת אכיפת החוק הקפדני האוסר אחזקת נשק בוושינגטון. השופט ריצ'רד לאון, מבית-המשפט המחוזי בקולומביה, טען כי מדיניות פוליטית כדוגמת איסור חמור על אחזקת נשק צריכה "לרדת מהשולחן" לאור זכויות חוקתיות מסוימות. טענתו המרכזית היא כי החוק פוגע בליבת הזכות החוקתית להגנה עצמית, המעוגנת בתיקון השני. בתגובה לכך, גורמים רשמיים במחוז טוענים כי החוק הכרחי לצורך הגבלת הפשע והאלימות בעיר. פסיקה זו נוגדת פסיקה קודמת אשר צידדה בחוק ובמטרותיו. סוגייה הדומה בחילוקי הדעות שהיו סביבה וקשורה קשר הדוק לזכות להגנה עצמית התעוררה סביב פרשת שי דרומי. בעקבות הפרשה ב-2008 אושר החוק הקובע כי אדם לא יישא באחריות פלילית למעשה שהיה דרוש באופן מיידי כדי להדוף מי שפורץ או מנסה לפרוץ לשטח השייך לו, כל עוד פעולתו היתה בתחום הסביר. אישור החוק עורר תגובות קשות בטענה שהוא מעניק "רישיון להרוג". תומכי החוק טענו כי החוק הכרחי לצורך צמצום אחוזי הפשיעה והרחבת הזכות להגנה עצמית.

בית-המשפט העליון בארצות-הברית קבע כי האיסור על קיום מחאות בחצר בית המשפט, אינו פוגע בחופש הביטוי כפי שעוגן בתיקון הראשון בחוקת ארצות-הברית. על פי החוק הפדרלי משנת 1949, חל איסור על קיום מחאות, בחצר בית המשפט, לרבות הנפת דגל או כל שלט אשר מזוהה עם ארגון מסוים, כאשר חצר בית-המשפט מהווה חלק מבית-המשפט. עוד קובע החוק כי מותר לקיים מחאה במדרכה הנמצאת מול בית-המשפט. בישראל, בשנת 2012, השופט פיינברג מבית המשפט השלום בירושלים הנפיק צו איסור הפגנה נגד מפגיני הימין שהפגינו ושרקו מול בית-המשפט. במקרים רבים ניתן לראות את המתח הקיים בין חופש הביטוי והזכות להתאסף, לבין החשש מפגיעה קשה בדמוקרטיה. בישראל, ניתן ללמוד משורה של פסקי דין על מעמדה של הזכות להתאסף. כך למשל, בבג"ץ סער נ' שר הפנים ומשטרת ישראל, נקבע כי מעמדה של הזכות להתאסף גבוה מאוד והיא מזכויות היסוד של האדם בישראל. בבג"ץ דיין נ' מפקד מחוז ירושלים נקבע כי הזכות להפגין נגזרת מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.

בית-המשפט לערעורים של המחוז התשיעי בארצות-הברית, הפך את קביעתו של בית-המשפט המחוזי של צפון קליפורניה, לפיה התיקון השני בחוקת ארצות-הברית מבטיח את הזכות לנשיאה ולמכירה של נשק. המערערים, שלושה אזרחים ממחוז אלמדה שבקליפורניה המעוניינים להקים חנות נשק במחוז, טוענים כנגד מדיניות המחוז שאינה מתירה את קיומן של חנויות נשק במרחק של עד 150 מטר מאיזור מגורים מאוכלס במחוז, ובכך אינה תואמת את הוראות התיקון השני. בית-המשפט לערעורים קבע כי הזכות לנשיאה ומכירה של נשק המנויה בתיקון השני מהווה זכות יסוד מהותית ורחבה. עם זאת, קבע בית-המשפט כי מדיניות המחוז אינה בהכרח פסולה, ועל רשויות המחוז להוכיח כי קיומה של חנות מוצרי נשק עלולה בהסתברות גבוהה לסכן את חייהם של תושבים באיזור. גם בישראל קיימת מודעות לסיכונים העולים מנשיאת נשק וזמינותו בסביבה אזרחית, בעיקר מצד מאבטחים שלוקחים את נשקם הביתה. יוזמת "אקדח על שולחן המטבח" עוסקת בסוגיה זו, ובדומה למדיניות הננקטת במחוז אלמדה, מטרתה להביא לכך שמאבטחים לא יישאו את נשקם הביתה על-מנת להפחית מקרי אלימות המערבים נשקים – וזאת באמצעות עידוד אכיפה של סעיף 10ג לחוק כלי-ירייה, תש"ט-1949 אשר קובע, בין היתר, הגבלות על הוצאת כלי-נשק ממקום העבודה.

השתתפו בהכנת הסקירה: יעל בני, אביה חן, יוסי מורל, הילה מנור וקורל קרטנשטיין.

ערך: עידו מור-חיים.


סקירת חדשות מעולם המשפט | 5.6.2016

$
0
0

 בקליפורניה, ארצות-הברית, אושר בהליך מזורז חוק המתיר תרומת איברים בין שני נשאי HIV. תרומת איברים מנשאי הנגיף נאסרה עד כה בשל החשש מהדבקת מקבל התרומה. החוק החדש אושר בהליך מהיר על-מנת לאפשר תרומת כבד של נשא HIV לבן-זוגו כדי להציל את חייו. למרות שהממשל הפדרלי בארצות-הברית אישר תרומה בין נשאים כבר ב-2013, עד למקרה הנוכחי האיסור בקליפורניה נשאר בעינו.

תרומת איברים על-ידי נשאי HIV עודנה אסורה במדינות רבות, אך מספר מדינות נוספות בעולם התירו בשנים האחרונות לבצע תרומות נשאים, תוך הגבלתן למקרים בהם גם התורמים וגם הנתרמים הם נשאים, כדי למנוע הדבקת אדם בריא בנגיף.

בישראל פורסם לפני שלוש שנים פסק הלכה המתיר קבלת תרומת איברים מנשא HIV גם כאשר הנתרם בריא. לדברי הפוסק, הרב אליהו בקשי דורון, מאחר שנשאי המחלה מטופלים ומאריכים ימים המחלה אינה נחשבת עוד 'פיקוח נפש', ולכן ניתן לקבל איברים 'נגועים' לצורך הצלת חיים. בכך מקדים פסק ההלכה את המשפט ואת פרקטיקה הרפואית המקובלים בעולם.

 בית-המשפט בפלורידה, ארצות-הברית, דחה לאחרונה את בקשתו של אתר Gawker למשפט חוזר בעניין קלטת הסקס של המתאבק המפורסם "האלק הוגן". בא-כוחו של האתר טען כי היה צורך לחשוף את המושבעים להערות גזעניות שהשמיע הוגן בעבר כחלק מחומר הראיות, וכי האובייקטיביות שלהם נפגמה. בית-המשפט דחה את טענותיו והותיר על כנם את הפיצויים על-סך 140 מיליון דולר.

התביעה המקורית עסקה בסרטון שהופץ על-ידי אתר Gawker, בו נראה הוגן מקיים יחסי-מין. קביעתו האחרונה של בית-המשפט בפלורידה מחזקת את המסקנה שעלתה בתביעה המקורית, והיא כי בכל הנוגע ליחסים אינטימיים, זכותם של המפורסמים לפרטיות גוברת על החדשותיות שבמעשיהם.

בישראל זכותם של מפורסמים לפרטיות עלתה לאחרונה לכותרות בשורה של מקרים בהם הופצו תמונות או סרטונים אינטימיים של מפורסמים, האחרון שבהם הינו פרסום תמונות פרטיות של ענת הראל. בשל הישנות המקרים של הפצת תמונות וסרטונים אינטימיים של מפורסמים בפרט ושל אזרחים בכלל, הרחיבה הכנסת את החוק למניעת הטרדה מינית, כך שכיום העונש למפיץ תמונות אינטימיות יכול להגיע עד 5 שנות מאסר.

 בית-המשפט העליון באיווה, ארצות-הברית, קבע כי אין להטיל על קטין שהורשע ברצח מאסר-עולם ללא אפשרות לשחרור מוקדם. בית-המשפט סבר כי מאסר-עולם לקטין ללא אפשרות לשחרור מוקדם הוא עונש "אכזרי ובלתי רגיל", שכן לא ניתן לשער מראש כי לעבריינים קטינים אין סיכוי להשתקם. בית-המשפט הדגיש כי שחרור מוקדם לקטינים איננו מובטח, אלא צריך להישאר אפשרי.

בדין הישראלי, להבדיל מבדין האמריקאי, קיימת זה מכבר הבנה לפיה קטינים צריכים לקבל יחס שונה מבגירים בכל הנוגע למשפט הפלילי. חוק הנוער קבע כבר בשנת 1971 כי אין חובה להטיל על קטין שביצע רצח מאסר עולם, וכן כי הטלת עונש מוות על קטין אסורה. גם אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד, אותה ארצות-הברית מעולם לא אישררה, משקפת הבנה דומה בקבעה בסעיף 37 כי על קטינים לא יוטלו עונש מוות או מאסר עולם בלא אפשרות שחרור.

ערכה: אושרה גואטה.

השתתפו בהכנת הסקירה: גיא אבידור, יובל גרנית, יהונתן רובנס.


מיעוטים לא-ליברליים ואנטי-ליברליים |אמנון רובינשטיין (כרך יט(2) –צפוי להתפרסם ב-2016)

$
0
0

במרכז מאמר זה עומדת השאלה האם התפיסה הרב-תרבותית, שנולדה מתוך הדמוקרטיה הליברלית, צריכה להתחשב גם בקהילות הכופרות ברעיון הליברלי שהצמיח מלכתחילה את ההתחשבות המיוחדת בהן. בשנים האחרונות אנו עדים להתפכחות בקרב מדינות אשר מתמודדות עם קבוצות מיעוטים המבקשות לשמר את זהותן תוך פגיעה בקבוצות אחרות בחברה.

בחלקו הראשון של המאמר מוצגות ארבע הבחנות של קהילות מיעוטים – קהילות ליברליות נפרדות תרבותית, קהילות לא ליברליות גרדא, קהילות פוליטיות וקהילות אנטי ליברליות. שתי הקבוצות הראשונות – הליברליות הנפרדות והלא ליברליות גרדא – הן בעלות מאפיינים המאפשרים את קיומה של החברה הדמוקרטית ליברלית. לעומתן, הקהילות הפוליטיות הלא ליברליות והאנטי ליברליות – המשתייכות לקבוצה השלישית והרביעית – מהוות אתגר משמעותי. קהילות אלו מבקשות לנצל את כוחן הפוליטי לא רק על מנת לשמר את ייחודיותן, אלא גם על-מנת לכפות באלימות את אורחות חייהם ומנהגיהם על יתר הקבוצות. עמדתו של פרופ' רובינשטיין, היא כי אין להעניק לקבוצות אלו את ההתחשבות הייחודית של הגישה הרב-תרבותית.

בחלקו השני של המאמר מתייחס פרופ' רובישנטיין למדינת ישראל כמקרה מבחן. מדינת ישראל ייחודית במארג המדינות הליברליות. אין בה רוב מובהק לחילונים (שלא כולם ליברלים), לדתיים לאומים (שלא כולם לא ליבראליים), לחרדים, למסורתיים ולערבים, על קהילותיהם הדתיות השונות. היא מורכבת מגלי עלייה משמעותיים אשר ייבאו אליה קבוצות בעלי מאפיינים ייחודיים המעלות שאלות חשובות בנושא שימור שפת האם, תרבות ייחודית ושילוב הקבוצות במארג החברתי הכולל. ישנן קבוצות מיעוט שונות אשר חלקן אומנם מיעוט מבחינה כמותית אך כוחן הפוליטי עצום. קבוצות אלו, בחלקן, אינן מכירות בזהותה הדמוקרטית-ליברלית של מדינת ישראל ואף מצהירות בגלוי על כך. עמדתו של פרופ' רובינשטיין היא כי אין זה ראוי להשתמש בטיעון הרב תרבותי כדי להגן על האינטרסים של אותן הקהילות.

להורדת המאמר המלא



סמכות נמשכת בדיני המשפחה לאחר אישור הסכם בין בני-זוג: על כיבוד הדדי, על מבחן הסיכול ועל מבחן ה"דן ופָסַק"– מודל חדש |יצחק כהן (כרך יט)

$
0
0

מאמר זה מעיין מחדש בדוקטרינת הסמכות הנמשכת בגלגול ההתדיינות השני, לאחר הסכם שאושר בגלגול ההתדיינות הראשון. המאמר בוחן את מכלול המקרים שבהם הסוגיה עשויה להתעורר, ומבקש לשרטט לראשונה את המבחן הקובע להפעלת דוקטרינת הסמכות הנמשכת – מבחן ה"דן ופָסַק" (להלן: מבחן הדן ופסק). המאמר משרטט את גבולותיו ואת מגבלותיו של מבחן זה על-פי הדין הפוזיטיבי בישראל. כחלק משרטוט המבחן, המאמר עובר בחלקו השני לעיון ביקורתי בכמה עניינים. ראשית, המאמר טוען כי חל ערבוב בפסיקה בין מבחן הדן ופסק לעניין תביעתו העצמאית של הקטין לבין מבחן הדן ופסק לעניין הסמכות הנמשכת של ערכאה לאחר אישורו של הסכם. המאמר טוען כי הרציונלים בשני העניינים שונים, וכי אין זה נכון להקיש מזה על זה, כפי שהפסיקה עושה לא אחת. ערבוב זה גם מביא לידי כך שמבחן הדן ופסק, השייך על-פי טיבו וטבעו למשפחת הכללים, נהפך למבחן הנתון לשיקול-דעת, כאילו היה בן למשפחת הסטנדרטים. שנית, המאמר עומד על פרצות פרשניות למבחן הדן ופסק, וטוען כי ההבחנות הדקות הנעשות בין נושאים שונים בהסכמי הגירושים עלולות לייתר את המבחן ולעקרו מתוכן. שלישית, המאמר מבקש לקרוא תיגר על עקרון הכיבוד ההדדי ומבחן הסיכול – שני הרציונלים של דוקטרינת הסמכות הנמשכת – וטוען כי אף שהם באים לתקן, הם נמצאים מקלקלים. באופן פרדוקסלי, יש בהם כדי להנציח את הפער הקיים בין פסיקתו של בית-הדין הרבני לבין זו של בית-המשפט האזרחי, ובכך אף להחריף את מירוץ הסמכויות בגלגול ההתדיינות הראשון. המאמר מסכם מבט ביקורתי זה בהצעה למודל חדש בדוקטרינת הסמכות הנמשכת.

להורדת המאמר המלא


"אֵם כל הזכויות": הזכות החוקתית לחיים |יניב רוזנאי והלל סומר (כרך יט)

$
0
0

מאמר זה בוחן את מהותה והיקפה של הזכות לחיים. הזכות לחיים היא אחת הזכויות העתיקות ביותר, האוניוורסליות ביותר והחשובות ביותר בין זכויות האדם בעולם. גם בישראל הזכות לחיים זוכה במעמד בכיר, וכן בעיגון כפול בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, הכולל הן את האיסור לפגוע בזכות לחיים והן את הזכות להגנה על החיים. למרות מרכזיותה של הזכות לחיים, שאלות רבות הנוגעות בה נותרות במחלוקת וללא מענה ברור: מהו מועד תחילתה של הזכות? מהי המשמעות של החובה החיובית להגן על החיים ומה כלול בה? האם הזכות לחיים, לנוכח מעמדה, גוברת על זכויות אחרות בהתנגשה בהם? האם ניתן לגזור מן הזכות לחיים זכויות נוספות אשר לא זכו בעיגון עצמאי בחוקי-היסוד בישראל, כגון הזכות לבריאות או הזכות לסביבה נאותה? מאמר זה דן בשאלות אלה בסיוע מבט השוואתי ותוך התייחסות לסוגיות משפטיות קונקרטיות חשובות, כגון עונש מוות, המתות-חסד, הפלות והזכות לחיים בעת סכסוך מזוין ובשטח הנתון בתפיסה לוחמתית. המאמר מציג גם הבדלים שונים בתפיסה המושגית של הזכות לחיים במדינות שונות, וכן את השינוי שחל בהבנה של הזכות לחיים לכיוון הוליסטי, המתייחס לחיים כאל חיים בכבוד, חיים שראוי לחיותם.

להורדת המאמר המלא


על ערעורי-ביניים, סמכות עניינית ועלות שיפוטית שקועה |שי נ'לביא (כרך יט)

$
0
0

האם שופטים יכולים להתנתק מהחלטות שהתקבלו בעבר? מחקר זה חושף תופעה מפתיעה: שופטי בתי-המשפט האמריקאיים לערעורים נוטים לאשר את החלטת הערכאה הדיונית ככל שזו השקיעה משאבים רבים יותר לגוף העניין, וזאת אף כאשר משאבים אלה אינם רלוונטיים לאיכות ההכרעה. ממצאים אלה, המצביעים על קושי בביקורתה של ערכאת הערעור, מתבססים על הבחנה בין שאלות של סמכות עניינית לבין שאלות של מהות. הם מובהקים מבחינה סטטיסטית, משמעותיים בגודלם ומצביעים על קיום תופעה של "עלות שיפוטית שקועה". להתמודדות עם בעיה זו מוצע שינוי פרוצדורלי פשוט – שימוש נרחב יותר בערעורי-ביניים, שמאפשרים בחינה מיידית של ההכרעות של בית-המשפט קמא.

לתופעה המתוארת במאמר עשויות להיות השלכות רחבות בהקשר של המשפט הישראלי. הטענה שערעורי-ביניים עשויים לשפר את איכות ההכרעה השיפוטית מעניינת במיוחד לנוכח הנטייה במשפט הישראלי, בשנים האחרונות, לצמצם את האפשרות לערעור-ביניים. בפרט, המאמר מציע פרספקטיבה אחרת ליחסים בין הערכאה הראשונה לערכאת הערעור בכמה הקשרים בולטים, כגון סמכות עניינית וטענות-סף אחרות, החלטות בעניין אישור תובענה ייצוגית, החובה לערער על החלטות-ביניים חשובות וכן שיהוי בהעלאתה של טענת סמכות עניינית.

להורדת המאמר המלא


סקירת חדשות מעולם המשפט | 14.6.2016

$
0
0

נשיא ארצות-הברית, ברק אובאמה, חנן 42 אסירים שביצעו עבירות סמים לא אלימות, מחציתם ריצו מאסרי עולם בכלא; בכך ניצל הנשיא את ההזדמנות האחרונה שלו לחון אסירים לפני הבחירות הקרבות לנשיאות. זוהי אינה החנינה הראשונה של הנשיא והיא מגיעה על רקע דיונים בדבר רפורמה מקיפה במערכת המשפט הפלילי בארצות-הברית, שמטרתה לצמצם את מספר האסירים המרצים עונשי מאסר על עבירות סמים לא אלימות. הרפורמה, שהנשיא מקדם, זוכה לתמיכה רחבת היקף בקרב בכירים מכל קצוות הקשת הפוליטית בארצות-הברית. לאחרונה התקיים דיון דומה בוועדת דורנר לבחינת הענישה והטיפול בעבריינים. הוועדה קראה להקל באופן שיטתי בענישה ולהפחית במאסרים ממושכים, תוך בחינת חלופות בדמות עבודות שירות לקהילה. הוועדה הוקמה ב–2011 על-ידי שר המשפטים דאז יעקב נאמן, והתייחסה לסוגיית ההרתעה כשיקול מרכזי בחישוב הענישה. בדו"ח מבהירים כי בעוד הגברת האכיפה של עבירות שונות עשויה להרתיע עבריינים פוטנציאליים, דווקא החמרת הענישה אינה עושה זאת ומבטלת את ההרתעה ממאסר בעתיד.

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית סרב לדון בעתירה שביקשה לבחון את חוקתיותו של עונש המוות בארצות-הברית. העתירה הוגשה על-ידי למונדרה טאקר, אשר רצח את חברתו בשנת 2008 בזמן שהייתה בהריון ונידון לעונש מוות. השופט ברייר והשופטת גינסברג התנגדו לדחיית הדיון בעתירה, והעבירו ביקורת חריפה על חוקתיותו של עונש המוות כפי שהוא מבוצע כיום בלואיזיאנה. כפי שפורט לאחרונה בסקירת החדשות שלנו, עונש המוות עודנו מעורר מחלוקת בעולם ובארצות-הברית בפרט. לאחרונה, עלה הנושא שוב לדיון ציבורי בישראל כאשר שר הביטחון הנכנס, חבר-הכנסת אביגדור ליברמן, העלה בשנית את הצעת החוק בנושא עונש מוות למחבלים. בהסכם הקואליציוני שנחתם לאחרונה בין סיעת הליכוד לסיעת ישראל ביתנו, הוסכם על הקלה בתהליך מתן גזר-דין מוות בבתי-דין צבאיים, כך שניתן יהיה לקבוע עונש זה גם בהיעדר הסכמת כל השופטים, בניגוד להסכמה פה-אחד הנדרשת כיום.

 בית-המשפט העליון במדינת ניו­-יורק צפוי לפסוק בשאלה האם ניתן להרחיב את הגדרת ה"הורות" במסגרת בחינת הזכאות להסדר ראייה. הסוגייה עלתה במסגרת עתירה שהגישה אשה שבמשך ארבע שנים גידלה ילד במשותף עם בת-הזוג שלה, אמו הביולוגית. משנפרדו בנות הזוג, לא זכתה האשה במשמורת, ובקשתה להסדר ראייה נדחתה. הפסיקה בניו-יורק הכירה בזכויות הורה להסדר ראייה, אך בית-המשפט פסק שהאישה לא מהווה "הורה" עבור הילד, במובן ביולוגי או משפטי, כיוון שלא אימצה אותו ואף לא הייתה נשואה לאמו. כעת מבקשת האשה לבסס את זכאותה להסדר ראייה מכוח היותה "הורה דה פקטו" של הילד. בית-המשפט בניו יורק הכריע בעבר בסוגיה זו לשלילה, ועמדתו אושרה על-ידי בית-המשפט העליון של ארצות-הברית, כאשר נפסק שזכות האוטונומיה ההורית לגידול הילדים גוברת על זכותו של מאן דהוא לזכות בהסדר ראייה, אף כשמדובר בטובת הילד.

גם במחוזותינו זכתה סוגיית ההורות החד-מינית להתייחסות, אם כי לא במקרים של פרידה: פסק הדין ירוס-חקק התווה את זכותם של זוגות חד-מיניים לאימוץ בשם טובת הילד, ולאחריו הורחבה זכות זו בעניין אבן-קמה, שם ניתן צו אימוץ חרף היעדרה של קרבה ביולוגית לאחד ההורים. בפסק הדין אבירם נסללה הדרך להכרה בהורות גם בהיעדר אימוץ, גם כאשר לאותו הורה אין קשר ביולוגי לצאצא, בדומה למקרה ניו-יורק; הלכה זו השנתה לאחרונה בעניין פלונים.

 בית-המשפט לערעורים בארצות-הברית (Second Circuit) קבע כי חיפוש ושמירה של קבצים אלקטרוניים אשר נתפסו בחקירת מיסוי, מהווים ראייה קבילה ושימוש בה אינו מפר את  הזכויות המוגנות בתיקון הרביעי לחוקה, האוסר לתפוס ראיות שאינן מופיעות בצו החיפוש. בית-המשפט פסק כי החוקרים פעלו כשורה, עת חיפשו ראיות בכוננים שנתפסו בצו החיפוש הקודם, טרם ניתנה פסיקה או חקיקה בנוגע ל"ראיות דיגיטליות". עוד נקבע כי זכותו של הנאשם לפרטיות אינה מקימה לו זכות למחוק נתונים דיגיטליים הקיימים על רכוש שנתפס כדין, אף שכיום מובן שהרשויות יכולות בנקל לחדור למידע זה. העניין מעלה שאלות מורכבות וחשובות, הנדונות בבתי-משפט ובמוסדות נוספים, הנוגעות למתח הגובר בין שינויים טכנולוגיים להגנת הפרטיות. בישראל נבחן האיזון הראוי בין זכויות החשוד לצרכי החקירה וגילוי האמת בפרשת רמדיה (היינץ ישראל בע"מ נ' מדינת ישראל). בפרשה זו הותוו הכללים לקביעת חיסיון מסמכים במחשבים. בנוסף, חוקק תיקון לפקודת סדר הדין הפלילי, אשר תכליתו לקדם את הסדרת החיפוש במחשבים.

ערך: תומר קנת.

השתתפו בהכנת הסקירה: מתן סטמרי, אבינדב פרויס, עמית קראוסהר, ערן בן-גל.


בין צלם אלוהים לצלם בהיכל – כיצד אפשר לייצג את האל ? |דוד הד (כרך כ)

$
0
0

ספר שמות ופרשניו עוסקים באופן מעמיק בשאלה של ייצוגיות בכלל ובזו של ייצוג האל בפרט: אף שבלא כל תיווך ייצוגי אי-אפשר לתפוס ישות טרנסצנדנטית, וממילא גם לא לקבל את סמכותה, דרכי הייצוג של האלוהות אינן יכולות להיות עניין קונוונציונלי גרידא. האל עצמו הוא הקובע את אופני ייצוגו הלגיטימיים – הן בתחום האסתטי (התחושתי, האומנותי) והן בתחום הפוליטי (כמקור של סמכות נורמטיבית – החוק). המאמר מצביע על האופן שבו המקרא משרטט את קו הגבול בין ייצוג ראוי לייצוג בלתי-ראוי, שהוא ההבדל בין עבודת האל לעבודת אלילים.

להורדת המאמר המלא


מזוגיות להורות משותפת –מסגרת משפטית להסדרת היחסים הכלכליים בין הורים במשותף |איילת בלכר-פריגת (כרך יט)

$
0
0

מאמר זה מבקר את התמקדות-היתר של דיני המשפחה בקשר הזוגי כקשר המשפחתי המרכזי בין מבוגרים. הטענה שהמאמר מקדם היא כי דיני המשפחה המודרניים צריכים להציב במרכז את הקשר ההורי, ובתוך כך לא רק את הקשר הקיים בין ההורה לילד (קשר ההורות האנכי), אלא גם את הקשר שההורות המשותפת יוצרת בין שני ההורים (קשר ההורות האופקי). הורות משותפת צריכה להיות מוכרת כקשר משפחתי-משפטי משמעותי, אשר יוצר, כשלעצמו, מחויבויות בין ההורים במשותף, ובכלל זה מחויבויות כלכליות.

המאמר מתייחס למחירים הכלכליים שההורות והטיפול בילדים גובים, למצוקה הכלכלית הנגרמת כתוצאה מכך לאימהות החיות בנפרד מאבי ילדיהן, ובפרט למצוקתן של אימהות צעירות לילדים קטנים. המשפט הישראלי, בדומה לשיטות משפט אחרות, מנסה בשנים האחרונות לתת מענה למצוקה הכלכלית של נשים לאחר פרידה, ובכלל זה גם למצוקות הכלכליות הנגרמות להן בשל הטיפול בילדים. אולם התייחסותו של המשפט ליחסים הכלכליים שבין צדדים מבוגרים ולמחויבויות הכלכליות ביניהם מעוצבות בתוך מסגרת-העל של דיני הזוגיות. כך, במסגרת היחסים הרכושיים יובאו כשיקול פערי השתכרות הנובעים מטיפול בילדים, וכאשר נפסקים מזונות בני-זוג, יש שיינתן משקל לפגיעה בכושר ההשתכרות בפסיקת מזונות משקמים או בדרך אחרת.

אולם אף לא אחת מן המסגרות המשפטיות הקיימות – דיני חלוקת הרכוש, מזונות בני-זוג ומזונות ילדים – מספקת כיום מענה ראוי לסוגיית החלוקה של נטל מחיריה של ההורות בין ההורים. הנפגעות העיקריות הן אימהות צעירות היוצאות מקשר נישואים קצר, מקשר זוגי לא-ממוסד או מבלי שהיה כל קשר זוגי בעל משמעות משפטית בינן לבין האב. זאת, לטענתי, מכיוון שמסגרת-העל להסדרת היחסים הכלכליים בין ההורים היא דיני הזוגיות, ולפיכך היא מתמקדת בשיקולים הנוגעים בקיומו ובאופיו של קשר זוגי בין ההורים. יחסי ההורות המשותפים נכנסים לכל-היותר כאחד השיקולים במסגרת הסדרת פירוקה של המערכת הזוגית.

המאמר טוען כי על המשפט לפתח מסגרת משפטית ייחודית אשר תתמקד ביחסי ההורות המשותפים, ובכלל זה בהיבטים הכלכליים שלהם. טיפול בילדים ודאגה להם אינם רק שיקול שצריך להביא בחשבון בבחינת תוצאותיה הכלכליות-המשפטיות של מערכת יחסים זוגית. יש להכיר בהורות המשותפת כמערכת יחסים המנביעה כשלעצמה חובות וזכויות בין הצדדים לה, ובכלל זה חובות וזכויות כלכליות. למעשה, במשפט הישראלי קיימת הכרה הולכת וגוברת במחויבויות שקשר ההורות המשותף יוצר בין המבוגרים השותפים לו, אך הכרה זו מוגבלת למימוש ההורות הפעילה של כל אחד מן ההורים ולשמירה על הקשר שבינו לבין הילדים. טענתי היא כי יש להרחיב הכרה זו גם למישור הכלכלי, בהתבסס על החובה ההדדית של ההורים לדאוג לטיפול בילדים המשותפים ומכוח ערכו הפנימי של קשר ההורות.

אכן, הבסיס הנורמטיבי-האידיאולוגי של המאמר הוא ההכרה בערך הדאגה (care) כערך בסיסי בדיני המשפחה. בכך המאמר מהווה חלק מן הספרות הקוראת להסיט את הדגש של דיני המשפחה מן הקשר הרומנטי-המיני אל עבר מחויבויות ארוכות-טווח לטיפול מיטיב ולדאגה. המאמר גם מהווה חלק מדיני המשפחה המודרניים בכך שהמסגרת שהוא מציע היא ניטרלית מבחינה מגדרית, שכן העיקרון שהוא נשען עליו אינו מבוסס על הבדלים מגדריים וניתן ליישום בהקשרים משפחתיים שונים. ההצעה רלוונטית לכל מערכת יחסים של יותר מהורה אחד, ובכלל זה שתי אימהות, שני אבות או ריבוי הורים משפטיים, והיא ניתנת ליישום בהתאם.

להורדת המאמר המלא


סקירת חדשות מעולם המשפט | 22.6.2016

$
0
0

 בית-המשפט העליון של ארצות-הברית קבע בעניין סימונס נ' היימלריך, שבמקרה של דחיית תביעה של פרט נגד עובד מדינה, מכוח חוק תביעות הנזיקין הפדרלי (FTCA), עדיין קמה לו זכות תביעה בגין הפרת זכותו החוקתית. הדבר אפשרי בתנאים מסוימים, כאשר עילת התביעה היא חריג שיקול הדעת הריבוני, אשר מקנה חסינות מאחריות נזיקית כאשר מדובר בפעולה שבשיקול דעת. היימלריך נאסר בגין הפצת פורנוגרפיית ילדים, והנהלת בית-הסוהר צירפה לתאו אסיר אשר התבטא בעבר שמעוניין "לרסק פדופיל", והאסיר היכה את היימלריך בתאם. תביעת הנזיקין של היימלריך מתוקף חוק תביעות הנזיקין הפדרלי נדחתה בשל חריג השימוש בשיקול דעת ריבוני. היימלריך הגיש תביעה נוספת נגד ממשלת ארצות הברית, בגין פגיעה בזכותו לפי התיקון השמיני לחוקת ארצות הברית, האוסר על ענישה אכזרית ובלתי רגילה. בית המשפט העליון פסק, בניגוד לטענת הממשלה, שלהיימלריך קיימת זכות עמידה בגין אותו מקרה, שכן בשונה ממקרה בו תביעת הנזיקין נפסלת בשל אי-הוכחת נזק או התרשלות, כאשר התביעה נדחית בגין חריג שיקול הדעת, אין זה סביר לפרש את החריג כמקנה חסינות גם מתביעות אשר נוגעות להפרת זכויות אזרח. מלבד מהניצחון להיימלריך, הפסיקה מהווה ניצחון לאחרים התובעים בגין הפרת זכותם האזרחית, שכן ההחלטה משמרת את טענתם החוקתית כנגד עובדים ממשלתיים על-אף פסילתה הנזיקית.

 גוגל, פייסבוק, יאהו וקבוצות להגנה על זכויות נוספות, מביעות לאחרונה התנגדות לחקיקה המרחיבה את המידע שהממשלה יכולה לאסוף באמצעות מכתבי הביטחון (NSL) אשר מהווים צו מנהלי המסמיך את ה-FBI לבצע חיפוש ברשומות אינטרנטיות ללא צו בית-משפט מכוח חוק הפטריוט. עיקר ההתנגדות הוא להצעת חוק סמכות המודיעין, המיועדת להרחיב מעקב ממשלתי ללא צווים, דבר שיאפשר לכל סניף מקומי של ה-FBI לקבל רשומות דואר אלקטרוני ללא צו בית-משפט. התנגדות נוספת היא להצעה לתיקון חוק הפרטיות בתקשורת אלקטרונית שנועדה להרחיב את המידע הזמין לממשלה, כך שיכלול גישה למידע על אודות מספרי חשבון, היסטוריית כניסה ופרטי חשבון בנק. ההתפתחות הטכנולוגית המהירה מעלה שאלות חשובות הנוגעות לזכות הפרטיות של האזרח. לא פעם התבטא מייסד חברת פייסבוק שהפרטיות כבר אינה נורמה חברתית בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות. עם זאת, בד בבד עם הצעות החקיקה לעיל, ישנה עלייה בחקיקה המיועדת להגן על זכויות המשתמשים, לרבות חוק התקשורת האלקטרונית של קליפורניה (ceca) שמגן על פרטיות דיגיטלית.

 בית-המשפט לערעורים של מחוז מולטנומה במדינת אורגון שבארצות-הברית פסק לאחרונה שהחוק מאפשר שינוי מגדר של אדם ממין נקבה למגדר לא בינארי. פסיקה זו מהווה הכרה חוקית ראשונה מסוגה בארצות-הברית, בסוג שלישי של מגדר מלבד זכר ונקבה. פסק-הדין ניתן לאחר עתירתו של ג'יימי שופ, חייל לשעבר בצבא האמריקאי שביקש מבית-המשפט להיעתר לבקשתו לבצע שינוי כזה משום שההבחנות המגדריות הבינריות של זכר ונקבה לא משקפות את זהותו המגדרית נכונה. בהתאם לחוק באורגון, בית-המשפט יכול לשנות את מינו של פרט כלשהו אם שופט מוצא שאותו אדם נקט את הטיפולים הקשורים במעבר בין מגדרים, ואין דרישה לחוות-דעת רפואית לטובת ביצוע השינוי הרישומי. זהות מגדרית וביטוייה מצויים במרכז שיח משפטי בין-לאומי על היקף הזכויות וההגנה שניתנות לקהילת הלהט"ב. מוקדם יותר החודש הונפק צו בית-משפט המחייב את בתי-הכלא בקליפורניה לספק לאסירים טרנסג'נדרים המזדהים כנשים, גישה למוצרים בעלי אוריינטציה נקבית במתקני הכליאה.

 בית-המשפט הפדרלי לערעורים של המחוז העשירי בארצות-הברית הוציא לאחרונה צו זמני, לפיו מדינת קנזס מחויבת לאפשר לעשרות אלפים מתושביה לממש את זכות הבחירה לבחירות הפדרליות לנשיאות, זאת על אף שנרשמו בפנקס הבוחרים רק באמצעות רישיון הנהיגה. הצו התקבל בעקבות עתירה מטעם האגודה לזכויות אשר זכותם לבחור נשללה, בטענה שהחוק של מדינת קנזס לא עומד בסטנדרטים שנקבעו על פי החוק הפדרלי. חוק הבוחרים הפדרלי משנת 1993 (National Voter Registration Act of 1993) הרחיב את זכות הבחירה של תושבי ארצות-הברית, כך שכל תושב המנפיק או מחדש רישיון נהיגה, יכול להירשם בפנקס הבוחרים הפדרלי. דה פקטו, החוק הוריד את גיל הבחירה מגיל 18 לגילאי 16 או 17, בהתאם לחוקי הנהיגה במדינות השונות. מנגד, חוק הבוחרים של מדינת קנזס (Kansas Secure and Fair Elections (SAFE) Act) קבע בתיקון החל בינואר 2013, כי תושבים חייבים להציג תעודת זהות אמריקאית על-מנת להירשם בפנקס הבוחרים, ועל כן, נשללה זכות הבחירה מתושבים רבים.

השתתפו בהכנת הסקירה: לאה-לי גבעון, יוני עדיני, מגל דרור ועדי מילר.

ערכה: ליאור גולדווסר



"חוק האזרחים"–התרגום של קובץ החוקים האזרחי האוסטרי על-ידי משכיל גליצאי בשנת 1876 |יצחק אנגלרד (כרך יט)

$
0
0

המאמר עוסק בתרגום לעברית של קובץ החוקים האזרחי האוסטרי משנת 1811, ה-ABGB, אשר נערך על-ידי משכיל גליצאי ופורסם כספר בשנת 1876. המתרגם, משה יהודה ליב הלוי פייערשטיין, היה יליד ותושב של העיירה סקאלא (Skala Podolskaya) שבמזרח גליציה, שהיא כיום במערב אוקראינה. קובץ החוקים האזרחי האוסטרי, שרובו עדיין בתוקף באוסטריה, מבוסס על המסורת הרומניסטית תוך שהוא משלב בתוכו את רעיון המשפט הטבעי. המאמר מתרכז במתן תשובה לשתי שאלות: האחת – מהו הרקע האידיאולוגי שהניע משפטן גליצאי, החי בקיסרות האוסטרית, להשקיע מאמץ רוחני רב שנים בתרגום מגרמנית לעברית של מעשה חקיקה מקיף, בעל 1,502 סעיפים, ואף להוסיף פירוש רחב משלו על כל סעיף וסעיף, תוך התייחסות מעדכנת במקומות רבים אל הפסיקה והחקיקה השייכות לעניין. השאלה האחרת – כיצד הצליח מחבר הספר לתרגם דבר חקיקה מודרני יחסית לשפת העבר, שהמסורת המשפטית שלה היא בעלת רקע מושגי שונה.

מחבר המאמר גורס כי הרקע האידיאולוגי נמצא בזרם ההשכלה היהודית כפי שהתגבשה בחוג מסוים בגליציה במחצית השנייה של המאה התשע-עשרה. אנשי חוג זה שאפו להעניק ליהודים, באמצעות החינוך, השכלה כללית בענפי המדע, בתרבות ובאומנות. הם שמו דגש מיוחד בידיעת העברית ככלי אשר מאחד את היהודים ומספק להם גישה ראויה למסורת הדתית והתרבותית של היהדות. עם זאת, אנשי חוג זה החזיקו בדעה כי על יהודי גליציה להיות אזרחים נאמנים לממלכה האוסטרו-הונגרית, המיטיבה איתם, וכי עליהם לשמור על חוקיה. תרגום קובץ החוקים האזרחי האוסטרי מפתח את ידיעת השפה העברית, ובכך מהווה תרומה למימד התרבותי-היהודי הייחודי. בתוך כך הוא מאפשר ליהודים הבקיאים בשפה העברית ובמקורות היהדות להכיר מקרוב את חוק הממלכה, ועל-ידי כך להימנע מטעויות משפטיות ומהטלת אחריות אזרחית לנזקים.

באשר למלאכת התרגום, המאמר מתאר את דרכו המיוחדת של מחבר הספר תוך כדי הדגמה. למאמר מצורף נספח ובו רשימה של מונחים מיוחדים על-פי סדר הופעתם בסעיפים שבקובץ החוקים האזרחי. הרשימה מוקדשת למונחים עבריים הממחישים את כושר היצירה הלשונית של המחבר ואת בחירותיו המקוריות.

הנחה סבירה היא כי הספר לא מצא משתמשים רבים. שמו ויצירתו של מחבר הספר שקעו בתהום הנשייה. מטרת המאמר היא להציב מצבת זיכרון למשפטן יהודי בעל שיעור-קומה בתחומי המשפט והלשון העברית.

להורדת המאמר המלא


מדוע זכויות חוקתיות חשובות? |אלון הראל (כרך יט)

$
0
0

מאמר זה מנסה לאתגר את ההצדקות המסורתיות של חוקות, המבוססות על הטענה כי חוקות מייצרות החלטות טובות משום שהן מגינות על זכויות האדם, על הדמוקרטיה או על ערכים חשובים אחרים. המאמר טוען כי לעיגון החוקתי של זכויות מוסריות ופוליטיות יש ערך כשלעצמו, בלא קשר לשאלה אם הוא מקדם את ההגנה על הזכויות אם לאו. עיגונן החוקתי של זכויות מוסריות ופוליטיות הוא בגדר הכרה ציבורית בקיומה של חובה של המדינה להגן על הזכות. ההגנה על זכויות במדינה עם חוקה אינה לפיכך עניין של שיקול-דעת או רצון טוב; היא אינה תלויה בגחמות, ברציות או בשיפוטים של המחוקק.

המחבר מרחיב טיעון זה גם למשפט הבין-לאומי ולנורמות טרנס-לאומיות, וטוען כי המשפט הבין-לאומי הוא ביטוי להכרה פומבית בחובה של המדינה להגן על זכויות האדם. אזרחים הם חופשיים רק בחברה שבה זכויותיהם מוכרות כחובות של המדינה ואינן תלויות ברצונם הטוב של המחוקקים.

להורדת המאמר המלא


רשימה: על ההתנגשות שבין חופש הביטוי לבין חוקי בריונות ברשת |ענת ליאור

$
0
0

על ההתנגשות שבין חופש הביטוי לבין חוקי בריונות ברשת

ענת ליאור*

המודעות ברחבי העולם ובישראל לתופעת הבריונות ברשת גברה בשנים האחרונות באופן משמעותי, ומדינות רבות ברחבי העולם פועלות במרץ נגד התפשטותה. אין אומנם הסכמה לגבי הגדרתה של בריונות ברשת, אך מוסכם כי מדובר בשימוש של קבוצה או יחיד בטכנולוגיות של תקשורת חברתית במטרה לפגוע באחרים על ידי התנהגות נשנית עוינת ומכוּונת. רשימה זו תתמקד בבריונות ברשת המיוחסת לקטינים, להבדיל מהטרדה מקוונת (cyber harassment) המיוחסת למבוגרים.

עם עלייתה של המודעות לתופעת הבריונות ברשת מתעצמים גם מאמצי החקיקה, הן בארץ והן מחוץ לה, שמטרתם להעניק כלים אופרטיביים משמעותיים לבתי הספר, למשטרה ולרשויות השלטון במאבקם נגד מה שכונה לאחרונה "המגפה החדשה של העידן הטכנולוגי". מן העבר האחר ניצבת איתנה הזכות החוקתית לחופש הביטוי, אשר נפגעת בעקבות מאמצי חקיקה אלה. ברשימה זו אציג את ההתנגשות הבלתי-נמנעת בין השניים ואת השפעתה על חוקי הבריונות ברשת בעולם ועל מאמצי החקיקה בישראל.

בחודש יולי 2015 הקימה שרת המשפטים איילת שקד ועדה נגד אלימות ברשת, שמטרתה לבחון ולקבוע את הגבול הראוי שבין חופש הביטוי ל"חופש השיסוי", כהגדרתה. שופטת בית המשפט העליון בדימוס עדנה ארבל עומדת בראש ועדה זו. הוועדה אמורה לגבש המלצות בנושא ולהגיש יוזמות חקיקה ודרכים חלופיות לטיפול בסוגיה.

נוסף על כך, בחודש אפריל 2015 הוציא משרד החינוך חוזר מנכ"ל אשר עוסק לראשונה באופן ישיר ומפורט בסוגיית הבריונות ברשת, ומורה על הצעדים שיש לנקוט ביחס למקרי בריונות ברשתות החברתיות. החוזר מחלק את סוגי העבֵרות והפגיעות בתלמידים לשלוש קטגוריות: הקטגוריה הראשונה היא פגיעות מקוונות שלא חלה עליהן חובת דיווח למשטרה או לרשויות הרווחה ואשר מחייבות רק התערבות חינוכית במסגרת הבית-ספרית – לרוב מדובר בפגיעות חד-פעמיות; הקטגוריה השנייה כוללת פגיעות מקוונות המחייבות היוועצות עם מפקח המחוז באשר לדיווח למשטרה או לרשויות הרווחה, וזאת נוסף על דיווח למפקחי בית הספר וטיפול במסגרת החינוכית – לרוב מדובר בפגיעה ממושכת, בפגיעה של תלמיד בעובד הוראה או בפגיעה באמצעים דיגיטליים על רקע מיני; והקטגוריה השלישית כוללת פגיעות מקוונות המחייבות הגשת תלונה למשטרה או לרשויות הרווחה, וזאת נוסף על דיווח למפקחי בית הספר וטיפול במסגרת החינוכית – במקרים מסוג זה מדובר בפגיעות חמורות הכוללות פרסום של תצלום, סרט או הקלטה של עירום ו/או יחסי מין, בין אם בהסכמה ובין אם לאו.

הפעולות נגד בריונות ברשתות החברתיות יכולות להינקט בכמה רמות: הרמה החינוכית-הפדגוגית, אשר מטילה את האחריות לטיפול בבעיה על הורי התלמידים ומוריהם; הרמה האסדרתית (הרגולטורית), הפועלת לחקיקת חוקים וחוקי משנה במטרה להילחם בתופעה; ורמת ההסדרה העצמית, הננקטת על ידי הרשתות החברתיות עצמן או על ידי עמותות שונות היוזמות מהלכים שמטרתם להציע כלי עזר.

בישראל, בניגוד למדינות העולם המערבי, לא ננקטו עד כה פעולות חקיקה – לא בדרך של חקיקת חוקים חדשים ולא בדרך של תיקון חקיקה קיימת – במטרה להיאבק בבריונות ברשת. לעומת זאת, בכל מדינות ארצות הברית קיימת חקיקה כזו או אחרת שמטרתה להילחם בתופעה. חקיקה כזו קיימת גם בניו זילנד, באוסטרליה, ועד לא מזמן גם בקנדה. כך, למשל, בחודש יוני 2015 חוקַק בניו זילנד חוק תקדימי בשם The Harmful Digital Communications Bill, שלפיו בריונות ברשת הינה עבֵרה פלילית שניתן להטיל בגינה עונש של מאסר עד שנתיים או קנס עד לגובה של 50,000 דולר ניו-זילנדי. 18 ממדינות ארצות הברית, לרבות אלסקה, קולורדו וטנסי, קובעות אף הן כי בריונות ברשת מהווה עבֵרה פלילית.

בישראל קיימים חוקים היכולים לסייע במידת מה בהתמודדות עם נושא זה, כגון חוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998, חוק מניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001 וחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, אך יש הטוענים כי הנסיבות של זמננו מחייבות אותנו ליצור כלי ייעודי להתמודדות עם היכולות הטכנולוגיות שהמרשתת מציעה כיום, ולא להסתפק בחקיקה קיימת. מן הדוח לשנת 2015 שפרסמה המועצה לשלום הילד עולה תמונה עגומה שלפיה אחד מכל ארבעה ילדים נפגע מבריונות ברשת. נתון זה מציג מציאות המחייבת נקיטת פעולה למען בטחונם של הילדים ברשת. נראה כי הדרך להשיג מטרה זו היא על ידי חקיקת חוק ייעודי לנושא זה או תיקון חקיקה קיימת כך שזו תעניק עזרה גם במקרים של בריונות ברשת.

במטרה לבחון את הכלי האסדרתי המתאים ביותר לשם הגשמת מטרה זו, אבחן שני פסקי דין משמעותיים שניתנו לאחרונה בקנדה ובניו יורק אשר פסלו חוקים מקומיים לטיפול בבריונות ברשת בטענה שהם פוגעים באופן לא חוקתי בזכות לחופש הביטוי, המהווה זכות חוקתית בשתי מדינות אלה.

בחודש יולי 2014 פסק בית המשפט העליון במדינת ניו יורק, ארצות הברית, ביושבו כבית המשפט לערעורים, ברוב של חמישה שופטים נגד שניים, כי יש לפסול את החוק המקומי של מחוז אולבני האוסר בריונות ברשת (להלן: החוק), בשל פגיעתו הבלתי-חוקתית בזכות לחופש הביטוי (The People v. Marquan M., 2014 W.L. 2931482 (Ct. App. N.Y. 2014)). בפרשה זו תבעה המדינה נאשם בן שש-עשרה, תלמיד בבית ספר תיכון, אשר פרסם באופן אנונימי מידע מיני על חברי כיתתו באתר מרשתת הנגיש לציבור הרחב. החוק קבע כי פעולות העולות כדי בריונות ברשת מהוות עבֵרה פלילית מסוג misdemeanor (המקבילה לעבֵרה מסוג עוון בחוק הישראלי), שעונשה המרבי הוא שנת מאסר בפועל וקנס בסכום של 1,000 דולרים. המושג Cyberbullying הוגדר בחוק כדלקמן:

"…any act of communicating or causing a communication to be sent by mechanical or electronic means, including posting statements on the internet or through a computer or email network, disseminating embarrassing or sexually explicit photographs; disseminating private, personal, false or sexual information, or sending hate mail, with no legitimate private, personal, or public purpose, with the intent to harass, annoy, threaten, abuse, taunt, intimidate, torment, humiliate, or otherwise inflict significant emotional harm on another person."

החוק אוסר בריונות ברשת נגד כל קטין או אדם ("any minor or person") במחוז, וסעיף ההגדרות מבהיר כי "אדם" מתייחס גם לכל תאגיד ושותפות עסקית. הנאשם טען לפני בית המשפט כי החוק אינו חוקתי, וזאת מפני שהוא מכיל טווח רחב של ביטויים מוגנים, ומשום שהוא עמום, שכן הוא אינו מעניק התראה מראש לציבור על ההתנהגות שהוצאה אל מחוץ לחוק.

בחינת חוקתיותו של חוק זה בדין האמריקאי נעשית על פי מבחן ה-strict scrutiny, כלומר, יש להוכיח כי המניע לחקיקת החוק הוא אינטרס ממשלתי מחייב, וכן כי החוק נוסח באופן צר אשר משרת את המטרה של הגנה על אינטרס זה אך אינו גולש מעבר לכך. דעת הרוב קבעה כי החוק עמום ורחב יתר על מידה, באופן העולה כדי הפרת התיקון הראשון לחוקה, הקובע את הזכות לחופש הביטוי. יתרה מזו, ובניגוד לדעת המיעוט ולבקשת המְאַסדר (הרגולטור) המקומי, דעת הרוב קבעה כי אי-אפשר לנתק את החלקים הלא-חוקתיים משאר החוק, מפני שנוסח החוק שייוותר לא ימלא את תכלית החקיקה.[1] למעשה, נוסח החוק מקיף סוגי ביטויים רבים בהרבה מכפי שנחוץ כדי למלא את תכלית החקיקה המוצהרת, קרי, להגן על קטינים מפני תופעות של בריונות ברשת. בית המשפט אמר כי אפילו התכתבות באמצעות דואר אלקטרוני בין שני מבוגרים אשר חושפת מידע פרטי על תאגיד פלוני נכנסת לתוך גדרי החוק ועלולה לעלות כדי עבֵרה פלילית. לנוכח זאת ביטל בית המשפט את החוק בשלמותו.

הערך הגבוה שהוצמד לזכות לחופש הביטוי בארצות הברית מעניק לעולם המשפט, פעם אחר פעם, פסיקות המבטאות סובלנות כלפי ביטויים, אשר נסוגה רק במקרים חמורים במיוחד ובקטגוריות מובְנות מראש. זאת, החל בפרשת Gitlow משנת 1925, שקבעה כי חופש הביטוי, המוגן בתיקון הראשון לחוקה מפני צמצומו על ידי הקונגרס, נמנה עם זכויות הפרט הבסיסיות המוגנות גם מפני פגיעתן של המדינות על ידי סעיף ההליך ההוגן שבתיקון הארבעה-עשר לחוקה; המשך בפסק דין Johnson המוכר, משנת 1989, שקבע כי חוק ההופך את הפעולה של שרפת הדגל האמריקאי לפלילית אינו חוקתי מפני שהוא מפר את הזכות לחופש ביטוי סימבולי; וכלה בפרשות רבות מהשנים האחרונות.[2] אנו למדים אם כן כי בארצות הברית ניתן ערך עליון לזכות לחופש הביטוי, ולפיכך ההלכה שנקבעה בפרשת Marquan עולה בקנה אחד עם רצף הלכות זה. נראה כי בית המשפט יכול היה להעניק סעד שונה בניסיון להותיר שכבת הגנה כלשהי לבני הנוער שסובלים מהצקות במרשתת. עם זאת, ההגדרה בחוק של "בריונות ברשת" בעייתית בלשון המעטה.

חשוב לציין כי הדין האמריקאי אינו מחיל אותם מבחנים שהדין הישראלי מחיל בבואו לבדוק התנגשות בין חקיקה ראשית לבין זכות העולה כדי זכות חוקתית. משכך, נפנה כעת למקרה שבו בוטל חוק נגד בריונות ברשת בדין הקנדי, אשר מפעיל פסקת הגבלה הדומה לזו הקבועה בסעיף 8 לחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו.

בחודש דצמבר 2015 ביטל בית המשפט העליון בנובה סקוטיה, אשר בקנדה, את החוק המקומי נגד בריונות ברשת, Cyber-Safety Act (להלן: החוק הקנדי), משקבע כי זה הפר את הזכות החוקתית לחופש הביטוי המעוגנת בסעיף 2(b) לצ'רטר הזכויות הקנדי (Crouch v. Snell, 2015 NSSC 340). החוק הקנדי העניק לקורבנות הבריונות ברשת בחירה בין שתי אפשרויות – להגיש תלונה ליחידה מיוחדת שהוקמה במשרד המשפטים בעקבות החוק הקנדי, CyberSCAN Unit, או לפנות ישירות לשופט שלום בבקשה לקבל צו הגנה (במקור: "protection order") נגד הבריון לכאורה. בניגוד לפרשה האמריקאית שנידונה לעיל, במקרה הקנדי מדובר במתלונן ובמשיב בגירים, אשר ניהלו יחדיו עסקים בעבר. כאשר עלתה מערכת היחסים העסקית על שרטון, החל המשיב לרשום סטטוסים שונים ברשתות החברתיות, אשר לדעת התובע עלו כדי הפחדה התואמת את הגדרת המושג "בריונות ברשת", כפי שנקבעה בסעיף 3(1)(b) לחוק הקנדי:

"'Cyberbullying' means any electronic communication through the use of technology including, without limiting the generality of the foregoing, computers, other electronic devices, social networks, text messaging, instant messaging, websites and electronic mail, typically repeated or with continuing effect, that is intended or ought reasonably be expected to cause fear, intimidation, humiliation, distress or other damage or harm to another person's health, emotional well-being, self-esteem or reputation, and includes assisting or encouraging such communication in any way…"

לאחר שבית המשפט קבע כי החוק הקנדי, לרבות ההגדרה שלעיל, פוגעים בחופש הביטוי, הוא פונה לבחינת השאלה אם ניתן להציל הגבלה זו על ידי סעיף 1 לצ'רטר הקנדי, שהינו המקביל לפסקת ההגבלה הישראלית. כלומר, הוא בוחן אם הפגיעה נעשתה לפי חוק, אם היא נעשתה למטרה מוצדקת בחברה דמוקרטית (רכיב התכלית הראויה) וכן אם היא מידתית.

לעניין התכלית הראויה אומר בית המשפט כי החוק הקנדי נוצר כדי למלא פער קיים בחקיקה הקנדית ולספק חלופה מהירה וזולה לתביעות בגין הוצאת דיבה. החוק הקנדי נועד גם לשנות את הגישה כלפי בריונות בכלל ובריונות ברשת בפרט, קרי, יש בו מרכיב חינוכי. בית המשפט מדגיש את החשיבות שבהגנה על המוניטין של היחיד, שכן זה משרת את המטרה החשובה של טיפוח התדמית העצמית וחוש הערך העצמי של היחיד. ההגנה על המוניטין ראויה בחברה דמוקרטית, אך יש לאזנה מול הערך החשוב אף הוא של חופש הביטוי. מסיבות אלה בית המשפט קובע כי מטרות החוק הקנדי – יצירת תהליך אדמיניסטרטיבי-שיפוטי יעיל ומשתלם מבחינה כלכלית למניעת מקרים של בריונות ברשת ולטיפול במקרים שכבר קרו, כדי להגן על אזרחי נובה סקוטיה מפני פגיעה בלתי מוצדקת במוניטין שלהם וברווחתם – הינן דחופות ומשמעותיות. קרי, התכלית העומדת בבסיס החוק הינה ראויה בעיני בית המשפט.

אולם החוק הקנדי נכשל במבחן המידתיות. ראשית, בית המשפט קובע כי אין קשר רציונלי בין תכלית החוק לבין הכלים שהוא מעניק לקורבנות. בררת המחדל לפי החוק הקנדי היא שצו ההגנה נגד הבריון לכאורה יינתן במעמד צד אחד וללא התראה מראש. צעד כזה פוגע באופן משמעותי בזכותו של הצד האחר לטעון להגנתו. קיימים אומנם מנגנוני ערעור על ההחלטה להנפיק את הצו, אולם אין זה מספק, לדעת בית המשפט, בשל הפגיעה החמורה בזכויות המשיב בזמן ההמתנה עד לדיון בערעורו. שנית, בית המשפט קובע כי האמצעי שהחוק הקנדי נוקט אינו האמצעי שפגיעתו היא הפחותה ביותר, שכן ההגדרה של בריונות ברשת המופיעה בחוק הקנדי הינה רחבה עד כדי כך שהיא מתייחסת הן לתקשורת ציבורית והן לתקשורת פרטית. יתרה מזו, החוק הקנדי אינו מציע סוגי הגנות לפוגע לכאורה, וכן אין הוא דורש הוכחת כוונה של נזק. משכך, בית המשפט מתאר הגדרה זו ככישלון חרוץ – a colossal failure – וקובע כי החוק הקנדי אינו עומד במבחן הפגיעה הפחותה. שלישית, אף באשר למבחן המידתיות במובן הצר, המודד את התוספת השולית של הפגיעה בזכות לחופש הביטוי אל מול התוספת השולית של ההגנה על קורבנות הבריונות ברשת, בית המשפט קובע כי החוק הקנדי הינו רחב ועמום עד כדי כך שגם בפן הזה אין לו הצדקה, וזאת בשל הפער שבין כוונת המחוקק לבין תוצאות החוק הקנדי, וכן בשל הפגיעה בערכי הליבה העומדים בבסיסה של הזכות החוקתית לחופש הביטוי.

לעניין הסעד הראוי, בית המשפט קובע כי אף שהבעייתיות קיימת רק בסעיף ההגדרות ובחלק הראשון לחוק, הנוגע באופן הנפקתם של צווי ההגנה, שארית החוק הקנדי לא תוכל לשרוד בלעדיהם, ועל כן אין מנוס מלבטל את החוק בשלמותו. בית המשפט אף דוחה את בקשת המדינה לדחות את השעיית החוק הקנדי לתקופה של שנים-עשר חודשים. לדעת בית המשפט, למרות העובדה שהחוק נועד לתקן פער שנוצר בין החקיקה לטכנולוגיה, ביטולו לא יותיר את קורבנות הבריונות ברשת ללא מענה חקיקתי עד שיחוקַק חוק חדש, שכן יעמדו לרשותם האפשרויות וההגנות האזרחיות והפליליות הקיימות כיום בחוק. משכך, בצעד יוצא דופן ונדיר, בית המשפט קובע כי החוק הקנדי בטל באופן מיידי.

בזירה המקומית ניתן לראות את ההתנגשות בין חופש הביטוי לבין הכלים המוצעים להתמודדות עם בריונות ברשת בשלושה מקרים מהשנים האחרונות הנוגעים, בעיקרם, בהצעות חקיקה ובקריאות של חברי כנסת לפעול להגנת בני נוער מפני סכנות המרחב המקוון. כך, למשל, הצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת בחודש יוני 2015 על ידי חברת הכנסת רויטל סויד, ואשר ביקשה להחיל את הוראות חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965, על המרחב המקוון, הותקפה בחריפות על ידי כתב עיתון הארץ יואב ליפשיץ, אשר טען כי הצעת חוק זו חותרת תחת חופש הביטוי ברשתות החברתיות:

"…יש ברשתות החברתיות חופש הביטוי נרחב, התורם לשיח הביקורתי שהוא מנשמת אפה של הדמוקרטיה. הצעת החוק של סויד עלולה לצמצם את חופש הביטוי ברשתות החברתיות, מאחר שהיא מבקשת להפוך את פייסבוק או טוויטר למערכות שבוררות חומרים לפרסום, בעל כורחן."

דוגמה אחרת להתנגשות האמורה נגזרת מהעובדה שמדינת ישראל טרם חתמה על אמנת בודפשט בדבר פשעי מחשב ("Budapest Convention on Cybercrime") משנת 2001, אשר פועלת להרמוניזציה בחוקים מקומיים במטרה להילחם בפשעים המבוצעים באמצעות מחשב. אמנה זו, אם תיחתם, תאפשר למשטרת ישראל להגיע לשרתים הנמצאים מחוץ לגבולות המדינה ולפעול להסרת תכנים פוגעניים מהרשת. בדיון משותף של ועדת המדע וּועדת זכויות הילד בכנסת, שנערך בחודש נובמבר 2014, התברר כי זה יותר מעשור ישראל מעכבת את חתימתה על אמנה זו. בתגובה על כך אמרה יושבת ראש הוועדה לזכויות הילד, חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס, כי "…אצלנו, קידשו יותר מדי את חופש הביטוי". אנו רואים כי ההתנגשות בין הניסיון לפעול נגד הבריונות ברשת לבין חופש הביטוי מהווה גורם מרכזי (אם כי לא היחיד) שמעכב את פעולות החקיקה נגד תופעת הבריונות ברשת.

מקרה נוסף הממחיש את ההתנגשות האמורה אירע בסוף חודש דצמבר 2015, כאשר יישומון ישראלי חדש בשם BlindSpot נעשה זמין להורדות במכשירי הטלפון הנייד ולוּוה מסע שיווקי נרחב. יישומון זה מאפשר לכל משתמש שמתקין אותו לשלוח הודעות טקסט אנונימיות לאנשי קשר מבלי שהנמנעים יוכלו לדעת את זהות השולח. היישומון מגלם אם כן את חופש הביטוי האנונימי במלוא הדרתו, מחד גיסא, בהתאם להלכת מור של בית המשפט העליון, אך טומן בחובו גם סכנה אדירה לניצול כלי זה לפגיעה במשתמשים ביישומון, מאידך גיסא. איגוד האינטרנט הישראלי פרסם רשומה (פוסט) בעמוד הפייסבוק שלו שבה כתב כי "בצד החשיבות שאנו רואים בחופש הביטוי ובשמירה על האנונימיות, נדרשת אחריות ציבורית והבנה שהאפליקציה עלולה מהר מאוד להיהפך לכלי נשק בידי משתמשים לא אחראיים". יישומון זה אף הצליח להסעיר את הרוחות בכנסת, כאשר חברות הכנסת מיכל רוזין ומירב בן-ארי יצאו במתקפה ציבורית נגדו. חברת הכנסת רוזין הגישה הצעה לדיון מהיר בוועדת המדע והטכנולוגיה שיעסוק "בהשלכות החברתיות והפליליות האפשריות משימוש ביישומון". ישיבה זו אכן נערכה ביום 18.1.2016, אך לא הגיעה למסקנות אופרטיביות. בנוגע לזכות לאנונימיות, ובתוך כך לחופש הביטוי האנונימי, אמרה חברת הכנסת רוזין כי "אנונימיות היא זכות כל עוד היא לא מהווה כלי להשפלה, ביזוי והסתה בידי המשתמש בה". חברת הכנסת בן-ארי שלחה מכתב למנכ"ל "אפל ישראל" ולמנכ"ל "גוגל פליי ישראל" שבו ביקשה לבטל את האפשרות להוריד את היישומון מחנויותיהן המקוונות. בעקבות הפצתו של יישומון זה הגיש חבר הכנסת דוד ביטן הצעת חוק פרטית בשם "הצעת חוק למניעת התחזות, אנונימיות והטעיה באינטרנט, במחשב ובטלפון הסלולרי, התשע"ו-2016". לפי הצעה זו, מפעיל יישומון אשר קיבל דרישה לחשוף את פרטיו של מתחזה או של שולח מסר אנונימי (לענייננו, "בריון ברשת") ולא העבירם בתוך פרק הזמן שנקבע ייחשב אחראי גם הוא לשליחת המסר. לפי ההצעה, יהיה אפשר לחסום באופן מיידי את פעילות היישומון, ולהטיל על מפעילו קנס של עד מיליון שקלים ללא הוכחת נזק. הצעה זו זכתה בכינוי "חוק הבליינדספוט". משרד המשפטים, בתגובה על כך, מגבש הצעת חוק ממשלתית בנושא. נכון למועד כתיבתן של שורות אלה טרם הבשילו יוזמות אלה לכלל חוקים.

דוגמות אלה ממחישות את העובדה שההתנגשות העומדת בלב רשימה זו לא פסחה על המחוקק הישראלי בבואו להתמודד עם תופעת הבריונות ברשת בישראל, וביקורת רבה מושמעת הן על קידוש חופש הביטוי יתר על המידה תוך הפקרת בני הנוער לתחלואות הרשת החברתית, מחד גיסא, והן על הפגיעה הקשה בהיקף ההגנה על הזכות החוקתית לחופש הביטוי, מאידך גיסא.

מכל האמור לעיל ניתן לגזור, לדעתי, שתי מסקנות חשובות: ראשית, אין ספק שקיימת הבנה לגבי חשיבות התכלית של נקיטת פעולות נגד בריונות ברשת, בין משפטיות ובין לבר-משפטיות. שנית, בבואנו לנסח חוק מקומי בישראל או לתקן חקיקה קיימת על מנת להילחם בתופעה זו, יש חשיבות מכרעת לאופן שבו נגדיר את התופעה. על ההגדרה להיות מנוסחת באופן מדויק ותכליתי, שישרת את רצוננו להגן על בני נוער וילדים מפני תקשורת מקוונת פוגענית והרסנית, אך מבלי לגרום פגיעה יתרה בחופש הביטוי. יצירת הגדרה כוללנית יתר על המידה היא בבחינת "תפסת מרובה לא תפסת", וזאת לנוכח הבעייתיות הרבה הטמונה בה בכל הנוגע בהגבלת חופש הביטוי, שהוא זכות ראשונה במעלה בכל משטר דמוקרטי. שיקולים אלה צריכים לעמוד לנגד עיניו של המחוקק הישראלי בבואו ליצור ו/או לתקן אסדרה אשר תפעל נגד האלימות הגועשת ברשת.

לבסוף, אציין כי לטעמי יש לקבוע סנקציה פלילית נגד מעשים העולים כדי בריונות ברשת רק במקרים קיצוניים, כגון הטרדה על רקע מיני או הטרדות והצקות מכוּונות חוזרות ונשנות הגורמות נזק משמעותי לקורבן, כפי שאכן נעשה בחקיקה קיימת, דוגמת חוק מניעת הטרדה מאיימת, חוק למניעת הטרדה מינית ועוד. הטיפול בשאר המקרים, אשר אינם עולים כדי עבֵרה פלילית לפי חוקים אלה, צריך להיעשות במסגרת הבית-ספרית, כחלק מהניסיון למצוא פתרון חינוכי שמטרתו תהא לא רק עונשית, אלא גם משקמת ולימודית. אך זה כבר נושא לרשימה אחרת.

* עורכת דין, סטודנטית לתואר שני במשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה. הרשימה מבוססת על עבודת תֵזָה בהנחייתם של פרופ' אמנון רובינשטיין וד"ר אדם שנער.

[1] Haley E. Phillips, Online Bullying and the First Amendment: State Cyberbullying Statutes After People v. Marquan M., 93 N.C. L. Rev. Addendum 179 (2015).

[2] ראו, למשל: Citizens United v. Federal Election Commission, 558 U.S. 310 (2010), שם נקבע כי הגבלת הוצאות של תאגידים וארגונים פוליטיים במהלך בחירות מפֵרה את הזכות לחופש הביטוי; Snyder v. Phelps, 562 U.S. 443, 131 S. Ct. 1207 (2011), שם נקבע כי ביטוי אשר נוגע בסוגיה ציבורית ומובע על שטח ציבורי אינו יכול להיחשב הוצאת דיבה, אף אם הביטוי "שערורייתי"; Brown v. Entertainment Merchants Ass'n, 131 S. Ct. 2729 (2011), שם נקבע כי משחקי וידיאו הם צורה ייחודית של מדיום תקשורתי אשר מוגנת על ידי התיקון הראשון לחוקה; ופרשת McCutcheon v. Federal Election Commission, 134 S. Ct. 1434 (2014), שבה נקבע כי הגבלות לגבי סכומי הכסף הכוללים שיחידים יכולים לתרום למסעות בחירות של פוליטיקאים במהלך מעגל בחירות של שנתיים אינן חוקתיות, באשר הן מפֵרות את התיקון הראשון לחוקה.


אנטומיה של טיפול –ילדים פוגעים מינית |איריס עדניה-נץ (כרך יט)

$
0
0

נערים פוגעים מינית הם ילדים מעל גיל האחריות הפלילית אשר טרם מלאו להם שמונה-עשרה שנים ביום הגשת כתב האישום נגדם בגין ביצוע עברת מין. על-פי הספרות המחקרית, רובם המכריע של הנערים הפוגעים מינית מפגינים התנהגות אנטי-סוציאלית בכלל, שאינה ממוקדת דווקא בפגיעות מיניות. כלומר, רוב הנערים הפוגעים מינית אינם סוטים מינית. הסיכון שילדים ונערים פוגעים מינית ייהפכו לעברייני מין בבגרותם קטן יחסית. רוב הנערים מגיבים על דרכי טיפול מותאמות ייעודיות, ורק מיעוטם מהווים איום ארוך-טווח לחברה. נערים פוגעים מינית שעניינם מובא לפני בית-המשפט לנוער נשפטים על-פי חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971. אם נקבע כי הנער ביצע את העבֵרה המיוחסת לו, הוא עלול להיות מורשע ולשאת עונש של מאסר או שהייה במעון נעול או להישלח לטיפול בצו בית-משפט. אני סבורה כי אופיין הייחודי והמורכב של הפגיעות המיניות המבוצעות על-ידי בני-נוער מקדם את התובנה כי המערכת הפלילית הפורמלית הנוהגת מוגבלת באופן אינהרנטי בהתמודדות עימן, באופן שמחייב רפורמה חיצונית לשינויה והבניית פרדיגמה רחבה יותר של צדק. אציע, באמצעות חיבור כילולי (אינטגרטיבי) של תפיסת זכויות הילד עם תנועת הצדק החלופי, לקדם פיתוח מנגנונים חדשניים של צדק לצד המנגנון האדוורסרי: היוועדות ובתי-משפט פותרי בעיות. אלה, בכפוף להליכי מיון קפדניים, יתמודדו בצורה מיטיבה ואפקטיבית יותר עם נערים פוגעים מינית.

להורדת המאמר המלא


הערת פסיקה: תקרת הפיצוי בסעיף 77 לחוק העונשין – בעקבות ע"פ 1076/15 טווק נ'מדינת ישראל |חני סלוטקי וחנן רביב

$
0
0

הערת פסיקה: תקרת הפיצוי בסעיף 77 לחוק העונשין

בעקבות ע"פ 1076/15 טווק נ' מדינת ישראל

חני סלוטקי,* חנן רביב**

אדם מורשע ברצח בת זוגו. סעיף 77(א) לחוק העונשין מאפשר לבית המשפט לפסוק פיצוי למי שניזוק מעבֵרה עד לתקרה של 258,000 ש"ח. האם התקרה חלה על הפיצוי הכולל שניתן לפסוק לכל הניזוקים יחדיו או לכל אחד מהם בנפרד? בפסק דין טווק דן בית המשפט העליון לראשונה בשאלה זו. בית המשפט השיב, בדעת רוב, כי מדובר בתקרה כוללת, וכי אין לחרוג ממנה גם בהינתן כמה ניזוקים. ברצוננו להציע כי הכרעה זו של בית המשפט היא הכרעה שיש להצטער עליה, מטעמים מעשיים ואנליטיים כאחד.

תמצית פסק הדין

סמכותו של בית המשפט לפסוק פיצוי כספי במסגרת הליך פלילי מעוגנת בסעיף 77(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אשר זו לשונו: "הורשע אדם, רשאי בית המשפט לחייבו, בשל כל אחת מן העבירות שהורשע בהן, לשלם לאדם שניזוק על ידי העבירה סכום שלא יעלה על 258,000 שקלים חדשים לפיצוי הנזק או הסבל שנגרם לו." כפי שכתב השופט שהם, "הביטוי החשוב לענייננו, ושאת משמעותו יש לפרש, הוא כמובן, 'אדם שניזוק על ידי העבירה'" (ההדגשה במקור).[1]

תכלית הסעיף, כפי שמשתקף בדברי בית המשפט בעניין טווק ובדברי ההסבר להצעת החוק, היא "לסייע לניזוקים ממעשה העבירה, ולאפשר להם לקבל פיצויים ולוא ראשוניים מבלי להידרש לפרוצדורה האזרחית הרגילה… כך נכתב בדברי ההסבר… 'בהרבה מקרים הנפגעים הם אנשים דלי אמצעים שאין להם היכולת לשכור שרותי עורך דין ולנהל משפטים אזרחיים לתקופה ממושכת… בהרבה מקרים, יימנע הצורך בתביעה אזרחית חדשה וממושכת. בדרך זו ייעשה צדק מהיר עם קורבנות העבירה הפלילית ויוקל אף העומס על בתי המשפט'… במוקד הסעיף עומד איפוא הניזוק, ותכליתו הרצון לשפותו במהירות וביעילות".[2]

למעשה, בין דעת הרוב לבין דעת המיעוט הייתה הסכמה עקרונית: שתיהן הסכימו כי הפיצוי לפי סעיף 77 הוא בעל אופי של פיצוי אזרחי; שתיהן הסכימו כי יש להגביל את הפיצוי עקב מגבלותיו של ההליך הפלילי; שתיהן הסכימו כי לניזוקים מעבֵרות יש קשיים – הן סובייקטיביים והן אובייקטיביים – בהבאת עניינם לבירור משפטי; ושתיהן הסכימו כי סעיף 77 נועד להשיג תכלית אשר "קשה להפריז" בחשיבותה,[3] וכי הוא נוסח באופן שמאזן בין תכלית זו לבין ההכרה בכך שההליך הפלילי אינו המסגרת המתאימה ביותר לעשות זאת.

למרות הסכמה עקרונית זו, נחלקו הצדדים בכל הנוגע בתוצאה הסופית. דעת הרוב (של השופטת ברק-ארז והשופט שהם, כל אחד מטעמים שונים מעט) קבעה כי תקרת הפיצוי כוללת, וכי אין לחרוג ממנה גם בהינתן כמה ניזוקים מהעבֵרה. הנחת היסוד של השופטת ברק-ארז היא כי החלת תקרת הפיצוי על כל אחד מבני משפחתו של הקורבן "פותחת את הדרך לפסיקת פיצויים על יסוד אומדנה והערכה אף בשיעור של מיליוני שקלים, בניגוד לעקרונות של צדק דיוני ולתפיסות היסוד של שיטת המשפט שלנו לגבי פסיקת פיצויים".[4] נראה כי גם השופט שהם שותף לחשש זה, שכן הוא כותב על "מחוזות שלטעמי המחוקק לא התכוון אליהם", ושואל היכן ייעצרו "גלי ההדף של העבירה".[5] לדעת שופטי הרוב, לניזוקים מן העבֵרה עומדת האפשרות לקבל פיצוי על נזקיהם במסלול של תביעה אזרחית נגררת – זו "דרך המלך".

דעתנו היא כי יש להצטער על מסקנתם של שופטי הרוב, וכי יש להעדיף את דעתו של המשנה לנשיאה השופט רובינשטיין. לדבריו, מתן פיצוי עד גובה התקרה לכל אחד מהניזוקים מהעבֵרה – כולל בני משפחתו של הנפגע-המנוח – תממש את תכלית החוק ותביא "צדק מהיר ויעיל ככל הניתן לכל אחד מנפגעי העבירה".[6] הסיבות לכך שזו גם דעתנו יוסברו להלן. הן נחלקות לסיבות מעשיות אשר תומכות לדעתנו בדעת המיעוט, ולקשיים עיוניים בחוות דעת הרוב.

שיקולים מעשיים – תביעה נגררת וצדק מהותי

ההנחה בדבר האפשרות לפנות למסלול של תביעה אזרחית נגררת נכונה אומנם מבחינה עיונית, אך היא אינה עולה בקנה אחד עם המציאות המעשית. מספר התביעות הנגררות המוגשות הוא זניח ביותר,[7] במיוחד בעבֵרות החמורות ביותר, כגון עבֵרות המתה. סיבה אחת לכך הינה פסיכולוגית. מן המפורסמות הוא כי מי שניזוקו מעבֵרה[8] סובלים רבות גם מעצם ניהולו של ההליך המשפטי. פעמים רבות אף מדובר בעבֵרות המתרחשות בתוך המשפחה, אשר מעמידות את משפחת הקורבן[9] במתח בלתי אפשרי בין נאמנות ואהבה לקורבן לבין נאמנות ואהבה לנאשם. בעבֵרות כאלה משפחת הקורבן/הנאשם סובלת מההליך המשפטי במידה ניכרת, ולא תעלה על דעתה הגשת תביעה נוספת. לא אחת המשפחה אף מתייצבת לצד הנאשם בעת ההליך הפלילי. במצב דברים זה, שבו כל הליך משפטי הוא סיוט מבחינתה של משפחת הקורבן/הנאשם, ההסבר למספרן הנמוך של התביעות הנגררות הוא ברור.

ניתן לטעון כי במצב שבו משפחת הקורבן/הנאשם אינה מגישה תביעה נגררת ואינה מבקשת פיצוי מהנאשם, היא גם אינה ראויה לפיצוי זה, שכן היא החליטה לוותר עליו. אך טענה מסוג זה מתעלמת מהמרכיבים הפסיכולוגיים הנלווים למצב הבלתי-אפשרי של ניזוקים מעבֵרה, במיוחד בתוך המשפחה. למשל, לא אחת בית המשפט שומע מתלוננת בעבֵרת אינוס הטוענת כי היא אינה רוצה את הכסף ה"מלוכלך" של הנאשם שאנס אותה. אך העובדה שהמתלוננת רוצה לנקות את עצמה מכל קשר לנאשם אינה אומרת שהיא לא ניזוקה ושהיא אינה זקוקה לכסף כדי לפצותה על חלק מנזקיה ולצורך שיקומה. כך מצוטט בהקשר זה השופט חשין ז"ל בדברי השופט מלצר בע"א 8195/09 פלוני נ' פלונית (פורסם בנבו 20.9.2015) (להלן: עניין פלוני):

"רק לפני למעלה מעשור תהה השופט (כתוארו אז) מ' חשין ז"ל (בקוראו לשימוש נרחב בכלי הפיצויים בגדרי ההליך הפלילי, ובאופן שיפחית את הצורך בתובענות אזרחיות) כך: 'וכי שמענו אי-פעם על אישה שהגישה תביעת פיצויים נגד מי שֶאֲנָסָהּ והורשע בדינו?' (רע"פ 2976/01 אסף נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(3) 418, 476 (2002)). יש, איפוא, להכיר בקושי הטמון בעצם הגשתה של תביעה מעין זו…"[10] (ההדגשה הוספה.)

כך גם בפשעים שבוצעו בתוך המשפחה. למשל, תביעה של יתום נגד אביו על שרצח את אמו אינה דבר נפוץ במחוזותינו, וזאת בלשון המעטה. אך העובדה שילדיו של נאשם שרצח את אמם אינם פועלים כדי לתבוע ממנו פיצוי אינה אומרת שעל בית המשפט לשתף פעולה עם עמדה זו. מדובר אומנם בפטרנליזם, אך נדמה לנו כי בנסיבות המתוארות מדובר בפטרנליזם מוצדק.

מעבר לחסם הפסיכולוגי האמור יש חסמים נוספים, משמעותיים לא פחות, ובראשם החסם הכספי. לכאורה, חסם זה אינו משמעותי, שכן כאשר נגרמו נזקים משמעותיים, הניזוקים צפויים לקבל פיצוי גבוה העולה על ההוצאות המשפטיות. אולם יש להניח כי ההחלטה לנהל הליך משפטי מושפעת מהאמצעים שעומדים לרשות הניזוק מראש יותר מאשר מהסכום שהוא עשוי לקבל בסוף ההליך.[11] גם האפשרות לפנות לעורכי דין אשר יסכימו לייצג את הניזוק בתמורה לקבלת אחוזים מהסכום שייפסק אינה מתגברת על החסם הכספי. נזכור כי הנאשמים הינם דלי אמצעים פעמים רבות, כפי שאכן הניחו שופטי הרוב בעניין טווק, ואין ברשותם הסכומים המשמעותיים הדרושים על מנת לפצות על הנזקים שגרמו. יתר על כן, הסכומים שאותם יצליחו בכל זאת הניזוקים לגבות, אם יצליחו, צפויים להיזקף בראש ובראשונה לטובת שכר הטרחה של עורכי הדין. דברים אלה טעונים בדיקה אמפירית, אך נדמה כי הם סבירים, בשים לב לכך שגם שופטי בית המשפט הסכימו כי ברוב המקרים אין מדובר בנאשמים אמידים במיוחד.[12]

דברי השופטת ברק-ארז, שלפיהם קיים פיצוי סטטוטורי שמבטיח כי הניזוקים לא "יישארו ללא סיוע כספי כלל",[13] אינם מסירים את החשש. חוק התגמולים שהשופטת מפנה אליו מתייחס אך ורק לילד "שחיי ההורה [שלו] קופחו בידי בן-זוגו" (ההדגשה הוספה).[14] ילד שהתייתם עקב מעשה אלימות של מי שאינו בן הזוג של הורהו – אחיו, למשל – אינו זכאי לסיוע לפי חוק זה. עוד מציינת השופטת כי משפחותיהם של קורבנות עבֵרות המתה זוכות בליווי משפטי, הכולל גם נקיטת הליך אזרחי נגד האדם שהורשע.[15] אך מיעוט התביעות הנגררות המוגשות לבית המשפט, כפי שפורט לעיל, מלמד כי הגישה לליווי משפטי זה וטיבו טרם הובררו, ובפרט שהוא אינו מרים את המחסומים השונים הניצבים בפני הגשת תביעה נגררת.

מסיבה זו, שלפיה פעמים רבות מדובר בנאשמים ובניזוקים ממעמד חברתי-כלכלי נמוך, הגדלת הפיצוי שניתן לפסוק לפי חוק העונשין, באמצעות קביעה כי התקרה מתייחסת לכל ניזוק בנפרד, היא באופן פרדוקסלי אולי גם לטובת הנאשמים. האמירה כי "הצדק הדיוני"[16] תומך בבירור ראייתי בתביעה נגררת הינה אמירה שלפיה זהו אינטרס של הנאשם כי תוגש נגדו תביעה נגררת, במקום פסיקת פיצוי בהליך העונשי. אך לא כך הדבר. וכי למה? דעת הרוב הניחה כי הסכומים הנפסקים בהליך אזרחי הם גבוהים בדרך כלל. כפי שנראה בהמשך, בעבֵרות חמורות אכן צפויים להיפסק בהליך האזרחי סכומים משמעותיים, העולים בהרבה על התקרה שבחוק העונשין. הסיכון הגדול של פסיקת פיצוי משמעותי מאוד בהליך האזרחי הוא ללא ספק לרעת הנאשם. נאשם רציונלי יעדיף לשלם מעט יותר בהליך הפלילי, אפילו עד לתקרה הקבועה בסעיף 77 לכל ניזוק, מאשר להסתכן בחיובי עתק בהליך האזרחי. ואם כבר עסקינן באינטרסים וב"צדק הדיוני" של נאשמים, יש להוסיף גם כי ניהולו של הליך נוסף אינו משאלת ליבם. גם מבחינתם ההליך המשפטי, שבו הם ניצבים מול הניזוקים שבהם פגעו, אשר פעמים רבות הם גם בני משפחה שלהם, אינו דבר נעים, בלשון המעטה. נדמה כי זהו אינטרס של שני הצדדים – הן של הניזוקים והן של הנאשם – לא לנהל הליך נוסף.

על כך יש להוסיף, במיוחד לנוכח פסיקת בית המשפט העליון שניתנה לאחרונה בעניין פלוני, כי יש לפקפק בהנחה שהפיצוי הניתן בהליך האזרחי (למצער בעבור כאב וסבל) הוא מדויק יותר או מבוסס יותר או תולדה של "צדק דיוני" רב יותר מאשר הפיצוי הניתן בהליך הפלילי. באותה פרשה דובר בנאשם שהתעלל ממושכות בבת זוגו ובשתי בנותיה (שלא היו בנותיו), כולל מעשי אלימות ואינוס. בהליך הפלילי פסק בית המשפט לאחת הבנות פיצוי בסך 40,000 ש"ח ולבת האחרת פיצוי בסך 10,000 ש"ח. לאחר גזר הדין הוגשה תביעה אזרחית נגררת, אשר לה צורף פסק הדין המרשיע ותסקיר נפגעות העבֵרה, אך לא הוגשו חווֹת דעת של מומחים להוכחת הנזקים, כנדרש בהליך אזרחי. בית המשפט המחוזי קבע כי לשם פסיקת פיצוי בגין כאב וסבל ניתן להסתפק בהנחות כלליות בדבר הנזק הלא-ממוני שנגרם לנפגעות, "אף ללא היזקקות לאמור בתסקיר הנפגע, כדי לקבוע שהמערער הסב למשיבות כאב וסבל".[17] כך, על דרך האומדנה, ועל יסוד פסק הדין הפלילי בלבד, פסק בית המשפט לכל אחת מהניזוקות פיצוי על סך 500,000 ש"ח בגין כאב וסבל, והוצאות משפט על סך 50,000 ש"ח (1,100,000 ש"ח בסך הכל). בית המשפט העליון אישר את פסק הדין, אשר התבסס כאמור על אומדנה שנערכה בהתאם לפסק הדין המרשיע בלבד. הרוב הוסיף וקבע (הגם שהעניין הושאר לבסוף ב"צריך עיון") כי בית המשפט רשאי "להסתמך גם על תסקיר הנפגע, כסימוכין לדבר קיומו של נזק כללי… מכאן שבמידע הכלול בתסקיר הנפגע ניתן לראות, במקרים המתאימים, כאילו הוכחו הדברים במאזן ההסתברויות הנדרש במשפט האזרחי המתנהל בגדרה של התביעה הנגררת (המוגשת לאותו מותב שדן במשפט הפלילי), וזאת אף מבלי שעורך התסקיר יעמוד בחקירה נגדית".[18]

הנה כי כן, אם ניתן לפסוק פיצוי בגין כאב וסבל בהסתמך על הכרעת הדין וגזר הדין בלבד (כפי שעשה בית המשפט המחוזי), ואם ניתן גם להסתמך על תסקיר נפגע עבֵרה בהליך האזרחי הנגרר אף בהעדר ראיות נוספות (בכפוף לכך שסוגיה זו הושארה לבסוף ב"צריך עיון"), מתייתר הצורך בתביעה נגררת. הרי אין שום הבדל בין האופן שבו בית המשפט האזרחי רשאי לפסוק פיצוי בגין נזק כללי לבין האופן שבו בית המשפט הפלילי רשאי לפסוק פיצוי. ממילא הפיצוי בגין ראש נזק של כאב וסבל, גם אם הוא נפסק לאחר בירור ראייתי מעמיק, הוא פיצוי שנקבע בדרך של אומדן. ההבדל היחיד הוא שבית המשפט האזרחי אינו מוגבל בתקרת הפיצוי,[19] ולכן פוסק סכומים גבוהים יותר מהתקרה שבחוק העונשין.

על כך יש להוסיף כי זהו גם אינטרס חברתי לא לעודד תביעות נגררות (אשר פעמים רבות אינן מוגשות כלל) על ידי פסיקת פיצוי נמוך בהליך הפלילי. ממילא, גם החלת תקרת הפיצוי על כל ניזוק בנפרד אינה צפויה להגיע לסכומים שעשויים להיפסק בהליך אזרחי. לראיה, בעניין פלוני האמור ציין בית המשפט כי הסכום שנפסק אינו חורג מהסכום שנפסק במקרים דומים אחרים, והפנה למקרים נוספים שבהם נפסק פיצוי של 500,000 ש"ח לכל ניזוקה; למקרה שבו נפסק סכום של 700,000 ש"ח בגין כאב וסבל בלבד (מתוך כ-1.5 מיליון ש"ח); ואף למקרה נוסף שבו פסק בית המשפט 300,000 ש"ח למי שניזוקה מעבֵרת סחר בבני אדם, אף שלא הוצגה כל ראיה זולת הכרעת הדין.[20] איננו רואים סיבה להניח כי הסכום הכספי שמשקף את הסבל שחווים ניזוקי עבֵרות המתה (בני משפחתו של המנוח שנרצח) נופל מהסבל שחוות נפגעות עבֵרות מין. בעניין טווק, למשל, ציין בית המשפט כי "התסקיר מתאר את הנזק הנפשי הקשה והמורכב שנגרם לכל אחת מן הבנות בעקבות מות האם, ובעקבות תחושת הבגידה שחוו מצדו של המערער, בו נתנו את אמונן".[21] עוד צוין כי "מתסקירי נפגע עבירה שהוגשו בעניינן עולה תמונה קשה אודות האסון והשבר שפקדו אותן עם מותה של האם, שהיתה הציר המרכזי בחייהן, והנזק הרב (הנפשי בעיקרו) שנגרם להן".[22] דברים אלה נכונים ביתר שאת מקום שמדובר בילדים קטנים או מקום שבני המשפחה חזו במעשה הרצח עצמו או בגופת יקירם סמוך לאחר מכן. יודגש כי הסכומים שלעיל הינם בגין כאב וסבל בלבד, מבלי לכלול את יתר ראשי הנזק. נתונים אלה מצביעים על כך שחששו של בית המשפט העליון כי החלת תקרת הפיצוי על כל ניזוק מן העבֵרה תוביל לפריצת הסכר הוא מוגזם.

אין לזלזל גם בעלויות המערכתיות שעלולות להיגרם משליחת ניזוקים מעבֵרה למסלול של תביעה נגררת. העומס בבתי המשפט והסחבת הכרוכה בניהול הליכים משפטיים הם שיקולים משמעותיים. אף שתביעה נגררת צפויה להיות קצרה מהליך רגיל,[23] סביר שהיא תימשך בכל זאת תקופה לא זניחה, שבמהלכה יידרשו הגשת מסמכים, הצגת חווֹת דעת של מומחים, חקירות של עדים ומומחים, ועוד.[24] נדמה כי דעת הרוב בפסק דין טווק ראתה בהפניית הניזוקים להליך האזרחי דבר לגיטימי, רצוי ואף בלתי נמנע: החלת תקרת הפיצוי הפלילי על כל ניזוק "לא תבטל את הצורך לפנות להליכים אזרחיים, במקרים שבהם נגרמו לנפגעי העבירה נזקים בהיקף כספי גדול".[25] אך אם החלת תקרת הפיצוי על כל ניזוק בנפרד אינה צפויה למנוע הליכים משפטיים, על אחת כמה וכמה שהחלת התקרה על העבֵרה כולה לא תמנע הליכים משפטיים, ועלולה להוליד הליכים רבים שהיה אפשר להימנע מהם. יודגש כי כוונתנו היא שיש לשאוף לא למניעת הליכים משפטיים, אלא למניעת הליכים משפטיים מיותרים. מקום שפסיקת תקרת הפיצוי העונשי לכל ניזוק צפויה להוביל לוויתור על ההליך האזרחי הנגרר, פסיקת פיצוי נמוך יותר תוליד הליך נגרר מיותר.[26]

על כל האמור יש להוסיף את הדברים הבאים, שהם אולי העיקריים: השופט שהם כתב כי "הלב יוצא אל הבנות",[27] והשופטת ברק-ארז ציינה כי "קשה להפריז" בחשיבותה של פסיקת פיצוי לניזוקים מן העבֵרה.[28] הקושי להפריז בחשיבות הפיצוי נובע מההכרה כי עבֵרות חמורות אכן גורמות נזקים משמעותיים. גם המחוקק (בסעיף 77(ג) לחוק העונשין) הכיר בכך, בקובעו כי אם בית המשפט הפלילי הטיל קנס כספי וגם פסק פיצוי, אזי הפיצוי מקבל קדימות.

אומנם נדרש "צדק דיוני", אך מה בעניין צדק מהותי? גישת בית המשפט העליון, כפי שבאה לידי ביטוי בפסקי דין רבים, היא כי כללים פרוצדורליים נסוגים במידה מסוימת מפני הצדק.[29] בהינתן שתביעה אזרחית נגררת היא הליך תיאורטי ברובו, החלטת בית המשפט במקרה דנן מעדיפה כללי פרוצדורה על השגת צדק. לאמיתו של דבר, לאור פסק הדין בעניין פלוני ופסקי הדין המאוזכרים בו, ולנוכח העובדה שבתי משפט פוסקים פיצוי על סמך פסק הדין הפלילי בלבד, אין למעשה הבדל פרוצדורלי ממשי בין ההליך האזרחי לפלילי. במקרה זה המתח שנוצר בין צדק דיוני לבין צדק מהותי הוא מתח מדומה, שכן נוסחו של סעיף 77 לחוק העונשין, לפי הפירוש המוצע כאן, מהווה כלי פרוצדורלי להגיע לתוצאה צודקת עד כמה שניתן במסגרת מגבלותיו.

בהינתן החסמים האובייקטיביים והסובייקטיביים המקשים הגשת תביעה נגררת, ובהינתן שאין חולק כי לניזוקים מעבֵרות חמורות נגרמים נזקים משמעותיים, האפשרות להגדיל את הפיצוי לניזוקים על ידי פסיקת תקרת הפיצוי שבסעיף 77 לחוק לכל אחד מהם (בהתחשב בכך שמדובר בכל זאת בסכום שאינו גבוה ביחס לסכומים הנפסקים בהליכים אזרחיים), יחד עם החיסכון הצפוי בהליכים משפטיים (אשר יש בו כדי לעלות בקנה אחד עם אינטרסים מערכתיים, חברתיים ואישיים של כל המעורבים), תומכים דווקא בדעת המיעוט של השופט רובינשטיין.[30]

נעבור עתה לנדבך השני בביקורתנו על פסק הדין – הנימוקים העיוניים שעליהם התבססו שופטי הרוב בפסק דין טווק.

שיקולים עיוניים – הצורך בהגדרות ברורות ופיצוי לעיזבון

בראש ובראשונה, השאלה שבפסק הדין הוגדרה באופן שונה מעט במקומות שונים. לפי מה שמשתמע מדברי השופטים, ניתן לנסח את השאלה כפי שניסחנוה בפתיח: האם תקרת הפיצוי שבסעיף 77 לחוק העונשין חלה על מעשה העבֵרה בכללותו או על כל אדם שניזוק מהעבֵרה? תשובתה של דעת הרוב היא כי תקרת הפיצוי חלה על מעשה העבֵרה. אולם לא כך הוגדרה השאלה לאורכו של פסק הדין. כך, למשל, השופטת ברק-ארז הגדירה את השאלה הספציפית כשואלת אם תקרת הפיצוי משקפת את הסכום הכולל שניתן לפסוק ל"קרוביו של אדם שחייו ניטלו" (ההדגשה הוספה), או שניתן לפסוק את הפיצוי לכל קרוב בנפרד.[31] מדובר לכאורה בעניין סמנטי, אך במקרה זה השליכה הסמנטיקה על הדיון המהותי.

נראה שבמקום להתמקד ב"אדם שניזוק",[32] כפי שמנוסח בחוק (בלי קשר לקרבה המשפחתית למנוחה), ניתחו השופטים את הסוגיה תוך התמקדות בכך שהניזוקים היו קרוביה של המנוחה, וגזרו את הדיון מנזקי המנוחה. השופטת ברק-ארז מסכימה כי מבחינה עיונית אין להבחין בין הקורבן לבין קרוביו "לעניין עצם הזכאות לפיצוי", אך קובעת כי יש להבחין ביניהם "בכל הנוגע למגבלת הפיצוי הקבועה בחוק, בהתחשב בעקרונות החלים על הפיצוי שניתן לקרוביו של הניזוק בהליך האזרחי".[33] בהמשך לדברים אלה היא פונה לדין האזרחי שחל על פסיקת פיצויים לעיזבון במקרה של מוות של בן משפחה בתביעה אזרחית. על כך אנו למדים מדברי השופטת שלפיהם "אין להתעלם מכך שברגיל חלק ניכר מכספי הפיצוי שלהם זכאים קרוביו של הניזוק הישיר מקורו בסכומים שמתחלקים ביניהם. אני סבורה שעיקרון זה חייב להשליך על הדיון בתקרת הפיצוי שנפסק לזכות קרוביו של קורבן העבירה במסגרת ההליך הפלילי" (ההדגשה הוספה).[34]

ראשית, היחס בין ראשי הנזק השונים בהליך האזרחי הוא תלוי מקרה, ומושפע, בין היתר, מגילו של המנוח. ההנחה כי הפיצוי העיקרי ניתן בגין נזקי המנוח (אובדן הכנסה) – הנחה אשר השליכה על הדיון כולו, כאמור בדברי השופטת – מחייבת בדיקה אמפירית, וממילא מתעלמת מראשי נזק אשר אינם מתחלקים. שנית, ההליך הפלילי הוא לא ההליך האזרחי, והפיצוי שניתן לניזוק מעבֵרה אינו רק פיצוי על אובדן הכנסה בשנים האבודות של המנוח וגם לא רק פיצוי על אובדן תמיכתו של המנוח, אלא מדובר בפיצוי על הנזק הישיר שנגרם לניזוק, בעיקר בדמות כאב וסבל. נזק זה אינו מתחלק בין ניזוקים גם במשפט האזרחי, אינו מוגבל בגובהו, אינו נגזר ממספר הניזוקים ואינו תלוי בו.

אי-בהירות נוספת נובעת דווקא מהסכמה בין השופטת ברק-ארז לשופט רובינשטיין. השופטת הסכימה עם קביעתו של השופט רובינשטיין לגבי הדוגמה שהביא, שלפיה במקרה שבו נאשם יורה על קהל והורג כמה אנשים אין קושי לפסוק את הפיצוי המרבי לכל אחד מהמנוחים. אך היא מבחינה בין מקרה כזה לבין מקרה של מנוח אחד אשר בני משפחתו ניזוקו מהעבֵרה – מקרה שבו יש קושי לדידה לפסוק פיצוי מרבי לכל ניזוק. לא ברור לגמרי על סמך מה הבחנה זו נעשית. האם ההבחנה נובעת מכך שתקרת הפיצוי חלה על כל מעשה עבֵרה, ומקום שנורו כמה יריות שהרגו כמה אנשים מדובר בכמה מעשי עבֵרה? או שמא ההבחנה נובעת מכך שאומנם גם במקרה של כמה הרוגים מדובר במעשה אחד אך תקרת הפיצוי חלה רק על "ניזוק ישיר"?[35] אם האפשרות הראשונה היא הנכונה, קרי שמדובר בכמה מעשי עבֵרה, אזי החוק מתיר במפורש לפסוק פיצוי מרבי "בשל כל אחת מן העבירות שהורשע בהן". לכן כוחה של הדוגמה בכך שהיא מניחה מעשה שהוא עבֵרה אחת אשר מזיקה לאנשים רבים, ולכן ההנחה היא כי זו גם כוונת השופטת.[36]

על כן עולה כי השופטת מבחינה בין סוגי ניזוקים – אלה שהם "ניזוקים ישירים" ואלה שאינם ישירים. אכן, בקשר לדוגמה זו היא כותבת בחוות דעתה כך: "אינני סבורה כי הנידון דומה לראיה. במקרה שיש בו יותר מניזוק ישיר אחד, תחול התקרה ביחס לכל אחד ואחת מן הנפגעים… קיימת בהחלט אפשרות של פסיקת פיצויים באופן שהלכה למעשה חורג מסכום התקרה (בהתייחס למבצע העבירה) כאשר קיים יותר מניזוק ישיר אחד."[37] אך הבחנה זו בין ניזוקים "ישירים" לכאלה שאינם "ישירים", לא ברור מהיכן היא נובעת. החוק נוקט לשון "אדם שניזוק", ותו לא. גם בני משפחתו של מנוח הם בגדר "אדם שניזוק" מן העבֵרה. האם סביר לומר כי ילד שנחשף לרצח של אמו אינו "אדם שניזוק" (באופן ישיר)? אנו סבורים שלא. ההכנסה של המונחים "ישיר" או "עקיף" לתוך סעיף 77 לחוק העונשין היא דבר שאין לו בסיס. נראה אם כן כי מבחינה מעשית, על אף דברי השופטת שלפיהם אין להבחין בין קורבן לבין קרוביו, בפועל היא עורכת את ההבחנה הזו.

גם השופט שהם מבחין בין הקורבן לבין קרוביו. דעתו היא כי הגבלת הפיצוי לסך המרבי לכל בני המשפחה יחד נובעת מכך שהפיצוי הוא למעשה פיצוי לעיזבון – לנפטר.[38] לשם תמיכה בדבריו הוא כותב כי בעבֵרות פליליות שאינן עבֵרות המתה אין פוסקים פיצוי למי שאינו "הנפגע הישיר", ובלשונו: "ניתן להעלות על הדעת קיומם של נפגעי עבירה נוספים, פרט לנפגע הישיר, גם במקרה של עבירות מין במשפחה (כגון: הורי הנפגע הישיר, אחים ואחיות). דוגמא נוספת ניתן להביא מתחום עבירות ההצתה. במקרה של הצתת דירה אחת, האם נראה כניזוקים את כל דיירי הבית…?"[39] על שאלה זו ראוי להשיב בחיוב. מקום שאדם מצית בית וחמשת דייריו נשרפים קשות, כל אחד מהם הוא בגדר ניזוק, וכל אחד מהם ראוי לפיצוי. כפי שעולה מהדוגמה של ירי לתוך קהל, גם השופט רובינשטיין וגם השופטת ברק-ארז מסכימים לכך, אך השופט שהם חולק עליהם.

חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, קובע כי תסקיר בנוגע לבני משפחת הנפגע יוגש רק בעבֵרות המתה. לגבי עבֵרות מין ואלימות החוק קובע (בסעיפים 187(ב) ו-187(ב1)) כי יש להגיש תסקיר בעניינו של הנפגע בלבד. משמעות הדבר היא שבהעדר תסקיר נפגע, אין לבית המשפט הפלילי על מה להשתית פיצוי לניזוקים אחרים מלבד הקורבן. המצב על פי החוק הוא שבעבֵרות מין ואלימות (שאינן עבֵרות המתה) אין אפשרות להגיש תסקיר על מצבם של אחרים מלבד הקורבן, ונראה כי מצב זה משליך על הפרקטיקה של פסיקת הפיצויים. אולם אין ללמוד ממצב זה כי גם בעבֵרות המתה הניזוק היחיד הוא הקורבן, כפי שהשופט שהם מבקש ללמוד. בעבֵרות המתה מוגש כאמור תסקיר בעניינם של בני משפחת המנוח, ונפסק פיצוי בגין נזקיהם. אם הפיצוי נפסק למעשה למנוח/לעיזבון, כדברי השופט שהם, אזי איזו רלוונטיות יש למצבם של בני המשפחה? לאיזה צורך בית המשפט מזמין תסקיר נפגע בעבֵרות המתה? לכאורה ניתן לטעון כי תסקיר הנפגע לא נועד לשם קביעת גובה הפיצוי, אלא לשם גזירת העונש בלבד. אולם טענה זו אינה עולה בקנה אחד עם המציאות. בפועל בית המשפט מביא בחשבון את תסקיר הנפגע בפסיקת הפיצוי.

הוראות החוק בעניין הגשת תסקיר נפגע מלמדות אותנו גם על משמעות המונח "נפגע". סעיף 187(ב) לחוק קובע כי בעבֵרות מין יוכן תסקיר "על מצבו של הנפגע בעבירה… ועל הנזק שנגרם לנפגע". לעומת זאת, סעיף 178(ב1) לחוק קובע כי בעבֵרות המתה יתייחס התסקיר ל"בני משפחתו של מי שהעבירה גרמה למותו… או למצבה של משפחתו כיחידה ולנזק שנגרם לה". דהיינו, החוק נוקט לשון "נפגע" כאשר מדובר בעבֵרת מין, אך אינו נוקט לשון "נפגעים" כאשר מדובר בבני משפחת המנוח, מה שמלמד כי המונח "נפגע" מתייחס לקורבן – מי שהעבֵרה בוצעה בו. דברים אלה גם עולים בקנה אחד עם נוסחו של סעיף 77 לחוק העונשין, ועם חוק העונשין בכלל. מהשימוש במונח "נפגע" במקומות שונים בחוק עולה כי מונח זה מתייחס למי שבו בוצעה העבֵרה (והוא כולל את בני משפחת הנפגע רק לצורכי חילוט).[40] מהשימוש של סעיף 77 במונח שונה – "ניזוק" – עולה כי המחוקק התכוון במפורש ובמודע לא רק ל"נפגע", דהיינו: בעבֵרות המתה – לא רק למנוח; בעבֵרות אינוס – לא רק למתלוננת; וכן הלאה. יש "נפגע", והוא מי שבוצעה בו העבֵרה (הקורבן); ויש "ניזוק", והוא מי שניזוק על ידי העבֵרה. אחד הניזוקים הוא הקורבן, אך אין הוא הניזוק היחיד.

הגם שנפסק כי הפיצוי בחוק העונשין הוא אזרחי במהותו, אי-אפשר לנתקו ממכלול הענישה שבו הוא משתלב: בסופו של דבר ההוראה בדבר הפיצוי מופיעה בחוק העונשין, הפיצוי נפסק במסגרת הליך פלילי, ויש לו גם משמעות עונשית בפועל. יש בתשלום הפיצוי מעין הודאה מעשית בעבֵרה, נטילת אחריות, הכרה בסבל שנגרם לקורבן על ידי הנאשם – דברים שמובאים גם הם בחשבון בעת גזירת העונש. מוכרת הפרקטיקה שבה בתי המשפט מביאים בחשבון את תשלום הפיצוי על ידי הנאשם (או את אי-תשלומו) כשיקול בקביעת גובה העונש, ולעיתים אף דוחים את גזירת העונש עד לאחר תשלום הפיצוי. כדברי השופט רובינשטיין בפסק דין טווק: "אודה ולא אבוש כי לא אחת, אך ורק כדי לסייע לקרבן העבירה בשיקום האינטנסיבי, אנו דוחים מתן פסק דין בגדרי ערעור עד לאחר התשלום תוך קציבת זמן, ונכונים ברמז ואחר כך בפועל להקלה מסוימת (לא 'דרמטית') כאינצנטיבה לתשלום…" (ההדגשה במקור).[41] כל האמור אינו עולה בקנה אחד עם הגדרת הפיצוי כפיצוי שנפסק לעיזבון. המנוח כבר אינו בתמונה, ובית המשפט רואה לנגד עיניו את בני משפחתו, שהם מי שניזוקו מן העבֵרה. אין אם כן שום סיבה להשליך מפיצוי בעבור אובדן הכנסה לפיצוי בעבור נזק נפשי/כאב וסבל של הניזוקים מן העבֵרה. אם בכלל, ניתן להשליך מהפיצוי שנפסק בהליכים אזרחיים בגין נזקים נפשיים האופייניים לנפגעי עבֵרה, וכפי שהראינו לעיל, פיצוי זה גבוה בהרבה מהתקרה הקבועה בחוק העונשין, וזאת גם אם לא מוגשות ראיות כלשהן לבד מפסק הדין הפלילי המרשיע.

למרות כל האמור, גם אם נלך לשיטתו של השופט שהם – אשר הונע כאמור, יחד עם השופטת ברק-ארז, בעיקר מהחשש לגבי "מחוזות שלטעמי המחוקק לא התכוון אליהם" וגם מהחשש מפני "גלי ההדף של העבירה"[42] – ההשוואה לפיצוי הנפסק בהליך האזרחי בגין אובדן הכנסה מסירה חשש זה. הרי תקרת הפיצוי הקבועה בחוק העונשין (258,000 ש"ח) אינה גבוהה או נמוכה כשלעצמה באופן אינהרנטי. מסקנה בדבר גובהה ובדבר השלכותיה הפוטנציאליות ניתן לבסס רק על ידי השוואה למה שהיה קורה אילו התקיים הליך אזרחי מתאים.[43] אף על פי כן, השוואה כזו לא נעשתה על ידי שופטי הרוב. נערוך אם כן חישוב משוער של הפיצוי שהיה נפסק לעיזבון בגין אובדן הכנסה בשנים האבודות,[44] על מנת לקבל אינדיקציה אם תקרת הפיצוי בחוק העונשין היא גבוהה או נמוכה, ואם יש אכן חשש מפני "גלי הדף".

המנוחה בפסק דין טווק נרצחה בשנת 2013 על ידי הנאשם בהיותה גרושה בת ארבעים ושתיים. היא התגוררה עם שלוש בנותיה – בת שמונה, בת שמונה-עשרה ובת עשרים ושתיים. אין בפסק הדין נתונים על אודות השתכרות הקורבן, ולכן נניח, בהתאם לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כי היא השתכרה סך 10,000 ש"ח בחודש נכון לשנת 2016 – סכום המשקף את השכר הממוצע במשק.[45] הפסד ההשתכרות מוערך בסך 1,448,414 ש"ח, וזאת בהנחה שהקורבן התגוררה לבד עם בנותיה והייתה המשתכרת היחידה.[46] גם אם נניח הנחות מחמירות במיוחד (לרעת הניזוקים), נקבל סכום של 724,207 ש"ח. כך נמצא, למשל, אם נניח כי חלק ניכר מהמשמורת ניתנה לגרושהּ, וכי ילדותיה היו בחזקתה רק 50% מהזמן; או לחלופין, אם נניח כי המנוחה השתכרה רק שכר מינימום, קרי, כ-5,000 ש"ח בחודש. משמעות הדבר היא כי אילו הוגשה תביעת העיזבון, היה בית המשפט פוסק לעיזבון סכום דומה לאחד מהסכומים המפורטים לעיל, וזאת אך ורק בראש הנזק של הפסד השתכרות בשנים האבודות (ומבלי להתייחס לאפשרות שהמנוחה השתכרה מעל השכר הממוצע).

לנוכח נתונים אלה אין בסיס לחשש שהובע על ידי שופטי הרוב, ועל כן אין נימוק המצדיק את תפיסת הפיצוי לכל "אדם שניזוק על ידי העבירה" כפיצוי רק למנוח, כדעתו של השופט שהם. בהתאם לחוות דעתה של השופטת ברק-ארז, שלפיה הפיצוי אינו רק למנוח אלא גם לקרוביו,[47] מקל וחומר שבתביעה אזרחית – שבה יש ראשי נזק גם של המנוח עצמו וגם של קרוביו – הנזקים עולים על התקרה הקבועה בחוק העונשין, אף אם זו מוחלת על כל אחד מהניזוקים מהעבֵרה.[48]

כפי שהראינו, בין שנסתכל על המציאות של פסיקת פיצוי בגין אובדן הכנסה בשנים האבודות, ובין שנסתכל על המציאות של פסיקת פיצוי לניזוקים מעבֵרה בהליך אזרחי בגין כאב וסבל בלבד, החשש שהביעו שופטי הרוב מפני פריצת גבולות הפיצוי הסביר הוא חשש בלתי מבוסס.

סיכום

סעיף 77 לחוק העונשין מאפשר לפסוק 258,000 ש"ח לאדם שניזוק מהעבֵרה. האם תקרה זו חלה על מעשה העבֵרה כולו או שהיא חלה על כל ניזוק בנפרד? בית המשפט העליון קבע כי תקרת הפיצוי הקבועה בסעיף מתייחסת למעשה העבֵרה. לכן גם מקום שיש כמה ניזוקים, או ליתר דיוק כמה נפגעים "עקיפים", אין לחרוג מהתקרה הקבועה בחוק. אם הפיצוי לא יספיק, על הניזוקים לפנות להליך של תביעה אזרחית נגררת. את זאת עשה בית המשפט תוך ניהול דיון שיש בו קשיים, הנובעים בחלקם הגדול מחשש לפסיקת פיצויים מוגזמים.

השופטת ברק-ארז, אף שהסכימה (בניגוד לשופט שהם) כי אין להבחין בין הקורבן לבין קרוביו, פנתה בעיקר לפיצוי הנפסק בהליך האזרחי בגין נזקיו של המנוח בלבד, אשר מתחלקים בין יורשיו. השוואה זו אינה עולה בקנה אחד עם העובדה שיש נזקים נוספים אשר אינם מתחלקים בין יורשי המנוח. ראינו כי סכומים אלה יכולים להגיע לסכומים משמעותיים מאוד בראש הנזק של כאב וסבל בלבד. השופט שהם ראה את הפיצוי העונשי כפיצוי הניתן לעיזבון בלבד, בנימוק שדרך המלך היא הגשת תביעה אזרחית, אשר יש בה כדי למנוע גלי הדף. אך בחינת הפיצויים הנפסקים בהליך האזרחי בגין אובדן הכנסה מראה כי מדובר בסכומים הגבוהים בהרבה מתקרת הפיצוי הקבועה בחוק העונשין. חששם של שופטי הרוב נראה על כן בלתי מבוסס. יתרה מזו, לנוכח הקשיים בהגשת תביעות נגררות ולנוכח מספרן הנמוך, יש חשש גדול ומציאותי יותר שניזוקים מעבֵרות יקבלו פיצוי חֶסר.

היה ראוי אם כן לקבוע כי למעשה עבֵרה אחד עשויים להיות כמה ניזוקים, וכי התקרה חלה על כל אחד מהם בנפרד. זאת, מהטעמים הבאים: לשון החוק, שבמסגרתה נעשה שימוש במונח "ניזוק"; הקשיים האובייקטיביים והסובייקטיביים שבפנייה לתביעה אזרחית נגררת; שיקולים מערכתיים התומכים בצמצום הליכים, במיוחד לנוכח העובדה שבהליך אזרחי נגרר פוסקים פעמים רבות פיצוי בדומה לאופן שבו הוא נפסק בהליך הפלילי; והעובדה שהפיצוי שנפסק בדרך כלל בפועל לכל ניזוק בגין כאב וסבל בעבֵרות חמורות הוא גבוה במידה משמעותית מהתקרה שבחוק העונשין.

בכך יש כדי להשיג תוצאה צודקת – מבחינת הניזוקים, החברה ואף הנאשם – בַּמסגרת שהחוק מאפשר ובהתחשב במציאות, ובמיוחד בסבלם של הניזוקים מעבֵרות חמורות.

*      שופטת בכירה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, ראש הרכב פשעים חמורים.

**    עורך דין.

[1]       עניין טווק, פס' 6 לפסק דינו של השופט שהם.

[2]       שם, פס' יב לפסק דינו של השופט רובינשטיין, וכן דברי ההסבר להצעת חוק העונשין (תיקון מס' 28), התשמ"ח-1988, ה"ח 133.

[3]       עניין טווק, פס' 3 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[4]       שם.

[5]       שם, פס' 7 לפסק דינו של השופט שהם.

[6]       שם, פס' יז לפסק דינו של המשנה לנשיאה השופט רובינשטיין.

[7]       חיפוש במאגר המשפטי "נבו" של ס' 77 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, יחד עם המונח "נגררת" הניב 133 תוצאות בסך הכל. יובהר כי הצורך לצמצם את החיפוש על ידי תוספת המילה "נגררת" נובע מכך שחיפוש של ס' 77 בלבד מחזיר גם פסקי דין שאזכרו את ס' 77א לחוק בתי המשפט, העוסק בפסלות שופט.

[8]       השימוש שלנו במונח "ניזוקים", להבדיל מהמונח "נפגעים", אינו מקרי, ונעשה בהתאם לנוסחו של ס' 77 לחוק העונשין.

[9]       כאשר נעשה שימוש במונח "קורבן", הכוונה היא למי שבו בוצעה העבֵרה (למשל, במקרה של אינוס – המתלוננת; ובמקרה של עבֵרת המתה – המנוח).

[10]     יצוין כי בעניין פלוני הוגשה תביעה על ידי ילדותיה של בת הזוג של הנאשם, קרי, לא על ידי ילדיו שלו. אין להתעלם מן האפשרות שאילו דובר בבנותיו שלו, לא הייתה תביעה זו מוגשת. כפי שמציין בית המשפט באותה פרשה (שם, בפס' 27 לפסק דינו של השופט מלצר), "נדירות הן יחסית התביעות האזרחיות המוגשות מצדן של קורבנות עבירת מין כנגד תוקפיהן". יש לציין כי בשנים האחרונות נרשמה עלייה, גם בארצות הברית, במספר התביעות המוגשות על ידי קורבנות של עבֵרות מין. אולם ספק אם הסיבות שגרמו לעלייה זו מתקיימות או יתקיימו גם בעבֵרות אחרות. כך, למשל, אחדות מן הסיבות לעלייה במספרן של תביעות אלה הן המודעות ההולכת וגוברת לעבֵרות מין, הדיון הציבורי המתעצם בנושא והגידול במשאבים הציבוריים המוקדשים לתחום. יתר על כן, אפילו בתחום עבֵרות המין, למרות המודעות ההולכת וגוברת, השימוש בתביעה אזרחית על ידי קורבנות אונס נותר עדיין דבר לא טיפוסי, עם מכשולים ואתגרים משמעותיים. ראו, למשל: Ellen M. Bublick, Tort Suits Filed by Rape and Sexual Assault Victims in Civil Courts: Lessons for Courts, Classrooms and Constituencies, 59 S.M.U. L. Rev. 55, 57 (2006) ("[the] use of the tort system is still atypical… still presents a significant set of concerns and challenges for victims"). לעניין השיח הציבורי והקצאת המשאבים ראו גם את הדוח של הבית הלבן הקורא לפעולה בתחום של עבֵרות מין: The White House Council on Women and Girls, Rape and Sexual Assault: A Renewed Call to Action (Jan. 2014).

[11]     טיעון זה מחייב אומנם בחינה אמפירית, אולם ההנחה כי למשאבים שבידי הניזוק (ושהוא עלול להפסיד אם לא יזכה בתביעה) יש השפעה גדולה יותר על החלטתו מאשר סכום הזכייה הצפוי (משאבים שהוא עשוי לקבל אם יזכה בתביעה) מקבלת תימוכין במחקרים שהראו כי אנשים אינם מייחסים אותו משקל להפסדים ולרווחים. אנשים שונאים להפסיד יותר מכפי שהם אוהבים להרוויח. דהיינו, כל שקל שהם עלולים להפסיד מקבל משקל גדול יותר מכל שקל שהם עשויים להרוויח (ראו: Daniel Kahneman & Amos Tversky, Prospect Theory: An Analysis of Decision Under Risk, 47 Econometrica 263 (1979)). אומנם בתביעה נגררת חבותו של הנתבע כבר הוכרעה במסגרת ההליך הפלילי, ולכן הסיכון בהגשת תביעה הוא קטן יחסית מבחינה זו, אך אין לדעת עד כמה נתון זה אכן ידוע לניזוקים, ועד כמה הוא מובא בחשבון. נוסף על כך, יש שיקולים כלכליים בולטים נוספים בתביעות נגררות בעבֵרות חמורות, כגון מצבו הכלכלי של הנאשם, שאינו טוב בדרך כלל.

[12]     על כך שפעמים רבות אין בידי הנאשם המשאבים כדי לפצות את המתלוננת ראו, למשל: Myka Held & Juliana McLaughlin, Rape & Sexual Assault, 15 Geo. J. Gender & L. 155, 190 (2014).

[13]     עניין טווק, פס' 34 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[14]     ס' 2 לחוק התגמולים (ילד שנתייתם עקב מעשה אלימות במשפחה), התשנ"ה-1995.

[15]     עניין טווק, פס' 34 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[16]     שם, פס' 3 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[17]     עניין פלוני, פס' 12 לפסק דינו של השופט מלצר.

[18]     שם, פס' 26 ו-38(ב) לפסק דינו של השופט מלצר.

[19]     למעט בתביעות לפי ס' 4(א)(3) לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, בכל הנוגע בכאב וסבל בלבד.

[20]     עניין פלוני, פס' 35 לפסק דינו של השופט מלצר.

[21]     עניין טווק, פס' ג לפסק דינו של השופט רובינשטיין.

[22]     שם, פס' 5 לפסק דינו של השופט שהם.

[23]     עקב כך ש"שאלת האחריות" הנזיקית הוכרעה ואינה מצריכה בירור.

[24]     אומנם, לפי פסק הדין בעניין פלוני בית המשפט מוסמך לפסוק פיצוי ללא חוות דעת, אך מדובר בפיצוי בגין כאב וסבל בלבד, ולא בגין יתר ראשי הנזק. לראיה, גם הליכים משפטיים לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים עשויים להימשך שנים, אף שהליכים אלה אינם עוסקים בשאלת החבות, אלא בגובה הפיצוי בלבד. ראו, למשל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מידע למשפחות נפגעי תאונות דרכים 18 (מהדורה שלישית, 2009), שם מצוין כי "תביעה בבית משפט עלולה להתארך מספר שנים".

[25]     עניין טווק, פס' 24 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[26]     עניין זה מעלה את השאלה מה עדיף: חיסכון של התדיינות משפטית אף במחיר של פיצוי חֶסר קטן או שמא פיצוי חֶסר משמעותי על מנת לתמרץ הגשת תביעות אשר יניבו פיצוי מלא. אולם מתח זה נוצר רק אם מניחים כי הפיצוי הוא תולדה של חישוב מדויק/אובייקטיבי כלשהו. בהינתן שממילא פסיקת הפיצוי, בעיקר בגין כאב וסבל, מבוססת על אומדנה, לא ברור אם ניתן לדבר ברצינות על פיצוי "חסר" או פיצוי "מלא". בכל זאת, לשם המחשת המתח נניח כי לניזוק מסוים נגרם נזק של 500,000 ש"ח. אם בית המשפט הפלילי יפסוק לו פיצוי של 258,000 ש"ח, הוא יימנע מהגשת תביעה נגררת, אף שחלק מנזקיו נותרו ללא פיצוי – זו התוצאה שתתקבל אם תקרת הפיצוי תחול על כל ניזוק. לעומת זאת, אם בית המשפט הפלילי יפסוק לו פיצוי של 100,000 ש"ח, הוא לא יסתפק בסכום זה וישאף להגיש תביעה – זו התוצאה שתתקבל אם תקרת הפיצוי תחול על מעשה העבֵרה כולה. אנו מעדיפים, כאמור, את האפשרות הראשונה.

[27]     עניין טווק, פס' 5 לפסק דינו של השופט שהם.

[28]     שם, פס' 3 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[29]     ראו, למשל, ע"א 189/66 ששון נ' קדמה בע"מ, פ"ד כ(3) 477, 479 (1966) ("הפרוצידורה אינה מיטת סדום שבה מקצצים את רגליו או מתיזים את ראשו של בעל-דין כדי להכניסו לתוכה"); רע"א 4038/09 ברונשטיין נ' בלינדר, פס' 27 לפסק הדין (פורסם בנבו, 19.7.2009) ("בנסיבות המתאימות, ראוי לסטות מכללי הפרוצדורה, כאשר הדבר דרוש לשם עשיית צדק ואינו פוגע בבעל הדין האחר").

[30]     עניין טווק, פס' 1 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[31]     שם.

[32]     יצוין כי לפי חוק הפרשנות, התשמ"א-1981, השימוש בלשון יחיד ("אדם שניזוק") אינו מגביל כשלעצמו את הפיצוי לניזוק יחיד, שכן "האמור בלשון יחיד – אף לשון רבים במשמע, וכן להיפך" (ס' 5 לחוק).

[33]     שם, פס' 7 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[34]     שם, פס' 17 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[35]     שם, פס' 2 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[36]     היה עדיף להשתמש בדוגמה שבה הנאשם עשה מעשה אחד, כגון זריקת רימון, אשר גרם לנפגעים רבים.

[37]     עניין טווק, פס' 26 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[38]     שם, פס' 9 לפסק דינו של השופט שהם.

[39]     שם, פס' 7 לפסק דינו של השופט שהם.

[40]     ראו ס' 40ט(א)(7)–(8), 40ט(א)(10)–(11), 51ב(ב1)(2)(ד), 309(3), 354(א1), 354(ד) ו-377ד(א) לחוק העונשין.

[41]     עניין טווק, פס' טו לפסק דינו של השופט רובינשטיין. בהקשר זה אף כתב השופט רובינשטיין כי "פסקו בתי המשפט המחוזיים לא אחת פיצויים עד לתקרת הפיצוי לכל נפגע, ומספר פסקי דין כאלה אף אושרו בבית משפט זה, אך ללא שנדונה הסוגיה לגופה במיקודה" (שם, פס' י לפסק דינו). מצב דברים זה, שבו בתי המשפט מטילים כדבר שבשגרה את תקרת הפיצוי לגבי כל ניזוק, ופסקי הדין הללו מאושרים בבית המשפט העליון, מעלה גם הוא תהייה שמא המצב המצוי מעיד על המצב הראוי. הרי משמעות פסיקתו של בית המשפט העליון בעניין טווק היא כי לבית המשפט הפלילי אין סמכות לפסוק מעל ל-258,000 ש"ח לכל הניזוקים גם יחד. אם כך, ואם בחוסר סמכות ובחוסר צדק עסקינן, דבר שעל פניו אינו זניח, כיצד ייתכן ששאלה זו לא התעוררה עד עתה, אפילו ביוזמת בית המשפט, ונפסקו ואושרו בבית המשפט העליון סכומים שהם מעבר לסמכותו של בית המשפט? אומנם אין זה שיקול מכריע, אך זהו שיקול שיש להביאו בחשבון.

[42]     שם, פס' 7 לפסק דינו של השופט שהם. ההנחה היא כי מדובר בחשש מפני "מחוזות" ו"גלי הדף" כלכליים, קרי, פסיקת פיצויים מוגזמים ללא הצדקה במסגרת ההליך הפלילי.

[43]     דוגמה להיגיון זה ניתן למצוא בהחלטת השופט שלמה פרידלנדר מבית המשפט המחוזי בבאר שבע בעפ"ת (מחוזי ב"ש) 16262-03-14 טולדנו נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 30.4.2015). החלטה זו עסקה בס' 130(ח) לחוק סדר הדין הפלילי, המאפשר לבית המשפט לבטל פסק דין שניתן בהעדרו של נאשם "אם ראה שהדבר דרוש כדי למנוע עיוות דין". דובר בבקשה לבטל פסק דין של בית משפט לתעבורה שניתן לאחר שהנאשם לא הופיע למשפטו. בית המשפט החזיר את התיק לבית משפט השלום על מנת שישקול את ביטול פסק הדין, תוך שהוא מפנה את בית משפט השלום לעיין במחקר אמפירי ובמאמר שפורסם על בסיסו. כפי שציין השופט פרידלנדר, מהמחקר עולה כי נאשם שהיה מתייצב לדיון באותן נסיבות היה צפוי לעונש פסילה של 7 חודשים בלבד, כך ש"על פני הדברים, משמעות הדבר היא שעל הנאשם נגזרו 7 חודשי פסילה בגין הכמות (הגבולית) של האלכוהול, ועוד 17 חודשי פסילה בשל אי-התייצבותו לדיון". דברים אלה מלמדים כי המונח "עיוות דין" אינו בעל תוכן עצמאי. ניתן להחליט אם היה כאן "עיוות דין" אם לאו רק לאחר השוואה למצב הדברים שהיה נוצר אילו התייצב הנאשם למשפטו. רק כאשר נתונים אלה לנגד עיניו, יכול בית המשפט לשקול אם לנאשם שלא התייצב למשפטו נגרם עיוות דין.

[44]     בהתאם ל"שיטת הידות" שנקבעה בע"א 140/00 עיזבון אטינגר נ' החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים בע"מ, פ"ד נח(4) 486 (2004).

[45]     לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, השכר החודשי הממוצע למשרות שכיר של ישראלים עומד, נכון לחודש מרץ 2016, על 10,128 ש"ח. נתון זה עומד על 9,883 ש"ח אם מביאים בחשבון גם עובדים זרים.

[46]     חישוב הפסד ההשתכרות הוא כלהלן: אלמלא הרצח הייתה הקורבן צפויה לחיות 40 שנים נוספות, מתוכן 25 שנים עד גיל הפנסיה ו-15 שנים נוספות לאחר היציאה לפנסיה. הקורבן הייתה המשתכרת היחידה. את בתה הגדולה אין להביא בחשבון בחישוב הפסד ההשתכרות, שכן היא מעל גיל עשרים ואחת. משנת 2014 עד שנת 2016 (3 שנים) יש 4.3 ידות (1 יד לקורבן + 1/3 יד לחיילת + 1 יד לבת הקטינה + 1 יד של חיסכון + 1 יד של משק הבית), כך שהפסד ההשתכרות עומד על 7,675 ש"ח בחודש, ובסה"כ 276,300 ש"ח (הריבית למשך שנה וחצי זניחה ולכן נתעלם ממנה); משנת 2017 עד שנת 2023 (7 שנים, מקדם היוון 75.6813) – ממועד שחרורה של הבת החיילת עד מועד גיוסה של הבת הקטינה – יש 4 ידות, כך שהפסד ההשתכרות עומד על 7,500 ש"ח בחודש, ובסה"כ 567,609 ש"ח; משנת 2024 עד שנת 2026 (3 שנים, מקדם היוון 34.2864) – ממועד גיוסה של הבת הקטינה עד מועד שחרורה – יש 3.3 ידות, כך שהפסד ההשתכרות עומד על 6,970 ש"ח בחודש, ובסה"כ (כולל מקדם היוון כפול 0.7894) 188,647 ש"ח; משנת 2027 עד שנת 2038 (12 שנים, מקדם היוון 120.8040) – מועד יציאתה של הקורבן לפנסיה – היא נחשבת רווקה חסרת תלויים, כך שהפסד ההשתכרות החודשי עומד על 30% (3,000 ש"ח), שהם (כולל מקדם היוון כפול 0.7224) 261,806 ש"ח; ומשנת 2039 עד שנת 2053 (15 שנים, מקדם היוון 144.8054) – תקופת הפנסיה של הקורבן, שבמהלכה יש להניח שהיא הייתה משתכרת רק 70% (7,000 ש"ח) – היא נחשבת רווקה חסרת תלויים, כך שהפסד ההשתכרות עומד על 30% (2,100 ש"ח), שהם (כולל מקדם היוון כפול 0.5066) 154,052 ש"ח. הסכום הכולל עומד על 1,448,414 ש"ח.

[47]     עניין טווק, פס' 7 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז.

[48]     על דברים אלה אפשר להשיב לכאורה כי חישוב המבוסס על הנחות סטטיסטיות בדבר "מה היה קורה אילו" אינו מהווה תחליף להוכחות פרטניות, וכי יש להוכיח את הזכאות לפיצוי הנזיקי ואת גובהו (ראו, למשל, שם, פס' 9 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז). נכון כי הפיצוי תלוי כעיקרון במקרה הספציפי. אולם הכרעות רבות במקרים ספציפיים מושפעות מקונוונציות ומנתונים סטטיסטיים ותלויות בהם, גם אם הדבר לא נאמר באופן מפורש, ולעיתים אף למרות מה שמוכח בראיות. כך, למשל, התפתחה בבתי המשפט פרקטיקה של פסיקת פיצוי בגין עזרת צד ג בהתאם לסכום שנפסק בהלכת אקסלרד (ע"א 3375/99 אקסלרד נ' צור-שמיר, חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נד(4) 450 (2000)). דהיינו, גם מקום שחווֹת הדעת המקצועיות מלמדות על עלויות שונות מאלה שנקבעו בהלכת אקסלרד, בתי המשפט פונים פעמים רבות לקונוונציה שנפסקה, לכל הפחות כקו מנחה בדבר מה שראוי. ראו, למשל, ע"א 3590/08 המאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ נ' פת, פס' 9 לפסק הדין (פורסם בנבו, 13.5.2010): "הלכת אקסלרד היא ללא ספק קו מנחה בקביעת הפיצוי בראש הנזק של עזרת צד ג'… הלכת אקסלרד משמשת מעין מצפן וקו מנחה באשר לגובה הפיצוי." בהינתן החיסכון בהתדיינויות, ייתכן שיש לשאוף לסטנדרטיזציה כזו גם בראשי נזק נוספים.


Viewing all 284 articles
Browse latest View live